Maszt i przeciwnicy w lesznie
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Maszt i przeciwnicy w lesznie
Leszno. Sprawa budowy stacji bazowej telefonii komórkowej zdominowała spotkanie mieszkańców Gronowa z prezydentem i radnymi. Pan prezydent obiecał, że postara się, by lokalizacja stacji została zmieniona – powiedział Radiu Elka Kazimierz Jęcz z klubu radnych PiS, który zorganizował spotkanie.
Plan zbudowania stacji bazowej przy ul. Maksymiliana Kolbe bulwersuje mieszkańców Gronowa, którzy protestują przeciwko niemu już od kilku tygodni. Mieszkańcy poprosili nas o zorganizowanie spotkania z prezydentem – mówi Kazimierz Jęcz – doszło do niego wczoraj wieczorem. Rozmawiano o inwestycjach na Gronowie – zarówno obecnych, jak i przyszłych, ale dominującym był temat masztu. Prezydent poinformował o przygotowywanym planie zagospodarowania przestrzennego tej dzielnicy – mówi radny PiS – mają w nim znaleźć się zapisy zabraniające lokalizowania obiektów niekorzystnie wpływających na środowisko, w tym stacji telefonii komórkowej. Co do masztu przy ul. Św. Maksymiliana prezydent zapewnił, że postara się, by do inwestycji nie doszło, ale nie przesądza to jeszcze sprawy. Wszystko musi odbyć się zgodnie z prawem – mówi radny Jęcz – inaczej miasto mogłoby przegrać proces z siecią telefonii. (jad)
z:elka.fm
Sprawdzałem na mapie BTS - nie ma tam informacji o tym BTS-sie
Plan zbudowania stacji bazowej przy ul. Maksymiliana Kolbe bulwersuje mieszkańców Gronowa, którzy protestują przeciwko niemu już od kilku tygodni. Mieszkańcy poprosili nas o zorganizowanie spotkania z prezydentem – mówi Kazimierz Jęcz – doszło do niego wczoraj wieczorem. Rozmawiano o inwestycjach na Gronowie – zarówno obecnych, jak i przyszłych, ale dominującym był temat masztu. Prezydent poinformował o przygotowywanym planie zagospodarowania przestrzennego tej dzielnicy – mówi radny PiS – mają w nim znaleźć się zapisy zabraniające lokalizowania obiektów niekorzystnie wpływających na środowisko, w tym stacji telefonii komórkowej. Co do masztu przy ul. Św. Maksymiliana prezydent zapewnił, że postara się, by do inwestycji nie doszło, ale nie przesądza to jeszcze sprawy. Wszystko musi odbyć się zgodnie z prawem – mówi radny Jęcz – inaczej miasto mogłoby przegrać proces z siecią telefonii. (jad)
z:elka.fm
Sprawdzałem na mapie BTS - nie ma tam informacji o tym BTS-sie
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

-
- Guru bezprzewodowy
Re: Maszt i przeciwnicy w lesznie
Powinno być tak: Plan zbudowania stacji bazowej przy ul. Maksymiliana Kolbe bulwersuje mohery z Gronowa, które protestują przeciwko niemu już od kilku tygodni. Później będzie cała masa narzekań, na to że sieci są złe bo nie ma zasięgu, coś nie działa etc.szmitz pisze:Plan zbudowania stacji bazowej przy ul. Maksymiliana Kolbe bulwersuje mieszkańców Gronowa, którzy protestują przeciwko niemu już od kilku tygodni.
Ostatnio słyszałem, że nie ma grzybów w tym roku przez te maszty od 80latki. Uzasadnienie takie, że jak nie było masztów były grzyby. Jak dostawiali to z roku na rok coraz mniej

Ostatnio zmieniony 2009-10-27, 16:10 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przed wydaniem pozwolenia na postawienie masztu jest raport ochrony środowiska i oddziaływaniu na środowisko (Natura2000 i inne sprawy). Skoro jest zgoda to znaczy, że brak negatywnych skutków oddziaływania na środowisko. Dla mnie koniec dyskusji.
Tak na marginesie niedługo będzie zmiana, że każdy stawiany budynek, czy cokolwiek wymagające zgody budowlanej, czy to w mieście czy poza nim będzie musiało mieć raport oddziaływania na środowisko.![:]](./images/smilies/splash.gif)
Tak na marginesie niedługo będzie zmiana, że każdy stawiany budynek, czy cokolwiek wymagające zgody budowlanej, czy to w mieście czy poza nim będzie musiało mieć raport oddziaływania na środowisko.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak jak we wiosce niedaleko mnie.marens pisze:Później będzie cała masa narzekań, na to że sieci są złe bo nie ma zasięgu, coś nie działa etc.
http://www.targanice.mieszkancom.pl/news_106.html
Już zapomnieli,jak to protestowali przeciw budowie wieży Plusa.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Przechodziłem przez to to wiem tyle że u mnie masz stoi. Faktem jest że w innym niż planowanym miejscu ale jest.szmitz pisze:Plan zbudowania stacji bazowej

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kiedyś mówiłem. Wyłączyć na 7 dni sieć w okolicy i już spokój będzie. 

-
- Guru bezprzewodowy
Przeważnie ludzie sami robią sobie na złość w takich przypadkach.
Kiedyś rozmawiałem z kimś kto twierdził, że w Szwecji były jakieś badania które zostały utajnione, gdyż twierdziły że korzystanie z komórek jest szkodliwe. Nie wiem, ale nie wierze w to albo bardziej nawet jakby tak było to nie chce w to wierzyć.
Kiedyś rozmawiałem z kimś kto twierdził, że w Szwecji były jakieś badania które zostały utajnione, gdyż twierdziły że korzystanie z komórek jest szkodliwe. Nie wiem, ale nie wierze w to albo bardziej nawet jakby tak było to nie chce w to wierzyć.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Już to gdzieś pisałem na naszym forum. Ale człowiek dostaje o wiele większą dawkę różnorakiego promieniowania (nawet promieniotwórczego od uranu i innych izotopów z Ziemi) niż to co dostaje od BTS'ów. Wniosek nasuwa się sam.marens pisze:Nie wiem, ale nie wierze w to albo bardziej nawet jakby tak było to nie chce w to wierzyć.
Co więcej w krajach skandynawskich ludzie dostają większą dawkę promieniowania naturalnego niż przewidują normy dla promieniowania ze źródeł sztucznych i nic się z tego powodu nie dzieje złego. Co więcej statystycznie to nawet zachowań na raka mają mniej niż z pozostałej (mniej narażonej na naturalne promieniowanie) części Europy.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
PEM szkodzi,tego się nie da ukryć.
Tyle,że w 95% przypadków najbardziej sami sobie szkodzimy,prowadząc pogaduszki przez komórki bez zestawu HF przy slabym zasięgu,i telefon nam wypromieniowuje 2 W w głowę
,albo stawiając rozkręcony np.na 23 dBm router wifi w sypialni,i zaciagając w nocy z rapida.
Co do BTSów,to im więcej stacji,tym nadają one z mniejszymi mocami (w miastach nierzadko nawet poniżej wata !),a przede wszystkim telefon nie musi podgrzewać nam wody w mózgu.
Poza tym,nie zapominajmy,ze nadajniki TDMA z założenia nie nadają ciągle,tylko w przypadku rozmowy w 1/8 czasu,a nawet w 1/16 (w przypadku zapchanej sieci i kodowania HR).
CDMA nadaje ciągle,ale za to moc prawie zawsze to max.300 mW.
Do długich rozmów tylko zestaw HF (nawet BT - tam moce są rzędu kilku mW),albo stacjonarny kablowy telefon.
Tyle,że w 95% przypadków najbardziej sami sobie szkodzimy,prowadząc pogaduszki przez komórki bez zestawu HF przy slabym zasięgu,i telefon nam wypromieniowuje 2 W w głowę
Co do BTSów,to im więcej stacji,tym nadają one z mniejszymi mocami (w miastach nierzadko nawet poniżej wata !),a przede wszystkim telefon nie musi podgrzewać nam wody w mózgu.
Poza tym,nie zapominajmy,ze nadajniki TDMA z założenia nie nadają ciągle,tylko w przypadku rozmowy w 1/8 czasu,a nawet w 1/16 (w przypadku zapchanej sieci i kodowania HR).
CDMA nadaje ciągle,ale za to moc prawie zawsze to max.300 mW.
Do długich rozmów tylko zestaw HF (nawet BT - tam moce są rzędu kilku mW),albo stacjonarny kablowy telefon.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale ciągle się naukowcy o to sprzeczająPatryk pisze:PEM szkodzi,tego się nie da ukryć.

Dokładnie. Moim zdaniem BTS'y nic nie szkodzą, a na pewno nie tak jak komórkiPatryk pisze:Tyle,że w 95% przypadków najbardziej sami sobie szkodzimy,prowadząc pogaduszki przez komórki bez zestawu HF przy slabym zasięgu,i telefon nam wypromieniowuje 2 W w głowę

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Guru bezprzewodowy
Średnio 5 godz miesięcznie rozmawiam przez telefon, nie mi oceniać czy dużo czy mało.Patryk pisze:Do długich rozmów tylko zestaw HF
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Sprzeczać to się mogą,czy szkodzi tło elektromagnetyczne,bo że bezpośrednia ekspozycja na w.cz. szkodzi to jest pewnik.YaHooo pisze:ale ciągle się naukowcy o to sprzeczają
Tyle,że zwykły człowiek o ile sam się nie wystawi,to nie ma (oczywiscie wyjątki się zdarzają,ale b.rzadko...) mozliwości przyjąć szkodliwych dawek.
A,i jeszcze jedno - nie mylmy i nie stawiajmy w jednym szeregu promieniowania o częstotliwościach radiowych i promieniowania jonizującego

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No wiesz są poglądy, że szkodzą niezbyt. Przecież występuje efekt naskórkowości przy zwiększaniu częstotliwościPatryk pisze:bo że bezpośrednia ekspozycja na w.cz. szkodzi to jest pewnik.

Ja tylko podałem przykład tego jak się mają normy do promieniowaniaPatryk pisze:nie mylmy i nie stawiajmy w jednym szeregu promieniowania o częstotliwościach radiowych i promieniowania jonizującego

Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Przy bardzo małych mocach i bardzo wysokich częstotliwościach owszem,naskórkowość robi swoje.YaHooo pisze:Więc sam nie wiem.
Ale jak wpadniesz z bliskiej odległości w wiązkę anteny UMTS np.o zysku 15 dBi,podłączonej do nadajnika 15W,to robi się niewesoło.
Posiadający analogowy sprzęt radiokomunikacyjny mogą wykonac proste doświadczenie - postawić nośną np.za pomocą standardowego TRXa na 432 MHz o mocy 4 W, przybliżając do anteny małą świetlówkę liniową i obserwując ją.
Podobnie do anteny CB-radia.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie racjaPatryk pisze:Ale jak wpadniesz z bliskiej odległości w wiązkę anteny UMTS np.o zysku 15 dBi,podłączonej do nadajnika 15W,to robi się niewesoło.

[ Dodano: 2009-10-27, 17:50 ]
Ja wiem, że to działa zakłócająco na komputer...Patryk pisze:Posiadający analogowy sprzęt radiokomunikacyjny mogą wykonac proste doświadczenie - postawić nośną np.za pomocą standardowego TRXa na 432 MHz o mocy 4 W, przybliżając do anteny małą świetlówkę liniową i obserwując ją.
Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Główka rozboli.
Kto nie wierzy,zapraszam na Ochodzitę w Koniakowie,z małą drabinką,oczywiście w godzinach wieczorno-nocnych.

Kto nie wierzy,zapraszam na Ochodzitę w Koniakowie,z małą drabinką,oczywiście w godzinach wieczorno-nocnych.

-
Wczoraj na TVP info był reportaż że mieszkańcy nie chcą masztów a gadać przez tel. kom. chcą . Kobieta powiedziała ze maja maszt stawić 8 km od osiedla co w efekcie dało by że wew. budynku by nie było sygnału . Ciekawe czemu nie rezygnują z TV satelitarnej w końcu jest masa satelitów i częstotliwości , a to w końcu też promieniuje .
Polecam operatorom wyłączyć na 7 dni całą sieć i wtedy ludzie by zrozumieli jakie to jest ważne .
- Ja jestem za budową nowych masztów bo wiem jak to jest mieć słaby zasięg . 
Kolego wyżej na tym maszcie jest też nadajnik TV i radia ?? - bo tak mi się wydaje .
Polecam operatorom wyłączyć na 7 dni całą sieć i wtedy ludzie by zrozumieli jakie to jest ważne .

Kolego wyżej na tym maszcie jest też nadajnik TV i radia ?? - bo tak mi się wydaje .
Ostatnio zmieniony 2009-10-27, 18:30 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W ogóle wszystko wyłączmy. Sieć komórkową, satelitarną i sieć energetyczną bo też przecież promieniuje. No i poczekajmy... ![:]](./images/smilies/splash.gif)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wszyscy będą zgodnie krzyczeć: włączcie BTS'yja.michal pisze:No i poczekajmy...

Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak,to jest TSR.szmitz pisze:Kolego wyżej na tym maszcie jest też nadajnik TV i radia ?? - bo tak mi się wydaje .
Jest TV - trumienki na samej górze.
Orange - NMT +GSM900
Era - 900/1800
Plus 900/UMTS
Ale mi chodzi o te dwie radiolinie na krótkim maszcie przy ścianie kontenera - można tam ładnie głową wejśc w wiązkę 23 GHz o dużej mocy.
-
- ### BAN ###
Ja też jestem za budową, ale ludzie myślą że z nie jaką to mocą nadaje
Właściwie nie, telefony bardziej robią szkodę niż te maszty.
Z drugiej strony jak by nie stawali nowych stai to by jeszcze gorzej było bo był by słaby zasięg i bardziej by promieniowało
[ Dodano: 2009-10-27, 20:41 ]

Właściwie nie, telefony bardziej robią szkodę niż te maszty.
Z drugiej strony jak by nie stawali nowych stai to by jeszcze gorzej było bo był by słaby zasięg i bardziej by promieniowało

[ Dodano: 2009-10-27, 20:41 ]
I co mózg się zetnie ?Patryk pisze:Ale mi chodzi o te dwie radiolinie na krótkim maszcie przy ścianie kontenera - można tam ładnie głową wejśc w wiązkę 23 GHz o dużej mocy.

-
- Guru bezprzewodowy
Tobie nie zaszkodzi, możesz śmiało spróbować i zdasz relację...I co mózg się zetnie ?
-
- ### BAN ###
Skąd ta pewnośćmarens pisze:Tobie nie zaszkodzi, możesz śmiało spróbować i zdasz relację...

Ale nie serio tak pytam co by się człowiekowi stało jak by głowe tam wsadził ?

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Po kilku(nastu) minutach czujesz się jak na solidnym kacu.przemox.1 pisze:Ale nie serio tak pytam co by się człowiekowi stało jak by głowe tam wsadził ?
Jak na chwile wsadzisz to sie nic nie stanie.
-
- ### BAN ###
No to nie tak źle, myślałem że coś gorszego...Patryk pisze:Po kilku(nastu) minutach czujesz się jak na solidnym kacu.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Obwieszony jak choinkaPatryk pisze:Kto nie wierzy,zapraszam na Ochodzitę w Koniakowie,z małą drabinką,oczywiście w godzinach wieczorno-nocnych.
O ile się dobrze orientuję najniebezpieczniejsze są fale z zakresu 2,3-2,5GHz, bo najmocniej oddziałują na cząsteczki wody, podgrzewając je. Fale właśnie tej częstotliwości są wykorzystywane w kuchenkach mikrofalowych. WiFi też mieści się w tym zakresie, ale jest zupełnie nieszkodliwe ze względu na małą moc urządzeńPatryk pisze:Ale mi chodzi o te dwie radiolinie na krótkim maszcie przy ścianie kontenera - można tam ładnie głową wejśc w wiązkę 23 GHz o dużej mocy.

marens pisze:Tobie nie zaszkodzi, możesz śmiało spróbować i zdasz relację...

-
- ### BAN ###
Już się ze mnie śmieją
[ Dodano: 2009-10-27, 22:21 ]
Czyli jak telefon ma moc wypromieniowania przy słabym zasięgu 1W to modem tez ?
[ Dodano: 2009-10-27, 22:21 ]
Czyli jak telefon ma moc wypromieniowania przy słabym zasięgu 1W to modem tez ?
-
- Guru bezprzewodowy
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.przemox.1 pisze:Już się ze mnie śmieją
Nie bierz mi tego na złe.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No nie koniecznie dokładnie 1W. Np Huawei E630 ma maksymalne moce nadawania:przemox.1 pisze:Czyli jak telefon ma moc wypromieniowania przy słabym zasięgu 1W to modem tez ?

Pozdrawiam YaHooo 

- Jojo
Na WP był artykuł o szkodliwości rozmów przez telefon komórkowy oznaczony był jako - to już pewne. Niedaleko mnie postawili BTS Ery, jakieś ze dwa kilometry, jestem bardzo zadowolony, bo zasięg mam w końcu na maxa, ale co ciekawe stoi on z 50 metrów od domu gościa który zgodził się na postawienie go na swojej działce, nie zauważyłem jeszcze aby świecił w nocy. Kolejny przykład mam w innym miejscu, także BTS Ery stoi ze 200 metrów od domu kolegi, ale on ma problem z telewizorami, sam to widziałem to wygląda tak jak by dwa obrazy się nakładały, ale teraz zaopatrzył się w telewizor z dekoderem cyfrowym do odbioru telewizji naziemnej i jest ok. Jak będę miał okazję to porobię parę fotek, jest na co popatrzeć.
Elektroniczna rewolucja