Dlaczego internet w Play jest taki wolny ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Dlaczego internet w Play jest taki wolny ?

Post autor: adamos22 »

Od pewnego czasu zastanawia mnie jedna sprawa - dlaczego średnie prędkości HSDPA w PlayOnline to ok. 500 Kb/s, gdy np. w Erze, Plusie czy Orange zazwyczaj jest to powyżej 2 Mb/s.

Oczywiście wiadomo, że Play limituje do 1Mb/s i ma nieco taniej, ale:
-Ograniczenie 1Mb/s powinno wg. mnie pozytywnie wpływać na wydajność, więc ten 1 Mb powinni osiągać praktycznie wszyscy, niestety tak nie jest - nawet pod samym node-b, często jest to 700-800kb/s.
-Internet jest tańszy a limity dość duże, ale ...Plus ma jeszcze większe limity, i mimo że drożej, to ma zdecydowanie więcej klientów.

Tak samo jest w małych miastach, w którym zarówno Play czy Plus mają tylko 1 Node-b, a jak wiadomo na UMTS wszyscy mają po 3 kanały 5 Mhz więc teoretycznie wszyscy powinni mieć porównywalne prędkości, a już na pewno w Play praktycznie każdy powinien mieć ten 1 Mb/s w sytuacji gdy reszta ma ponad 2 Mb/s. A niestety nie trudno jest o wyniki w granicach 300kb/s w dzień.

Czy ktoś wie dlaczego tak jest ?
Awatar użytkownika
valdens

Re: Dlaczego internet w Play jest taki wolny ?

Post autor: valdens »

Nie wiem, o czym mówisz, stary. Ja mam download w okolicach 1Mb przez 24h. Najgorszy wynik jaki mnie spotkał, to 850Kb (nie licząc tych koszmarnych 15Kb po limicie). Nie wiem, może mam wyjątkowe szczęście, może jako jedyny, na całe moje miasteczko, mam Play'a. :)
adamos22

Post autor: adamos22 »

Testowałem PlayOnline w różnych lokalizacjach wielkopolski, o różnych porach, z różnych przekaźników - u wierz mi, że wiem o czym mówię.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

adamos22, przyczyna jest prosta: Play ma może i mniej klientów, ale też wielokrotnie słabszą infrastrukturę (mniej NodeB, gorsze linki do nich). Także podejrzewam, że już w przeliczeniu na stację bazową Play wypada blado.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Jo_gurt pisze:adamos22, przyczyna jest prosta: Play ma może i mniej klientów, ale też wielokrotnie słabszą infrastrukturę (mniej NodeB, gorsze linki do nich).
Jak robi się NodeB na łapu capu, słynne 360tki do tego dwie radiolinie a całość obsługuje 3 osiedla. To nie dziwota, że działa tak.

Natomiast, jak jedno osiedle obsługują 2 NodeB HSPA, które podłączone są do sieci szkieletowej światłowodem działa to w taki sposób 24/7 bez znaczenia jaka jest pogoda

Obrazek
Awatar użytkownika
valdens

Post autor: valdens »

Ja tam nie narzekam. (tylko nie wiem, dlaczego upload dziś taki cienki...)

Obrazek

Testowałem przed chwilą.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

valdens, ja to widzę, że te uploady to speedtesty kiepsko mierzą.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

adamos22 pisze:Od pewnego czasu zastanawia mnie jedna sprawa - dlaczego średnie prędkości HSDPA w PlayOnline to ok. 500 Kb/s, gdy np. w Erze, Plusie czy Orange zazwyczaj jest to powyżej 2 Mb/s.
Może tu zacznę dywagacje, ale popatrz. Pozostała 3 operatorów chwali się internetem 7.2Mb/s, zaś Play tylko 1Mb/s. Weź uzyskiwane wyniki przedstaw w procentach względem tego co podają operatorzy:
Play: 500kb/s / 1Mb/s = około 50%
pozostali: 3Mb/s / 7.2Mb/s = około 40%.

Więc widzisz, że Play i tak lepiej dotrzymuje słowa z reklam ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomi 25 »

valdens pisze:Ja mam download w okolicach 1Mb
U mnie też utrzymuje się bez problemu taki wynik
YaHooo pisze:że Play i tak lepiej dotrzymuje słowa z reklam
Dokładnie Yahooo,masz całkowitą rację :ok:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Czyli powiadacie, że lepsze w połowie uczciwe 0,5Mbps niż w 40% uczciwe 3mbps? :hyhy:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:Czyli powiadacie, że lepsze w połowie uczciwe 0,5Mbps niż w 40% uczciwe 3mbps?
Tylko ile co kosztuje. Jak by play miał takie same ceny jak w4 to by od od razu mógł wprowadzić 21Mb/s i każdy kto by kupił mógł by takie prędkośći osiągać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:każdy kto by kupił mógł by takie prędkośći osiągać.
Raczej mocno wątpliwe ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:Raczej mocno wątpliwe
Przy marnym pokryciu nie było by czego szukać, przy takich samych cenach. Klientów neta mieli by mniej niż nodeB.
A tak przyciągają klientów niskimi cenami, a niskie ceny to niska opłacalność - brak środków na rozbudowę sieci, a do tego dużo gerenowanego transferu z powodu niskich cen.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:Czyli powiadacie, że lepsze w połowie uczciwe 0,5Mbps niż w 40% uczciwe 3mbps?
Nie takie było moje zamierzenie :) Ja miałem na myśli, że mimo, że Play ma dość słabą infrastrukturę można zobaczyć jakiś plus, że mniej kłamie w reklamach. Od tak na poprawę nastroju co po niektórym ciągle narzekającym na operatorów :]
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ