Konfiguracja Huawei e160 na laptopie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Konfiguracja Huawei e160 na laptopie.
Wyłączam web menadżera i włączam różne konfiguracje próbuję i zawsze to samo błąd 692,i sory za interpunkcję ale gdybyś był tak jak ja 1000 km od domu i chciał porozmawiać z bliskimi a taki modem z Made in china nie chce Cie połączyć to i zapominasz o interpunkcji,chyba mnie rozumiesz....Pozdrawiam i życzę Dobrych Połączeń.Myślę że pójdę do operatora i wykupię u nich taki sam modem bo mają taki w ofercie a tego z satysfakcą rozjadę ciężarówką.
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To jest sieć Wi-Fi. Pytałem, czy modem może wtedy łączyć się przez UMTS z siecią twojego operatora. Ciężarówkę zostaw na późniejcorbendallas pisze:,nie wychodziłem na zewnątrz własnie o to chodzi że gdy wyjdę na zewnątrz jakies 10 metrów od razu łapie sieć bezprzewodową niezabezpieczoną

-
- Użytkownik forum
Wiesz to że modem wykrywa sieć umts to wiem stąd iż gdy używam go do netu poprzez web menadżer(oryginalny program huawei)w gprsie wtedy go minimalizuję i otwieram w tym samym czasie top net info i widzę jak liczy kilobajty ,bateria pełna i zasięg umts 12%,tak więc na pewno ta sieć tu jest tylko żeby mnie połączyło muszę zlikwidować ten błąd.Popraw mnie jeśli się mylę czy huawei automatycznie poprzez program web talk menadżer powinien wykryć sieć umts?????bo próbowałem latać po pokoju z laptopem(pewnie wyglądałem jak kelner) i non stop wyświetlało gprs. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Siła sygnału 12% to jest chyba dość mało i prawdopodobnie dlatego nie może połączyć sie przez UMTS.
Ile Ci się wyświetla dBm?
Już Ci radzono, żebyś wziął laptopa na zewnątrz i tam poszukał mocniejszego sygnału.
Jeśli w innym miejscu będziesz miał łączność UMTS, a w domu nie, to sprawa będzie jasna.
Ile Ci się wyświetla dBm?
Już Ci radzono, żebyś wziął laptopa na zewnątrz i tam poszukał mocniejszego sygnału.
Jeśli w innym miejscu będziesz miał łączność UMTS, a w domu nie, to sprawa będzie jasna.
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
Ale powiedzcie mi co robię źle że wyskakuje mi błąd ,chcę uruchomić top net info i używać jego do wymuszania sieci.Co muszę pozmieniać by zadziałał????/może autor tego programu mi pomoże??Pozdrawiam jadę do Polski na weekend w poniedziałek znów wam zawrócę gitarę...... 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dobrze by było abyś powiedział nam jeszcze jaki to jest błądcorbendallas pisze:Ale powiedzcie mi co robię źle że wyskakuje mi błąd ,chcę uruchomić top net info i używać jego do wymuszania sieci.

Bo wydaje mi się, że ma to związek z tym, że masz uruchomiony jeszcze inny menadżer modemu. A dwa takie programy nie mogą działać na raz w jednym czasie.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Błąd który wyskakuje ku mojej Irytacji nosi numer 692,grzebałem w necie i doszukałem się że i inni mieli taki sam problem co ja,więc nie wiem co jest jego przyczyną. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A szukałeś tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54499#54499 ?corbendallas pisze:Błąd który wyskakuje ku mojej Irytacji nosi numer 692

Błąd 692 - awaria sprzętowa w modemie (lub brak PINu dla karty SIM).
Zatem, czy masz wpisany PIN do TNI? Ewentualnie włóż kartę SIM do telefonu i wyłącz żądanie PIN'u.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Na moje wyczucie, to może być jakiś problem ze sterownikami.corbendallas pisze:Błąd który wyskakuje ku mojej Irytacji nosi numer 692,grzebałem w necie i doszukałem się że i inni mieli taki sam problem co ja,więc nie wiem co jest jego przyczyną.
W związku z tym, kilka pytań:
1. Czy modem ma włączoną funkcję virtualnego CD-ROM-u?
2. Czy przy pierwszym podłączeniu nastąpiła automatyczna instalacja sterowników oraz firmowego managera połączeń?
3. Czy przy każdorazowym podłączeniu modemu do gniazda USB następuje samoczyne uruchomienie tego managera?
W przypadku modemu z fabrycznymi ustawieniami, na każde z powyższych pytań odpowiedź powinna być twierdząca.
Modem Huawei jest bardzo łatwy w obsłudze, instaluje się praktycznie samoczynnie.
Wystarczy wetknąć go do gniazda USB, kliknąć zgodę na instalację oprogramowani i można iść zrobić sobie coś do zjedzenia. Po powrocie modem jest gotów do użytku.
Co więcej, każdorazowo w przypadku wetkniecia modemu do innego portu USB, ta instalacja następuje ponownie i w efekcie na komputerze masz zainstalowane tyle modemów, do ilu portów wtykałeś swój modem (modem #1, #2, itd).
W Twoim przypadku to wgląda tak, jakby ta samoczynna instalacja nie nastąpiła (pisałeś, że w menadżerze urządzeń modemu nie było widać).
A tutaj masz link do prawie identycznego przypadku. Przeczytaj i porównaj ze swoim. Zwłaszcza zwróć uwagę, czy w menadżerze urządzeń masz widoczne wszystkie te urządzenia, które są wymienione przez autora tamtego wątku.
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
Po przeczytaniu tego co mi dałeś stwierdzam że mam to samo ale to chyba nie jest uszkodzony modem ,nie wiem nie znam się ,pytasz o te instalacje ,tak za każdym razem się instaluje ,czasami nie a na początku też się nie instalował automatycznie muszę uruchamiać ręcznie ale jak odpalę go w gprs to chodzi a w top net info niestety nie i próbowałem resetować modem i różne konfiguracje i cały czas tak samo i ściągałem pin i zaznaczałem pin zawsze to samo.błąd i błąd.......
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
corbendallas, sorry, ale ja już nic nie rozumiem
Po prostu wyjdź na zewnątrz i spróbuj znaleźć UMTS wyłącznie przez TNI, a nie żadne inne "managery". Tylko jeden program może jednorazowo łączyć się z siecią i jeśli wówczas wywali konkretny numer błędu, to można cokolwiek wyrokować.
I co to znaczy, że modem się "za każdym razem instaluje"? - no przecież raz zainstalowany powinien być widoczny w systemie i jedynie uruchamiany automatycznie lub ręcznie, w zależności od konfiguracji.

I co to znaczy, że modem się "za każdym razem instaluje"? - no przecież raz zainstalowany powinien być widoczny w systemie i jedynie uruchamiany automatycznie lub ręcznie, w zależności od konfiguracji.
-
- Użytkownik forum
przepraszam może nie składnie piszę ,za każdym razem gdy zmieniam port usb (bo też tak radzono)komputer wykrywa huaweia,ale kiedy otwieram web manager lub TNI (nigdy razem)to przy próbie połączenia wyskakuje błąd 692 ,na pewno nie mam pinu i na pewno modem był ok(czy jest teraz nie wiem).I na TNI i Na web talk manager wyskakuje ten sam błąd.Poza tym kontrolka świeci na zielono i powiem Ci ze przy full sieci na gprs chodzi gorzej niż na motoroli v3 czy to jest możliwe???
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oględnie mówiąccorbendallas pisze:przepraszam może nie składnie piszę

Czytam te Twoje odpowiedzi, staram się zrozumieć, co miałeś na myśli, ale momentami ręce mi opadają.
Proponuję, żebyś przed wysłaniem swojej odpowiedzi dwukrotnie przeczytał ją w podglądzie i wysyłał dopiero wtedy, gdy uznasz że jest zrozumiała i jednoznaczna.
W poprzednich naszych postach dostawałeś rady, do których się nie stosowałeś, zadawaliśmy Ci konkretne pytania, na które nie odpowiadałeś.
W tej sytuacji trudno Ci pomóc.
Krzysztof
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale wiesz, że po podłączeniu modemu pod inny port USB trzeba go zainstalować na nowo? Najlepiej by było abyś sprawdził jak działa na innym komputerze.corbendallas pisze:gdy zmieniam port usb (bo też tak radzono)komputer wykrywa huaweia
To oznacza, że masz połączenie z internetem o ile się nie mylę...corbendallas pisze:Poza tym kontrolka świeci na zielono
To masz połączenie z intenetem, czy nie? Skoro piszesz, ze Ci działa gorzej niż na Motoroli.corbendallas pisze:przy full sieci na gprs chodzi gorzej niż na motoroli v3 czy to jest możliwe???
Poza tym przyłączam się do prośby kolegów.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
No tak ,fakt sam zaplątałem się juz w tym ,spróbuję opisać to jeszcze raz ,do tej pory używałem motoroli jako modemu i hulało jako tako,kupiłem huaweia z tą myślą iż będzie szybszy od motoroli i da się pogadać przez skypa ,ale niestety po wielu perturbacjach modem ten pracuje tylko w gprs.Po ściągnięciu programu Top net info(bo tenże program wymusza umts) wprowadziłem dane tak jak jest to pokazane w necie.No i przy próbie połączenia przez Top net info wyskakuje błąd 692,i opis prawdopodobne przyczyny(niewłaściwy pin lub uszkodzony modem).Pinu nie mam bo go ściągnąłem ,jedyne co to zostaje uszkodzony modem.Z kolei ktoś napisał że przez Top Net Info nie da się zepsuć modemu.Więc odinstalowałem i zainstalowałem na nowo wszystko i dalej wyskakuje błąd więc sobie myślę nie będę używał Top Net Info jeśli mi wyskakuje błąd wię c po odpaleniu oryginalnego Web talk manager znów wyskoczył ten sam błąd 692,no to niestety przeprosiłem stara motorolę i używam ją znów do łączenia z netem.Dodam że wykonywałem wszystkie wskazówki opisane wyżej i nic nie pomogło.Ale dziękuję za chęci,jeśli ktoś chce mogę mu podarować to (cenzura).............Pozdrawiam forumowiczów.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Co wykonałeś?corbendallas pisze:Dodam że wykonywałem wszystkie wskazówki opisane wyżej i nic nie pomogło.
Czy sprawdzałeś działanie modemu w innej lokalizacji, poza mieszkaniem?
Ja Ci zadałem następujące pytania:
- Jaka jest siła sygnału 3G wyrażona w dBm
- Czy masz w modemie włączoną funkcję wirtualnego CD-ROM-u
- Czy przy każdorazowym włożeniu modemu do gniazda USB następuje samoczynne uruchomienie menadżera połączeń (chodzi o program Web Manager, oczywiście pod warunkiem, że to on Ci się samoczynnie zainstalował na komputerze przy pierwszym podłączeniu modemu do komputera)
- jakie urządzenia pojawiają Ci się w Menadżerze Urządzeń po włączeniu modemu do gniazda USB.
Na żadne z tych pytań nie dałeś odpowiedzi.
Jakbyś miał wyrzucić, to chętnie przyjmę.Ale dziękuję za chęci,jeśli ktoś chce mogę mu podarować to (cenzura).............
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
Tzn.nie sprawdzałem na zewnątrz ,ponieważ słup przekaźnikowy mam 25 metrów od okna i sądzę że jest zasięg,jeśli używałem programu web talk manager w gprs i w tym samym czasie włączyłem(z ciekawości)top net info obserwowałem na nim zasięg umts 12% więc ta sieć tu jest .Myślę że 12 % umts jest szybsze od 100% gprs(nie wiem ale tak myślę).Pytasz o wirtualny napęd nie wiem czy takowy jest nie znam się aż tak na tym,a jeśli chodzi o wykrywanie to tak,gdy włączam do usb wykrywa za każdym razem modem.No i w menedżerze urządzeń jest Modem huawei tak że wszystko moim zdaniem gra.Ale ten błąd niestety blokuje połączenie z netem.
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie i od razu chciałem przeprosić ,ponieważ modemik zapieprza jak talala w umtsie,był to mój szkolny błąd i nawet nie opiszę jaki bo wstyd.Dzięki wszystkim bo bez was nie wzbogaciłbym się o taką wiedzę i nie doszedłbym do tego.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-11-27, 06:51 przez corbendallas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Całe szczęście, że nie zdążyłeś podłożyć go pod ciężarówkęcorbendallas pisze:modemik zapieprza jak talala w umtsie

Modem był ustawiony na "Tylko GPRS"?był to mój szkolny błąd i nawet nie opiszę jaki bo wstyd.
Każdy problem po rozwiązaniu wydaje się być dziecinnie łatwy.
Jabłka spadały z jabłoni przez setki tysięcy lat, a dopiero Newton odkrył prawo powszechnej grawitacji.
Ostatnio zmieniony 2009-11-27, 11:52 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
No i witam znowu,i znowu mam problem powiedzcie co się dzieje wszystko działa modem miga na niebiesko tym razem ,pisze szybkość łączy ze Skypem i tylko z nim tzn skyp działa a nie mogę otworzyć ani gg ani internetu podejrzewam ze to jakaś błahostka ,poradźcie co. 

Ostatnio zmieniony 2009-11-27, 12:33 przez corbendallas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
corbendallas, nie spamuj na forum zakładając nowe tematy tylko możesz odświerzć ten.
Co do twojego problemu może masz zainfekowany komputer i należało by go oczyścić dobrym antywirusem.
Co do twojego problemu może masz zainfekowany komputer i należało by go oczyścić dobrym antywirusem.
-
- Użytkownik forum
Panie Jaco ja nie mam czasu siedzieć na kompie jak Pan ponieważ pracuję i jeśli mam jakiś problem to zwracam się na forum i oczekuję pomocy ,nie każdy może być tak genialny jak Pan ,myślę że nie robię nic złego pisząc nowy post jeśli na starym nie ma odpowiedzi.I myślę że nazwa moderator upoważnia Pana przede wszystkim do pomocy a nie do ganienia za interpunkcję czy zamykania lub wrzucania do kosza postów,bądźmy dorośli.z poważaniem.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
SPAMUJESZ a to jest niezgodne z naszym regulaminem.corbendallas pisze:myślę że nie robię nic złego pisząc nowy post jeśli na starym nie ma odpowiedzi.
Może się zdziwisz ale ja też pracuję a do kompa siadam gdy mam chwilę wolnego więc cały czas też tu nie siedzę.corbendallas pisze:Panie Jaco ja nie mam czasu siedzieć na kompie jak Pan ponieważ pracuję
Upoważnia mnie aby był tu porządek. Dlatego zakładając nowe wątki:corbendallas pisze:I myślę że nazwa moderator upoważnia Pana przede wszystkim do pomocy a nie do ganienia za interpunkcję czy zamykania lub wrzucania do kosza postów,bądźmy dorośli.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#231779
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#231858
i pisząc w nich o tym samym jest SPAMEM.
EDIT;
Jeśli nie podoba ci się to co napisałem możesz napisać do administratora BliSki.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Niektórzy najwyraźniej uważają, że ich żadne zasady nie dotyczą, ponieważ mają x lat na karku, pracę, dzieci na wychowaniu etc. Skąd my to znamy?
Poza tym właśnie dowiedziałem się czegoś nowego - otóż jesteśmy dziećmi, nasze życie jest wieczną zabawą i nie robimy nic poza siedzeniem przy komputerze a pomaganie na forum jest naszym psim obowiązkiem
. A ja dotychczas myślałem, że wszyscy jesteśmy dorośli i każdy z nas pracuje bądź studiuje (mam na myśli grono moderatorów i animatorów)
Cóż, człowiek uczy się całe życie, najwyraźniej nawet na temat własnej osoby.
Poza tym właśnie dowiedziałem się czegoś nowego - otóż jesteśmy dziećmi, nasze życie jest wieczną zabawą i nie robimy nic poza siedzeniem przy komputerze a pomaganie na forum jest naszym psim obowiązkiem

Cóż, człowiek uczy się całe życie, najwyraźniej nawet na temat własnej osoby.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
I myślisz, że jak założysz nowy wątek to w nim ktoś odpisze? Posądzasz nas o to, że specjalnie nie odpowiadamy na Twoje posty? Cóż przyjmując postawę roszczeniową to raczej mało kto Ci pomoże...corbendallas pisze:myślę że nie robię nic złego pisząc nowy post jeśli na starym nie ma odpowiedzi.
To się Pan grubo myli, pierwsza lepsza definicja moderatora http://pl.wikipedia.org/wiki/Moderator_(internet)corbendallas pisze:I myślę że nazwa moderator upoważnia Pana przede wszystkim do pomocy a nie do ganienia za interpunkcję czy zamykania lub wrzucania do kosza postów
Otóż to, a zakładając coraz to nowe wątki, postępujemy jak niedorosły człowiek. Bo od tego robi się tylko bałagan na forum, a dorośli nie robią bałaganu. Więc kto tu jest niedorosły...?corbendallas pisze:bądźmy dorośli
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Ups chyba wywołałem małą wojenkę,przepraszam wszystkich moja wina biję się w pierś,to wina również moich nerwów,i tego modemu,racja bez was w ogóle bym łączył się za pomocą kabla.przepraszam jeszcze raz za siebie -szacunek dla was .Proszę o wyrozumiałość i pomoc jakby co .
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nic się nie stałocorbendallas pisze:Ups chyba wywołałem małą wojenkę,

Sam wiem doskonale, że różnie to bywa, więc nie ma o czym mówić. Po prostu staramy się trzymać jako taki porządek na forumcorbendallas pisze:przepraszam wszystkich moja wina biję się w pierś,

W miarę naszych możliwości postaramy się pomóc.corbendallas pisze:Proszę o wyrozumiałość i pomoc jakby co .
Pozdrawiam YaHooo