Huawei E160 + PLAY online = lipa

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czajoza4
Użytkownik forum

Huawei E160 + PLAY online = lipa

Post autor: czajoza4 »

Witam!
W czwartek poszedłem do Playa aby założyć sobie od nich neta, podpisałem umowę (a właściwie mój tata) i wziąłem ofertę 5 GB z modemem E160, ale nie w tym rzecz.

Gdy na drugi dzień (konsultant w playu kazał łączyć się z siecią dopiero od 1:00 w nocy) włączyłem karte SIM do modemu a modem do USB wszystkie sterowniki zainstalowano pomyślnie i otworzyło się okienko instalacji aplikacji ona też zainstalowała się bezproblemowo.

Ucieszony odpaliłem ten program a tu zonk:

Obrazek

do dzisiaj nie wiem co jest nie tak. Ale pomyślałem, że zainstaluje najnowszy firmware i będzie z głowy a tu kolejny zonk:

Obrazek

Próbowałem wyłączać kompa reinstalować i nic :cry:

Mam nadzieje, że ktoś pomoże mi rozwiązać mi mój problem :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Huawei E160 + PLAY online = lipa

Post autor: ja.michal »

Wyjmij modem z USB, odinstaluj oprogramowanie, zrób reset, zainstaluj ponownie i włóż modem do innego portu USB.
czajoza4
Użytkownik forum

Właśnie tak robiłem i dalej nic nie reaguje. A może to być wina sterowników? bo wykrywa mi to jako pamięć przenośną ale nie jako modem
Ostatnio zmieniony 2009-08-21, 16:56 przez czajoza4, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A ręcznie w managerze urządzeń próbowałeś wyszukiwanie włączyć? Jakieś wykrzykniki są?
czajoza4
Użytkownik forum

Tzn.?
Aha ja mam jeszcze iPlusa i ten manager do niego ale usunięcie programu i sterowników do Merlina nie pomogło
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

czajoza4 pisze:Tzn.?
Mój komputer, właściwości, sprzęt i manager urządzeń.

Jak wkładasz modem to jest widziany jako virtual cd?
czajoza4
Użytkownik forum

Jak wkładam to jest on widoczny jako wirtualne CD a w menedżerze urządzeń jest w kategorii modemy

[ Dodano: 2009-08-21, 19:23 ]
OK działa...
Gdy tylko E160 pojawił się w kategorii modemy to dałem nowe połączenie sieciowe wpisałem numer *99# i się połączyło
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

czajoza4 pisze:OK działa...
To dobrze. :ok:

Chyba coś nie łączyło jak trzeba na porcie USB, ale zwyczajnie system zgłupiał.
Kundrie
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kundrie »

Witam!

Jestem tu nowym użytkownikiem i mam dość poważny problem z modemem Huawei E160 operatora Play Online.

Modem kupiłam w styczniu. Instalacja przebiegła bez problemu, z początku internet śmigał aż miło. A potem się zaczęło... Od stycznia do lipca mieszkałam w Warszawie, na terenie wojskowym. Internet słabo chodził; non stop, ni z tego, ni z owego rozłączał się doprowadzając mnie do białej gorączki. Mimo, że mam limit 10 GB/m-c, to to tylko pusta liczba, nic większego niż 10 MB się nie chce ściągać. Myślałam, że to wina wojska (te ich wszystkie urządzenia...), akademika (jest tam WiFi), itp.

Gdy na wakacje wróciłam do Opola, z początku utwierdziłam się w przekonaniu, że coś Playa zakłócało, bo tu na osiedlu zasięg był imponujący (w porywach do 98%) i mimo, że niczego wielkiego nie chciał ściągać, to działał i nie rozłączał się tak często. Nadszedł sierpień i trzymajcie mnie, bo zwariuję: modem nie łapie W OGÓLE zasięgu! Nagle zgubił sieć i żadnej już nie widzi. Dodam, że za sierpień już zapłaciłam, miesiąc się kończy, a modem "nie żyje". Świeci się tylko po włączeniu laptopa zielona dioda. I koniec.

Oddałam modem dwa tygodnie temu do salonu, tam działał bez problemu, ale wysłali go gdzieś do serwisu. Żadnej usterki nie wykryli, odesłali z jakimś nowym oprogramowaniem. Dzisiaj podłączyłam modem do laptopa i dalej to samo: nie ma żadnego zasięgu.

Może ktoś już miał podobny problem? I sobie z nim poradził.

Będę wdzięczna za każdą pomoc :)

Pozdrawiam!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W rejonach akademików chodzi Play Online tragicznie jeśli chodzi w ogóle. Czy jak się połączysz to modem "sypie" błędy?
Kundrie

Tylko: "Połączenie nie jest możliwe przed zarejestrowaniem w sieci". Tak się zawsze działo, gdy się nie pokazuje nazwa sieci na dole, po lewej.

Gdy łączyłam z Windowsa wyskakiwało: "There is no dial tone".

Nic więcej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wygląda jakby karta nie była wpuszczana do sieci. Zasięg rozumiem jest? Masz może telefon z 3G?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:W rejonach akademików chodzi Play Online tragicznie jeśli chodzi w ogóle.
Mala poprawka, w rejonach kiepskich akademikow, gzie nie ma porzadnej sieci kablowej. W akademikach pw jedynym pozytwnym aspektem mieszkania jest siec akademicka.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb, Kundrie pisała o akademiku i wojsku. Czyli WAT (na co stawiam bo wiem jaka tam sieć bo bywam) albo AON. ;)
Kundrie

No właśnie: WAT. WiFi nie chodzi, internet "po kablu" po kablu nie idzie, reszta chodzi jakby chciała, a nie mogła.

Możliwe, że karta nie jest wpuszczana. Tylko na dole, po lewej, gdzie jest symbol anteny, gdzie powinno pokazywać się WCDMA lub HSDPA nie ma nic. Modem najwyraźniej nie widzi sieci. Nic nie daje przysuwanie się do okna czy (stary trik) podnoszenie modemu w górę na kablu, by złapać zasięg. A jak nie ma sieci to g... można zrobić. :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kundrie pisze:No właśnie: WAT. WiFi nie chodzi, internet "po kablu" po kablu nie idzie, reszta chodzi jakby chciała, a nie mogła.
Znane mi to wszystko. :]
Kundrie pisze:Tylko na dole, po lewej, gdzie jest symbol anteny, gdzie powinno pokazywać się WCDMA lub HSDPA nie ma nic.
Kundrie, a przez przypadek nie masz zaznaczonego "Tylko GSM"? Ja tak kiedyś przez przypadek zaznaczyłem i sieci nie widział właśnie.

I jeszcze powtórzę pytanie. Masz telefon z 3G? Można by włożyć kartę z Play Online i zobaczyć czy działa w telefonie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:I jeszcze powtórzę pytanie. Masz telefon z 3G? Można by włożyć kartę z Play Online i zobaczyć czy działa w telefonie.
Jak nie ma telefonu z 3g można włożyć inną kartę Playa i sprawdzić, czy wykrywa zasięg.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Kundrie

Nie wiem, czy Samsung S7330 ma to 3G :D W każdym razie włożyłam tam kartę SIM z modemu, zasięgu nie było.

Miałam faktycznie zaznaczoną opcję "Tylko GSM", po przełączeniu na "Tylko WCDMA" pojawił się zasięg. Już się cieszyłam, bo net zaczął działać, ale w pewnym momencie, jakoś po godzinie, rozłączył się, zgubił sieć i znowu cisza.

Już naprawdę nie wiem, co robić. Sierpień się kończy, a internetu tylko ze dwie godziny. Mam zwrócić modem? Przecież niczego nie wykryli, u nich modem działa. Rozwiązać umowę? Zapłacę taką karę, że się nie pozbieram :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kundrie, ten telefon ma UMTS. Nawet HSDPA do 3.6Mb/s.

Proponuję się przejść do Playa i wymienić kartę sim na nową. Może tutaj być problem.
Kundrie

ja.michal pisze:Kundrie, ten telefon ma UMTS. Nawet HSDPA do 3.6Mb/s.
Fajnie wiedzieć :D Muszę wreszcie poczytać instrukcje :D
ja.michal pisze:Proponuję się przejść do Playa i wymienić kartę sim na nową. Może tutaj być problem.
Hmmm... Chyba nie wymieniają kart tak o, bezpłatnie :/ A zresztą, zapytam się. Jestem już tak zdesperowana... :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kundrie pisze:Chyba nie wymieniają kart tak o, bezpłatnie
Regulamin Play Online (zgodnie z którym podpisywałaś umowę prawdopodobnie).

Tabela nr 6 Opłaty za zarządzanie kontem
3. Wymiana Karty SIM: Bezpłatne

W nowym regulaminie też bezpłatnie.
Kundrie pisze:Jestem już tak zdesperowana... :D
Spokojnie. ;) Coś poradzimy. :)
Kundrie

Witam ponownie :)

Byłam dziś w salonie Play z kolejną skargą. Konsultanci robili wielkie oczy, podłączali ten modem do swoich komputerów, ale u nich tak samo nie działał (sukces, chyba mi uwierzyli ;) ), sami skarżyli się, że u nich zasięgu w ogóle nie ma. Wysłali zgłoszenie, że na moim osiedlu są jakieś problemy.

Dali mi też nieodpłatnie nową kartę SIM. I... Nic. Dalej to samo :( I co dalej...? :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Kundrie pisze:Dalej to samo :( I co dalej...? :(
Zatem trzeba by czekać aż zgłoszenie konsultatnów zostanie przyjęte w dziale technicznym. Jak dalej się sytuacja nie zmieni to warto pomyśleć nad rozwiązaniem umowy. W końcu Play nie wywiązuje się z umowy i nie możesz korzystać z internetu. Oczywiście trzeba wyeliminować możliwość uszkodzonego modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kundrie, a tak zapytam. Chodzi o osiedle w Warszawie?
Kundrie

Zasadniczo to i na kampusie WATu i tu, na osiedlu Dambonia w Opolu, zasięg jest słaby, tzn. jedna kreska HSDPA i max. trzy dla WCDMA.

Dziś byłam znowu w salonie. Dostałam zastępczy modem. I ten działa. No... Gubi czasem sieć, przełącza się z HSDPA na WCDMA, i z powrotem (nie lubię tego). Czyli norma.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kundrie pisze:przełącza się z HSDPA na WCDMA, i z powrotem
Normalne w modemach Huawei.

Czyli wygląda na to, że wina i modemu i sieć się nieco dołożyła do tego.
ODPOWIEDZ