6230i + CA-53 + Heyah w podkarpackim

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
miko24
Stały użytkownik forum

6230i + CA-53 + Heyah w podkarpackim

Post autor: miko24 »

Halo i witajcie!

Chciałbym korzystać z internetu komórkowego w podkarpackim (konkretnie Dukla, najbliższa większa miejscowość Krosno).
- Na miejscu jest Nokia 6230i. Dokupiłem też kabel (CA-53) + z płytką z sterownikami.
- Taryfa/operator to nowa heyah, bo 20gr za 1megabajt mnie przekonało, a ten in nternet komórkowy ma być tylko "na żądanie" i raz na jakiś czas.
- laptop do Windows XP, bodajże nawet SP3.

Instalacja kabla poszła sprawniej niż się spodziewałem. W device manager pojawił się odpowiedni modem. Zgodnie z instrukcajmi zawartymi w tym poradniku dopisałem we właściwościach modemu komendę AT+CGDCONT=1,"IP","heyah.pl" . (bo bez tego dostawałem error, opisany gdzieś tu na forum również)

Stworzone zostało połączenie dial-up, bez jakiegoś większego problemu - pomagalem sobie poradnikami znalezionymi na wspanialym forum bez-kabli :)

Zadzwonilem na *99***1# (ten numer wpisałem przy tworzeniu połączenia DUN). Połączenie zostało szybko nawiązane. Pojawia sie G na wyswietlaczu telefonu, dostaje jakies IP rozpoczynające się na 10.x.x.x. W systray pojawia się zgłoszenie, że "Połaczenie takie i takie jest teraz połączone: i szybkośc w kbps, którą podaje zapewne prędkośc połączenie miedzy modemem a laptopem.

Ponieważ nie ma mnie osobiście w podkarpackim (jestem w krk) to całość operacji przeprowadzałem wisząc na telefonie (oczywiście innym)

Pierwszy raz się łączyliśmy ok 23, w wolnostojącym domu, na pierwszym piętrze. :)
Za pierwszym razem udało się ściągnąc do Outlook Express (wiem, staroć) ze przeciętnych 36maili i nawet otworzyć www.gazetę.pl.
Potem nastąpiło pogorszenie. Strony jakby przestały się otwierać.
ping do www.google.pl pozostał bez odpowiedzi.
Gmail nie chce sie wcale otwierac.
I tak po dziś dzień. Czasem załaduje się google.pl, ale ze strony banku nie da się skorzystać. Strona ładuje się, ale potem przy uwierzytelnianiu wisi cała wieczność.
Zasięg bardzo dobry, czyli dużo kresek na telefonie. Połączenie zawsze szybko jest nawiązywane (wydzwaniane).

Patrzyłem w btsearch i nadajnik Ery stoi raczej w zasięgu, bo Dukla-Zboiska.

Co próbowałem:
- Pingowanie googla, gmaila - zeby dowiedziec się czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest łączność - raz pingi były w okolicy 500ms, ale zaobserowałem również skok do 2000ms. Często <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> pingi pozostają bez odpowiedzi.
- skoro pingi nie docierały, to pomyślałem o zmianie DNSów na OpenDNSy a potem na DNSy ERY (podane tu w FAQ na forum). Jakoś bez zmian na lepsze, najśmieszniejsze jest to, że zmiana ta była nietrwała, jak sprawdzałem po rozłączeniu, to wpisy dla DNSów przestawiały się same na "obtain DNS Server automatically". O co tu chodzi?
- sprawdzałem po stronie Heyah na *2222 - transmisja GPRS jest włączona, taryfa odpowiednia.
- speedtest.net/mini.php ( wersja mini, bo spodziewałem się, że zwykła <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sie nie załaduje). Nawet ta mini ładowała się ze 2 minuty. W końcu daliśmy spokój.

co zamierzam jeszcze spróbować:
- hyperterminal aby zobaczyć jaka jest siła sygnału (CSQ).
- hyperterminal, aby zobaczyć do jakiego CIDa się telefon loguje.
- uruchomienie np. www.gmaila.com z przegladarki WAP w telefonie
- sprawdzenie jak sprawa się ma w sieci Orange.

Wierzę, że są tu ludzie, którzy podpowiedza mi co tu nie gra.
Co przeoczyłem? Co mogę sprawdzić?
- Jakich informacji potrzebujecie, żeby mieć pełny obraz tej sytuacji?
- Czy ten telefon musi byc w jakikolwiek sposób skonfigurowany? (obecnie jest tam wpisany APN heyah.pl i heyah jako username i haslo)
- Mam wrażenie, że coś tłumi, wyhamowuje to połaczenie - co to może być?
- jak jednoznacznie ocenić, ze połączenie uzyskiwane jest w GPRS? (może dlatego tak wolno?)

ps/ Czytam Was od dłuższego czasu i cieszę się, że takie forum istnieje. Dziekuję i podziwiam ludzi, którzy znajdują czas, aby się o nie troszczyć, rozwijać, wzbogacać.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: 6230i + CA-53 + Heyah w podkarpackim

Post autor: YaHooo »

miko24 pisze:Co mogę sprawdzić?
Ja bym sprawdził jak działa internet późno (po 23) w nocy. Być może to jest obciążenie sieci (duże pingi na to wskazują).

Można jeszcze próbować manipulować parametrem -w polecenia ping. Ustawia ono liczbę milisekund jakie czeka program na odpowiedź. Być może są tak duże, że program uznaje, że zaginęły. Zatem wydaj polecenie:
ping onet.pl -w 10000
Wtedy polecenie będzie czekać 10s na odpowiedź.
miko24 pisze:Czy ten telefon musi byc w jakikolwiek sposób skonfigurowany?
Wystarczy wpisać APN podczas tworzenia połączenia dial-up.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
miko24
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Wystarczy wpisać APN podczas tworzenia połączenia dial-up.
Dzięki Yahooo za radę, ale moment: Jak tworzę nowe połączenie sieciowe (Połączenia sieciowe w XP i z lewej Nowe... ), to kreator pyta mnie jedynie o ISP Name, numer na który trza dzwonić, username i hasło. Nie widziałem tam miejsca na wpisanie APN

a z tym pingiem spróbuję, faktycznie to jest niewykluczone, tym bardziej, że w IE/FF po wpisaniu adresu szuka tych stron i szuka (chyba status "oczekiwanie na ...")

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-08-04, 20:46 ]
Wycięcie autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-08-04, 19:45 przez miko24, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

miko24 pisze:Nie widziałem tam miejsca na wpisanie APN
We właściwościach modemu.
Nie pomagam na PW!
miko24
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:We właściwościach modemu.
Zaawansowane > Dodatkowe polecenia inicjujące?
AT+CGDCONT=1,"IP","heyah.pl"

Jeśli tak, to jest wpisane. Rozumiem, że te ustawiania są nadrzędne w stosunku do tego co jest w telefonie (tak tu gdzieś czytałem).

Czy połączenie przez kabel może jakoś spowalniać?
Pytam, bo korzystałem jedynie dotychczas na innej nokii (6103) z BT+Vista i wszystko wydaje sie być w normie. Edge działał nawet w lesie, między suchą beskdzką a żywcem a net dało się przeglądać nawet w jadącym pociągu (choć często gubił zasięg)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-08-04, 20:46 ]
Wycięcie autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-08-04, 19:46 przez miko24, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

miko24 pisze:Jeśli tak, to jest wpisane. Rozumiem, że te ustawiania są nadrzędne w stosunku do tego co jest w telefonie (tak tu gdzieś czytałem).
Tak.
miko24 pisze:Czy połączenie przez kabel może jakoś spowalniać?
Nie,aczkolwiek nie postawisz go w miejscu gdzie jest najlepszy zasięg (długość kabla ogranicza) jak to ma się w w przypadku połączenia przez BT.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

miko24, zamiast APNu heyah.pl spróbuj internet
Mi jak łącze się w 3G to działa max 384kb/s czyli samo 3G. Po wpisaniu APN internet leci 1Mb/s (takie ograniczenie dla heyah).

Z pakietowych transmisji to ta Nokia ma:
# EDGE klasa 10 (4+1, 3+2): maksymalna szybkość 236,8 Kb/s
# GPRS klasa 10 (4+1, 3+2)

Jak masz samo G to może być tylko sam GPRS. Wydaje mi się, że powinno być EDGE.

EDIT
Niestety sam GPRS w Dukli jest. Taka dziura tylko w tym miejscu. Jasnobłękitny to GPRS, ciemniejszy EDGE. :( Sam zobacz. Mapka w pdf.

[ Dodano: 2009-08-04, 20:29 ]
W Plusie jest EDGE w Dukli. W Orange nie wiadomo bo oni zaznaczają EDGE/GSM a to mało mówi bo i GPRS i EDGE może być.
Awatar użytkownika
Jaco

ja.michal pisze:Jak masz samo G to może być tylko sam GPRS.
Ta Nokia wyświetla literkę ,,G,, i oznacza że jest połączenie z netem. Nie oznacza połączenia GPRS. Prędkość sprawdzisz podczas pobierania pliku i jeśli będzie powyżej 8KB/s to jest już EDGE.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jaco, nie miałem tego telefonu w rękach więc gdybam. U mnie w E51 jak się łączy w GPRS to tylko są dwie kreski oznaczające transmisję. Jak EDGE to się pojawia E i te kreski. Dla UMTS pojawia się 3G a dla HSDPA 3.5G.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Prędkość sprawdzisz podczas pobierania pliku i jeśli będzie powyżej 8KB/s to jest już EDGE.
Tak myślę, czy nie dałoby się wykorzystać <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> do sprawdzenia, czy telefon łączy się po GPRS czy EDGE? Jest możliwość, że telefon będzie odpowiadał na komendy AT odpowiadające na zapytanie o technologię.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

ja.michal pisze:Jaco, nie miałem tego telefonu w rękach więc gdybam
Na mojej 6300 świeci się ,,E,,. Gdy miałem 6230 bez ,,i,, to świeciło się ,,G,, . :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:Jest możliwość, że telefon będzie odpowiadał na komendy AT odpowiadające na zapytanie o technologię.
Nie.
Tylko w netmonitorze można zobaczyć (EGPRS=1).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ale Panowie co szukać jak tam EDGEa nie ma. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Tylko w netmonitorze można zobaczyć (EGPRS=1).
I to jest najpewniejszy sposób :) Poza tym można poza tym wymusić łączenie się ze stacją mającą EDGE.
miko24
Stały użytkownik forum

Drodzy Forumowicze!

Wiem, to będzie zapewne debiut miesiąca. Aż głupio mi jak to piszę. :/ Problem się rozwiązał. Jak zadzwoniłem do Dukli to niespodziewanie przyszło mi do głowy rozwiązanie. Już Wam pisałem, że fizycznie do tego komputera nie mam dostępu i wszystko przez telefon załatwiałem. I wiecie co? Komputer był podpinany wcześniej do normalnej sieci LAN (osiedlówki) i uTorrent był ustawiony na autostart z windą.

Przeprowadziłem optymalizację FF posługując się radami z FAQ/optymalizacjia. Wtyczki do FF (ImgLikeOpera, Adblock, która mają po kilkaset kilo ściągały się sprawnie). Z relacji po drugiej strony wynika, że net chodzi całkiem całkiem. Przy zasysaniu TopNetInfo było 6, góra 7,6kilobajta na sekunde. Jutro odpale tam TNI i zobaczę jakie faktycznie są transfery.

Wszystkie ustawienia były zatem poprawne, tylko ledwo się pojawiało połączenie z siecią, to już torrent je całkowicie zajmował dla siebie.

Wszystkim zaangażowanym bardzo dziękuję za udzielone rady, dowiedziałem, się min. dzieki temu, że heyay trzeba zamienić na simdate :) (chociaż wpierw sprawdze Orange na kartę).

Przepraszam za zamieszanie.
Ostatnio zmieniony 2009-08-04, 20:18 przez miko24, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Ale Panowie co szukać jak tam EDGEa nie ma.
Jak nie ma,jak jest.
Nawet na mapce na stronie Plusa,a z resztą wiele stacji na Podkarpaciu wzdłuż DK28 zostało upgradowanych do EDGE - to wiem z własnego doświadczenia :)

EDIT - o Erę chodzi,pomyłka :roll:

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2009-08-04, 21:23 ]
Złota czcionka dla Przemo :rotfl:
Ostatnio zmieniony 2009-08-04, 20:20 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

uTorrent był ustawiony na autostart z windą.
No masz Ci los. ;) Na to bym nie wpadł. ;)
miko24 pisze:Przy zasysaniu TNI było 6, góra 7,6kilobajta na sekunde.
Sam GPRS. :) Do dziś w terenie się męczyłem na takim. :)
miko24
Stały użytkownik forum

Patryk_ pisze:Tylko w netmonitorze można zobaczyć (EGPRS=1)
No tak, ale z tego co wiem, aby dograc NetMonitor trzeba zmodyfikować w serwisie EPROM, bo ta Nokia 6230i to seria DCT-4 (o ile się nie mylę).

Czyli podsumowując: TNI nie da radę zmusić nokii do pracy z nadajnikiem nadającym w EDGE i tylko NetMonitor da radę?

Z komunikacji z modemem przez hyperterminal i wyciągnięcia LAC i CIDa nie da się jednoznacznie stwierdzić w jakiej technologii pracuje BTS?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-08-04, 21:25 ]
Wycięcie cytatu wielopoziomowego.
Ostatnio zmieniony 2009-08-04, 20:24 przez miko24, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:oni zaznaczają EDGE/GSM a to mało mówi
W Orange nie ma już stacji z czystym GPRS.
Tylko EDGE.

[ Dodano: 2009-08-04, 21:22 ]
miko24 pisze:aby dograc NetMonitor trzeba zmodyfikować w serwisie EPROM,
Zgadza się.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

miko24 pisze:Wszystkie ustawienia były zatem poprawne, tylko ledwo się pojawiało połączenie z siecią, to już torrent je całkowicie zajmował dla siebie.
Na to bym nie wpadł. Aha, to może lepiej zainstaluj sobie jakiś programik z tego spisu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a> żebyś wiedział, czy coś Ci się nie pobiera :)
miko24 pisze:Przepraszam za zamieszanie.
Nic się nie stało, najważniejsze, że działa :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

miko24 pisze:Z komunikacji z modemem przez hyperterminal i wyciągnięcia LAC i CIDa nie da się jednoznacznie stwierdzić w jakiej technologii pracuje BTS?
Nie ma takiej możliwości.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

miko24 pisze:Z komunikacji z modemem przez hyperterminal i wyciągnięcia LAC i CIDa nie da się jednoznacznie stwierdzić w jakiej technologii pracuje BTS?
Niestety nie.
Patryk_ pisze:W Orange nie ma już stacji z czystym GPRS.
Tylko EDGE.
A to tego nie wiedziałem. :)

[ Dodano: 2009-08-04, 21:25 ]
No ewentualnie co do LAC i CID to może operator Ci poda po tym czy tam jest EDGE, ale wątpię. ;)
miko24
Stały użytkownik forum

Patryk_ pisze:Ale Panowie co szukać jak tam EDGEa nie ma.

Jak nie ma,jak jest.
Nawet na mapce na stronie Plusa,a z resztą wiele stacji na Podkarpaciu wzdłuż DK28 zostało upgradowanych do EDGE - to wiem z własnego doświadczenia :)

EDIT - o Erę chodzi,pomyłka :roll:
Czyli Era (heyah) powinna mieć na tym terenie EDGE.

No dobra, jutro po zainstalowaniu TNI będe wiedział jakie są transfery na Heyah. Byłem po drugiej stronie słuchwaki, ale zachwyt który słyszałem na temat szybkości nie brzmiał mi jak zachwyt nad szybkością GPRS. Jak już wspomniałęm, wtyczki do FF ściągały się sprawnie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

miko24, lepiej pojedź i zobacz bo nam tu dziwne kwiatki wyskakują. :D
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

miko24 pisze:A to tego nie wiedziałem.
Orange ma znacznie młodszą sieć niż Era i Plus - wszystkie stacje były już EDGE ready (czyli radyjka obsługiwały modulację 8-PSK).
Wystarczyło wykupić licencję i uaktualnić soft.
ODPOWIEDZ