Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg

Post autor: piori »

ja.michal pisze:Bywa różnie.
No właśnie, nawet jeśli BTS teraz działa, to nie ma pewności czy tak już zostanie.
Z Plusa dostałem kiedyś całkiem rzeczową odpowiedź na pytanie dotyczące upgrade'u BTSa z GPRS do EDGE, zobaczymy jak Pomarańczowi się zachowają :cfaniak:
Awatar użytkownika
piori

Tadeusz, no nareszcie ktoś z okolicy się znalazł :hurra: :szampan:
Szkoda że testowałeś w styczniu, minęło sporo czasu i nie wiadomo czy już uruchomili, a na mojego e-maila jeszcze nie przyszła odpowiedź. Ja mieszkam chyba po drugiej stronie tego nadajnika (miejscowość Murowanka) i z Wieliszewa raczej zasięgu bym nie miał. No cóż, pozostaje czekać na reakcję E-BOK-u albo wziąć na próbę "w ciemno".
Awatar użytkownika
piori

Właśnie otrzymałem odpowiedź z Boku:
Dziękujemy za nadesłaną korespondencję. W odpowiedzi na Pana pytanie chcę poinformować, że w chwili obecnej zasięg CDMA w Pana rejonie rzeczywiście jest niedostępny. W chwili obecnej trwają prace mające na celu pokrycie terenu zasięgiem. Potrwać to może do końca trzeciego kwartału tego roku. Miło mi, że mogłem być pomocny w wyjaśnieniu sytuacji.

z poważaniem

Doradca w Departamencie Obsługi Klienta Indywidualnego
PTK Centertel Sp. z o. o.
tel.: *100, 510 100 100
Tak więc Tadeusz, możliwe, że CDMA zawita u nas na dobre dopiero po wakacjach :/
Michołek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Michołek »

Witam!

Wziąłem ten internet na próbę, aby tylko pozbyć się męki od prywaciarza... za 60zł 256kb/s i 8 restartów dziennie, ciągle time-out.. ehh nie wazne

Zastanawiam się czy warto jest kupić mi antenę w sklepie dipol, tę za 60zł
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm

Internet ten posiadam 2 dni, na początku, od razu po podłączeniu, kiedy modem lezał na biurku - czerwony kolor diodki - b. słaby zasięg... nic nie szło zrobic.

Pojechałem do pobliskiego sklepu, wziąłem kabel ethernet 10m (12zł :cwaniak: ), położyłem modem przy stoliku nocnym i jest pomarańczowa diodka....
Internet chodzi nawet dobrze

Zanim znalazlem zasieg na pomaranczowej diodce mialem transfery pokroju 30kb/s(na starym necie okolo 20kb/s) teraz, 3 minutki temu (jest godzina 22:30..., wiec serwery są luźne) mam transfer <uwaga ;d> 130kb/s

To nie jest zaden error czy cos.. bardzo szybko sciaga ;d troche martwi mnie limit.. ale slyszalem ze po przekroczeniu nic takiego strasznego sie nie dzieje...

do rzeczy :
mam zasieg od -98 do -94, więc warto mi kupić ową antenę?
troche ciężko mi pograć w multi... jeszcze czasem muli net...
ciagle szukam jak najlepszego miejsca na ten modem ale wszedzie zawadza.. najlepiej wiecj jakby stal na biurku

i czy ten opor w kablach (cos okolo 2db, tak?) duzo zmienia? jak wyglada sprawa z pingiem, albo transferem w tej usludze?

Podobno jest 1mb maksymalnie, ale tez gdzies czytalem ze sporo szlo wyciagnac wiecej z tego orange?
---
znow piszę nie czytelnie ;d
zmeczony jestem.. ide spac ^^
E4600 @ 3ghz, collerek zalmana...
8600gt
Asus P5N32-E SLI PLUS
HDD 320GB
Corsair 2gb ram 800mhz cl 4

Crysis medium, aa x2 47FPS

-----------------

Toruń/Inowrocław/Kruszwica/Radziejów/Dobre/Bronisław/85 ^^ < ;d
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Na początek proponuję poczytać forum (bez urazy). Temat czy warto czy nie warto kupić antenę był poruszany dziesiątki razy i uniwersalnej recepty nikt nie wymyślił. Powiem tylko tyle - warto :D
maroo_s

Post autor: maroo_s »

Wybaczcie że zapytam o coś co może juz było wyjaśniane na forum ale:

czy usługa OFP jest przypisana do konkretnego BTSa? czy można po prostu ustawić antenę na inny przekaźnik i uzyska się połączenie?
Pytam ponieważ śledzę dyskusje o OFP już od kilku miesięcy i dopatrzyłem się sprzecznych informacji. Jedni piszą że OFP to tzw. Internet stacjonarny a więc przypisany jak telefon - do jednej centrali. Ktoś inny natomiast pisze że podróżował z routerem i miał połączenie bez względu na lokalizację.

Jak to jest ostatecznie? Czy ktoś się orientuje jak to od strony technicznej wygląda?

Pytam dlatego że planuje wziąć OFP dla mojej narzeczonej. Dom jest na górce i mam "prawie" widok na 2 różne BTSy z CDMA. Wiem że 2 sąsiednie wioski korzystają z jednego (są niżej i bliżej) i wiem że w godzinach szczytu BTS jest mocno zapchany (sprawdzone osobiście). Natomiast jest szansa że 2gi BTS jest mniej obciążony bo wioski w jego pobliżu mają Neo.

P.S. Wczoraj jechałem z Warszawy do Krakowa i po drodze mijałem sporo biało-czerwonych masztów. Na innych trasach nie widziałem ich aż tak wielu ;)
---------------
Pozdrawiam
Marek
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Jeżeli BTS są blisko miejsca zamieszkania-to i tak ruter na standardowej antence złapie najsilniejszy sygnał-jeżeli chcesz korzystać z innego BTS to musisz mieć antenę kierunkową.Co do przypisania do konkretnego BTS to jest to [chyba]nieprawda-piszę chyba w nawiasie bo w mojej okolicy mam 3 BTS i z każdego odbieram neta-ale korzystam tylko z jednego ,bo z niego mam najlepsze osiągi.Może te przypisanie to chodzi bardziej o inne województwo?Lub jeszcze to nie działa.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Z tego co Orange podawalo na poczatku, to przypisanie do obszaru bylo tylko w celach reklamacji. Zatem w innym miejscu z zasiegiem CDMA dzialac bedzie, ale nie mozemy zareklamowac uslugi jak np. predkosc bedzie mala.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

onimusza666 pisze:Może te przypisanie to chodzi bardziej o inne województwo?
650 km od miejsca przypisania też działa :cfaniak:

[ Dodano: 2009-06-18, 22:37 ]
BliSki pisze:Z tego co Orange podawalo na poczatku, to przypisanie do obszaru bylo tylko w celach reklamacji.
I w celach ściemy dla UKE ;)
haleck

Post autor: haleck »

jeżeli chodzi o przypisywanie do danej miejscowości , to tylko dlatego, że system sprzedażowy tego wymaga, raz ze względu na reklamacje , dwa, że nie we wszystkich miejscach jest możliwość podpisania "stałej" umowy , tam gdzie nie ma takiej możliwości , system puszcza na próbę
Citibankier

Post autor: Citibankier »

Prośba o pomoc.
Przymierzam się do zakupu anteny zewnrznej. W zasadzie wystarczyłaby mi wersja z 5-metrowym kabelkiem (Dipola), ale sama antenka jest krótsza, niż ta z kablem o długości 10 metrów. Potrzebuję informacji, jaka jest różnica pomiędzy tymi antenkami.
Dodam, że mieszkam w miejscowości Jeziorki (wielkopolska) i najbliższy nadajnik CDMA mam najprawdopodobniej w miejscowości Kaczory (w prostej linii to będzie około 4 km od nas). Poradźcie mi, Drodzy Użytkownicy, jak to jest z tą długością kabla i antenki. Boję sie, że jak kupię krótszą, to coś będzie nie tak.
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Citibankier pisze:Przymierzam się do zakupu anteny zewnrznej.
Jaki sygnał masz obecnie?
Nie pomagam na PW!
Citibankier

AxessManager pokazuje dwie kreski na pięć. Szczerze przyznam, że bladego pojęcia nie mam, jak inaczej sprawdzić sygnał. Nie mam też bladego pojęcia, o czym rozmawiamy. Potrzebuję wsparcia. Nie jest źle - najlepiej o tej porze, czyli po 22.30. Nie podaję parametrów, bo nie uiem ich czytać.
Help me!!!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Citibankier pisze:AxessManager pokazuje dwie kreski na pięć.
To sugerowałbym jednak antenę 10cio elementową i podniesioną najwyżej jak się da.
Nie pomagam na PW!
Citibankier

Tak to jest, że kierunek, w którym powinnam skierować antenę, to ok. 20 metrów przestrzeni, po czym wiecznie las, chyba do samego nadajnika (tego w Kaczorach, bo następny jest podobno w Miasteczku Krajeńskim). Ale będziemy próbować...
Dzięki za rady. Dam znać, jak będzie po podłączeniu anteny. Strasznie ciekawa jestem...
rewersik

Post autor: rewersik »

Witajcie mam takie głupie pytanie bo mam nastepujące paramtery sygnalu: srednio -89 , 90 dBm i chcialbym kupić antenę zwenętrzna i moj problem jest nastepujacy jak ja mam ustawiac zeby ta wartosc rosła czy malala? ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rewersik pisze:jak ja mam ustawiac zeby ta wartosc rosła czy malala?
Oczywiście, że moc ma rosnąć ;) Czyli -89dBm to lepiej niż -90dBm ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
robbo2k
Stały użytkownik forum

Post autor: robbo2k »

No i sygnał lepszy o 3dbm to sygnał lepszy 10razy. Tudziez moc wypromieniowana potrzebna jest 10 krotnie mniej jesli uda ci sie antena uzyskac 3dbm wiecej
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

robbo2k pisze:No i sygnał lepszy o 3dbm to sygnał lepszy 10razy.
Skąd takie rewelacje? Przy podawaniu mocy wzrost o 3dB powoduje około 2-krotny wzrost mocy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
t8mi

Post autor: t8mi »

Jeżeli przy antenie będzie za długi kabel to po prostu skróć go od strony anteny. Kwestia trzech śrubek i po sprawie.

...

Im mniej dBm "na modemie" tym lepiej.
Pozdrawiam Tomek.

Góra przeróżnych zabawek :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

t8mi pisze:Im mniej dBm "na modemie" tym lepiej.
Możesz rozwinąć myśl? Chodzi Ci o moc sygnału?
Awatar użytkownika
t8mi

Post autor: t8mi »

No tak późna pora była, nie zauważyłem a właściwą odpowiedź już podałeś. (oczywiście chodziło o więcej)
Pozdrawiam Tomek.

Góra przeróżnych zabawek :)
Nilstem

Post autor: Nilstem »

Tak ostatnio zastanawiam się nad przesiadką na CDMA (bo EDGE to jednak nie jest szczyt marzeń :D ), jednak na mapach Orange w pobliżu mojej miejscowości była biała plama. Tak dla pewności sprawdziłem gdzie jest najbliższy nadajnik z CDMA na btsearch i okazało się, że znajduje się tam, gdzie niby CDMA nie ma :D Czyżby Orange sam nie wiedział gdzie ma zasięg? (Btsearch, Mapa Orange - miejscowość Ośniczewko - nie ma jej na mapie Orange)

Ps. Jak myślicie, mogę liczyć na jakiś w miarę przyzwoity zasięg z Dąbrowy Biskupiej? (około 5km)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Musisz zadzwonic do Orange i zapytac czy ten nadajnik jest juz uruchomiony, bo ta mapa jest robiona jedynie na podstawie pozwolen:)
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

To że na mapie BTS jest nadajnik-to nie znaczy że on działa-najlepiej jest napisać bądż zadzwonić do Bok i się upewnić-co do mapy orange to też nie warto nią się sugerować-zresztą w samym orange to też oni sami nie wiedzą co mają :hyhy: Wiem to na swoim przykładzie-mam CDMA od stycznia i chcąc się upewnić gdzie są nadajniki,i w jakim kierunku skierować najlepiej jest antenę-to jakiś konsultant powiedział że w mojej miejscowości nie jest świadczona ta usługa i z nadajnika ok.17km to i antena nie pomoże :hyhy: Więc zapytałem za co ja płacę od stycznia?Po tygodniu przyszło pisemko od konsultanta już innego że'' według ich map zasięg jest ale szczątkowy" :rotfl: Nie jest to kabel ale po przesiadce z EDGE czuć różnicę. :hurra: Możesz też spróbować na próbę.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Jesli nie ma wiekszych przeszkód(gorki wzniesienia czy drzewa) to z 5 km spokojnie powinien byc sygnal(predzej czy pozniej ten nadajnik uruchomia):)
Nilstem

Post autor: Nilstem »

adixm pisze:Musisz zadzwonic do Orange i zapytac czy ten nadajnik jest juz uruchomiony, bo ta mapa jest robiona jedynie na podstawie pozwolen:)
Tak zrobię, ale właściwie ten nadajnik już tam stoi od kilku lat, więc może tylko przystosowali go do CDMA...
Awatar użytkownika
piori

Nilstem - Twoja sytuacja jest taka sama jak u mnie. Stacja też stoi od dawna, używana dotychczas w technologii NMT (na mapie zasięgu NMT Orange wyraźnie to widać). Od kilku miesięcy mają pozwolenie na CDMA i od tych kilku miesięcy na mapach http://btsearch.pl/ i http://www.wieprz.net/ stacja ta jest oznaczona jako właśnie CDMA. Ale uruchomić CDMA mają zamiar dopiero na koniec trzeciego kwartału, co zresztą opisałem na poprzedniej stronie.
Telefonicznie to nie wiem czy uzyskasz od razu odpowiedź, ja na odpowiedź na e-maila czekałem 2 dni. Ale oczywiście spróbować można :)
marcinos

Post autor: marcinos »

Ktoś mi powie gdzie na który nadajnik i gdzie on jest skierowac antene ? Mieszkam w Bądzowie gm Jerzmanowa (koło Głogowa), kod pocztowy 67-222
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Jedyny rozsądny pomysł to kierowac antene na Żukowice(miejscowość na wschód od Glogowa)
ODPOWIEDZ