Firewall Orange

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SharkyPL
Początkujący użytkownik forum

Firewall Orange

Post autor: SharkyPL »

Witam!
Doszły mnie słuchy (i zauważyłem) że orange ma cyba jakiegoś firewalla na sieci... mam bezprzewodowy net, opcja 120 zlotych (500mb limitu mnie przeraziło :P )
Czy da sie to jakos wylaczyc?
Drugie pytanie:
Czy da się zniżyć pingi?
Skoro ja z 2000ms zniżyłem do 600ms to chyba sie da jeszcze, hm?
Ogólnie to witam, jestem nowy :)))))
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Firewall Orange

Post autor: bob »

Witaj serdecznie na forum.
Napisz ,coś więcej np. w jakiej miejscowości masz tą usługę,jaki sprzęt do łączenia z netem ,jaki komp ,średnie transfery,punkt dostępu (intrnet lub vpn).
Oto moje:Katowice,Orange BE premium,GT MAX,IBM 600X,Toshiba a100-529,DL140KBps~,UL 8KBps~,ping: HS 120ms,PS 250ms,VPN.
Czy tylko zmiana standard na premium zapewniła Ci obniżenie pingów ?
Pozdrawiam bob.
SharkyPL

Mieszkam w Wąbrzeźnie, używam EDGE Modem ED77.
Komp:
Celeron 2.6GHz @ 3.0 GHz, Radeon 9800SE @ 9800, 768 mb RAM, HDD 40 GB (wyjęty zes trychu, działa jak jakaś 800'ka LoL :D )

Trasfer Download: około 15 - 20 - 24 kilobajtów na sekunde.
Upload: 6 - 10 kB/s
punkt dostępu? tutaj nie czaje ocb...

A co do zmiany pingów - lol! W rejestrze pozmieniałem troche wartości, meczylem sie jakies 3 dni zeby jak najlepiej dobrac, aktualnie nie moge mniejszych pingow w ten sposob wyciagnac.
Mam usluge Premium (120zl mies), mialem pingi 2000ms - 3000+ ms, pingowałem serwer google.pl.
Teraz po zmianie mam około 600 - 1300ms.

Da się coś zrobić? 600 to dobry wynik, ale lepszy by się przydał (ach, ten CS Source...tak mnie kusi, a ja z 600-pingiem wylatuje...)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Tu http://www.bez-kabli.pl/ftopic148.html&highlight=pingi przeglądnij wyniki innych.Niestety ograniczeniem będzie EDGE i ED77.Masz i tak niezły wynik.
P.S.
VPN to punkt dostępu z publicznym IP.Jedni twierdzą,że bezpłatny w Orange inni ,że płatny.Sam nie wiem jakie są uwarunkowania.
Pozdrawiam bob
SharkyPL

Czytalem ten topic. Nic ciekaweego nie znalazlem co by dotyczylo mojego problemu.
Jaka jest mozliwosc, ze uda mi sie zmniejszyc ping do ok. 300ms? Rozumiem, ze zerowa, ale... ja nie uznaje slowa "nie".
Wszystko sie da, nie ma rzeczy niemozliwych...
Będę kombinował z tym wszystkim, ewentualna pomoc / wskazowki uzytkownikow mile widziane.
P.S.
Osiagnalem minimum 601ms ping, po 2 godzinach pingowania google.pl.
Maks byl 1023ms, srednio 859ms.
Wedlug mnie to dobrze, ale.... gry nadal nie dzialaja swietnie.
Kombinuje dalej, ewentualnie jak cos sie uda to dam znac wszystkim.
Wskazowki, powtarzam, mile widziane :))
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Życzę wytrwałości w osiągnięciu pingów na Edge charakterystycznych dla Umts z upstream 64 kbps.Trzymam kciuki. :D
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

PING wielkości, która Ci się marzy, za żadne skarby nie uzyskasz w Twojej konfiguracji sprzętowej.
Nie pomoże Ci nieuznawanie "nie".
Jest to po prostu technicznie niewykonalne.
Niestety :(
SharkyPL

zginiecie w piekle, niewierni! 500 ms!!
co niby jest nie tak w mojej konfiguracji sprzetowej?

A co do tematu - czy orange ma firewall'a na sieci?
Da sie go wylaczyc?
Potrzebne mi to.... z wielu powodow. Hamachi, p2p, nawet Flashget... nic nie dziala przez niego.
Da sie go wylaczyc lub cos z nim zrobic by nie dzialal?

Pytanie nastepne:
Co daloby mi, gdybym aktywowal staly ip?
czy wtedy nadal moglbym miec lacze rozdzielone na dwa kompy, uzywajac windowsowego "Udostepnij polaczenie internetowe" ?
Awatar użytkownika
pimosz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pimosz »

Ej :oops:

Może napisz jak zmniejszasz te pingi?
SharkyPL

Wlaczasz sobie twoj ulubiony program, wpisujesz w szukaj: Webroot Accelerate, szukasz pozycji ktora ma 2k3 4.0, sciagasz, cra...to znaczy kupujesz licencje :twisted: i robisz tak:
W meny glownym klikasz Accelerate, wybierasz Cable modem, wciszkasz next, automatic setting, acelerate, jak skonczy to wciszkasz Accelerate ME!, czekasz, robisz reboot'a, po wlaczeniu kompa program sam sie wlaczy, ustawi neta, i juz sie normalnie laczysz ( tylko programik dziala w tle).
Potem tylko trzeba tam w rejestrze sie pobawic, m.in. aby zmienic ilosc requestow w firefox'ie, i rozne takie tego typu duperele, rowniez w grach on-line w konsoli typu cl_cmdrate zmieniamy na 5 na przyklad, i juz mamy mniejszy lag... nie mowie ze na 100%, ale u mnie podzialalo (patrz nizej).
Teraz net mi smiga jak nic, 600 - 800 ms.
Ale... wlasnie... 32 bajty danych.
W grach sieciowych ping jest maksymalny...to jest 1000+.
Tam chyba dane leca wrecz kilobajtami.
Po zabawie mozesz smigac ladnie.
Teraz wlasnie kombinuje, szukam, wysilam komorki mozgowe jak by tu zmniejszyc jeszcze ten ping?
Zobaczycie, kiedys o mnie uslyszycie... "ED77 i ping rzedu 30ms? Nie wierzycie? A jednak!" :)
Chcialbym, zeby tak bylo...
Trzeba naprawde cos wymyslec, zeby zmniejszyc pingi, bo idzie szalu dostac.
Biegne przez pol mapy, staje, kucam by "przykampic" a tu ziuuuu wracam na poczatek CT Spawn... szalu idzie dostac.

P.S.
Dzisiaj rano gralem w CS Source... mialem....tak.... ping 600 - 700 :))))
Mowicie - nie da sie grac?
Headshoty szly, az milo :D
Chcialbym, zeby tak bylo caly czas. Ja wymysle sposob...ja to zrobie...zobcazycie....

I tak - ewentualna pomoc, wskazowki, spostrzezenia sa bardzo mile widziane.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

SharkyPL pisze:A co do tematu - czy orange ma firewall'a na sieci?
Da sie go wylaczyc?
Potrzebne mi to.... z wielu powodow. Hamachi, p2p, nawet Flashget... nic nie dziala przez niego.
Da sie go wylaczyc lub cos z nim zrobic by nie dzialal?
Człowieku, poczytaj trochę forum i przestań się mądrzyć.

Oczywiście, że Orange ma NAT. Jest tylko jeden sposób, żeby się go pozbyć - wykupić usługę zwaną VPN.
Back to the Future ;)
SharkyPL

Szanowny uzytkowniku, czy moglbys mi powiedziec ile ta usluga kosztuje?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

SharkyPL pisze:Szanowny uzytkowniku, czy moglbys mi powiedziec ile ta usluga kosztuje?
Drogi uzytkowniku, ależ oczywiście. Cena tej usługi to od 0zł to 6zł 10gr. Zadzwoń pod *800 i się dowiedz, jak to wyglada w Twoim przypadku. Ja miałem za darmo, inni płacą. Nie znam zasad.

A tak na przyszłość, to zacznij uzywać opcji Obrazek Szukaj tematów na forum
Back to the Future ;)
SharkyPL

Wybacz, ze zepsuje twoje nadzieje na wysmianie nastepnego nowego usera, ale uzywalem opcji szukaj. Jeszcze przed zarejestrowaniem sie.

Dziekuje za odpowiedz, zadzwonie pod numer *800 (Z telefonu komorkowego sieci Era to chyba pod inny, alez poczytam o tym w internecie, google ani wikipedia nie gryza).
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

SharkyPL pisze:Wybacz, ze zepsuje twoje nadzieje na wysmianie nastepnego nowego usera, ale uzywalem opcji szukaj. Jeszcze przed zarejestrowaniem sie.

Dziekuje za odpowiedz, zadzwonie pod numer *800 (Z telefonu komorkowego sieci Era to chyba pod inny, alez poczytam o tym w internecie, google ani wikipedia nie gryza).
Hahaha,wątpie ,żebyś mógł zepsuć @Szadzik`owi jakiekolwiek nadzieje (co to za ton w ogóle,Panie mesjasz?)Sam zginiesz w piekle jak będziesz się tak mądrzył drogi zbawco ,odkrywco rzeczy dawno odkrytych na "BEZ-KABLI".Co do zmniejszania pingów było to już dawno na tym forum i pisał o tym nawet @Szadzik.Wikipedia i google nie gryzą - masz rację,nie gryzie też strona orange gdzie jest ten numer do bok`u.Jakbyś używał opcji szukaj to wiedziałbyś ile może ewentualnie kosztować VPN i nawet wiedziałbyś co to jest.Tak jak wiedziałbyś co to jest NAT i nie zadawałbyś górnolotnych pytań o "firewall orange"Trochę pokory i szacunku do ludzi ,którzy zasypaliby Cię swoją wiedzą mój drogi odkrywco ping`ów. :wink:
Pozdrawiam bob.
ODPOWIEDZ