Sony Ericsson GC89 PCMCIA
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Sony Ericsson GC89 PCMCIA
No tak ale jeśli wyłączę to... nie zobaczę wielu rzeczy, prawda? Między innymi siły sygnału itp. Dobrze myślę? Chociaż siłę sygnału pokazywał, to nie wiem juz o co chodzi z tym konfliktem portów 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie tak będzie.Alcatraz pisze:No tak ale jeśli wyłączę to... nie zobaczę wielu rzeczy, prawda? Między innymi siły sygnału itp. Dobrze myślę?
Bo to jest tak, że na porcie może być uruchomiony tylko jeden rodzaj połączenia. Czyli jak modem udostępnia 1 port COM, to może na nim być tylko uruchomione połączenie z internetem, albo komunikacja AT (dająca siłę sieci, LAC/CID BTS'a, wysyłanie/odbieranie SMS'ów). Inna sprawa jest jak modem udostępnia co najmniej 2 porty COM. Wtedy na jednym można połączyć się z internetem, a na drugim prowadzić komunikację AT.Alcatraz pisze:Chociaż siłę sygnału pokazywał, to nie wiem juz o co chodzi z tym konfliktem portów
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Czyli pewnym rozwiązaniem może być włączenie komunikacji AT, sprawdzenie siły sygnału a później jej wyłączenie i połączenie z internetem? Trochę to pokręcone ale jeśli chce się sprawdzić siłę sygnału to chyba jedyny sposób 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, to jest dobre rozwiązanieAlcatraz pisze:Czyli pewnym rozwiązaniem może być włączenie komunikacji AT, sprawdzenie siły sygnału a później jej wyłączenie i połączenie z internetem?

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Witam
Wreszcie udało mi się wypróbowac ten modem w mieście, przy normalnym sygnale. Po pierwsze, nie zawsze "łapie" za pierwszym razem tzn. pisze "brak sygnału" i dopiero po chwili (lub czasami po resecie modemu / ponownym uruchomieniu komputera) pokazuje siłę sygnału itd.
Jeśli chodzi o siłę sygnału to w środku miasta (tam gdzie telefon pokazuje full) mam od -85dBm do -60 dBm (mniej więcej). Myślałem, że będzie więcej. Ile "dBm" w programie TNI to jest full?
Jeśli pokazuje siłe sygnału, wyłączam komunikację AT i łączę się bez problemu. Nie widze nigdzie czy łączy się po GPRS czy EDGE (TNI chyba tego nie pokazuje?) ale patrząc na transfer jest to EDGE. Jako "miernik" zastosowałem stronkę www.numion.com. Według tej strony transfery wynoszą (w zależności od pomiaru i połaczenia): download - od 85 do 130 kbit/s, upload - od 20 do 80 kbit/s, latency (to coś w rodzaju pinga, opóźnienie) wynosi od 800 do 1250 miliseconds. Nie sprawdzałem samych pingów ale to daje już jakiś obraz. Pliz ze strony dobreprogramu.pl ściąga z prędkością około 18 kb/s.
Z tego wynika, że modem jest raczej sprawny. Potwierdza się także, że ma raczej słabą czułość. W miejscu gdzie jest potężny sygnał pokazuje chyba raczej średnie jego wartości. Pytanie na ile sytuację polepszyłaby antena zewnętrzna (w tym miejscu gdzie na modemie nie miałem w ogóle sygnału)?
I jeszcze jedno. TNI pokazuje jakiś CID stacji bazowej ale on ma się nijak do tego co pokazane jest na mapkach. Nie wiem jak wyszujać konkretnego BTS, z którym aktualnie połączył się modem.
Czy modem w czasie pracy (połączony) zmienia BTSy, tak jak robi to telefon? Czy też jeśli już się połączy to "trzyma" jednego? Zastanawiam się też jak by to było przy antenie zewnętrznej. Będzie trzmał jednego BTSa, będzie się przełączał czy też można np. wymusić konkretnego BTSa?
I ostatnie. Czy po podłączeniu anteny zewnętrznej, ta wewnętrzna w modemie rozłącza się automatycznie? Czy działąją obie na raz?
Pozdrawiam!
Wreszcie udało mi się wypróbowac ten modem w mieście, przy normalnym sygnale. Po pierwsze, nie zawsze "łapie" za pierwszym razem tzn. pisze "brak sygnału" i dopiero po chwili (lub czasami po resecie modemu / ponownym uruchomieniu komputera) pokazuje siłę sygnału itd.
Jeśli chodzi o siłę sygnału to w środku miasta (tam gdzie telefon pokazuje full) mam od -85dBm do -60 dBm (mniej więcej). Myślałem, że będzie więcej. Ile "dBm" w programie TNI to jest full?
Jeśli pokazuje siłe sygnału, wyłączam komunikację AT i łączę się bez problemu. Nie widze nigdzie czy łączy się po GPRS czy EDGE (TNI chyba tego nie pokazuje?) ale patrząc na transfer jest to EDGE. Jako "miernik" zastosowałem stronkę www.numion.com. Według tej strony transfery wynoszą (w zależności od pomiaru i połaczenia): download - od 85 do 130 kbit/s, upload - od 20 do 80 kbit/s, latency (to coś w rodzaju pinga, opóźnienie) wynosi od 800 do 1250 miliseconds. Nie sprawdzałem samych pingów ale to daje już jakiś obraz. Pliz ze strony dobreprogramu.pl ściąga z prędkością około 18 kb/s.
Z tego wynika, że modem jest raczej sprawny. Potwierdza się także, że ma raczej słabą czułość. W miejscu gdzie jest potężny sygnał pokazuje chyba raczej średnie jego wartości. Pytanie na ile sytuację polepszyłaby antena zewnętrzna (w tym miejscu gdzie na modemie nie miałem w ogóle sygnału)?
I jeszcze jedno. TNI pokazuje jakiś CID stacji bazowej ale on ma się nijak do tego co pokazane jest na mapkach. Nie wiem jak wyszujać konkretnego BTS, z którym aktualnie połączył się modem.
Czy modem w czasie pracy (połączony) zmienia BTSy, tak jak robi to telefon? Czy też jeśli już się połączy to "trzyma" jednego? Zastanawiam się też jak by to było przy antenie zewnętrznej. Będzie trzmał jednego BTSa, będzie się przełączał czy też można np. wymusić konkretnego BTSa?
I ostatnie. Czy po podłączeniu anteny zewnętrznej, ta wewnętrzna w modemie rozłącza się automatycznie? Czy działąją obie na raz?
Pozdrawiam!

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
-51dBm to maksimum.Alcatraz pisze: Myślałem, że będzie więcej. Ile "dBm" w programie TNI to jest full?
A jakie masz prędkości późno w nocy? Bo może to wina przeciążenia sieci.Alcatraz pisze:Pytanie na ile sytuację polepszyłaby antena zewnętrzna (w tym miejscu gdzie na modemie nie miałem w ogóle sygnału)?
Może tak robić.Alcatraz pisze:Czy modem w czasie pracy (połączony) zmienia BTSy, tak jak robi to telefon?
Antena wewnętrzna jest automatycznie wyłączana.Alcatraz pisze:Czy po podłączeniu anteny zewnętrznej, ta wewnętrzna w modemie rozłącza się automatycznie? Czy działąją obie na raz?
Pozdrawiam YaHooo