Przepadanie pakietów internetowych w Simplusie.

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krissj
Użytkownik forum

Przepadanie pakietów internetowych w Simplusie.

Post autor: krissj »

Witam.
Właśnie zablokowano mi wychodzące. Przeprowadziłem długą rozmowę bez możliwości jej przerwania z przyczyn oczywistych bo nie da się komuś nieznajomemu "wytłumaczyć"np. "Panie kończę bo zablokują wychodzące i może mega pakiet na dane internetowe mi zabiorą".

W związku z musową długą rozmową konto spadło do kwoty ujemnej -1 zł z kawałkiem i zostało zablokowane.
Regulamin nie precyzuje czy zabrano mi pakiet i czy będzie można go wykorzystać dalej po doładowaniu konta. Plus będzie się bronił "zablokowanymi wychodzącymi" lecz nie jest to uczciwe...
Przypuszczam, że NIE MOŻNA wykorzystać dalej pakietu po odblokowaniu rozmów wychodzących.

Śmieszne i nielogiczne jest to iż płacąc z góry za coś (pakiet jakikolwiek) i mimo iż jestem nadal posiadaczem tego pakietu i jest on "teoretycznie w okresie swojej ważności jeszcze" mimo blokady rozmów wychodzących to możliwe, że mi go się odbiera niezależnie ile danych z pakietu zostało wykorzystane!
To się nazywa "frycowe" lub darowizna na poczet i tak bogatego operatora. A także to zwyczajny brak lojalności i nieuczciwość w stosunku do klienta.

To absurd i jeśli potwierdzą się tu moje obawy. Sprawę kieruje do UKE.(Zapewne nie tylko ja...)
Nieuczciwość i krętactwo w ofertach niestety mnie przeraża już u operatora...

Co lepsze pakiet nie był wcale mały :( ,a co jest jeszcze lepsze to to iż wykorzystany był zaledwie w 18%... Pakiet aktywny był zaledwie 6 dni...na 30 dni możliwych.

Jeśli pakiet nie jest ważny dalej przenoszę numer po 6.07.br. do konkurencji i dziękuje za usługi.

Czy ktoś miał podobną sytuację?
Proszę o opinie i informacje jeśli ktoś wie jak jest FAKTYCZNIE z pakietami na dane.

Pozdrawiam. :(
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Przepadanie pakietów internetowych w Simplusie.

Post autor: Blido »

krissj pisze:Przypuszczam, że NIE MOŻNA wykorzystać dalej pakietu po odblokowaniu rozmów wychodzących.
I niestety słusznie przypuszczasz.
krissj pisze:To absurd i jeśli potwierdzą się tu moje obawy. Sprawę kieruje do UKE.(Zapewne nie tylko ja...)
Słuszna decyzja, dobrze byłoby aby ktoś ukrócił te, powiem wprost - złodziejskie praktyki.
Przy okazji - Czy w Orange Pop i innych pomarańczowych ofertach na kartę operator nadal kradnie pieniądze z konta bo zablokowaniu ważności konta na połączenia wychodzące? Za czasów Idei tak było. Najzwyczajniej w świecie "zerowali" konto, bez względu na kwotę która się na nim znajdowała.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Mi era zablokowała konto i miałem na nim pakiet 50 MB normalnie się z internetem łączyłem ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Blido pisze:Czy w Orange Pop i innych pomarańczowych ofertach na kartę operator nadal kradnie pieniądze z konta bo zablokowaniu ważności konta na połączenia wychodzące
Musisz doładowac w ciągu 7 dni. Wtedy nie przepadną.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Czasami jak czytam komentarze to nie mogę wyjść z podziwu jak skostniałe oferty mają operatorzy. Myślałem że czasy w których simplus blokował konta po wykorzystaniu kasy już dawno minęły.
W Mobiklingu ani w Play kasa nie przepada nawet po utracie ważności na poł. wych (myślałem że to już standard),

To niech mi ktoś powie - jakbym sobie kupił simplusa, doładował konto na 35 zł, i za tę kwotę kupił pakiet 500MB, to z powodu braku środków on by mi automatycznie ...przepadł :niepewny: :szok: ?

Popieram w pełni apel do UKE.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

adamos22 pisze:Myślałem że czasy w których simplus blokował konta po wykorzystaniu kasy już dawno minęły.
Tak było od zawsze z tego co pamiętam. Co więcej na początku jak się nie załadowało w terminie konta, to kasa nie przepadała. SimPlus wprowadził to jako ostatni...
adamos22 pisze:jakbym sobie kupił simplusa, doładował konto na 35 zł, i za tę kwotę kupił pakiet 500MB, to z powodu braku środków on by mi automatycznie ...przepadł
Nie no przy 0 stanie konta nie powinni Ci zablokować. Mogą zablokować jak będzie na minusie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Orange chyba nie blokuje pakietów mając puste konto. Przykład - pakiet SMS
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Mogą zablokować jak będzie na minusie.
Kiedyś jak miałem POPa (ale to już daaawno temu) i naliczyło mi -0,40 na koncie, to zadzwoniłem do BOKu i poprosiłem o wyzerowanie mojego konta ponieważ zgodnie z umową usługa pre-paid polega na korzystaniu z usług do wysokości środków, stwierdziłem że nie podpisywałem z nimi żadnej umowy kredytowej, i że zarówno informacje na ulotkach jak i w regulaminie mówią jasno, że połączenia mogą być realizowane do wysokości stanu konta.
Przyjęli reklamację, rozpatrzyli pozytywnie i przeprosili za błąd systemu.

Gdyby Simplus mi takiego psikusa zrobił, to bym się nieźle wkurzył i na pewno bym im tak łatwo nie odpuścił.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

adamos22, nie głupie to. :ok:
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

A w Cyfrowym Polsacie zerują konto jak w ciągu mieśiąca sie nie doładuje .
Ostatnio zmieniony 2009-06-14, 19:32 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Mało jest uzytkowników CP więc trudno określić.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

marens, Ja byłem w polszmacie do kiedy wszedł play Fresh w tej sieci Cyfrowego polszmatu cena jest bardzo droga w dodatku przepada kasa jak się nie wykorzysta , net bardzo drogi . Według mnie to ta sieć padnie prędzej czy później padnie .
Ostatnio zmieniony 2009-06-14, 22:55 przez szmitz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
krissj
Użytkownik forum

Sprawę dziś przekazałem do UKE wraz z obiektywnym spojrzeniem na świadczone usługi i możliwość ich wykorzystania przez klienta po zapłaceniu z góry za "coś".

Jeśli macie podobne problemy lub zdanie zapraszam na:

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text

Starczy tego dobrego. Płacenie za "nic" już nie ma sensu.

Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krissj, w tej sprawie to tutaj bardziej.
http://www.uokik.gov.pl/
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

krissj, Tam jest napisane w tym linku :

Kod: Zaznacz cały

Uprzejmie przypominamy, że przed wysłaniem skargi do Urzędu Komunikacji Elektronicznej należy wyczerpać drogę postępowania reklamacyjnego z operatorem.
Wynika z tego że najpierw trzeba się z nim załatwić te sprawę a potem z UKE ja.michal, Masz rację z tym linkem .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

UKE jest bardziej od technicznej sprawy (upraszczając). UOKiK jest od pomagania konsumentom i jak ktoś ich w jajo robi. Do tego rzecznik, może składać wniosek o uznanie przez są klauzuli za niedozwoloną.
Awatar użytkownika
krissj
Użytkownik forum

Witam.
Ok dziękuję też prześlę swoje uwagi.
Moje uwagi poszły konkretnie do Departamentu Detalicznego Rynku Telekomunikacyjnego w UKE (Tak mi przekazano). Niestety nie umiem zostawić tej sprawy tak już luźno... Za bardzo jest to nieuczciwe w stosunku do nas klientów. Patrzymy na sprawę GLOBALNIE na skalę Polski nie tylko akurat mój indywidualny przypadek i rozczarowanie. Przecież takich sytuacji jak ja miałem zapewne są tysiące jak nie setki tysięcy z blokadą wychodzących, zabieraniem pakietów itd.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ