Jakie dodatki do firefoxa polecacie!!!???

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Blazej »

Witam wiele osób ma w swoim komputerze przeglądarkę Mozilla Firefox dlatego zakładam ten temat aby ułatwić wszystkim wybranie najlepszych nietoksycznych dodatków do tej przeglądarki.
Odpowiedzi na ten post są też bardzo potrzebny również mi ponieważ kiedyś zainstalowałem jakiś dodatek i po chwili mój ff zaczął się wieszać! Proszę o podawanie nazw i opisów dodatku a najlepiej jeszcze linku <font color="#FF00FF"><b>»»skąd««</b></font> można go pobrać w odpowiedziach!!!
Z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jakie dodatki do firefoxa polecacie!!!???

Post autor: Jaco »

Adblock . Poszukaj u nas na forum . :cwaniak:

[ Dodano: 2009-06-22, 10:21 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=168095#168095
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Blazej »

Jaco pisze:Poszukaj u nas na forum
Na forum są opisane ale tylko dodatki "przyspieszające i zmniejszające ilość pobieranych danych" a mi chodzi o dodatki inne niż adblock czy fasterfox.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Tytuł tematu wątku:
więc nie wiem o co pretensje :cfaniak:
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Blazej pisze:Proszę o podawanie nazw i opisów dodatku a najlepiej jeszcze linku »»skąd«« można go pobrać w odpowiedziach!!!
:szukaj2:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox

Tylko nie widzę sensu instalowania kilku dodatków służących do tego samego.
Wystarczy ABP

Dodam, że w momencie jak masz najnowszego FF i zainstalujesz nawet 10 dodatków z oficjalnej strony nie ma prawa się wieszać. Chyba, że instalujesz na chybił trafił i nie wiesz co do czego służy pomimo ładnego angielskiego opisu. Tak jakbyś 2 antywirusy zainstalował.
Awatar użytkownika
gigers
Stały użytkownik forum

Post autor: gigers »

Ja używam służbowego laptopa w pracy iw domu dlatego polecam SwithProxy. Jedno kliknięcie pozwala na zmianę ustawień w połączeniach.
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/125
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Blazej, z dodatkami jest bardzo prosto - wrzucasz te, które ci się przydają.
Jeśli nie masz na myśli nic konkretnego (tzn jakieś rzeczy, którą chciałbyś usprawnić) to raczej nie potrzebujesz dodatków :P
Nic na siłę.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

DownThemAll (w skrócie dTa) umożliwia szybkie wyszukanie określonych plików (np. zip, jpeg, doc) w treści otwartej strony www i dodanie ich do listy pobierania. DownThemAll rozpoczyna pobieranie do katalogu, i automatycznie zmienia powtarzające się nazwy plików.

FlashGot integruje Firefox z zewnętrznym menedżerem pobierania plików (np. z Free Download Manager, Net Transport, Aria, cURL, i kilkadziesiąt innych). Zwłaszcza duże pliki warto pobierać zewnętrznym menedżerem dlatego że:
(a) wtedy nie zaśmiecamy sobie cache dyskowego Firefox dużym plikiem,
(b) Firefox będzie mniej zajęty a więc szybciej przeglądamy same www,
(c) są większe szanse na dociągnięcie całego pliku bo Firefox z reguły za łatwo "poddaje się".

Greasemonkey pozwala na wykonywanie naszych własnych skryptów javascript na przeglądanych stronach www. Na przykład można napisać skrypt który automatycznie nas zaloguje przy wchodzeniu na stronę logowania Banku albo skrypt który zmodyfikuje wyniki z wyszukiwarki Google, itd.

FileTitle umozliwia zapisywanie stron www na dysk pod nazwą pliku identyczną z tytułem wyświetlanej strony. Jest to bardzo użyteczne gdy zapisujemy na dysk strony generowane przez skrypty PHP (np. z forum) bo nie trzeba już tracić czasu na każdorazową zmianę nazwy pliku.

ImgLikeOpera (w skrócie "ILO") daje kontrolę nad ładowaniem obrazków / grafik osadzonych na stronach www. Wiadomo że strony wczytują się szybciej bez obrazków. Dzięki ILO można odpalić załadowanie obrazków tylko dla niektórych stron lub ręcznie - jeśli treść strony okaże się tego warta. ImgLikeOpera funkcjonuje podobnie jak to jest rozwiązane w przeglądarce Opera (stąd "like Opera"). Ja osobiście miałem problem z jednoczesnym używaniem ILO i AdBlock i dlatego nie zdefiniowałem filtrów w ILO. Używam tylko jednej ogólnej reguły w ustawieniach ILO - "Dla nowo otwieranych zakładek nie ładuj obrazków".
Po zainstalowaniu ImgLikeOpera trzeba dostosować wygląd Paska nawigacji Firefox i dodać do niego ikonę ImgLikeOpera. Wtedy da się szybko przełączać funkcje ImgLikeOpera poprzez klikanie raz prawym lub lewym klawiszem myszy na samej ikonie ILO na pasku nawigacji. Można też wczytywać pojedyncze obrazki na stronie, naciskając CTRL i prawy klawisz myszy na obrazku. Jeśli wykonamy ten skrót na już załadowanym obrazku to zostanie on przeładowany z pominięciem cache (czasem przydaje się to aby przeładować obrazek testu captcha).
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Ja dodam od siebie:
Gspace - dodatkowy wirtualny dysk na dane
FireFTP - prosty klient ftp
ForecastFox - pogoda to dla tych co wychodzą czasem z domu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

FireGestures - gesty myszy w naszym FF.
BBCode - przydatne do edycji postów.
Flagfox - w jakim państwie jest strona odwiedzana przez nas (mała flaga się pojawia).
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Flagfox - w jakim państwie jest strona odwiedzana przez nas (mała flaga się pojawia).
Zapomniałem o tym. To świetna funkcja.

[ Dodano: 2009-06-23, 19:12 ]
Z fajnie działających managerów okien 3D polecam FoxTab

https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... 1226707164
ODPOWIEDZ