Czy da się złapać zasięg umts z 19km

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Czy da się złapać zasięg umts z 19km

Post autor: bob »

ja.michal, sterowanie mocą. Pewnie w tych przypadkach zaczyna się stosować do norm.
Orange też kiedyś z większą mocą działało ale pewnie zostało upomniane. To samo się tyczyło pozostałych dwóch operatorów.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Udaje mi się łapać HSDPA Plusa w pewnej lokalizacji z 12km bez anteny.
Tylko warunki są idealne: wysoko umieszczony NodeB, wysoko modem (na poziomie anten NodeB), mało terminali UMTS i sektor skierowany wprost na lokalizacje modemu.
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Po zerwaniu simlocka z ery na e220 udało się złapać UMTS/HSDPA z tej odległości 9 km. Jak na razie 1 lub 2 kreski zasięgu, ale wynik i tak dobry jak na takie odległości http://www.speedtest.net/result/494099872.png . Modem jak na razie leży przy oknie, bez anteny zewnętrznej.

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-06-12, 10:01 ]
Poprawiłem linka na klikalny
Ostatnio zmieniony 2009-06-12, 09:15 przez MAREKMAREK, łącznie zmieniany 2 razy.
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Map pytanie , łapie u mnie zasięg play 3G , lecz modem nie może zalogować się do sieci ( odległość 12 km , -101dBm, 5 %, CSQ 5 ) , czy była by jakś możliwość zalogowania się do sieci, ( antena itp ) ? , drugie pytanie, jak to jest z tymi numerami CID i LAC, każda stacja ma oddzielnie przydzielony numer CID i LAC, czy jest inaczej, problem w tym że w programie top net info, numer LAC mam stały, ale zmienia się numer CID , a i z nim moc sygnału, i pytanie takie czy jeżeli zmienia mi się numer CID , to zmienia mi się BTS , czy coś innego się dzieje ?
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

modem nie może zalogować się do sieci ( odległość 12 km , -101dBm, 5 %, CSQ 5 )
To jest już lipton nic nie poradzisz ;)Możesz spróbować wcześnie rano bądź w nocy wtedy NodeB może nie odrzucać dalekich terminali.
Numer LAC nie zawiera w sobie informacji o numerze sektora tylko obszar kilku BTS'ów. natomiast numer CID zawiera informacje o numerze BTS'a (BTS ID) oraz numer sektora (ostatnia cyfra numer CID).
Sektory mają swoje oznaczenia od 1 do 9
pytanie takie czy jeżeli zmienia mi się numer CID , to zmienia mi się BTS
Dokładnie :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

tomok7 pisze:Sektory mają swoje oznaczenia od 1 do 9
Od 0 do 9.

[ Dodano: 2009-06-13, 17:10 ]
tomok7 pisze:natomiast numer CID zawiera informacje o numerze BTS'a (BTS ID) oraz numer sektora (ostatnia cyfra numer CID).
Gwoli ścisłości - BTS ID (Site_ID) i Cell ID to dwa zupełnie różne identyfikatory.
BTS ID to identyfikator danego BTSa jako całości,a CID określa poszczególne komórki (sektory).

[ Dodano: 2009-06-13, 17:19 ]
tomok7 pisze:pytanie takie czy jeżeli zmienia mi się numer CID , to zmienia mi się BTS

Dokładnie
Nie do końca.
Zazwyczaj tak jest,ale nierzadko u Ery czy Playa zmienia się CID w obrębie jednej stacji.
Przykład z moich okolic:

GSM Play - trzy sektory o numerze 0, CID-y 2010,2020,2030 (0)
UMTS Play: cztery sektory,short CID 2412 (7 8 9) i 2413 (sektor 0).
http://btsearch.pl/szukaj.php?mode=std&search=kety

GSM Era:
CID 5142 (sektory 8,9) i CID 5143 (0)
http://btsearch.pl/szukaj.php?mode=std& ... kobiernice
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Mi czasem skacze z
CID 4642-EDGE
CIS 4640-GPRS
Ale szybko wraca EDGE bo chyba mieszkam na pograniczu 2 BTS'ów :niepewny: