Proszę o pomoc -> podłączenie Sony Ericsson K300i

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
INTERNAUTA
Początkujący użytkownik forum

Proszę o pomoc -> podłączenie Sony Ericsson K300i

Post autor: INTERNAUTA »

Witam i odrazu przepraszam za temat na pewno na forum jest instrukcja jak to zrobić ale ja niestety nie mogłem <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> :( a więc chciałbym mieć internet za pomocą telefonu komórkowego posiadam Sony Ericsson K300i posiadam też podczerwień podzczepianą pod usb do komunikowania się z telefonem , może być podczerwień czy trzeba kabel? no i oczywiście poprosiłbym o instrukcje jak to zrobić. i jeszcze raz przepraszam. i oczywiście dziękuje za wszyskie odpowiedzi i pozdrawiam :D

EDIT:
Modyfikacja tematu (uzupelnienie po ->)
(BliSki)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez INTERNAUTA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Proszę o pomoc -> podłączenie Sony Ericsson K300i

Post autor: magmike »

Zacznij od tego czy ten telefon ma wbudowany modem, bo nie wiem :|
pozdrawiam, magmike
INTERNAUTA

A po co ma mieć wbudowany modem , przecież z tego co wiem żeby mieć internet przez telefon trzeba mieć GPRS.
Awatar użytkownika
magmike

Jak chcesz mieć ten internet w komputerze dzięki komórce, a nie w komórce (WAP), to musi mieć modem i kropka.
pozdrawiam, magmike
INTERNAUTA

Przecież wyraznie dzisiaj tłumaczyli na każdym forum jak i informatyczka i jak i znajomi że trzeba mieć jedynie GPRS i chyba kabel do kompa , trzeba miec tylko jakis program i go wystarczy zkonfigurować i już mamy neta. przyszłem na te forum bo widze że własnie jest o tym. myślałem że wy wiecie coś o tym ale niespodzianka dla was to nowość.
Awatar użytkownika
raptou
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raptou »

Co to jest modem i jak to się ma do GSM ??

Jeżeli już czepiamy sie szczegółów to ani nie jest to modem ani telefon. Fachowo to się nazywa terminal i do czego jest wykorzystywany jest bez znaczenia. Modemu GSM można użyć jako telefonu i telefon można wykorzystać jako modem zasadniczo jest to jedno i dokładnie to samo urządzenie.

SE K300i ma wbudowany modem GPRS i można go użyć jako "modem" GPRS. Nie podłączałem go nigdy do komputera ale z tego, co mi wiadomo nie ma z tym większych problemów a jako program zarządzający służy uniwerslany Mobile Phone Tools oraz oprogramowanie firmowe z tym, ze nie mam pojęcia, czy da się to zrobić poprzez IrDA za pomocą MPhT, czy jednak powinien być kabelek.

Więcej znajdziesz tu klik

Też jestem posiadaczem tego telefoniku i używam go nie tylko do WAP i oglądania TV. Mam w nim zainstalowaną OperęMini oraz Mobile Gadu, więc w podróży także służy mi jako klient poczty, przegladarka WWW i komunikator.

Można za pomocą tej komórki korzystać ze wszelkich usług internetowych zarówno w ryczałcie, jak i prepaidzie ale tylko z możliwościami, jakie oferuje GPRS kl. 10.[/url]
Awatar użytkownika
magmike

INTERNAUTA pisze:Przecież wyraznie dzisiaj tłumaczyli na każdym forum jak i informatyczka i jak i znajomi że trzeba mieć jedynie GPRS
To źle Ci tłumaczyli, bo jakoś N3200 ma GPRS (nawet EDGE) a jako modem GPRS do kompa Ci nie posłuży :]
Czy tylko nas trzech jest na tym forum? Wypowiedzcie się!
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Widzę ,że @raptou napisał,że nie ma problemu z użyciem tego sprzętu jako modemu gprs pod kompa.No więc niech INTERNAUTA wreszcie podłączy to i święto.Receptę ma w tematach przyklejonych. Skoro wszyscy mu tłumaczyli nawet informatyczka to w czym problem ?
Awatar użytkownika
magmike

Dzięki ;-)
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

k300i ma modem. Używałam kiedyś, dawno i nieprawda:P. Łączyłam się przez podczerwień, ustawiałam połączenie przez modem i śmigałam. Z tego co pamiętam pare razy sie rozłączył.
INTERNAUTA

raptou - program który podajesz przeznaczony jest tylko i wyłącznie do telefonów marki motorola!
przypomniam że posiadam SE K300i.

Ogulnie z tego co tu się dowiedziałem mój telefon ma modem , a przynajmiej na to wygląda a więc teraz co zrobić żeby mieć neta , co za program sciągnać jak skonfigurować i czy da rade przez podczerwień czy kabel ???

Proszę o pomoc bo juz niedługo wyjeżdzam służbowo na jakieś <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> i niestety neta nie bede miał a bardzo będzie mi potrzebny! :(
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

INTERNAUTA pisze:raptou - program który podajesz przeznaczony jest tylko i wyłącznie do telefonów marki motorola!
przypomniam że posiadam SE K300i...
O czym Ty piszesz ?
Czy to jest link do Motoroli ?
INTERNAUTA

No tak nazwę programu jaki mi podał to jest do motoroli. :(
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Link jest tu.
Powodzenia. :wink:
INTERNAUTA

Moi drodzy wspólnie z forumowiczką jak że i z informacjami z tego forum udało mi się wkoncu tego neta założyć :D , wszystko się ładnie łączy , słychać w głośnikach takie pykanie że jest podłaczony , kb ( no <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> bajty mi zrzera) ale niespodzianka żadna strona nie wchodzi <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> , przeglądarką mozzila firefox jak że i operą , niestety nie chce wejsc na żadną stronę , przy gadu gadu wyskoczyłą mi taka zakładka "GADU GADU NET" jest tam połącz i obok więcej , a wiec jak jestem podłaczony to w tym "GADU GADU NET" biorę na polącz a wyskakuje mi że jest problem , lub chyba bład z modem , a więc co robić bo zielony jestem w temacie ??? :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
magmike

Może nie masz potrzebnych ustawień?
http://www.sonyericsson.com/spg.jsp?cc= ... s3&zone=ps
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
raptou

Mobile Phone tools jest nie tylko do telefonów Motorola. Z tego, co mu się przyglądałem ma sterowniki do fonów wielu firm. <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> Siemens i Motorola. Info o połączeniu za pomocą tego programu i kabel USB pochodzi z jakiegoś forum i za nimi powtarzam. Wcześniej byłem święcie przekonany, że jest dla odmiany wyłącznie do telefonów Siemens :lol: Można także pokombinować z plikami konfiguracyjnymi programu oraz dodać sterowniki do innych telefonów/modemów. Eksperymenty z tym programem zarzuciłem z chwilą migracji na Linuksa oraz z powodu szału, do jakiego Mobile Phone Tools potrafi doprowadzić. Ostatni uruchamiany na tam sofcie telefon to Motorola C350.
INTERNAUTA

A więc tak coś tam pogrzebałem w ustawieniach i jest już wszystko dobrze, internet działa gg działa chociaż nie zawsze załapuje no ale działa :D , mam tylko pytanie czy są jakieś startery w których jest tani GPRS??? , aktualnie ten telefon mam w MIX PLUS i GPRS jest drogi jak choinka połącze się, wejde na gg, posiedze z minute i z jakieś 2 złote albo i więcej nie moje!!!( A przecież w gg mam włączony banner killer więc żadnych reklam w gg niema!) :x , słyszałem o jakiś kartach SimData , iPlus tylko <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> o co w tym chodzi ??? proszę o pomoc przypominam że jestem zielony w temacie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez INTERNAUTA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
raptou

Odpowiedź na Twoje pytanie jest tylko jedna. Simdata. Tańszych ofert prepaid po prostu nie ma.

To saki Simplus ale przeznaczony wyłącznie dla internetu, choć jest możliwość dzwonienia i odbierania ale jest to dość kosztowne. Koszt internetu to 3 grosze za każde rozpoczęte 100 kb, liczone osono za wysyłanie i odbieranie dlatego przy planowaniu kosztów także licz to osobno, czyli za zalogowanie do sieci zapłacisz 6 gr.
INTERNAUTA

Dzięki wielkie, ciekawe czy moge dostać starter simdaty w sklepie a jeśli nie no to kupie na allegro no ale tak czy inaczej wielkie dzięki pozdro :D
Awatar użytkownika
magmike

Ja kupiłem w salonie w Katowicach bez problemu.
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

W Łodzi były problemy. W sumie tylko w jednym salonie Plusa mieli. A w niektórych nawet nie wiedzieli o czym mówie.

Do Simdaty uzupełnienie: uzupełnia się tak jak Simplusa. I moze słuzyć jako normalna karta z wyjatkowo zdzierskimi cenami za połączenia i średnimi za smsy..
INTERNAUTA

Mam pytanie dzisiaj skonifugorwałem koledze komputer podłaczyłem jego telefon przez podczerwień wszystko się ładnie łączy ale nie mozna wejść na żądną strone jego telefon to Nokia 6822 , myśle że to coś w konfiguracjach ponieważ ja też tak miałęm ale coś pogrzebałem i potem normalnie chodziło , myśle ze chodzi o ten numer telefonu co się wpisuje w konfiguracji połączenia sieciowego. on też ma telefon w plusie ale na abonament.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
INTERNAUTA

Już wszystko wporządku trzeba było sciągnąć ustawienia gprs ze strony nokii i wszystko śmiga jak należy :D
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Ciekaw jestem co z innymi ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ