Problem z rozłączaniem się sieci Modemu Huawei E160G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tato
Użytkownik forum

Problem z rozłączaniem się sieci Modemu Huawei E160G

Post autor: tato »

Prosze o pomoc :( . Nie wiadomo z jakich przyczyn rozłącza sie po kilku minutach :zdziwko: Prosze o jak najszybsze odpowiedzi. Nawet mało realny pomysł może okazać się kluczem do rozwiązania problemu :D Bardzo Dziękuje za nadesłane posty. Jesteście super :super:
Ostatnio zmieniony 2009-07-02, 17:52 przez tato, łącznie zmieniany 1 raz.
Tato
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z rozłączaniem się sieci Modemu Huawei E160G

Post autor: Jo_gurt »

Próbowałeś update'u firmware?
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

http://marens.pl/ftp/bez-kabli/3Gsterow ... 6.B409.zip.
Tylko poszukaj sobie jak to się robi żeby nie było potem niepotrzebnych problemów :ok:
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=178634#178634 Tutaj masz mój problem jest opisane jak to zrobić ;)
Ja też robiłem.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Sądząc po objawach, mam ten sam problem, chociaż korzystam z innego modemu. Wina jest (w moim przypadku) raczej po stronie operatora, ale zauważyłem, że rozłączanie następuje przeważnie w momencie, gdy modem nie wysyła żadnych sygnałów, np. kiedy po załadowaniu strony przeglądam ją, lub piszę posta na forum ;) W związku z powyższym znalazłem rozwiązanie problemu z rozłączaniem modemu: w tle mam włączone Polskie Radio Online. Dźwięk można sobie wyciszyć, ustawić np. PR3 jako stronę startową w TNI i wówczas mam cały czas HSDPA, nic nie przerywa ani się nie rozłącza, a prędkość połączenia pomniejsza się jedynie o parę kilobajtów/s ściąganych równolegle z radia, a nikt pewnie nie korzysta z komórkowego internetu 24h na dobę, żeby to groziło przekroczeniem limitu. Spróbujcie sami; niezależnie od tego, czy moja metoda zapobiega rozłączaniu Waszego modemu, czy nie (niezależnie od operatora) - napiszcie. Jak dla mnie to jest jakaś szajba: obciążając sieć dodatkowymi kilobajtami/s ściąganych niepotrzebnie danych ( których nie słucham) wymuszam na operatorze utrzymanie połączenia HSDPA bez najmniejszej przerwy czy utraty choćby bita informacji. Gdzie tu sens? :gwiazdki:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

artureal pisze:) wymuszam na operatorze utrzymanie połączenia HSDPA bez najmniejszej przerwy czy utraty choćby bita informacji.
Pewnie to samo da sie zrobić za pomoca ping -l 100 -t onet.pl (to 100 może trzeba zwiększyć albo zmniejszyć, najlepiej tak dobrać aby utrzymać HSDPA.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
artureal

Po ludzku, please ! ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

artureal pisze:wymuszam na operatorze utrzymanie połączenia HSDPA bez najmniejszej przerwy czy utraty choćby bita informacji.
Ja od 2 miesięcy mam tak samo, ale to się dzieje tylko jak jest duże obciążenie sieci. Z rana, albo późno w nocy tak nie ma.

Więc zamiast pobierać dane z radia internetowego, to możesz użyć polecenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> o składni:

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -t -l 100
Przy czym może będzie trzeba zmienić liczbę 100 na jakąś inną. Najlepiej najmniejszą przy której internet się nie rozłącza.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
artureal

Dzięki!
Zamiast 100 wpisałem 1 i jak na razie działa - mam HSDPA od godziny bez przerwań, co o tej porze dnia od paru tygodni było nierealne.
Poprawcie mnie, jeśli się mylę: czy to oznacza, że modem wysyła 1 bit, po otrzymaniu odpowiedzi następny bit, i tak dalej? Nie ma to jakiegoś wpływu na działanie BTSa? (to znaczy nie żal mi iPlusa, ale wolałbym, żeby mnie jakoś nie zablokowali ;)
I jeszcze jedno pytanie: czy można gdzieś tę komendę "ping onet.pl -t -l 1" zapisać, by uruchamiała się automatycznie ze startem TNI/ew. innego połączenia?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

artureal pisze:mam HSDPA od godziny bez przerwań, co o tej porze dnia od paru tygodni było nierealne.
To bardzo dobrze :ok:
artureal pisze:czy to oznacza, że modem wysyła 1 bit, po otrzymaniu odpowiedzi następny bit, i tak dalej?
Mniej więcej to tak działa.
artureal pisze:Nie ma to jakiegoś wpływu na działanie BTSa? (to znaczy nie żal mi iPlusa, ale wolałbym, żeby mnie jakoś nie zablokowali
Nie ma, po prostu masz bardzo mały transfer w tle, tak samo jakbyś słuchał radia internetowego.
artureal pisze:czy można gdzieś tę komendę "ping onet.pl -t -l 1" zapisać, by uruchamiała się automatycznie ze startem TNI/ew. innego połączenia?
Tak, można to zrobić w TNI, za pomocą menu Sieć->Wymuszanie HSxPA.

W nowym oknie wpisujesz odstęp w sekundach między pakietami (czyli np. 1s), wielkość pakietu ustawiasz na 1. Adres IP wpisujesz adres serwera. Jak nie znasz adresu serwera, lecz domenę. To skorzystaj z menu Adres.

Co do uruchamiania przy starcie systemu to nie wiem czy w TNI można to zrobić, ale ja bym zrobił tak.

Stwórz nowy plik w Notatniku o treści np:

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -t -l 1
Zapisz ten plik pod nazwą np. Wymuś_HSDPA.bat. Koniecznie z rozszerzeniem .bat i wrzuć w autostart ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

artureal pisze:modem wysyła 1 bit, po otrzymaniu odpowiedzi następny bit, i tak dalej?
1 bajt, dla ścisłości. :)
artureal pisze:wolałbym, żeby mnie jakoś nie zablokowali
Nawet gdybyś odpalił takie pingowanie na cały miesiąc non-stop, to zużyłoby to niecałe 2,5 MB transferu. Myślę, że Plus za takie coś się nie obrazi. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kszaq pisze:1 bajt, dla ścisłości. :)
Plus jeszcze nagłówek pakietu, ale to nieważne ;)
kszaq pisze:Myślę, że Plus za takie coś się nie obrazi. ;)
Ale onet.pl może by się obraził ;)
Awatar użytkownika
artureal

onet.pl niech się buja - gdyby nie NoScript i AdBlock, wyczerpaliby mój limit tonami bajtów reklam/bzdetów po paru dniach :zly:

YaHooo, dziękuję za pomoc, ale nie chodziło mi o autostart w XP, bo wolałbym go zachować w dotychczasowej formie, tzn. pusty. Czy jest możliwe takie skonfigurowanie TNI, by sam uruchamiał komendę ping po jego ręcznym uruchomieniu?
przemox.1
### BAN ###

Lepiej jest tak jak YaHooo, radzi zrobić :ok:
YaHooo pisze:Stwórz nowy plik w Notatniku o treści np:
Kod:
ping onet.pl -t -l 1

Zapisz ten plik pod nazwą np. Wymuś_HSDPA.bat. Koniecznie z rozszerzeniem .bat i wrzuć w autostart ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

artureal pisze:nie chodziło mi o autostart w XP, bo wolałbym go zachować w dotychczasowej formie, tzn. pusty.
No to innej możliwości nie znam :(
artureal pisze:Czy jest możliwe takie skonfigurowanie TNI, by sam uruchamiał komendę ping po jego ręcznym uruchomieniu?
A tego już niestety nie wiem. Ale wydaje mi się, że takie skonfigurowanie TNI nie jest możliwe.
Awatar użytkownika
artureal

No trudno, spróbuję w takim razie pomolestować autora programu :hyhy:
przemox.1 - jestem purystą. Mój autostart musi pozostać nieskażony wpisami ;) ; TNI też się nie uruchamia automatycznie, a bez niego żaden .bat do niego się odwołujący i tak nie wystartuje, lub ewentualnie wywali błąd. Różne są zboczenia :roll: W każdym razie dziękuję za pomoc :)
przemox.1
### BAN ###

artureal, zawsze możesz to samemu włączyć :D
ODPOWIEDZ