problem z GG w orange CDMA
Moderator: Moderatorzy
- odyniec15
- Użytkownik forum
problem z GG w orange CDMA
Mój net sprawuję się całkiem nieźle, pobieranie od 80kb/s do 170kb/s, ale mam mały problem gdy pisze z kimś na GG zdarza się że wiadomość do kogoś, albo do mnie przychodzi z kilkominutowym opóźnieniem. Tak samo mam na Skype, chociaż jakość rozmów jest bardzo dobra i bez żadnego opóźnienia. Możecie mi coś poradzić?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z GG w orange CDMA
A nie chodzi przypadkiem o kB/s (kilobajty) jak nie to transfer przez Ciebie uzyskany jest bardzo lichy.odyniec15 pisze: 80kb/s do 170kb/s,
- odyniec15
- Użytkownik forum
Oczywiście że chodzi o kilobajty inaczej napisał bym kbps których mam około 900 - 1200.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Aż z kilkumimnutowym opóźnieniem ? Ile minut ? A sprawdzałeś jaki masz ping ?odyniec15 pisze:ale mam mały problem gdy pisze z kimś na GG zdarza się że wiadomość do kogoś, albo do mnie przychodzi z kilkominutowym opóźnieniem.
[ Dodano: 2009-09-19, 09:39 ]
No bo kolega napisał kilobity (kb/s) a nie kilobajty (kB/s)...więc dlatego pytam. Można powiedzieć ,że kbps to to samo co kb/s.
Ostatnio zmieniony 2009-09-19, 08:42 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
- odyniec15
- Użytkownik forum
Ostatnio gdy pisałem z bratem wiadomość przyszła po 3 minutach, a moja doszła do niego po 4 min. Ping na serwer GG aktualnie sprawdzam mam 60-80ms. Cały czas mi to się nie zdarza, ale potrafi zdenerwować.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zawsze się może zdarzyć zagubiona wiadomość, która utknie gdzieś po drodze.sp6huk pisze:Aż z kilkumimnutowym opóźnieniem ? Ile minut ? A sprawdzałeś jaki masz ping ?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- odyniec15
- Użytkownik forum
Gdy nawet miałem iPlusa z prędkością pobierania 30kB/s mi się to nie zdarzało, a teraz chociaż internet jest szybki to mi się dwa razy zdarzyła taka wpadka. I jeszcze nie mogę słuchać muzyki na last.fm, ale i tak mi to nie potrzebne.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A w tym przypadku jakie są objawy? Buforuje cały czas? Nie chce się w ogóle połączyć ?odyniec15 pisze: I jeszcze nie mogę słuchać muzyki na last.fm
- odyniec15
- Użytkownik forum
Buforowało się przez chwilę i komunikat że nie się połączyć z odtwarzaczem, czy jakoś tak...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to akurat zdarza się coraz częściej na gg ostatnio. Niestety nic na to się nie da poradzić, po prostu ich serwery są przeciążone i pewnie temu tak się dzieje.odyniec15 pisze:Ostatnio gdy pisałem z bratem wiadomość przyszła po 3 minutach, a moja doszła do niego po 4 min.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
odyniec15, na twoim miejscu zrobił bym format komputera bo według mnie to nie wina łącza w 100%
.

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam.
Ja wiec chyba o co chodzi. Ponieważ gdy nie piszemy na gg modem przechodzi w stan uśpienia. Włączcie sobie AxessMananger i patrzcie. Gdy piszemy w oknie pisze połączono. Gdy odczekamy 1 minute - pisze (połączono- uśpiony) i dlatego są paru minutowe opóźnienia. Ja też mam podobnie.
Ja wiec chyba o co chodzi. Ponieważ gdy nie piszemy na gg modem przechodzi w stan uśpienia. Włączcie sobie AxessMananger i patrzcie. Gdy piszemy w oknie pisze połączono. Gdy odczekamy 1 minute - pisze (połączono- uśpiony) i dlatego są paru minutowe opóźnienia. Ja też mam podobnie.
- odyniec15
- Użytkownik forum
adik750i, myślę że masz rację, co można zrobić aby tak się nie działo?
-
- Początkujący użytkownik forum
Hmmm wiesz co ja robię??? Np. wczoraj pisałem z kumpelą na GG
no chwilę się zastanawiałem co jej napisać... I troche długo nie odpisywała, wiec kropeczkę wysłałem i przyszła wiadomość od niej z opóźnieniem 2 minutowym. Więc ja sobie radzę w ten sposób że jak pisze na GG to mam otwartą naszą-klasę. Cały czas jest ruch w sieci (mały bo parę kilo zje więc sie nie martw o limit
) i najeżdżam czasem na użytkowników wywołując obudzenie modemu. Tylko myślę nad innym sposobem rozwiązania tego problemu.
Może ktoś napisze program żeby nie doprowadzał do uśpienia modemu??? Po 40 sekundach idzie on spać chyba. Proszę wypowiedzi innych...

Może ktoś napisze program żeby nie doprowadzał do uśpienia modemu??? Po 40 sekundach idzie on spać chyba. Proszę wypowiedzi innych...
- wojteks
- *** Administrator ***
Program jest gotowy, polecenie ping -t wp.pl i już ale lekko zjada transfer.Może ktoś napisze program żeby nie doprowadzał do uśpienia modemu?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
U mnie nawet kiedy jest uśpiony to przychodzą wiadomości na gg. Specjalnie wszystko inne co powoduje ruch w sieci mam wyłączone i kiedy ma przyjść wiadomość to lampka connect się zapala. Z tym uśpieniem to jest chyba tak że my nie wysyłamy żadnych danych ale one mogą do nas z netu przyjść. Zwróćcie uwagę że ten axesmanager ma jakieś opóźnienia.