Orange Freedom Pro i limit

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
cooldarek
Stały użytkownik forum

Orange Freedom Pro i limit

Post autor: cooldarek »

Orange Freedom Pro jaka jest predkość po przekroczeniu limitu 3gb?? , i czy da sie pograć na tym internecie w Wow lub cs W Szczecinie ??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Freedom Pro i limit

Post autor: sp6huk »

Jak na razie limitów nie ma ale jak zostaną wprowadzone to prędkość polimitowa będzie wynosiła (do) 64/32 kb/s. Jak będziesz miał niskie pingi to na pewno będzie można grać. :)
Damianq
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Damianq »

Po przekroczeniu limitu raczej nie da się grać w żadnego rodzaju gry sieciowe!!!
Miejmy nadzieję, że limitu nie wprowadzą :)
bieniek102
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bieniek102 »

Miejmy nadzieję :)
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

Damianq pisze:Po przekroczeniu limitu raczej nie da się grać w żadnego rodzaju gry sieciowe!!!
Nie żartuj, zawsze będziesz sobie mógł pograć w literaki na kurniku, to też gra sieciowa, a tak bardziej serio to gry nie wymagające dużej przepustowości łącza będą działać bez zarzutu. Przypomniało mi się jak kilka lat temu grałem w Worms Armageddon przez gprs, wykorzystując telefon jako modem, prędkość oscylowała w granicach 20 kb/s, ale zabawa była przednia :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kerr pisze:Przypomniało mi się jak kilka lat temu grałem w Worms Armageddon przez gprs, wykorzystując telefon jako modem, prędkość oscylowała w granicach 20 kb/s, ale zabawa była przednia
To gra turowa więc dlatego grało się ok. Do dynamicznych gier internet bezprzewodowy raczej się nie nadaje.
bieniek102

Ja nie wiem jak w inne gry, ale w Soldata gra się świetnie :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Przy takim pingu i odpowiednim serwerze to tak. ;) Ja nawet kiedyś na EDGE grałem w Soldata. Czasami przycinało, ale w sumie było znośnie. :)
dawid003

Post autor: dawid003 »

ja czytałem na stronce orange ze limit w orange freedom pro jest do 3gb ale mój kumpel ma i mowi ze to jakas sciema ten limit bo ostatnio widziałem jak ciagnał 3,5gb
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na razie nie są respektowane, ale do czasu.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

dawid003 pisze:(...)ze to jakas sciema ten limit bo ostatnio widziałem jak ciagnał 3,5gb
Dlatego limity wlasnie musza byc, poniewaz niektorzy nie maja rozsadku:)
Damianq

Post autor: Damianq »

Zobaczymy jak to będzie...
Jak wchodziła usługa Orange CDMA na rynek rozmawiałem z przedstawicielem Orange, który mi odpowiedział na zapytanie o limitach: " ... nie ma mowy o limitach. Ten internet nie będzie limitowany [...]"
bieniek102

Zobaczymy jak to będzie...
Jak wchodziła usługa Orange CDMA na rynek rozmawiałem z przedstawicielem Orange, który mi odpowiedział na zapytanie o limitach: " ... nie ma mowy o limitach. Ten internet nie będzie limitowany [...]"
Pożyjemy zobaczymy...ale coś mi się wierzyć nie chce w takie cuda... :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Damianq pisze:Jak wchodziła usługa Orange CDMA na rynek rozmawiałem z przedstawicielem Orange, który mi odpowiedział na zapytanie o limitach: " ... nie ma mowy o limitach. Ten internet nie będzie limitowany [...]"
Wg regulaminu ten internet już ma limity przesyłania danych.

Regulamin promocji Orange Freedom PRO:

Kod: Zaznacz cały

8.  Po  przekroczeniu  przez  Abonenta  limitu  przesłanych  danych  w  jednym  okresie  rozliczeniowym  Operator  zastrzega  prawo  do 
wprowadzenia,  trwającego do  końca danego okresu  rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych,  a mianowicie w  takim 
wypadku  usługa  będzie  umożliwiać  przesyłanie  danych  z  największą  prędkością,  jaka  jest możliwa  do  osiągnięcia w  danych warunkach 
technicznych, jednakże nie większą niż 64/32 kb/s      (górna granica prędkości). Limit przesyłanych danych wynosi 3 GB. Taktowanie odbywa 
się za pomocą paczek danych o wielkości 1 kB. 
Regulamin Orange Free (w tym Optimum, Premium i Platinum w których jest CDMA):

Kod: Zaznacz cały

9.  Po  przekroczeniu  przez  Abonenta  limitu  przesłanych  danych  w  jednym  okresie  rozliczeniowym  Operator  zastrzega  prawo  do
wprowadzenia,  trwającego do  końca danego okresu  rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych, a mianowicie w  takim
wypadku  usługa będzie  umożliwiać przesyłanie danych  z  największą prędkością,  jaka  jest możliwa do  osiągnięcia w danych warunkach
technicznych, jednakże nie większą niż 16/16 kb/s (górna granica prędkości) w przypadku opcji Orange Free 39 i pół oraz 64/32 kb/s (górna
granica prędkości) w przypadku pozostałych opcji Usługi. Limit przesyłanych danych wynosi 0,5 GB dla opcji Orange Free 39 i pół, 1 GB dla
opcji Orange Free Standard, 3 GB dla opcji Orange Free Optimum, 8 GB dla opcji Orange Free Premium oraz 12 GB dla opcji Orange Free
Platinum. Taktowanie odbywa się za pomocą paczek danych o wielkości 1 kB. Do powyższego limitu nie są wliczane dane transferowane w
ramach usługi Orange Hotspot. 
Tak więc limitów nie ma, ale czasu połączenia bo danych są. ;)
bieniek102

To co tam koledze wyżej facet mówił to ja nie wiem...ściema, że nie będzie limitowany...
dasio

Post autor: dasio »

adixm pisze:
dawid003 pisze:(...)ze to jakas sciema ten limit bo ostatnio widziałem jak ciagnał 3,5gb
Dlatego limity wlasnie musza byc, poniewaz niektorzy nie maja rozsadku:)
Rozsądku i wyobraźni nie mają co poniektórzy użytkownicy . Te 3Gb nawet na normalne przeglądanie stron nie starczy a co dopiero mowa o ściąganiu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na normalne korzystanie starcza. Bez ściągania filmów, muzy czy łażeniu całymi dniami na YT. To wychodzi 100MB dziennie. Mi teraz i iPlus 1.5GB wystarcza, aż nadto. W sumie tylko www, poczta, komunikator.
bieniek102

No 3GB to mało na prawdę... :dobani: Ja na przedłużenie umowy i przejście z Free na Freedom Pro dostałem 6GB to już lepiej...po Free oszczędnie korzystam z neta...taki nawyk po 3 latach i strachu przed wyczerpaniem limitu 1GB...

[ Dodano: 2009-08-24, 00:15 ]
Na normalne korzystanie starcza. Bez ściągania filmów, muzy czy łażeniu całymi dniami na YT. To wychodzi 100MB dziennie. Mi teraz i iPlus 1.5GB wystarcza, aż nadto. W sumie tylko www, poczta, komunikator.
No na takie normalne korzystanie z neta starczy, ale dla kogoś kto lubi oglądać dużo na YouTube itp to nie...ja jak chce coś na YT zobaczyć to szukam i jak już mam to ściągam ten filmik...ale na głupoty żeby tylko siedzieć to nie patrzyłem...
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

dasio pisze:Te 3Gb nawet na normalne przeglądanie stron nie starczy a co dopiero mowa o ściąganiu.
dasio, co u Ciebie oznacza słowo "normalne przeglądanie"? Codzienne przeglądanie po kilka(naście) filmików na YT, setki zdjęć, poczta, fora, gry on-line, gry przeglądarkowe, granie w gry sieciowe ?

Ja mam Orange Business Everywhere i średnią prędkość 50 kb/s i mi starcza a nawet zostaje ponad 1 GB danych miesięcznie.
Sprawdzam pocztę na 3 portalach, odwiedzam kilka razy dziennie 4 fora, gram w 2 gry przeglądarkowe, czasami coś na YT obejrzę, poczytam wiadomości na dobreprogramy.pl i vista.pl, sprawdzę notowania giełdowe, wejdę na grono i nk, odwiedzę allegro, ściągnę aktualizację do windowsa i programów. Czasami się piosenkę ściągnie. I nawet 3 GB nie przekroczę. Mam wolny internet bo mieszkam na terenie słabo zurbanizowanym (pot. ciach) i nie narzekam. Mam modem wbudowany bez możliwości podłączenie anteny zewnętrznej i może to mnie tylko trzyma przy nie narzekaniu.

To tyle ode mnie.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-08-24, 01:38 ]
Tak nie piszemy na forum. :nienie:
Ostatnio zmieniony 2009-08-24, 00:37 przez ryba825, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

ja.michal pisze:Mi teraz i iPlus 1.5GB wystarcza, aż nadto.
Trzeba umieć korzystać z internetu bezprzewodowego.
Jak ktoś wychował się na modemie, simdacie, iPlusie 1GB to nie można psioczyć na dzisiejsze oferty.

Najbardziej pamiętam zestaw SimData@T630@IRDA@GPRS, przetransferowałem przez to setki megabajtów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No ja miałem blueconnect jak tylko to na rynek wpuścili. Słaby EDGE koło 15KB/s i to było jedyne możliwe połączenie ze światem. Przedtem Siemens MT50 + kabel + Tak Tak i zabójcze stawki, że po załadowaniu karty za 25zł jechało się do -30zł i się siedziało miesiąc, bez możliwości dzwonienia bo kasy nie było. Ehh te czasy. :P

Dziś to mamy miód i malinę. Zarówno ceny usług, sprzętu jak i zasięgu i dostępnej technologii.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bieniek102 pisze:No na takie normalne korzystanie z neta starczy, ale dla kogoś kto lubi oglądać dużo na YouTube itp to nie..
To jak ktoś potrzebuje nieograniczonego łącza, szuka internetu po kablu, a nie liczy, że nie zostaną wprowadzone limity, czy że operator spóźni się z przycięciem (jak to robią niektórzy na forum) :]
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

YaHooo pisze:To jak ktoś potrzebuje nieograniczonego łącza, szuka internetu po kablu, a nie liczy, że nie zostaną wprowadzone limity
Internet mobilny powinien być uzupełnieniem internetu stacjonarnego.
Jak sami wiecie, tak nie jest.

Niektórzy rezygnują z stacjonarnego na rzecz mobilnego (np. ja)
Natomiast niektórzy nie mogą mieć kabla pomimo iż chcieliby.

Osobiście gdybym mógł mieć jakąś osiedlówkę 1Mbit ~ 60zł, bez zmuszania na PSTN to nie zastanawiałbym się. Oprócz tego jakieś Orange 39,50 i wszyscy są zadowoleni.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Jak sami wiecie, tak nie jest.
Wiemy jak jest :)
marens pisze:Natomiast niektórzy nie mogą mieć kabla pomimo iż chcieliby.
Do takich osób należę między innymi ja. Ale nie żądam bezlimitowego internetu i jak się co jakiś czas przydarzy czkawka dla internetu to nie żalę się na forum.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bieniek102

JA też bym chciał kabelek zamiast OFP, ale nie mogę mieć i trudno...mam OFP i jestem też zadowolony bo jest lepszy niż OFree...po prostu trzeba korzystać tak żeby limit starczał, a póki co nie ma limitu więc można się cieszyć i pozwolić raz na jakiś czas na ściągnięcie jakiegoś większego pliku (typu Linuxs 700MB)... ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bieniek102 pisze:mam OFP i jestem też zadowolony bo jest lepszy niż OFree...po prostu trzeba korzystać tak żeby limit starczał
Dokładnie takie podejście żeby każdy stosował to by było mniej narzekania :ok:
bieniek102

Hehe, dzięki ;)
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Limity są ale tylko na upload yes????
bieniek102

A dlaczego tylko na upload? :szok:
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Ponieważ w sferii masz limit przesyłania dancyh...
Zablokowany