Dlaczego internet w Play jest taki wolny ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dlaczego internet w Play jest taki wolny ?
Od pewnego czasu zastanawia mnie jedna sprawa - dlaczego średnie prędkości HSDPA w PlayOnline to ok. 500 Kb/s, gdy np. w Erze, Plusie czy Orange zazwyczaj jest to powyżej 2 Mb/s.
Oczywiście wiadomo, że Play limituje do 1Mb/s i ma nieco taniej, ale:
-Ograniczenie 1Mb/s powinno wg. mnie pozytywnie wpływać na wydajność, więc ten 1 Mb powinni osiągać praktycznie wszyscy, niestety tak nie jest - nawet pod samym node-b, często jest to 700-800kb/s.
-Internet jest tańszy a limity dość duże, ale ...Plus ma jeszcze większe limity, i mimo że drożej, to ma zdecydowanie więcej klientów.
Tak samo jest w małych miastach, w którym zarówno Play czy Plus mają tylko 1 Node-b, a jak wiadomo na UMTS wszyscy mają po 3 kanały 5 Mhz więc teoretycznie wszyscy powinni mieć porównywalne prędkości, a już na pewno w Play praktycznie każdy powinien mieć ten 1 Mb/s w sytuacji gdy reszta ma ponad 2 Mb/s. A niestety nie trudno jest o wyniki w granicach 300kb/s w dzień.
Czy ktoś wie dlaczego tak jest ?
Oczywiście wiadomo, że Play limituje do 1Mb/s i ma nieco taniej, ale:
-Ograniczenie 1Mb/s powinno wg. mnie pozytywnie wpływać na wydajność, więc ten 1 Mb powinni osiągać praktycznie wszyscy, niestety tak nie jest - nawet pod samym node-b, często jest to 700-800kb/s.
-Internet jest tańszy a limity dość duże, ale ...Plus ma jeszcze większe limity, i mimo że drożej, to ma zdecydowanie więcej klientów.
Tak samo jest w małych miastach, w którym zarówno Play czy Plus mają tylko 1 Node-b, a jak wiadomo na UMTS wszyscy mają po 3 kanały 5 Mhz więc teoretycznie wszyscy powinni mieć porównywalne prędkości, a już na pewno w Play praktycznie każdy powinien mieć ten 1 Mb/s w sytuacji gdy reszta ma ponad 2 Mb/s. A niestety nie trudno jest o wyniki w granicach 300kb/s w dzień.
Czy ktoś wie dlaczego tak jest ?
- valdens
Re: Dlaczego internet w Play jest taki wolny ?
Nie wiem, o czym mówisz, stary. Ja mam download w okolicach 1Mb przez 24h. Najgorszy wynik jaki mnie spotkał, to 850Kb (nie licząc tych koszmarnych 15Kb po limicie). Nie wiem, może mam wyjątkowe szczęście, może jako jedyny, na całe moje miasteczko, mam Play'a. 

-
Testowałem PlayOnline w różnych lokalizacjach wielkopolski, o różnych porach, z różnych przekaźników - u wierz mi, że wiem o czym mówię.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
adamos22, przyczyna jest prosta: Play ma może i mniej klientów, ale też wielokrotnie słabszą infrastrukturę (mniej NodeB, gorsze linki do nich). Także podejrzewam, że już w przeliczeniu na stację bazową Play wypada blado.
-
- Guru bezprzewodowy
Jak robi się NodeB na łapu capu, słynne 360tki do tego dwie radiolinie a całość obsługuje 3 osiedla. To nie dziwota, że działa tak.Jo_gurt pisze:adamos22, przyczyna jest prosta: Play ma może i mniej klientów, ale też wielokrotnie słabszą infrastrukturę (mniej NodeB, gorsze linki do nich).
Natomiast, jak jedno osiedle obsługują 2 NodeB HSPA, które podłączone są do sieci szkieletowej światłowodem działa to w taki sposób 24/7 bez znaczenia jaka jest pogoda

- valdens
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
valdens, ja to widzę, że te uploady to speedtesty kiepsko mierzą.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Może tu zacznę dywagacje, ale popatrz. Pozostała 3 operatorów chwali się internetem 7.2Mb/s, zaś Play tylko 1Mb/s. Weź uzyskiwane wyniki przedstaw w procentach względem tego co podają operatorzy:adamos22 pisze:Od pewnego czasu zastanawia mnie jedna sprawa - dlaczego średnie prędkości HSDPA w PlayOnline to ok. 500 Kb/s, gdy np. w Erze, Plusie czy Orange zazwyczaj jest to powyżej 2 Mb/s.
Play: 500kb/s / 1Mb/s = około 50%
pozostali: 3Mb/s / 7.2Mb/s = około 40%.
Więc widzisz, że Play i tak lepiej dotrzymuje słowa z reklam

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Tomi 25
- Stały użytkownik forum
U mnie też utrzymuje się bez problemu taki wynikvaldens pisze:Ja mam download w okolicach 1Mb
Dokładnie Yahooo,masz całkowitą racjęYaHooo pisze:że Play i tak lepiej dotrzymuje słowa z reklam

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czyli powiadacie, że lepsze w połowie uczciwe 0,5Mbps niż w 40% uczciwe 3mbps? 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tylko ile co kosztuje. Jak by play miał takie same ceny jak w4 to by od od razu mógł wprowadzić 21Mb/s i każdy kto by kupił mógł by takie prędkośći osiągać.Jo_gurt pisze:Czyli powiadacie, że lepsze w połowie uczciwe 0,5Mbps niż w 40% uczciwe 3mbps?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej mocno wątpliwekrystianb pisze:każdy kto by kupił mógł by takie prędkośći osiągać.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przy marnym pokryciu nie było by czego szukać, przy takich samych cenach. Klientów neta mieli by mniej niż nodeB.Jo_gurt pisze:Raczej mocno wątpliwe
A tak przyciągają klientów niskimi cenami, a niskie ceny to niska opłacalność - brak środków na rozbudowę sieci, a do tego dużo gerenowanego transferu z powodu niskich cen.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie takie było moje zamierzenieJo_gurt pisze:Czyli powiadacie, że lepsze w połowie uczciwe 0,5Mbps niż w 40% uczciwe 3mbps?

![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam YaHooo