Witam !
Od kilku dni używam w/w modem i wszystko działa, ale...jak długo jeszcze ? Ten mój jest dość mocno ciepły i tak sobie myślę ,czy aby to normalne w tych modemach,że tak się grzeją ?
To mój pierwszy tego typu sprzęt , nie mam więc porównania, doświadczeń w tym zakresie - czy wasze modemy grzeją też ...nieźle ?
Tak to normalne, moj tez jest taki goracy, jednak Sierra Wireless wydala Update, ktory obniza temperture, i podobno ten update daje lepszy sygnal i stabilnosc.
To kto zaryzykuje, bo bym się nie zdziwił jak by w czasie bezczynności po tym wynalazku modme zaczął przechodzic do 3g. To może byc koniec ery super sierry.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
SQ08 pisze:Tak to normalne, moj tez jest taki goracy, jednak Sierra Wireless wydala Update, ktory obniza temperture, i podobno ten update daje lepszy sygnal i stabilnosc.
Jest to oficjalny flash ze strony producenta,więc może nie ma się czego obawiać ?
Ale czy ktoś z użytkowników sierry wypróbował juz jak zachowuje się modem na tym oprogramowaniu ?
krystianb pisze: To kto zaryzykuje, bo bym się nie zdziwił jak by w czasie bezczynności po tym wynalazku modme zaczął przechodzic do 3g. To może byc koniec ery super sierry.
Moja sierra nie trzyma HSPA Schodzi na UMTS. Jest za to zimna, a nic w niej nie flashowałem!! Dziwne, bo szczerze mówiąc kupiłem ją tylko i wyłącznie dlatego, że trzymać ma ponoć HSPA... U mnie przchodzenie UMTS<>HSPA jest strasznie dokuczliwe bo ładowanie google.pl w takich warunkach trwa jakieś 12s....tragedia jak dla mnie...
Powiem tak: nieiwem ile trwa samo przełączenie bo modem jest wpiety na strychu w staroege kompa robiacego za serwer, ale pewien jestem że kiedy ładuje rano pierwszą strone to na załadowanie czekam WIEKI!! Potem leci po prostu bajecznie bo strony pokazuja się odrazu po naciśnięciu enter. Jak sprawdzic firmware mojego compass 885??
Z tym 12s może przesadzone sprawdzę dokładnie
[ Dodano: 2009-07-20, 18:00 ]
Tak a propo to dlaczego mój compass w ogóle schodzi na UMTS??? Przecież wedłóg wielu forumowiczów to niepowinno mieć miejsca.
A jak stary komp to moze byc problem z zasilaniem. Kolejna sprawa to skad info, ze nie trzyma HSPA skoro modem na strychu. No i jak daleko masz od stacji? Moze byc ze wachanie jest z powodu obciazenia.
Bo wszedłem dziś po południu na strych a tu w sierra watcher jest jak byk napisane UMTS! Ładuję stronę i zmienia się na HSPA. Podsuwasz pomysł, że problem z zasilaniem... hmmm tylko, że modem ani razu mi się nie zrestartował... od trzech dni jest ciągle wpięty do kompa i chodzi... tylko pierwsza strona po dłuższym nie używaniu ładuje się wieki
[ Dodano: 2009-07-20, 20:34 ]
Do stacji mam nie całe 5 km
Aby sprawdzic Firmware 885 trzeba go podlaczyc do PC/Mac'a i nastepnie:
Mac: 3G Watcher -> About Sierra Wireless 3G Watcher i pojawi sie okno z informacjami na temat Firmware i Watcher'a 3G.
Windows: 3G Watcher -> Info -> Firmware
Najnowsze firmware to: J1_0_1_26AP
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
danielmiller pisze:hmmm tylko, że modem ani razu mi się nie zrestartował
Nie musiał. Po prostu może zwalniać do UMTS z powodu za słabego zasilania.
danielmiller pisze:Do stacji mam nie całe 5 km
To może być problem. To bardzo duży dystans. Przy obciążonej stacji i takim dystansie sama stacja może Cię wrzucać do UMTS. Z tego co widzę to Mińsk Maz. jest a tam osób jednak trochę jest a nodeB lasu raczej niema.