problem z modemem Huawei E160

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: problem z modemem Huawei E160

Post autor: YaHooo »

Ramed pisze:Czy jest sens zakupienie anteny dookólnwej jesli bez niej łapie 3G?
Tylko jeśli w tym miejscu w którym będzie ona stała będziesz miał zasięg 3g, bo takie anteny dookólne na paśmie 3g mają niemal zerowy zysk.
Ramed pisze:Hmm skocze z tym modemem do kogoś i sprawdzę, jesli bedzie lipnie to wina sieci ?
Najlepiej by było aby ten ktoś znajdował się w zasięgu innego nodeB oraz miał wysoką moc sygnału. Jeśli będzie u niego dobrze, to wina Twojego nodeB, jeśli u niego będzie tak samo to rownież może to być wina modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Ramed
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Ramed »

Akurat w tym momencie jakos od ostatniego mojego posta jeszcze nie rozłączyło :super: a na serio to jak widzę w mapie zasięgu Play moja ulica jest zaledwie ulice dalej od granicy zasięgów:

Kolorem różowym zaznaczony został zasięg sieci na zewnątrz budynków.
Kolorem fioletowym zaznaczony został zasięg 3G na zewnątrz budynków.

Ciekawe czy tro ma jakies znaczenie.
Maritain
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Maritain »

Też miałem problem z błędami i rozłączaniem w e160 (co prawda nie co minutę). Po zmianie firmware, (odnośnie mojego poprzedniego postu to za 2 razem update zakończył się sukcesem) problemy z błędami zakończyły się w 100%, ale rozłączanie nadal występowało. Problemy rozłączeniowe skończyły się gdy zrobiłem: Menadżer urządzeń--> kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej--> główny koncentrator USB--->zarządzanie energią---> trzeba odznaczyć "Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzanie energii" (i tak zrobić we wszystkich pozycjach Głównego koncentratora USB).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

przemox.1 pisze:Jeżeli UMTS/HSxPA to wymuszenie sprawi że będzie modem działał tylko w sieci 3G.
Tutaj to bajki gadasz. ;) Nie da się wymusić 3G lub HSPA. HSPA to rozszerzenie 3G jak EDGE i GPRS. Prawidłowo mówiąc wymuszasz WCDMA (czyli 3G, HSDPA, HSPA).
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

ja.michal pisze:WCDMA
O to mi chodziło tylko źle sprecyzowałem :)
ODPOWIEDZ