Jak połączyć dwa kable H155 w jeden?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ratinello
Początkujący użytkownik forum

Jak połączyć dwa kable H155 w jeden?

Post autor: ratinello »

Chcę przedłużyć kabel typu H155 łącząc go z drugim o tych samych parametrach. Na razie są połączone na krótko(splecione) i internet czasem jest a czasem nie ma. Gdy już jest to wszystko chodzi jak powinno. Czasem działa praktycznie cały dzień, a czasem wcale. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Gdy sprawdzam dostępność sieci moją zawsze wykrywa, ale nie zawsze chce się połączyć. Znacie jakiś dobry sposób na połączenie tych kabli tak żeby internet chodził jak należy? Z góry wielkie dzięki.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jak połączyć dwa kable H155 w jeden?

Post autor: Jaco »

ratinello pisze:Znacie jakiś dobry sposób na połączenie tych kabli tak żeby internet chodził jak należy?
Ja sugeruję kupić kabel takiej długości aby go nie łączyć. Lepszego rozwiązania nie widzę. Na każdym łączeniu są straty i dlatego tak ci działa.
ratinello
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ratinello »

Właśnie chcę tego uniknąć. Są jakieś złączki czy coś w tym stylu do łączenia kabli?
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wikara »

A może zarobienie kabelka z jednej strony wtykiem rp-sma/m a z drugiej rp-sma/ż i złączenie i lepsze niz łączenie prowizoryczne a koszt około 5zł
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Może tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=47268#47268 coś znajdziesz ale ja osobiście bym kupił nowy kabel.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wikara pisze:lepsze niz łączenie prowizoryczne a koszt około 5zł
Oczywiście. Bardzo trudno wykonać jest dobry lut na kablu antenowym aby dawał małe straty. Założenie dwóch wtyków męskiego i żeńskiego tego samego typu powinno być najlepszym wyjściem w takiej sytuacji.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
7dziadek
Stały użytkownik forum

Post autor: 7dziadek »

Odnawiam ten temat.

Kupiłem antene panelową 12 dBn z kablem 1m i SMA na końcu potrzebuję dosztukować kabel 8m ....... czy jak odetnę ta złączkę i zlutuje porządnie linkę-rdzeń potem izolacja i połaczenie oplotów przez lutowanie to będą straty ?
Jeśli tak to ile ?

Antena jest nowa i zaplombowana więc nie mogę przylutować kabel bezpośrednio do płytki anteny odrzucając ten odcinek 1m
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

A nie lepiej zastosować jakiś przedłużacz niż kombinować z lutowaniem ;) Straty wiadomo na pewno jakies będą zarówno na złączkach jak i wtedy gdybyś to lutował ;)
7dziadek
Stały użytkownik forum

Post autor: 7dziadek »

sp6huk pisze:A nie lepiej zastosować jakiś przedłużacz niż kombinować z lutowaniem ;) Straty wiadomo na pewno jakies będą zarówno na złączkach jak i wtedy gdybyś to lutował ;)
W lutowaniu jestem dobry :zawstydzony: ale jak nie ma róznicy w stratach lutowanie czy przedłuzacz to wolę lutowanie ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

7dziadek pisze:W lutowaniu jestem dobry
Jak zlutujesz idealnie współosiowo i odtworzysz ekran to jeszcze ujdzie w wifi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

7dziadek pisze:ale jak nie ma róznicy w stratach lutowanie czy przedłuzacz to wolę lutowanie ?
Żebyś cudownie polutował to ekranu nie zrobisz jak w kablu. Polecam jednak złączki dedykowane do konkretnego kabla.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ