Venezzia pisze:Jak odpalam kompa i chce od razu wlaczyc internet poprzez Top net , zgłasza mi awarie modemu badz problem z pinem i nie chce zalogowac. Dopiero po odpaleniu Mobil Partner,jego wylaczeniu i ponownym wlaczeniu Top net - działa.
To dlatego, że modem po włączeniu go do gniazda USB, samoczynnie uruchamia program Mobile Partner. Jeśli w tym samym czasie Ty odpalisz TNI, to oba programy pogryzą się o dostęp do modemu.
Żeby wyłączyć to samoczynne uruchamianie Mobile Partnera, należy wyłączyć wirtualny CD-ROM zainstalowany w modemie.
W tym celu klikasz:
Ustawienia->Komunikacja AT i PIN->Komendy AT->Huawei->Wyłączenie wirtualnego CD-ROM-u
Po wykonaniu tej czynności wszystkie problemy powinny ustąpić.
Gdybyś chciał ten modem zainstalować na innym komputerze (lub ewentualnie komuś sprzedać), to w tym samym menu musisz kliknąć "Włączenie wirtualnego CD-ROM-u, czytnika pamięci".
No i dzis na przykład zrywa mi połaczenia nawet w Top Info....
32%, -97dBm i mimo wszystko zrywa. Moze mam coś nie tak z ustawieniami??
-97 dBm to zdecydowanie słaby sygnał.
Spróbuj zmienić miejsce laptopa i/lub modemu lub np. wystawić modem na kabelku za okno (szyba zespolona mocno tłumi sygnał radiowy).
Jeśli nic nie pomoże, to będziesz musiał pomyśleć o zewnętrznej antence (E160 ma gniazdo na antenę).