Program do pomiaru transferu na modemie ??

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
miszelpi
Początkujący użytkownik forum

Program do pomiaru transferu na modemie ??

Post autor: miszelpi »

Witam
Posiadam Play Online i modem Huawei156 i zainstalowana pamiec 2GB. Chciałem się dowiedzieć czy jest program do pomiaru ściągniętych danych, który moge wgrac na ta pamiec i w zalezności na jakim komputerze odpalam neta odpalam rowniez program i kontynuuje mi dopisywanie sciagnietych danych .?? ( nie wiem czy nie zamieszalem :) )
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Program do pomiaru transferu na modemie ??

Post autor: Blido »

Niestety nie ma takiego programu. Soft który jest na modemie po podłączeniu do kompa instaluje się na dysku i tam zapisuje dane typu ustawienia, transfer etc.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Jeśli chodzi o sprawdzanie użycia konta to proponuje zarejestrować się na 24.playmobile.pl
Tam można sprawdzać użycie limitu z dokładnością do 100MB (ew do 1kB jeśli jest taka potrzeba)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

miszelpi pisze:Witam
Posiadam Play Online i modem Huawei156 i zainstalowana pamiec 2GB. Chciałem się dowiedzieć czy jest program do pomiaru ściągniętych danych, który moge wgrac na ta pamiec i w zalezności na jakim komputerze odpalam neta odpalam rowniez program i kontynuuje mi dopisywanie sciagnietych danych .??
Najlepiej do tego celu użyć managera połączeń Top_NetInfo: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=02261bdcc87e53f16b4fb50a52db3273
Program nie wymaga instalacji. Po prostu kopiujesz go na swoją pamięć w modemie i chcąc nawiązać połączenie z internetem odpalasz go z tej pamięci.
Program liczy statystyki transferu i zapisuje je wraz z innymi danymi w swoim katalogu.
Minusem tego rozwiązania jest fakt, że ze względu na powolne łącze tej pamięci (ponoć USB 1.1) program odpalony z tej pamięci dłużej się uruchamia niż w przypadku zainstalowania go na twardym dysku.

Dodane:
Ograniczenie prędkości chyba jednak nie jest sprawą łącza USB (zwłaszcza, że wg. producenta jest to złącze USB 2.0), bo zrobiłem testy prędkości zapisu i odczytu z karty micro-SD w modemie i otrzymałem:
zapis - 4,5 MB/s
odczyt - 5,6 MB/s
czyli prędkości ponad 3 razy wyższe niż prędkość łącza USB 1.1.
Ostatnio zmieniony 2009-11-25, 01:24 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Program nie wymaga instalacji. Po prostu kopiujesz go na swoją pamięć w modemie i chcąc nawiązać połączenie z internetem odpalasz go z tej pamięci.
W grę wchodzi jednak wyłącznie wrzucenie TNI na kartę pamięci. Nie da rady zainstalować go jako dashboard.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Blido pisze:W grę wchodzi jednak wyłącznie wrzucenie TNI na kartę pamięci. Nie da rady zainstalować go jako dashboard.
Właśnie miałem na myśli skopiowanie TNI na kartę pamięci w modemie.
TNI nie wymaga instalacji i bez instalacji pracuje jako dashboard.
Próbowałem tego u siebie i to działa!
Krzysztof
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:TNI nie wymaga instalacji i bez instalacji pracuje jako dashboard.
Dashboard to oprogramowanie zapisane w pamięci ROM modemu :] Więc podane przez Ciebie rozwiązanie nie jest zmianą dashboardu. Ale jak zwał tak zwał, grunt że działa.
Awatar użytkownika
ksx4system
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ksx4system »

marens pisze:Jeśli chodzi o sprawdzanie użycia konta to proponuje zarejestrować się na 24.playmobile.pl
Tam można sprawdzać użycie limitu z dokładnością do 100MB (ew do 1kB jeśli jest taka potrzeba)
Jestes pewny, ze da sie zwiekszyc dokladnosc wyswietlania zuzytego transferu? Nie ukrywam, ze zalezy mi na takim rozwiazaniu... oczywiscie karta abonamentowa.
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ksx4system pisze:Jestes pewny, ze da sie zwiekszyc dokladnosc wyswietlania zuzytego transferu?
W bilingu czy jak to się nazywa są dokładne dane, podaje się daty, można sobie nawet exela wygenerować. Tylko zwykle nie ma danych z ostatniego dnia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ