Problem z Buisnnes Everywhere Orange - modem Huawei e160

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Venezzia
Początkujący użytkownik forum

Problem z Buisnnes Everywhere Orange - modem Huawei e160

Post autor: Venezzia »

Witam
Mam problem z internetem w Orange , uwzywam modemu Huawei e 160 i aplikacji Mobile Partner. Polaczenia sa zrywane co klika-klikanascie minut.
ikonki syganlu sa w porzadku, zasieg 3G takze , nie mam zainfekowanego kompa, probowalam takze ( wg zalecen BOK Orange) zmienic przegladarke na inną. W Operze zrywa polaczenie co kilka minut ( nawet czesciej) , w Mozilli jest troche lepiej bo "tylko" co kilkanascie minut :ok:
Moze ktos z was mial podobny problem, bede wdzieczna za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-11-26, 16:04 ]
A po co duże literki? Widzimy ok.
Ostatnio zmieniony 2009-11-26, 16:04 przez Venezzia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z Buisnnes Everywhere Orange - modem Huawei e160

Post autor: Jo_gurt »

Venezzia, spróbuj zamiast Mobile Partner użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> albo jeszcze lepiej <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> - odczytasz z niego np. dokładną wartość mocy odbieranego sygnału.
Venezzia

Hej!
Rzeczywiscie! Problem zniknął! :brawa:
Z TOP NET nawet net mi śmiga o wiele szybciej!
Dzięki wielkie ! :hurra:

[ Dodano: 2009-11-26, 18:53 ]
Jeszcze jedno pytanko: czy moc sygnału 29% -95dBm to dużo czy mało?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Venezzia pisze:Jeszcze jedno pytanko: czy moc sygnału 29% -95dBm to dużo czy mało?
Niezbyt dużo, ale jeszcze można działać.
Venezzia

Jeszcze jedno pytanie: czy uzywajac Top netinfo musze odinstalowac Mobil Partner?
Jak odpalam kompa i chce od razu wlaczyc internet poprzez Top net , zgłasza mi awarie modemu badz problem z pinem i nie chce zalogowac. Dopiero po odpaleniu Mobil Partner,jego wylaczeniu i ponownym wlaczeniu Top net - działa.

[ Dodano: 2009-11-27, 21:26 ]
Aha i jakie usatwienia Firefoxa do lączenie z internetem? Bez proxy czy jak? ( czasem zdarza sie na Top net zrzucanie polaczen) :( ale nie wiem czy konfiguracje mam odpowiednia...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jeszcze jedno pytanie: czy uzywajac Top netinfo musze odinstalowac Mobil Partner?
Niekoniecznie, wystarczy, że Mobile Partner będzie wyłączony.
Venezzia pisze:Jak odpalam kompa i chce od razu wlaczyc internet poprzez Top net , zgłasza mi awarie modemu badz problem z pinem i nie chce zalogowac.
Musisz wprowadzić PIN w Top Net Info. Plik -> Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> W polu PIN wpisujesz swój PIN, oraz zaznacz pole Wprowadź PIN przed połączeniem....

[ Dodano: 2009-11-27, 21:56 ]
Venezzia pisze:Aha i jakie usatwienia Firefoxa do lączenie z internetem? Bez proxy czy jak?
Powinno byc bez proxy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Venezzia

Ad 1
Nie moge odpalic od razu ( po właczeniu kompa)Top Net poniewaz wyskakuje mi ten bład własnie na temat pinu badz awarii modemu. Musze zalogowac sie do Mobile Partner i potem od razu Top Net juz zaczyna dzialac.

Ad2
Jak probuje wlaczyc kod PIN odpowiada ze karta nie ma ustanowionego Pinu ( chociaz w Mobile Partner byl ten pin)

No i dzis na przykład zrywa mi połaczenia nawet w Top Info....
32%, -97dBm i mimo wszystko zrywa. Moze mam coś nie tak z ustawieniami??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Venezzia pisze:Musze zalogowac sie do Mobile Partner i potem od razu Top Net juz zaczyna dzialac.
Wygląda na to, że Mobile Partner jakoś inicjuje modem. Ale nie wiem za bardzo co na to zaradzić :(
Venezzia pisze:Jak probuje wlaczyc kod PIN odpowiada ze karta nie ma ustanowionego Pinu ( chociaz w Mobile Partner byl ten pin)
Ja bym radził wyłączyć uruchamianie programu przy starcie systemu. Nie mam na dysku Mobile Partnera, więc Ci nie powiem gdzie to jest. I wtedy spróbować skonfigurować Top Net Info.
Venezzia pisze:No i dzis na przykład zrywa mi połaczenia nawet w Top Info....
25%, -97dBm i mimo wszystko zrywa. Moze mam coś nie tak z ustawieniami??
To nie jest wina TNI. To jest wina po prostu obciążenia sieci, lub słabego zasięgu.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Venezzia

Hmm
Dzięki mimo wszystko za info :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nie ma za co :)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Venezzia pisze:Jak odpalam kompa i chce od razu wlaczyc internet poprzez Top net , zgłasza mi awarie modemu badz problem z pinem i nie chce zalogowac. Dopiero po odpaleniu Mobil Partner,jego wylaczeniu i ponownym wlaczeniu Top net - działa.
To dlatego, że modem po włączeniu go do gniazda USB, samoczynnie uruchamia program Mobile Partner. Jeśli w tym samym czasie Ty odpalisz TNI, to oba programy pogryzą się o dostęp do modemu.
Żeby wyłączyć to samoczynne uruchamianie Mobile Partnera, należy wyłączyć wirtualny CD-ROM zainstalowany w modemie.
W tym celu klikasz:

Ustawienia->Komunikacja AT i PIN->Komendy AT->Huawei->Wyłączenie wirtualnego CD-ROM-u

Po wykonaniu tej czynności wszystkie problemy powinny ustąpić.
Gdybyś chciał ten modem zainstalować na innym komputerze (lub ewentualnie komuś sprzedać), to w tym samym menu musisz kliknąć "Włączenie wirtualnego CD-ROM-u, czytnika pamięci".
No i dzis na przykład zrywa mi połaczenia nawet w Top Info....
32%, -97dBm i mimo wszystko zrywa. Moze mam coś nie tak z ustawieniami??
-97 dBm to zdecydowanie słaby sygnał.
Spróbuj zmienić miejsce laptopa i/lub modemu lub np. wystawić modem na kabelku za okno (szyba zespolona mocno tłumi sygnał radiowy).
Jeśli nic nie pomoże, to będziesz musiał pomyśleć o zewnętrznej antence (E160 ma gniazdo na antenę).
Krzysztof
Venezzia

Wielkie dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ