Modem ED77 i dziwne śmieci w terminalu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adamosyra
Początkujący użytkownik forum

Modem ED77 i dziwne śmieci w terminalu

Post autor: adamosyra »

Witam po raz pierwszy na forum :) Przeszukałem archiwum ale nie znalazłem niestety odpowiedzi :(

Kupiłem modemem ED77 na allegro i mam dziwny problem. Modem, który rzekomo nie ma simlocka, ale jakoś nie lubi kart innych operatorów... jeśli w modemie jest karta orange, to wszystko jest ok, sporadycznie (1% tego co przy karcie innego opa) pojawiają się śmieci, a gdy włożę kartę play/era to się cuda dzieją:
Obrazek

Najczęściej lecą te 3f3f3f3f, pozostałe śmieci rzadziej. Jeśli uda się wstrzelić pomiędzy śmieci to normalnie da się korzystać z modemu, tzn wysyłać sms, odczytać info o sieci itp. więc to chyba nie simlock jaki znamy tylko.... no właśnie co? Macie jakieś pomysły?

Podpięcie zewnętrznego zasilania nie wpływa na pojawianie się śmieci, więc albo zasilanie w modemie uwalone, albo port usb daje pełne 500mA i nie trzeba zewnętrznego... dziwi mnie biegunowość zasilacza... w środku ma -, a na zewnątrz + może to jest powodem? Ktoś użył złego zasilacza i uwaliło zasilanie zewnętrzne? Modem jakby trochę piszczy, jak wyskakują śmieci piszczenie zmienia tony...

Ratujcie! ;)
Awatar użytkownika
krix
Stały użytkownik forum

Re: Modem ED77 i dziwne śmieci w terminalu

Post autor: krix »

Jak wsadzasz kartę play to nie dziwne, że modem szaleje, ponieważ play działa w UMTS/HSDPA a ED77 tylko GPRS/EDGE. To, że ED77 "piszczy" to norma jak już modem swoje "przeżyje". Spróbuj wywalić dashboard, sterowniki, zainstalować sterowniki ponownie (bez dashboardu) i spróbuj połączyć się Dial-Up
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

krix pisze:Spróbuj wywalić dashboard,
:rotfl: Dawno się tak nie uśmiałem, za czasów tego modemu nikt takich rzeczy nie znał. :rotfl:

Co do reinstalacji sterowników i oprogramowania to się zgodzę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
krix
Stały użytkownik forum

Post autor: krix »

krystianb pisze: :rotfl: Dawno się tak nie uśmiałem, za czasów tego modemu nikt takich rzeczy nie znał. :rotfl:
Yyy chodziło mi o program do łączenia się:P
Ostatnio zmieniony 2009-09-18, 18:31 przez krix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

krix pisze:Yyy chodziło mi o program do łączenia się:P
Wystarczy go nie uruchamiać ale będzie problem gdyż oprogramowanie uruchamia modem i wówczas jest widoczny w systemie.Także najrozsądniej uruchomić aby pokazał się komunikat że modem ED77 został podłączony i zamknąć aplikację.Modem wówczas jest widoczny w systemie aż do kolejnego uruchomienia kompa.
adamosyra

dziękuję za odpowiedzi :) Problem leży niestety w sprzęcie... chyba kondensator padł i nie pomaga gdy jest duży pobór energii nie starcza zasilania z USB (z zasilacza też mało, ale wtedy jest lepiej). Mam nadzieję że niedługo dostanę kondensatory i wymienię te piszczące z modemu i wszystko wróci do normy ;)

A z tą dziwną reakcją na karty play to mam taką teorię: play łączy po 900MHz i wtedy jest większy pobór i brakuje mocy... przy orange leci po 1800MHz a tam dwa razy mniej mocy trzeba i wtedy daje jeszcze radę i się nie restartuje :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

adamosyra pisze: przy orange leci po 1800MHz a tam dwa razy mniej mocy trzeba
A że tak się spytam skąd takie założenie? Jeśli tak by było to przy UMTS'ie na 2100MHz potrzeba by było mniej mocy. A właśnie jest odwrotnie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
adamosyra

YaHooo, pozajączkowało mi się ;) W międzyczasie walczę z Siemensem ES75 i w nocie było coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Output power:
- class 4 (2 W) for EGSM850
- class 4 (2 W) for EGSM900
- class 1 (1 W) for GSM1800
- class 1 (1 W) for GSM1900
tylko, że jest dokładnie odwrotnie niż napisałem :) Więc może orange leci po 1800 i jest mniejszy pobór, a play po 900 i chce więcej mocy, bo faktem jest że przy orange zdecydowanie rzadziej się restartował przy próbie zalogowania się do sieci.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adamosyra pisze:W takim razie nie wiem dlaczego karty play bardziej obciążają modem niż karty orange...
A jaki masz zasięg na karcie Playa oraz Orange? może w Play'u masz słaby zasięg i modem nadaje z większą mocą. Bo te moce co napisałeś to są maksymalne. A modem w czasie pracy zmienia moc nadawania w zależności od zasięgu sieci.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
adamosyra

YaHooo, sprawdziłem na innym modemie i innej (lepszej) antenie i wyniki mnie zdziwiły:

Kod: Zaznacz cały

+COPS: 0,0,"IDEA, PL IDEA, PL 03"
+CSQ: 17,0

+COPS: 0,0,"CC 260 NC 06"
+CSQ: 20,0

+COPS: 1,2,"26001"
+CSQ: 21,0

+COPS: 0,0,"Era"
+CSQ: 31,0
Wyniki mnie trochę zszokowały... mam telefon w Erze i nigdy nie miałem problemów z zasięgiem... aż się boję co by było gdybym miał w innej sieci ;) Aha, pomiar dokonany innym modemem ale to chyba bez (większej) różnicy - wychodzi na to, że Orange ma najgorszy zasięg, a anteny są za drugim blokiem, ale niestety odwrócone w drugą stronę i się loguję do jakiegoś oddalone BTSa :/ Dobrze że anteny Ery są ustawione w moją stronę i widzę je z okna... efekt widać w pomiarach ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adamosyra pisze:Wyniki mnie trochę zszokowały...
Dość duża rozbieżność ;) Ale szczerze mówiąc to nie wiem już czemu Ci się tak rozłącza modem...
ODPOWIEDZ