AD HOC - Problem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gość

AD HOC - Problem

Post autor: Gość »

Witajcie, mam taki problem mały, dzisiaj konfigurowalem polaczenie ad hoc typu moj komputer - laptop. Po konfiguracji w konfiguratorze tejże sieci i wybraniu, jakie polaczenie internetowe ma byc udostępnione, internet na laptopie był.
Jednak po jakims czasie włączyło się na laptopie "tylko lokalne" (u mnie jest caly czas lokalne i internet).
Coś źle skonfigurowalem ? Korzystalem tylko z tego konfiguratora sieci, siec konfigurowalem na moim komp. ("serwerze") a z laptopa sie tylko łączyłem. Mozecie mi cos doradzic, aby był na laptopie internet ? :) Przez chwile był.

Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: AD HOC - Problem

Post autor: ja.michal »

orix pisze:Mozecie mi cos doradzic, aby był na laptopie internet ?
Wpisałeś adresy DNS na komputerze któremu jest udostępniony internet (powinien być udostępniony)?
Gość

ja.michal pisze:Wpisałeś adresy DNS na komputerze któremu jest udostępniony internet (powinien być udostępniony)?
Wszystko jest tam automatycznie, prędzej jak działał, nic nie wpisywałem, i raz bylo lokalne, raz lokalne i internet, a jak potem chyba moj komp. uruchomilem ponownie to tam było tylko lokalne jak sie połączyłem.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-17, 22:15 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-02-17, 22:15 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

orix, to musisz wszędzie poustawiać stałe adresy IP z bramami, maskami i DNSami.

Przeczytaj tutorial YaHooo.
Udostępnianie połączenia internetowego GPRS/EDGE/HSDPA (np. iPlus) w trybie Ad-hoc.
Gość

Na razie działa :)
Jeszcze mam takie pytanie, mozna sobie w W. Vista ustawic ikonke do polaczenia z konkretną siecią na pulpicie ? Bo cos nie moge ustawic, zeby laczylo mi automatycznie gdy sieć powiedzmy PP jest w zasięgu (czyli gdy ja jestem :) )
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To się w ustawieniach karty powinno znaleźć. Coś w stylu "połącz gdy sieć jest w zasięgu".
Poki
Początkujący użytkownik forum

niestabilny internet

Post autor: Poki »

Witam, podpinam się pod ten temat bo w sumie pasuje i do mojego problemu :)

Tak więc oto i on:
Ponieważ trochę mi szkoda wyrzucać kasy na router, tym bardziej, że nie wiem jak długo pomieszkam jeszcze w aktualnym miejscu, postanowiłam (wraz z moim lubym ;) ), że podepnę kabelek z netu do swojego laptopa z Vistą i będę mu go udostępniać przez połączenie ad-hoc.. dodam że na jego laptopie jest zainstalowany XP. Tak więc uczyniłam wszystko zgodnie z instrukcjami w
tym temacie. tzn na moim kompie przy połączeniu wifi ustawiłam:
Adres IP: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
DNS1: 194.204.159.1
DNS2: 194.204.152.34

U niego:
Adres IP: 192.168.0.2
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
DNS1: 192.168.0.1
DNS2: 194.204.159.1

Oczywiście u siebie przy połączeniu kablowym ustawiłam udostępnianie internetu oraz jesteśmy w tej samej grupie roboczej. Nawet zmieniłam kanaly na obu kompach z "11" na "5". Komputerki się widzą bez problemu.

Problem polega na tym, że internet u niego działa jakoś niestabilnie raz potrafi rozpoznać domeny, raz nie. Czasem rozpoznaje google.pl a już onet.pl nie. Czasem wystarczy przeładować stronę kilka razy i jest ok. No ale nie ukrywam że mnie to irytuje bo nie rozumiem dlaczego to tak działa/niedziała. A mój chłop nie chce z tego korzystać bo jak on już siądzie to wszystko akurat nie działa więc przesiaduje u mnie na kompie co dodatkowo mnie denerwuje ;)

Tak więc byłabym wdzięczna gdyby ktoś mógłby wyjaśnić mi czy to tak już ma być czy coś zrobiłam nie tak.

A no i dodam że komputery stoją w tym samym pomieszczeniu w odległości jakiś 4-5 metrów.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Na pierwszym kompie niepotrzebnie wpisane adresy DNS, na drugim z resztą też by się mogło obejść bez. Trzeba popróbować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Poki pisze:DNS1: 192.168.0.1
DNS2: 194.204.159.1
Ja bym winił te DNS'y. O wiele lepiej wpisać DNS'y operatora wzięte z komendy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Poki

Dobra jak wykasowałam wszędzie DNS'y to w ogóle przestało działać ... jak dopisałam z powrotem tylko na drugim adres pierwszego jako DNS albo jak wpisuję tam tylko standardowe 194 itd to znowu zaczyna działać/nie-działać... zaczynam się zastanawiać czy to ja nie wprowadzam jakiś zakłóceń ;)

EDIT:

Posłuchałam rady YaHooo i zadziałało... póki co działa stabilnie .. ufff zaczynałam się martwić że jacyś kosmici mnie porwali i mam jakieś ołowiane płytki w mózgu ;)

Dziękuję ^^
Ostatnio zmieniony 2009-10-02, 16:35 przez Poki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Poki a pingi z 2-go komputera na np onet.pl jakie są? Może jakaś inna sieć zakłóca Twoją i temu tak się dzieje.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Poki

ping z 2 kompa wygląda jak w załączniku (jak na moje niedoświadczone wprawdzie oko chyba jest okej ;) ) no i przy okazji wysłałam sobie maila z tego drugiego kompa na pierwszy i nic się nie zacięło w tym czasie już, więc chyba będzie ok :)

dzięki raz jeszcze !
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Teraz internet powinien działać poprawnie jak idą pingi ;)
Poki

Z pingami to było tak że raz szły a raz nie szły .. tak jak strony. Tak myślałam, że coś z tymi DNSami pochrzaniłam bo jak nie szło to mi ping wywalał że nie rozpoznaje domeny. Nie za bardzo wiedziałam tylko co jest nie tak bo... po prostu się nie znam ^^.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Poki pisze:Posłuchałam rady YaHooo i zadziałało... póki co działa stabilnie
To dobrze, że działa :)
Poki pisze:Z pingami to było tak że raz szły a raz nie szły .. tak jak strony.
Po prostu serwerem DNS był komputer udostępniający internet. A lepiej jest zadawać pytania do wyspecjalizowanego serwera :)
Poki pisze:Nie za bardzo wiedziałam tylko co jest nie tak bo... po prostu się nie znam ^^.
Od tego jest forum właśnie :ok:
ODPOWIEDZ