Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Mam internet Iplus z modemem Huawei E169 mieszkam 5Km od najbliższego nadajnika plusa a ma 2-3 kreski zasięgu(na5) a i mieszkam 1.5km od lotniska . pomóżcie czy można wzmocnić sygnał
[ Dodano: 2009-06-07, 21:05 ]
odpowie ktoś czy nie
Ostatnio zmieniony 2009-06-08, 23:42 przez Łukaszek, łącznie zmieniany 4 razy.
Aktualnie z EDGE ale czasami 3G nieraz HSDPA
(mi samo sie przy włanczaniu załancza i przeskakuje z 3G na EDGE na 3Gnie mam ani 1 kreski zasięgu). Patrzyłem na mapę zasięgu iplusa i powinienem mieć bez anteny HSDPA i 7,2Mb/s chyba to wina lotniska. Kupiłem antenę i nic nie daje, chyba że trzeba ją dać wyżej niż do tej pory był sam modem.
Ostatnio zmieniony 2009-06-07, 20:52 przez Łukaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukaszek jak chcesz antenę na 3g to kup coś dedykowanego na te pasmo. Rozwiązania wielopasmowe są do niczego. Kup panel z Bestpartnera i będzie o wiele lepiej.
Co do wymuszania, to musisz poszukać w opcjach programu do łączenia się z internetem opcji nazwanej only 3g, tylko 3g, albo podobnie.
Teraz chce tylko dobrać dobrą antenę do mojego modemu
modem HUAWEI E169 miejscowość Osiny Nowe blisko lotniska odbieram EDGE 3G HSDPA.
Najbardziej chciałbym mieć HSDPA
Ostatnio zmieniony 2009-06-08, 19:57 przez Łukaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukaszek pisze:A co do anteny widziałem że odbiera 3G ale bym wolał aby było to HSDPA
Jak modem będzie miał wystarczającą siłę sygnału to sam przejdzie z UMTS'u (3G) na HSDPA. Bo to jest tak, że HSDPA jest rozwinięciem 3G i czasem jak ma się bardzo słaby sygnał to modem pracuje na samym UMTS'ie.