Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Orange
Sieć Orange będzie szukała oszczędności w wydatkach na reklamę i marketing. Nie zamierza zwalniać ludzi i nie będzie oszczędzać na sprzedaży i funkcjonowaniu sieci dilerskich. Być może tylko położy większy nacisk na utrzymanie klienta, a mniej na pozyskiwanie nowego - dowiaduje się Parkiet.
Nie będzie też oszczędności w przypadku CDMA. Operator zainwestuje w tę technologię 0,5 mld zł. Inwestycja ma zwrócić się w ciągu około sześciu lat, licząc od grudnia 2008 roku, gdy oferta ruszyła.
Dziura po ubytku wpływów z tytułu MTR-ów oznaczać będzie spadek przychodów między 2 a 2,5 mld zł. Teraz uważam, że będzie to jednak bliżej 2,5 mld zł - mówi Parkietowi Grażyna Piotrowska-Oliwa, prezes PTK Centertel.
Prezes Polskiej Telefonii Cyfrowej Klaus Hartmann zapowiedział, że w tym roku PTC będzie proporcjonalnie więcej inwestowało w sieć 2G, a mniej w bardziej kosztowną 3G. Takiej sytuacji nie będzie w PTK Centertel: Jesteśmy ze wszystkich operatorów najbardziej zaawansowani w budowaniu 3G i budżet na ten rok nie zakładał dużych wydatków na poszerzenie zasięgu. Dlatego nie musimy teraz rezygnować z inwestycji w tę technologię i wszystko idzie zgodnie z planem - mówi Piotrowska-Oliwa.
źródło: Parkiet
Nie będzie też oszczędności w przypadku CDMA. Operator zainwestuje w tę technologię 0,5 mld zł. Inwestycja ma zwrócić się w ciągu około sześciu lat, licząc od grudnia 2008 roku, gdy oferta ruszyła.
Dziura po ubytku wpływów z tytułu MTR-ów oznaczać będzie spadek przychodów między 2 a 2,5 mld zł. Teraz uważam, że będzie to jednak bliżej 2,5 mld zł - mówi Parkietowi Grażyna Piotrowska-Oliwa, prezes PTK Centertel.
Prezes Polskiej Telefonii Cyfrowej Klaus Hartmann zapowiedział, że w tym roku PTC będzie proporcjonalnie więcej inwestowało w sieć 2G, a mniej w bardziej kosztowną 3G. Takiej sytuacji nie będzie w PTK Centertel: Jesteśmy ze wszystkich operatorów najbardziej zaawansowani w budowaniu 3G i budżet na ten rok nie zakładał dużych wydatków na poszerzenie zasięgu. Dlatego nie musimy teraz rezygnować z inwestycji w tę technologię i wszystko idzie zgodnie z planem - mówi Piotrowska-Oliwa.
źródło: Parkiet
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Orange
Reklamy Orange i tak zawsze dla mnie były raczej "budżetowe" (mowie o tych w TV)...pewnie zmniejszą ilość billboardów, banerów w internecie itp.
Oranżada jest na równi pochyłej, jak całą grupa TP. Kombinują trochę nie w tą stronę, bo potencjał mają ogromny, i mogliby spokojnie być najtańszym operatorem jak to było parę lat temu jak pomarańcza była jeszcze ideą. Ale cóż, rola dojnej krowy dla francuzów spowodowała że pod kątem oferty zrobiła się kaszanka, i wielu klientów uciekło. A inni będą uciekać z czasem, w tym także i ja.
Ofertą CDMA dużo nie powojują, bo oferta ta ogólnie rzecz biorąc opłaca się jedynie osobom które NIE MAJA ZUPEŁNIE innej alternatywy. A takich będzie coraz mniej, do tego dochodzą dotacje unijne dla małych ISP tworzących sieci na terenach wiejskich...więc te 3GB za już nie pamiętam ile raczej nie wyglądają zbyt ciekawie. Świat idzie do przodu, a 1Mbit w każdym normalnym kraju to łącze niczym "modemowe", bo standardem tam jest np 6 czy 10Mbit. A nie wierze by kombinowali szybsze prędkości w CDMA. Mogą jedynie zwiększyć lub zdjąc limit, ale i to pewnie nie prędko. Wystarczy spojrzeć na to, ile lat minęło by łaskawie dorzucili 1GB w Orange Free Standard.
Tylko teraz pytanie do szanownych żabojadów, czy z taką strategią nie dojdą wreszcie do wniosku, ze może trzeba było troszkę mniej być zachłannym, i zapewnić sobie długofalową pozycję lidera na rynku telekomów? Wachlarz ofert usług grupy TP jest przeogromny, z dobrymi cenami i marketingiem mogliby zajść konkurencji mocno za skórę. A jest odwrotnie
Cóż, kretynizm musi kosztować, i jakoś mi ich nie żal. Umowa na tel. konczy mi sie w listopadzie i numerek trafi do PLAYa, zetafon niestety jeszcze 2 lata, ale w sumie oferta POPa jest znośna, więc jakoś zbytnio jego posiadanie mnie nie męczy.
Oranżada jest na równi pochyłej, jak całą grupa TP. Kombinują trochę nie w tą stronę, bo potencjał mają ogromny, i mogliby spokojnie być najtańszym operatorem jak to było parę lat temu jak pomarańcza była jeszcze ideą. Ale cóż, rola dojnej krowy dla francuzów spowodowała że pod kątem oferty zrobiła się kaszanka, i wielu klientów uciekło. A inni będą uciekać z czasem, w tym także i ja.
Ofertą CDMA dużo nie powojują, bo oferta ta ogólnie rzecz biorąc opłaca się jedynie osobom które NIE MAJA ZUPEŁNIE innej alternatywy. A takich będzie coraz mniej, do tego dochodzą dotacje unijne dla małych ISP tworzących sieci na terenach wiejskich...więc te 3GB za już nie pamiętam ile raczej nie wyglądają zbyt ciekawie. Świat idzie do przodu, a 1Mbit w każdym normalnym kraju to łącze niczym "modemowe", bo standardem tam jest np 6 czy 10Mbit. A nie wierze by kombinowali szybsze prędkości w CDMA. Mogą jedynie zwiększyć lub zdjąc limit, ale i to pewnie nie prędko. Wystarczy spojrzeć na to, ile lat minęło by łaskawie dorzucili 1GB w Orange Free Standard.
Tylko teraz pytanie do szanownych żabojadów, czy z taką strategią nie dojdą wreszcie do wniosku, ze może trzeba było troszkę mniej być zachłannym, i zapewnić sobie długofalową pozycję lidera na rynku telekomów? Wachlarz ofert usług grupy TP jest przeogromny, z dobrymi cenami i marketingiem mogliby zajść konkurencji mocno za skórę. A jest odwrotnie

Cóż, kretynizm musi kosztować, i jakoś mi ich nie żal. Umowa na tel. konczy mi sie w listopadzie i numerek trafi do PLAYa, zetafon niestety jeszcze 2 lata, ale w sumie oferta POPa jest znośna, więc jakoś zbytnio jego posiadanie mnie nie męczy.
- guteq
No, nie zgodzę się. W momencie wprowadzenia dwusystemowego modemu CDMA EVDO + HSPA (a było to w planach od samego początku) będą mieli do zaoferowania naprawdę najwięjszy zasięg szybkiego mobilnego internetu: 7.2 Mbps HSPA w miastach, 3.1 Mbps CDMA poza miastami. I będzie to oferta dłuuuuugo nie do pobicia przez pozostałych 3 operatorów.DJ1910 pisze:Ofertą CDMA dużo nie powojują, bo oferta ta ogólnie rzecz biorąc opłaca się jedynie osobom które NIE MAJA ZUPEŁNIE innej alternatywy.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Przestaję wierzyć że takowe rozwiązanie zostanie w najbliższym czasie wdrożone. Miało to funkcjonować od czerwca, a tu już połowa miesiąca i ani widu ani słychu. Poza tym jak tego dokonać bez modemów? W sprzedaży nie ma jeszcze żadnych modemów na CDMA 450MHz i HSDPA. Mogę się mylić, jeśli tak niech ktoś mnie oświeci.guteq pisze:W momencie wprowadzenia dwusystemowego modemu CDMA EVDO + HSPA
- DJ1910
No właśnie w tym rzecz, o czym pisze BlidoBlido pisze:Miało to funkcjonować od czerwca, a tu już połowa miesiąca i ani widu ani słychu. Poza tym jak tego dokonać bez modemów? W sprzedaży nie ma jeszcze żadnych modemów na CDMA 450MHz i HSDPA. Mogę się mylić, jeśli tak niech ktoś mnie oświeci.

Chyba że by cud się stał, i by limity nagle urosły do sensownych granic, lub w ogole znikneły, ale takich rzeczy, to nawet w Erze nie ma

Patrzcie ile lat w Polsce jest internet mobilny, i jeszcze nikt nie dorobił się oferty z nielimitowanym netem gsm/hspa, nawet jakby abo miało być dobrze ponad 100 PLN. No chyba że ktoś ma umowe z mega starymi planami taryfowymi jescze z idei lub początkow orange

Ostatnio zmieniony 2009-06-13, 06:22 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
DJ1910, przez lata w Orange było tak, że jak łączyłeś się z apn: VPN to nie miałeś limitu. Orange tak naprawdę od początku do niedawna nie miało limitu.DJ1910 pisze:No chyba że ktoś ma umowe z mega starymi planami taryfowymi jescze z idei lub początkow orange

-
- Mistrz bezprzewodowy
Bezlimitowego internetu komorkowego nie ma i nigdy nie bedzie(chyba ze zdarzy sie cud), jedynie do czego moze dojsc to do zwiekszenia limitow, gdyby doszlo calkowice do zniesienia limitow to sam bys nigdy takiego neta nie kupil bo bys nawet onetu nie zaladowal...DJ1910 pisze:
Chyba że by cud się stał, i by limity nagle urosły do sensownych granic, lub w ogole znikneły, ale takich rzeczy, to nawet w Erze nie ma![]()
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
adixm popatrz na to co napisał bob w powyższym poście. Przez tyle lat było bezlimitowo i jakoś nic się nie działo takiego strasznego 
Co więcej w USA jak się korzysta z technologii 4G to tam też nie ma limitów

Co więcej w USA jak się korzysta z technologii 4G to tam też nie ma limitów

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
YaHooo, napisał :
Jaka jest szybkość tej technologi ( ile mega ) i czy jest juz w europie ??
Kod: Zaznacz cały
technologii 4G
Netia 2Mb/s. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
szmitz zamiast pisać odeśle to tematu który był na forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=17807
Powiem tylko, że są już testy w Sztokholmie z prędkością powyżej 100mbps
Powiem tylko, że są już testy w Sztokholmie z prędkością powyżej 100mbps
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko, że w Sztokholmie jest to testowane. No i to LTE.
W Sprint USA działa to chyba na zasadzie CDMA.
Abonamnet $79.99 4G: unlimited/3G: 5GB limit. Umowa na 2 lata.
4G:
Peak download speeds: up to 12 Mbps
Average download speeds: 2-4 Mbps
Peak upload speeds: 5 Mbps
Average upload speeds: 0.5-1.5 Mbps
http://nextelonline.nextel.com/en/store ... opup.shtml
W Sprint USA działa to chyba na zasadzie CDMA.
Abonamnet $79.99 4G: unlimited/3G: 5GB limit. Umowa na 2 lata.
4G:
Peak download speeds: up to 12 Mbps
Average download speeds: 2-4 Mbps
Peak upload speeds: 5 Mbps
Average upload speeds: 0.5-1.5 Mbps
http://nextelonline.nextel.com/en/store ... opup.shtml
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
ja.michal, imponujący zasięg...
Jak poszerzą pokrycie,to zapewne limity się pojawią.
Ale jedno jest bardzo pozytywne (choć w Stanach to konieczność po prostu):
Tak powinno być w Playu...
[ Dodano: 2009-06-13, 16:46 ]

Jak poszerzą pokrycie,to zapewne limity się pojawią.
Ale jedno jest bardzo pozytywne (choć w Stanach to konieczność po prostu):
Kod: Zaznacz cały
300MB off-network roaming per month
[ Dodano: 2009-06-13, 16:46 ]
4G to TD-SCDMA (jak w T-Mobile CZ),a 3G to CDMA EVDO,jak u nas Sferia czy Orange.ja.michal pisze:W Sprint USA działa to chyba na zasadzie CDMA.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Patryk_, to stary screen. Teraz wchodziłem i klika większych miast jest pokrytych już, ale trzeba podać maila i coś tam jeszcze, żeby dostać się do mapy.
[ Dodano: 2009-06-13, 16:47 ]

[ Dodano: 2009-06-13, 16:47 ]
To wiem.Patryk_ pisze:3G to CDMA EVDO,jak u nas Sferia czy Orange.
Tego nie wiedziałem.Patryk_ pisze:4G to TD-SCDMA (jak w T-Mobile CZ)

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie musi zdarzyć się cud. Wystarczy zablokować lub ograniczyć ruch P2P i mamy ssaczy z głowy. Oczywiście zostają jeszcze serwisy hostujące pliki, popularne warezy, ale wielu ssaczy nie ma o nich pojecia, ponadto (nie licząc kont premium RS) ściaganie warezów jest bardziej pracochłonne. To torrenciarze kolejkują 100 torrentów i beztrosko kładą się spać lub idą na lekcje do gimnazjum.adixm pisze:Bezlimitowego internetu komorkowego nie ma i nigdy nie bedzie(chyba ze zdarzy sie cud)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Masz marne informacje, RSa free też można automatem namiętnie doić, jak ma się zmnienne IP to nawet bez przerwy.Blido pisze:(nie licząc kont premium RS) ściaganie warezów jest bardziej pracochłonne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jednak i tak jest mało.ja.michal pisze: Teraz wchodziłem i klika większych miast jest pokrytych już,
Jednak o wiele mniej osób będzie chciało się w to bawić niż zapuścić torrenta.krystianb pisze:Masz marne informacje, RSa free też można automatem namiętnie doić, jak ma się zmnienne IP to nawet bez przerwy.
Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Czesi z Eurotela znieśli limity w najdroższej taryfie CDMA (wcześniej też teoretycznie nie było,ale ftp i "pewne" domeny były przycinane,a p2p w ogóle wycięte),ale tam już to tak tragicznie chodzi,że chyba gorzej być nie może...Blido pisze:Nie musi zdarzyć się cud.
A tak w EU się najczęściej poza limitami (nierzadko surowszymi niż w PL) przycina prędkość...Orange FR tnie w szczycie do 384 kbit/s

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Patryk_, w Three to jak masz taryfę np. 3GB to po jej przekroczeniu lecą funciaki i euro (3 UK i Irlandzki). To by oduczyło ssania. 

-
- Guru bezprzewodowy
Tylko nie trzeba się w to bawić, jest taki specjalny program JD...er.Jednak o wiele mniej osób będzie chciało się w to bawić niż zapuścić torrenta.
Wystarczy, że podasz markę i model routera i robi za Ciebie wszystko.
Są osoby, które kręci ściąganie. Mnie to też kiedyś bawiło, teraz ograniczam to do minimum. Słuchałem swojego czasu namiętnie radia internetowego, jednak ostatnio pogorszyli się więc wystarczają mi mp3ki i radio, FM.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Backup internetu.marens pisze:Są osoby, które kręci ściąganie.

A tak poważnie to na czym by zarabiali producenci HDD?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na Google i RSja.michal pisze:A tak poważnie to na czym by zarabiali producenci HDD?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Na necie komórkowym też?marens pisze:Wystarczy, że podasz markę i model routera i robi za Ciebie wszystko.
Wolniej by rosły pojemności dyskówja.michal pisze:A tak poważnie to na czym by zarabiali producenci HDD?![]()
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
marens, bez P2P i RS ani żadnych takich można i 60GB zużywać miesięcznie. 

- guteq
AnyData produkuje takie urządzenia:Blido pisze:W sprzedaży nie ma jeszcze żadnych modemów na CDMA 450MHz i HSDPA. Mogę się mylić, jeśli tak niech ktoś mnie oświeci.
- ADU-635WD
- ADU-630WH
poza tym Option ostatnio wypuścił takie dwusystemowe moduły na MiniPCI, nazywa się to Gobi 2000, co prawda ma CDMA na inne pasmo (850/1900) ale adaptacja modułu radiowego do zakresu 450 MHz byłaby pewnie banalnie prosta i możliwa przy zamówieniu przez operatora większej partii sprzętu (np. 5 000 szt. kart)
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Guru bezprzewodowy
Czy ja powiedziałem, że jest to niemożliwe?bob pisze:marens, bez P2P i RS ani żadnych takich można i 60GB zużywać miesięcznie.
Warunki domowe:

- Jojo
Coś to przestaje robić się różowo w grupie TP.
Inni operatorzy sobie jakoś radzą, a Orange tak płacze nad MTR, że obniżenie stawi zmniejszy im dochody, pewnie dlatego, że góra ich tak ciśnie.Operator zmaga się z kryzysem. Według informacji „Rzeczpospolita” na wypracowanie dodatkowych środków naciska France Telecom. Zarządowi pozostaje szukać oszczędności.
W grupie TP od kilku tygodni mówi się o poszukiwaniu przez zarząd dodatkowego miliarda złotych oszczędności lub dodatkowych przychodów. Według członków zarządu kwota będzie nieco mniejsza.
Według prezes Macieja Wituckiego na wynik finansowy największy wpływ będzie miała sytuacja rynkowa. Jedną z kluczowych kwestii jest data wprowadzenia obniżki stawek MTR (Mobile Termination Rate) w rozliczeniach międzyoperatorskich, a także ewentualne wykorzystanie tego faktu przez operatora Play i nowa wojna cenowa.
Prezes Witucki mówi, że "program oszczędnościowy wchodzi w fazę realizacji." W jego ocenie oszczędności będzie można poczynić "m.in. skupiając się tylko na niezbędnych i najbardziej efektywnych inwestycjach, renegocjując kontrakty z dostawcami usług, redukując wydatki reklamowe i sponsoringowe czy zmniejszając flotę samochodową."
źródło: www.telix.pl
Elektroniczna rewolucja
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niech lepiej tą rozdmuchaną administrację zreformują bo tam jeszcze komuną leci. I obsługa klienta i zarządzanie firmą.