DownThemAll (w skrócie dTa) umożliwia szybkie wyszukanie określonych plików (np. zip, jpeg, doc) w treści otwartej strony www i dodanie ich do listy pobierania. DownThemAll rozpoczyna pobieranie do katalogu, i automatycznie zmienia powtarzające się nazwy plików.
FlashGot integruje Firefox z zewnętrznym menedżerem pobierania plików (np. z Free Download Manager, Net Transport, Aria, cURL, i kilkadziesiąt innych). Zwłaszcza duże pliki warto pobierać zewnętrznym menedżerem dlatego że:
(a) wtedy nie zaśmiecamy sobie cache dyskowego Firefox dużym plikiem,
(b) Firefox będzie mniej zajęty a więc szybciej przeglądamy same www,
(c) są większe szanse na dociągnięcie całego pliku bo Firefox z reguły za łatwo "poddaje się".
Greasemonkey pozwala na wykonywanie naszych własnych skryptów javascript na przeglądanych stronach www. Na przykład można napisać skrypt który automatycznie nas zaloguje przy wchodzeniu na stronę logowania Banku albo skrypt który zmodyfikuje wyniki z wyszukiwarki Google, itd.
FileTitle umozliwia zapisywanie stron www na dysk pod nazwą pliku identyczną z tytułem wyświetlanej strony. Jest to bardzo użyteczne gdy zapisujemy na dysk strony generowane przez skrypty PHP (np. z forum) bo nie trzeba już tracić czasu na każdorazową zmianę nazwy pliku.
ImgLikeOpera (w skrócie "ILO") daje kontrolę nad ładowaniem obrazków / grafik osadzonych na stronach www. Wiadomo że strony wczytują się szybciej bez obrazków. Dzięki ILO można odpalić załadowanie obrazków tylko dla niektórych stron lub ręcznie - jeśli treść strony okaże się tego warta. ImgLikeOpera funkcjonuje podobnie jak to jest rozwiązane w przeglądarce Opera (stąd "like Opera"). Ja osobiście miałem problem z jednoczesnym używaniem ILO i AdBlock i dlatego nie zdefiniowałem filtrów w ILO. Używam tylko jednej ogólnej reguły w ustawieniach ILO - "Dla nowo otwieranych zakładek nie ładuj obrazków".
Po zainstalowaniu ImgLikeOpera trzeba dostosować wygląd Paska nawigacji Firefox i dodać do niego ikonę ImgLikeOpera. Wtedy da się szybko przełączać funkcje ImgLikeOpera poprzez klikanie raz prawym lub lewym klawiszem myszy na samej ikonie ILO na pasku nawigacji. Można też wczytywać pojedyncze obrazki na stronie, naciskając CTRL i prawy klawisz myszy na obrazku. Jeśli wykonamy ten skrót na już załadowanym obrazku to zostanie on przeładowany z pominięciem cache (czasem przydaje się to aby przeładować obrazek testu captcha).