problem z GG w orange CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
odyniec15
Użytkownik forum

problem z GG w orange CDMA

Post autor: odyniec15 »

Mój net sprawuję się całkiem nieźle, pobieranie od 80kb/s do 170kb/s, ale mam mały problem gdy pisze z kimś na GG zdarza się że wiadomość do kogoś, albo do mnie przychodzi z kilkominutowym opóźnieniem. Tak samo mam na Skype, chociaż jakość rozmów jest bardzo dobra i bez żadnego opóźnienia. Możecie mi coś poradzić?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: problem z GG w orange CDMA

Post autor: sp6huk »

odyniec15 pisze: 80kb/s do 170kb/s,
A nie chodzi przypadkiem o kB/s (kilobajty) jak nie to transfer przez Ciebie uzyskany jest bardzo lichy.
Awatar użytkownika
odyniec15
Użytkownik forum

Oczywiście że chodzi o kilobajty inaczej napisał bym kbps których mam około 900 - 1200.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

odyniec15 pisze:ale mam mały problem gdy pisze z kimś na GG zdarza się że wiadomość do kogoś, albo do mnie przychodzi z kilkominutowym opóźnieniem.
Aż z kilkumimnutowym opóźnieniem ? Ile minut ? A sprawdzałeś jaki masz ping ?

[ Dodano: 2009-09-19, 09:39 ]
No bo kolega napisał kilobity (kb/s) a nie kilobajty (kB/s)...więc dlatego pytam. Można powiedzieć ,że kbps to to samo co kb/s.
Ostatnio zmieniony 2009-09-19, 08:42 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
odyniec15
Użytkownik forum

Ostatnio gdy pisałem z bratem wiadomość przyszła po 3 minutach, a moja doszła do niego po 4 min. Ping na serwer GG aktualnie sprawdzam mam 60-80ms. Cały czas mi to się nie zdarza, ale potrafi zdenerwować.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sp6huk pisze:Aż z kilkumimnutowym opóźnieniem ? Ile minut ? A sprawdzałeś jaki masz ping ?
Zawsze się może zdarzyć zagubiona wiadomość, która utknie gdzieś po drodze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
odyniec15
Użytkownik forum

Gdy nawet miałem iPlusa z prędkością pobierania 30kB/s mi się to nie zdarzało, a teraz chociaż internet jest szybki to mi się dwa razy zdarzyła taka wpadka. I jeszcze nie mogę słuchać muzyki na last.fm, ale i tak mi to nie potrzebne.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

odyniec15 pisze: I jeszcze nie mogę słuchać muzyki na last.fm
A w tym przypadku jakie są objawy? Buforuje cały czas? Nie chce się w ogóle połączyć ?
Awatar użytkownika
odyniec15
Użytkownik forum

Buforowało się przez chwilę i komunikat że nie się połączyć z odtwarzaczem, czy jakoś tak...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

odyniec15 pisze:Ostatnio gdy pisałem z bratem wiadomość przyszła po 3 minutach, a moja doszła do niego po 4 min.
A to akurat zdarza się coraz częściej na gg ostatnio. Niestety nic na to się nie da poradzić, po prostu ich serwery są przeciążone i pewnie temu tak się dzieje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

odyniec15, na twoim miejscu zrobił bym format komputera bo według mnie to nie wina łącza w 100% ;) .
adik750i
Początkujący użytkownik forum

Post autor: adik750i »

Witam.
Ja wiec chyba o co chodzi. Ponieważ gdy nie piszemy na gg modem przechodzi w stan uśpienia. Włączcie sobie AxessMananger i patrzcie. Gdy piszemy w oknie pisze połączono. Gdy odczekamy 1 minute - pisze (połączono- uśpiony) i dlatego są paru minutowe opóźnienia. Ja też mam podobnie.
Awatar użytkownika
odyniec15
Użytkownik forum

adik750i, myślę że masz rację, co można zrobić aby tak się nie działo?
adik750i
Początkujący użytkownik forum

Post autor: adik750i »

Hmmm wiesz co ja robię??? Np. wczoraj pisałem z kumpelą na GG :D no chwilę się zastanawiałem co jej napisać... I troche długo nie odpisywała, wiec kropeczkę wysłałem i przyszła wiadomość od niej z opóźnieniem 2 minutowym. Więc ja sobie radzę w ten sposób że jak pisze na GG to mam otwartą naszą-klasę. Cały czas jest ruch w sieci (mały bo parę kilo zje więc sie nie martw o limit :hyhy: ) i najeżdżam czasem na użytkowników wywołując obudzenie modemu. Tylko myślę nad innym sposobem rozwiązania tego problemu.
Może ktoś napisze program żeby nie doprowadzał do uśpienia modemu??? Po 40 sekundach idzie on spać chyba. Proszę wypowiedzi innych...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Może ktoś napisze program żeby nie doprowadzał do uśpienia modemu?
Program jest gotowy, polecenie ping -t wp.pl i już ale lekko zjada transfer.
Nie pomagam na PW!
YaRoO
Użytkownik forum

Post autor: YaRoO »

U mnie nawet kiedy jest uśpiony to przychodzą wiadomości na gg. Specjalnie wszystko inne co powoduje ruch w sieci mam wyłączone i kiedy ma przyjść wiadomość to lampka connect się zapala. Z tym uśpieniem to jest chyba tak że my nie wysyłamy żadnych danych ale one mogą do nas z netu przyjść. Zwróćcie uwagę że ten axesmanager ma jakieś opóźnienia.
ODPOWIEDZ