Orange i Era 3G, EDGE : problemy

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andree
Początkujący użytkownik forum

Orange i Era 3G, EDGE : problemy

Post autor: andree »

Witam wszystkich jako nowy na tym forum. Mam kilka pytan i nadzieje, ze ktos cos bedzie wiedzial :)
Od kilku miesiecy mam nokie e61 w Erze, okazuje sie jednak, ze o ile na Slasku EDGE dziala super ( mam transfer wychodzacy w ftp 10-12 kb/s) to w 3G spada on do 6-8 kb.... To dziwne... Co ciekawe, telefon pokazuje zasieg 3g na sporym kawalku Slaska, zadna inna siec nie ma tyle. Ale co z tego, skoro transfer jest szybsz po WYLACZENIU 3g...
Od kilku dni z kolei testuje karte Fusion+ w Orange. I tu zdziwienie odwrotne: co prawda ta siec ma bardzo slaby zasieg 3G( tak naprawde Katowice jedynie, poludniowe dzielnice juz nie, w Parku Kosciuszki sie gubi) to jesli zasieg jest, dziala super, mam transfer rzedu 30-40 kb/s ( na Neostradzie - 18-20 kb/sek, w Hyperionie ok.25kb/s). Ale wystarczy wyjechac z Katowic, aby sie okazalo ze EDGE dziala jak GPRS : srednie transfery to 3-4 kb/sek!! Wyzszy transfer mam w telefonie Nokia 6230i, tez Orange! Dwukrotnie wyzszy...
W czym tkwia problemy??
Pozdrawiam wszystkich
Andzrej
damis
Stały użytkownik forum

Re: Orange i Era 3G, EDGE : problemy

Post autor: damis »

andree pisze:Witam wszystkich jako nowy na tym forum. Mam kilka pytan i nadzieje, ze ktos cos bedzie wiedzial :)
(...)

Andzrej
Przy takim "dogłębnym" opisie problemu możesz spodziewać się odpowiedzi typu - pewnie problem tkwi w konfiguracji Twojego sprzętu :)

Nie piszesz, na czym osiągasz takie transfery - na lapku podłączonym do telefonu lub karty, czy może na samym telefonie, czy miałeś wcześniej zainstalowane jakieś inne oprogramowanie, z jakiego softu korzystasz, na czym mierzysz prędkość.... itd itp
andree

O przepraszam, faktycznie:)
Więc więcej: łączę się z lapa, telefonów używam jako modemów, zazwyczaj za pośrednictwem bluetootha. W przypadku telefonów korzystam albo z oprogramowania Della do BT albo Nokia Data Suite. W przypadku Globetrottera używam oprogramowania dostarczonego przez Orange (najnowsza wersja), korzystałem też z GTMM. Wszystkie dane na temat transferów dotyczą protokołu ftp, wyłącznie wychodzących (upload). Komputer to Dell d610.
Mierzyłem też transfery na stronie numion.com. W Erze na 3G uzyskałem szybkość upload 59,96 kB (7,49 kb). Człowiek z ery uznał, że jest to transfer doskonały, bowiem Era udostępnia maksymalną szybkość uploada 64 kB. Z tego niestety wynika, że szybkość UL w 3G jest z zasady w Erze porównywalna z EDGE, korzystając z nokii e61 w miejscach bez 3G uzyskuję nawet wyższe transfery...
Dla zainteresowanych info dodatkowe: Orange ma 3g w okolicach katowickiego Tysiąclecia i parku WPKiW.
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

W UMTS transmisję masz asymetryczną. W związku z tym zawsze w uploadzie będziesz miał mniej niż w download. Wszyscy operatorzy w uploadzie dają transmisję na poziomie 64-128 kbit/s. W download - maksymalna prędkość to 384 kbit/s. Prędkość ta będzie większa w momencie jak operatorzy odpalą HSDPA - może wzrosnąć do 1,8 Mbit/s a w kolejnych odsłonach - 3,6 i później 7,2 Mbit/s

W EDGE/GPRS z kolei transmisja jest również asymetryczna, ale jej wielkość zarówno w upload jak i download zależy od klasy danego urządzenia oraz od rodzaju centrali obsługującej danego node'a. Transmisja jest realizowana na tzw timeslotach a kanał komunikacji może skladać sie z kilku timeslotów. Kanaly moga byc wspoldzielone przez kilku uzytkownikow. A jeśli chodzi o prędkości na timeslotach to wygląda to tak :
EDGE - 59kbps/TS
GPRS - 22kbps/TS(CS4) lub 14kbps/TS (CS2)

No to się powymądrzałem 8)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

damis pisze:Prędkość ta będzie większa w momencie jak operatorzy odpalą HSDPA - może wzrosnąć do 1,8 Mbit/s a w kolejnych odsłonach - 3,6 i później 7,2 Mbit/s
Dokładnie to już dawno odpalili w Katowicach HSDPA i jedyna rzecz jaka potrzebna to firmware,który to obsługuje.
andree

W Katowicach działa HDSPA tylko Orange, wiec w zasięgu 3G tej sieci wszystko działa oczywiście cudownie. Niestety, zasięg jest niewielki z moich testów wynika, że obejmuje teren szeroko pojętego śródmieścia, okolice stadionu Śląskiego, Spodka. Poza Katowicami jest jedynie EDGE, wyjątkowo moim zdaniem wolne, co najmniej dwukrotnie wolniejsze, niż w Erze( porównując modem GT w Orange i Nokie E61 w Erze).

Jesli chodzi o szybkości w Erze na 3G i EDGE - rzeczywiście, to wszystko się zgadza, ale oznacza to niestety, że nowoczesny modem w EDGE (np. E61, GPRS 11 klasy) jest szybszy przy wysyłaniu danych niż ten sam modem, pracujący pod 3G. Nie wiem, czy E61 obsługuje HDSPA ale to i tak chyba odległa przyszłość...

A może ktoś wie, jak działa na Śląsku Iplus? Chodzi mi o zasięg i prędnkości.
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

pozdrawiam, magmike
ODPOWIEDZ