Maszt i przeciwnicy w lesznie

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Maszt i przeciwnicy w lesznie

Post autor: szmitz »

Leszno. Sprawa budowy stacji bazowej telefonii komórkowej zdominowała spotkanie mieszkańców Gronowa z prezydentem i radnymi. Pan prezydent obiecał, że postara się, by lokalizacja stacji została zmieniona – powiedział Radiu Elka Kazimierz Jęcz z klubu radnych PiS, który zorganizował spotkanie.
Plan zbudowania stacji bazowej przy ul. Maksymiliana Kolbe bulwersuje mieszkańców Gronowa, którzy protestują przeciwko niemu już od kilku tygodni. Mieszkańcy poprosili nas o zorganizowanie spotkania z prezydentem – mówi Kazimierz Jęcz – doszło do niego wczoraj wieczorem. Rozmawiano o inwestycjach na Gronowie – zarówno obecnych, jak i przyszłych, ale dominującym był temat masztu. Prezydent poinformował o przygotowywanym planie zagospodarowania przestrzennego tej dzielnicy – mówi radny PiS – mają w nim znaleźć się zapisy zabraniające lokalizowania obiektów niekorzystnie wpływających na środowisko, w tym stacji telefonii komórkowej. Co do masztu przy ul. Św. Maksymiliana prezydent zapewnił, że postara się, by do inwestycji nie doszło, ale nie przesądza to jeszcze sprawy. Wszystko musi odbyć się zgodnie z prawem – mówi radny Jęcz – inaczej miasto mogłoby przegrać proces z siecią telefonii. (jad)

z:elka.fm

Sprawdzałem na mapie BTS - nie ma tam informacji o tym BTS-sie
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Maszt i przeciwnicy w lesznie

Post autor: marens »

szmitz pisze:Plan zbudowania stacji bazowej przy ul. Maksymiliana Kolbe bulwersuje mieszkańców Gronowa, którzy protestują przeciwko niemu już od kilku tygodni.
Powinno być tak: Plan zbudowania stacji bazowej przy ul. Maksymiliana Kolbe bulwersuje mohery z Gronowa, które protestują przeciwko niemu już od kilku tygodni. Później będzie cała masa narzekań, na to że sieci są złe bo nie ma zasięgu, coś nie działa etc.
Ostatnio słyszałem, że nie ma grzybów w tym roku przez te maszty od 80latki. Uzasadnienie takie, że jak nie było masztów były grzyby. Jak dostawiali to z roku na rok coraz mniej :gwiazdki:
Ostatnio zmieniony 2009-10-27, 16:10 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przed wydaniem pozwolenia na postawienie masztu jest raport ochrony środowiska i oddziaływaniu na środowisko (Natura2000 i inne sprawy). Skoro jest zgoda to znaczy, że brak negatywnych skutków oddziaływania na środowisko. Dla mnie koniec dyskusji.

Tak na marginesie niedługo będzie zmiana, że każdy stawiany budynek, czy cokolwiek wymagające zgody budowlanej, czy to w mieście czy poza nim będzie musiało mieć raport oddziaływania na środowisko. :]
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marens pisze:Później będzie cała masa narzekań, na to że sieci są złe bo nie ma zasięgu, coś nie działa etc.
Tak jak we wiosce niedaleko mnie.
http://www.targanice.mieszkancom.pl/news_106.html

Już zapomnieli,jak to protestowali przeciw budowie wieży Plusa.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

szmitz pisze:Plan zbudowania stacji bazowej
Przechodziłem przez to to wiem tyle że u mnie masz stoi. Faktem jest że w innym niż planowanym miejscu ale jest. :cwaniak:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kiedyś mówiłem. Wyłączyć na 7 dni sieć w okolicy i już spokój będzie. :hyhy:
marens
Guru bezprzewodowy

Przeważnie ludzie sami robią sobie na złość w takich przypadkach.
Kiedyś rozmawiałem z kimś kto twierdził, że w Szwecji były jakieś badania które zostały utajnione, gdyż twierdziły że korzystanie z komórek jest szkodliwe. Nie wiem, ale nie wierze w to albo bardziej nawet jakby tak było to nie chce w to wierzyć.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

marens pisze:Nie wiem, ale nie wierze w to albo bardziej nawet jakby tak było to nie chce w to wierzyć.
Już to gdzieś pisałem na naszym forum. Ale człowiek dostaje o wiele większą dawkę różnorakiego promieniowania (nawet promieniotwórczego od uranu i innych izotopów z Ziemi) niż to co dostaje od BTS'ów. Wniosek nasuwa się sam.

Co więcej w krajach skandynawskich ludzie dostają większą dawkę promieniowania naturalnego niż przewidują normy dla promieniowania ze źródeł sztucznych i nic się z tego powodu nie dzieje złego. Co więcej statystycznie to nawet zachowań na raka mają mniej niż z pozostałej (mniej narażonej na naturalne promieniowanie) części Europy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

PEM szkodzi,tego się nie da ukryć.
Tyle,że w 95% przypadków najbardziej sami sobie szkodzimy,prowadząc pogaduszki przez komórki bez zestawu HF przy slabym zasięgu,i telefon nam wypromieniowuje 2 W w głowę :],albo stawiając rozkręcony np.na 23 dBm router wifi w sypialni,i zaciagając w nocy z rapida.

Co do BTSów,to im więcej stacji,tym nadają one z mniejszymi mocami (w miastach nierzadko nawet poniżej wata !),a przede wszystkim telefon nie musi podgrzewać nam wody w mózgu.
Poza tym,nie zapominajmy,ze nadajniki TDMA z założenia nie nadają ciągle,tylko w przypadku rozmowy w 1/8 czasu,a nawet w 1/16 (w przypadku zapchanej sieci i kodowania HR).
CDMA nadaje ciągle,ale za to moc prawie zawsze to max.300 mW.

Do długich rozmów tylko zestaw HF (nawet BT - tam moce są rzędu kilku mW),albo stacjonarny kablowy telefon.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:PEM szkodzi,tego się nie da ukryć.
Tak, ale ciągle się naukowcy o to sprzeczają :)
Patryk pisze:Tyle,że w 95% przypadków najbardziej sami sobie szkodzimy,prowadząc pogaduszki przez komórki bez zestawu HF przy slabym zasięgu,i telefon nam wypromieniowuje 2 W w głowę
Dokładnie. Moim zdaniem BTS'y nic nie szkodzą, a na pewno nie tak jak komórki ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Do długich rozmów tylko zestaw HF
Średnio 5 godz miesięcznie rozmawiam przez telefon, nie mi oceniać czy dużo czy mało.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:ale ciągle się naukowcy o to sprzeczają
Sprzeczać to się mogą,czy szkodzi tło elektromagnetyczne,bo że bezpośrednia ekspozycja na w.cz. szkodzi to jest pewnik.
Tyle,że zwykły człowiek o ile sam się nie wystawi,to nie ma (oczywiscie wyjątki się zdarzają,ale b.rzadko...) mozliwości przyjąć szkodliwych dawek.

A,i jeszcze jedno - nie mylmy i nie stawiajmy w jednym szeregu promieniowania o częstotliwościach radiowych i promieniowania jonizującego ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:bo że bezpośrednia ekspozycja na w.cz. szkodzi to jest pewnik.
No wiesz są poglądy, że szkodzą niezbyt. Przecież występuje efekt naskórkowości przy zwiększaniu częstotliwości :) A to z kolei będzie zapobiegać wnikaniu fal w ciało ludzkie. Więc sam nie wiem.
Patryk pisze:nie mylmy i nie stawiajmy w jednym szeregu promieniowania o częstotliwościach radiowych i promieniowania jonizującego
Ja tylko podałem przykład tego jak się mają normy do promieniowania :) Chociaż dla mnie jako fizyka to są tylko fotony o różnej długości fali (energii) ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Więc sam nie wiem.
Przy bardzo małych mocach i bardzo wysokich częstotliwościach owszem,naskórkowość robi swoje.
Ale jak wpadniesz z bliskiej odległości w wiązkę anteny UMTS np.o zysku 15 dBi,podłączonej do nadajnika 15W,to robi się niewesoło.

Posiadający analogowy sprzęt radiokomunikacyjny mogą wykonac proste doświadczenie - postawić nośną np.za pomocą standardowego TRXa na 432 MHz o mocy 4 W, przybliżając do anteny małą świetlówkę liniową i obserwując ją.
Podobnie do anteny CB-radia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Ale jak wpadniesz z bliskiej odległości w wiązkę anteny UMTS np.o zysku 15 dBi,podłączonej do nadajnika 15W,to robi się niewesoło.
W sumie racja ;)

[ Dodano: 2009-10-27, 17:50 ]
Patryk pisze:Posiadający analogowy sprzęt radiokomunikacyjny mogą wykonac proste doświadczenie - postawić nośną np.za pomocą standardowego TRXa na 432 MHz o mocy 4 W, przybliżając do anteny małą świetlówkę liniową i obserwując ją.
Ja wiem, że to działa zakłócająco na komputer...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Główka rozboli.
Kto nie wierzy,zapraszam na Ochodzitę w Koniakowie,z małą drabinką,oczywiście w godzinach wieczorno-nocnych.
Obrazek
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Wczoraj na TVP info był reportaż że mieszkańcy nie chcą masztów a gadać przez tel. kom. chcą . Kobieta powiedziała ze maja maszt stawić 8 km od osiedla co w efekcie dało by że wew. budynku by nie było sygnału . Ciekawe czemu nie rezygnują z TV satelitarnej w końcu jest masa satelitów i częstotliwości , a to w końcu też promieniuje .

Polecam operatorom wyłączyć na 7 dni całą sieć i wtedy ludzie by zrozumieli jakie to jest ważne . :] - Ja jestem za budową nowych masztów bo wiem jak to jest mieć słaby zasięg . ;)

Kolego wyżej na tym maszcie jest też nadajnik TV i radia ?? - bo tak mi się wydaje .
Ostatnio zmieniony 2009-10-27, 18:30 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W ogóle wszystko wyłączmy. Sieć komórkową, satelitarną i sieć energetyczną bo też przecież promieniuje. No i poczekajmy... :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:No i poczekajmy...
Wszyscy będą zgodnie krzyczeć: włączcie BTS'y :hyhy:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

szmitz pisze:Kolego wyżej na tym maszcie jest też nadajnik TV i radia ?? - bo tak mi się wydaje .
Tak,to jest TSR.
Jest TV - trumienki na samej górze.
Orange - NMT +GSM900
Era - 900/1800
Plus 900/UMTS

Ale mi chodzi o te dwie radiolinie na krótkim maszcie przy ścianie kontenera - można tam ładnie głową wejśc w wiązkę 23 GHz o dużej mocy.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Ja też jestem za budową, ale ludzie myślą że z nie jaką to mocą nadaje :roll:
Właściwie nie, telefony bardziej robią szkodę niż te maszty.
Z drugiej strony jak by nie stawali nowych stai to by jeszcze gorzej było bo był by słaby zasięg i bardziej by promieniowało ;)

[ Dodano: 2009-10-27, 20:41 ]
Patryk pisze:Ale mi chodzi o te dwie radiolinie na krótkim maszcie przy ścianie kontenera - można tam ładnie głową wejśc w wiązkę 23 GHz o dużej mocy.
I co mózg się zetnie ? :niepewny:
marens
Guru bezprzewodowy

I co mózg się zetnie ? :niepewny:
Tobie nie zaszkodzi, możesz śmiało spróbować i zdasz relację...
przemox.1
### BAN ###

marens pisze:Tobie nie zaszkodzi, możesz śmiało spróbować i zdasz relację...
Skąd ta pewność ;)
Ale nie serio tak pytam co by się człowiekowi stało jak by głowe tam wsadził ? :roll:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

przemox.1 pisze:Ale nie serio tak pytam co by się człowiekowi stało jak by głowe tam wsadził ?
Po kilku(nastu) minutach czujesz się jak na solidnym kacu.
Jak na chwile wsadzisz to sie nic nie stanie.
przemox.1
### BAN ###

Patryk pisze:Po kilku(nastu) minutach czujesz się jak na solidnym kacu.
No to nie tak źle, myślałem że coś gorszego...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Patryk pisze:Kto nie wierzy,zapraszam na Ochodzitę w Koniakowie,z małą drabinką,oczywiście w godzinach wieczorno-nocnych.
Obwieszony jak choinka :] Rzeczywiście taki maszt może być szkodliwy, nie tylko ze względu na moce ale i spektrum częstotliwości na jakich emituje fale. Szczególnie te anteny radiolinii tuż nad ziemią :]
Patryk pisze:Ale mi chodzi o te dwie radiolinie na krótkim maszcie przy ścianie kontenera - można tam ładnie głową wejśc w wiązkę 23 GHz o dużej mocy.
O ile się dobrze orientuję najniebezpieczniejsze są fale z zakresu 2,3-2,5GHz, bo najmocniej oddziałują na cząsteczki wody, podgrzewając je. Fale właśnie tej częstotliwości są wykorzystywane w kuchenkach mikrofalowych. WiFi też mieści się w tym zakresie, ale jest zupełnie nieszkodliwe ze względu na małą moc urządzeń :) Myślę więc że radiolinia nie jest tak niebezpieczna jak mogłoby się wydawać, może tylko ze względu na moc.
marens pisze:Tobie nie zaszkodzi, możesz śmiało spróbować i zdasz relację...
:rotfl2:
przemox.1
### BAN ###

Już się ze mnie śmieją :]

[ Dodano: 2009-10-27, 22:21 ]
Czyli jak telefon ma moc wypromieniowania przy słabym zasięgu 1W to modem tez ?
marens
Guru bezprzewodowy

przemox.1 pisze:Już się ze mnie śmieją
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.
Nie bierz mi tego na złe.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

przemox.1 pisze:Czyli jak telefon ma moc wypromieniowania przy słabym zasięgu 1W to modem tez ?
No nie koniecznie dokładnie 1W. Np Huawei E630 ma maksymalne moce nadawania:
=> WCDMA /HSDPA 2100 MHz: + 24 dBm (Power Class 3); około 250mW
=> GSM/GPRS 1800 MHz/1900 MHz: +30 dBm (Power class 1); 1W
=> EDGE 900 MHz: +2 7 dBm (Power Class E2); około 500mW
=> EDGE 1800 MHz/1900 MHz: + 26 dBm (Power Class E2); około 400mW.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Na WP był artykuł o szkodliwości rozmów przez telefon komórkowy oznaczony był jako - to już pewne. Niedaleko mnie postawili BTS Ery, jakieś ze dwa kilometry, jestem bardzo zadowolony, bo zasięg mam w końcu na maxa, ale co ciekawe stoi on z 50 metrów od domu gościa który zgodził się na postawienie go na swojej działce, nie zauważyłem jeszcze aby świecił w nocy. Kolejny przykład mam w innym miejscu, także BTS Ery stoi ze 200 metrów od domu kolegi, ale on ma problem z telewizorami, sam to widziałem to wygląda tak jak by dwa obrazy się nakładały, ale teraz zaopatrzył się w telewizor z dekoderem cyfrowym do odbioru telewizji naziemnej i jest ok. Jak będę miał okazję to porobię parę fotek, jest na co popatrzeć.
Elektroniczna rewolucja
ODPOWIEDZ