Problem z automatycznym łaczeniem wifi z routerem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z automatycznym łaczeniem wifi z routerem
Witam,
mam komputer stacjonarny do ktorego dokupiłem wifi, ktore łaczy sie z routerem ktory jest podpiety do modemu.
model wifi - airlive WT-2000PCI
Router airlive
miałem mnostwo problemow ale wiekszosc udało mi sie sie rozwiazac ale mam andal problem
za kazdym razem kiedy włacze kompa musze wchodzic w programik airlive i łaczyc sie recznie z routerem.
jak zrobic / gdzie ustawic aby po starcie komp sam sie łaczył z routerem ??
mam komputer stacjonarny do ktorego dokupiłem wifi, ktore łaczy sie z routerem ktory jest podpiety do modemu.
model wifi - airlive WT-2000PCI
Router airlive
miałem mnostwo problemow ale wiekszosc udało mi sie sie rozwiazac ale mam andal problem
za kazdym razem kiedy włacze kompa musze wchodzic w programik airlive i łaczyc sie recznie z routerem.
jak zrobic / gdzie ustawic aby po starcie komp sam sie łaczył z routerem ??
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z automatycznym łaczeniem wifi z routerem
Przełącz gdzieś w opcjach programu żeby Windows zarządzał połączeniem WiFi (jeżeli używasz szyfrowania WPA2-PSK to musi być SP3) i wtedy powinno się automatycznie łączyć jak tylko będziesz w zasięgu tej sieci WiFi.
Nie pomagam na PW!
-
Mam WPA ale po prostu w opcjach airlive nie mozna zaznaczyc tego ... bo niema takiej opcji...
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-09-14, 16:05 ]
Poprawa ortografii!. Zapoznaj się z Regulaminem Forum i netykietą. Nasze forum wymaga pisania po polsku.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-09-14, 16:05 ]
Poprawa ortografii!. Zapoznaj się z Regulaminem Forum i netykietą. Nasze forum wymaga pisania po polsku.
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 15:04 przez jp22, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
W którym airlive, pisz precyzyjnie bo inaczej to trudno zgadywać. Jakiego szyfrowania obecnie używasz?jp22 pisze:mam WPA ale poprostu w opcjach airlive niemozna zaznaczyc tego
Nie pomagam na PW!
-
No mam ustawione szyfrowanie WPA na routerze i podczas właczania kompa musze wejsc w program airliva i dac connect a nastepnie wpisac szyfr i dac connect i wtedy sie laczy dopiero a ja chce zeby sie polaczyl zaraz po wlaczeniu kompa jak tylko wykryje moja siec z routera
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A nie ma możliwości w programie utworzenia profilu sieci wi-fi w którym wpisze się hasło? Wtedy zaznaczasz aby automatycznie się łączył z nim i będzie działać.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
No to przełącz się na zarządzanie WiFi przez Windows, wyszukaj swoją sieć, wpisz hasło i powinno juz zawsze łączyć się automatycznie. Nie znam oprogramowania Twojej karty WiFi więc nie napisze Ci w którym miejscu to przełączyć. Może się to nazywać "Wireless zero config" albo "Otwórz konfigurację zerową sieci bezprzewodowej"jp22 pisze:a ja chce zeby sie polaczyl zaraz po wlaczeniu kompa jak tylko wykryje moja siec z routera
Nie pomagam na PW!
-
Ok pokombinuje dzieki za zainteresowanie tematem w razie jakis pytan lub problemów bede pytał
pozdrawiam

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Można jeszcze łatwiej. Teraz wpadłem na pomysł aby odinstalować program, wyciągnąć przedtem z niego sterowniki do karty (aby móc je potem zainstalować ponownie, do deinstalator oprogramowania producenta raczej odinstaluje również sterowniki do karty wi-fi) i łaczyć się jak wojteks radził za pomocą mechanizmu wbudowanego w Windows.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Witam znalazłem przyczyne gubienia sygnału itd ... poprostu antenka ktora jest wkrecana do wifi wydaje mi sie ze jest za słaba bo gdy miałem laptopa to w niej wifi widziało sieci z kilku ulic dalej a te wifi znajduje ledwo 3-4 sieci i to z najblizszego otoczenia.
i mam zamiar kupic inna antenke mianowicie taka - http://allegro.pl/item745329108_antena_ ... _d537.html
<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> o co chodzi ale ta z allegro ma 12 dBi
a moja z wifi ma 2 dBi
czy ta bedzie dobra ? jest tania ( a za duzo pieniedzy <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font>) czekam na szybkie odp bo jak jest ok to zaraz ja zamawiam ! pozdro
i mam zamiar kupic inna antenke mianowicie taka - http://allegro.pl/item745329108_antena_ ... _d537.html
<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> o co chodzi ale ta z allegro ma 12 dBi
a moja z wifi ma 2 dBi
czy ta bedzie dobra ? jest tania ( a za duzo pieniedzy <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font>) czekam na szybkie odp bo jak jest ok to zaraz ja zamawiam ! pozdro
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale ta antenka ma złacze RP-TNC i nie nadaje się do normalnych kart WiFi które przeważnie mają RP-SMA.jp22 pisze:mam zamiar kupic inna antenke mianowicie taka
Na allegro wszystko jest lepsze/większe/doskonalsze niż w rzeczywistości. Może po prostu antenkę zza blaszaka potrzebujesz wyciągnąć bo pewnie gdzieś za biurkiem w zakamarku jest osłonięta blachą PCta.jp22 pisze:o co chodzi ale ta z allegro ma 12 dBi
a moja z wifi ma 2 dBi
Nie pomagam na PW!
-
Aha no to tutaj znalazłem na SMA
http://allegro.pl/item736546742_antena_ ... od_ss.html
jest dobra cena, a moze cos to da?
mam airlive WT-2000PCI i naprawde zasieg słabiutki a wifi jest w odległosci około 5 metrów od wifi i nienapotyka zadnych przeszkod antenki sa odsłoniete itd
jestem pewien ze to wina antenki od wifi poniewaz gdy przysunałem router złapało sygnał i juz godzine czasu nie straciło.
To jakbys miał czas poaptrzyl bys na allegro na jakas dobra antenke tylko do 30 zł z przesyłka bo nie stac mnie na drozsza a jesli ma mocniejszy sygnał to na 100% bym wział
czekam na odp
http://allegro.pl/item736546742_antena_ ... od_ss.html
jest dobra cena, a moze cos to da?
mam airlive WT-2000PCI i naprawde zasieg słabiutki a wifi jest w odległosci około 5 metrów od wifi i nienapotyka zadnych przeszkod antenki sa odsłoniete itd
jestem pewien ze to wina antenki od wifi poniewaz gdy przysunałem router złapało sygnał i juz godzine czasu nie straciło.
To jakbys miał czas poaptrzyl bys na allegro na jakas dobra antenke tylko do 30 zł z przesyłka bo nie stac mnie na drozsza a jesli ma mocniejszy sygnał to na 100% bym wział

czekam na odp
- wojteks
- *** Administrator ***
Może karta jest uszkodzona, na takie odległości powinno działać na normalnych antenkach. Może jak masz od kogo to pożycz kartę WiFi na USB i przetestuj (może też być tak, że router ma słaby zasięg albo obniżoną moc nadawania w opcjach)jp22 pisze:jestem pewien ze to wina antenki od wifi
Nie pomagam na PW!
-
Hm mozliwe ze karta ale znowu chyba nie mozna za duzo wymagac od wifi za 50 zł.
ale zaczne od poczatku aby rozwiac wszelkie watpliwosci.
Miałem laptopa w ktorym był wbudowany wifi do niego dokupilem router i sygnał był swietny wifi w laptopie znajdowało mnostwo sieci, notebooka sprzedałem i kupiłem stacjonarny a ze miałem router i niechciało mi sie przciagac kabli to dokupiłem wifi.
(stacjonarny jest prawie w takiej samej odległosci od routera a mozna nawet sie pokusic o stwierdzenie ze blizej.
na pcozatku miałem z wifi w stacjonarnym wiele problemow itd ale wszystko ustawiłem tylko wifi traciło sygnał z moim routerem po pobawieniu sie z ustawieniem kompa w pokoju i ułozeniem antenki od wifi złapał sygnał i przez tydzien był spokoj - wszystko elegancko sam sie łaczyłz routerem itd az do wczoraj kiedy to moja dzieczwczyna przez przypadek zmieniła ustawienie antenki od wifi w kompie - nastapiło automatyczne rozłaczenie a potem nie mogłem znalezc sieci po kilkunastu probach ułozenia antenki od wifi w koncu znalazł sygnał i od wczoraj do dzisiaj jeszcze sie nei rozłaczyło dlatego tyle mi wystarczy zeby stwierdzic ze to wina słabej antenki.
Jesli chcesz mi pomoc i masz na tyle czasu mozesz sprawdzic jaka moc była w antence w laptopie bo ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> znalezc nazwy i danych tenchnicznych wifi wbudowanej w laptopa
nazwa laptopa - Fujitsu - siemens Pi2540
i wtedy porownamy i bedziemy znali przyczyne
a co do wysłania wifi na serwis - jesli okaze sie ze wifi jest sprawne bede musiał zapłacic 30 zł a koszt antenki to 20 zł ...
czekam na pomocna odp
pozdro (i dzieki za zainteresowanie tematem )
ale zaczne od poczatku aby rozwiac wszelkie watpliwosci.
Miałem laptopa w ktorym był wbudowany wifi do niego dokupilem router i sygnał był swietny wifi w laptopie znajdowało mnostwo sieci, notebooka sprzedałem i kupiłem stacjonarny a ze miałem router i niechciało mi sie przciagac kabli to dokupiłem wifi.
(stacjonarny jest prawie w takiej samej odległosci od routera a mozna nawet sie pokusic o stwierdzenie ze blizej.
na pcozatku miałem z wifi w stacjonarnym wiele problemow itd ale wszystko ustawiłem tylko wifi traciło sygnał z moim routerem po pobawieniu sie z ustawieniem kompa w pokoju i ułozeniem antenki od wifi złapał sygnał i przez tydzien był spokoj - wszystko elegancko sam sie łaczyłz routerem itd az do wczoraj kiedy to moja dzieczwczyna przez przypadek zmieniła ustawienie antenki od wifi w kompie - nastapiło automatyczne rozłaczenie a potem nie mogłem znalezc sieci po kilkunastu probach ułozenia antenki od wifi w koncu znalazł sygnał i od wczoraj do dzisiaj jeszcze sie nei rozłaczyło dlatego tyle mi wystarczy zeby stwierdzic ze to wina słabej antenki.
Jesli chcesz mi pomoc i masz na tyle czasu mozesz sprawdzic jaka moc była w antence w laptopie bo ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> znalezc nazwy i danych tenchnicznych wifi wbudowanej w laptopa
nazwa laptopa - Fujitsu - siemens Pi2540
i wtedy porownamy i bedziemy znali przyczyne

a co do wysłania wifi na serwis - jesli okaze sie ze wifi jest sprawne bede musiał zapłacic 30 zł a koszt antenki to 20 zł ...
czekam na pomocna odp

- wojteks
- *** Administrator ***
Stawiam na uszkodzoną kartę albo antenkę albo złącze antenowe (może antenka niedokręcona prawidłowo). Skoro ma słaby zasięg i nie widzi więcej sieci to przyczyna musi być w karcie.jp22 pisze:czekam na pomocna odp
Nie pomagam na PW!
-
Ok ale najpierw kupie antenke nieduzy koszt tylko 20 zl a moze cos da ?:)
jak sadzisz jest ona dobra (paramterowo ) ?? nieznam sie kompletnie na tym
jak sadzisz jest ona dobra (paramterowo ) ?? nieznam sie kompletnie na tym

- wojteks
- *** Administrator ***
Nie jest dobra do Twojego zastosowania. Za 60 zł kupujesz przyzwoitą kartę na USB a za 30-40 tanią. Ta przyzwoita ma lepsze osiągi niż karty wbudowane w laptopa.jp22 pisze:jak sadzisz jest ona dobra (paramterowo ) ?
Wydasz 20zł i będziesz miał patyczek do zabawy. Pożycz na chwilę od kogoś kartę na USB (popytaj znajomych), może sama antenka da się zamienić np. z routerem na próbę?
Jak nie jesteś pewny uszkodzenia i masz dać 30 zł za sprawdzenie to lepiej w ciemno kupić nową kartę a tą co masz reklamować/oddać do sklepu że nie działa.
Nie pomagam na PW!