iplus problem z internetem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wojtasp182
Początkujący użytkownik forum

iplus problem z internetem

Post autor: wojtasp182 »

Witam mam pewien problem z iplusem. Posiadam orange free ktory dziala poprawnie, belinea o.book3, vista. Pozyczyl mi znajomy dzisiaj iplusa na sprobowanie. No i zainstalowalem sterowniki i podlaczylem usb do komputera. Sciagnolem aktualizacje najnowsze i podczas proby podlaczenia pisze mi "probujesz polaczyc sie z wykorzystaniem transmisji csd. pamietaj ze oplaty za polaczenia cds nie sa rozliczane w ramach abonamentu iplus.kontynuowac?" a ja w ogole nie chce sie laczyc za posrednictwem tego tylko w ramach abonamentu. bo i tak przez cds sie nie polaczy. jesli ktos zna ten problem to bardzo prosze o pomoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: iplus problem z internetem

Post autor: wojteks »

Łączysz się aplikacją iPlus czy czymś innym?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Chyba łączysz się za pomocą iPlus Managera? Jeżeli tak to usuń go i pozostaw same sterowniki oraz utwórz sobie połączenie > dial-up < Pamiętaj aby we właściwościach modemu masz podać odpowiedni ciąg inicjujący np. AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
wojtasp182

Post autor: wojtasp182 »

nie wiem jak to sie stalo ale nagle samoczynnie zaczelo dzialac. to chyba jakies niebianskie moce hehe dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniony 2008-08-19, 19:18 przez wojtasp182, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Może po prostu zwykła awaria nadajnika albo duże zapchanie. Bo jak przełącza się na CSD nie może znaleźć sygnału GPRSu.
Bajtak
Użytkownik forum

Post autor: Bajtak »

Wiecie co blokowalo? w Manager urzadzen mialem 3 karty sieciowe, 2 modemy i cos tam jeszcze. Powylaczalem wszystko i zostawilem tylko te, co mają być i wydaje mi sie ze to blokowało moj glowny modem. I na razie dziala ok wszystko.
Ostatnio zmieniony 2008-09-05, 16:40 przez Bajtak, łącznie zmieniany 1 raz.
hadouken

Post autor: hadouken »

Ja mam ten sam problem. iPlus Manager 2.0 + Vista. Nagle przestal sie laczyc i wywala ten sam blad, o ktorym pisal wojtas. Reinstalacja nic nie daje.
YaHooo pisze:Chyba łączysz się za pomocą iPlus Managera? Jeżeli tak to usuń go i pozostaw same sterowniki oraz utwórz sobie połączenie > dial-up < Pamiętaj aby we właściwościach modemu masz podać odpowiedni ciąg inicjujący np. AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Mozesz troche to rozwinac?
1. Po co mam usuwac iPlusa? On cos przeszkadza?
2. O co chodzi z tym ciagiem inicjujacym? Gdzie mam to wpisac? W polaczeniach sieciowych znalazlem polaczenie o nazwie "Urzadzenie iPlus". Kiedy daje "polacz" wyskakuje okienko z numerem "*99***1#".
Po kliknieciu "wybierz numer" wywala blad: "Blad 692: Wystapila awaria sprzetowa w modemie (lub innym urzadzeniu laczacym)".

EDIT: OK, w koncu doszedlem o co chodzi. Trzeba bylo zmienic wlasnie ten ciag inicjujacy na: AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" . Wczesniej go zmienialem konfigurujac modem do laczenia sie w Chorwacji (i tak nie zadzialal ale zmiany zostaly :P).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

hadouken pisze:Po co mam usuwac iPlusa? On cos przeszkadza?
Wedle mojej opinii:
1. Niepotrzebnie obciąża system,
2. Łączenie z internetem trwa czasem długo,
3. Przy domyślnej konfiguracji można łatwo się połączyć po płatnym CSD,
4. Czasem ma swoje humory i u mnie potrafił rozłączyć internet.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
merian

Post autor: merian »

witam mam ten sam problem zakupilem nowy komputer rodzicom (vista) oraz iplusa z modemem HUAWEI E180 i po 2 dniach uzytkowania wyskakuje mi informacja -"probujesz polaczyc sie z wykorzystaniem transmisji csd. pamietaj ze oplaty za polaczenia cds nie sa rozliczane w ramach abonamentu iplus.kontynuowac"?.Wczesniej wszystko chodzilo szybko i sprawnie a teraz jest taki problem.Lacze sie przy pomocy menagera.Czy wplyw na to moze miec Kaspersky??? Czy mam odinstalowac menagera??Jak naszybciej zdiagnozowac co mu jest???Prosze o pomoc bo jestem zielony w tych sprawach.Z gory dzieki za kazda informacje
enjoy the silence...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Wywal iPlus managera i zainstaluj oryginalnego managera Huawei. Mobile Partner. Masz w moim podpisie skąd wziąć.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

merian jak to laptop to zrób kurs pod inny BTS/Nodek. Małą szansa bo powinien złapać sygnał z innej stacji bo może Twoja denata złapała.
merian

dzieki za szybkie odpowiedzi tak to laptop -bede mogl dopiero zadzialac pojutrze bo ja mam net z kabla a iplusa kupilem rodzicom-i jak wyjechalem to zaczal sie problem ....dlatego probuje poradzic sie fachowcow ja tam sie na tym nie znam-no ale bede musial troche zglebic wiedze:)A o co chodzi z tym kursem na bts /nodek???ja.michal a ktora wersje tego Mobile Partner zainstalowac????
enjoy the silence...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

merian pisze:A o co chodzi z tym kursem na bts /nodek???
Przejść się pod inną stację bazową operatora.
merian pisze:a ktora wersje tego Mobile Partner zainstalowac????
Najnowsza pod windowsa.
Np.: Mobile Partner WIN v11.002.03.16.03
merian

jeszcze jedno pytanie dlaczego probuje sie laczyc przez csd -czy nie mozna tego ustawic w jakis sposob w menadzerze w ustawieniach zeby sie nie laczyl przez csd a w ramch abonamentu???nie probowalem ustawiac tego tak jak zasugerowaliscie gdyz dopiero pojutrze bede mial okazje to ustawic.Pytam bo kto pyta nie bladzi..podobno :roll:
enjoy the silence...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

merian pisze:dlaczego probuje sie laczyc przez csd
Bo nie może się połączyć poprzez APN, czyli po GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA.
merian pisze:czy nie mozna tego ustawic w jakis sposob w menadzerze w ustawieniach zeby sie nie laczyl przez csd a w ramch abonamentu???
w iPlus Managerze (z tego co pamiętam) musisz utworzyć nowy profil połączenia. A w nim w łączu zapasowym (chyba tak to się nazywa) ustawić na pusto, a nie CSD. Niestety już dawno nie mam iPlus Managera na dysku, więc nazwy mogą być nieco inne. Lecz filozofia zostaje ta sama :)
merian

sprobowalem najpierw odinstalowac menagera i zainstalowalem najnosza wersje z aktualizacja i dziala.Lecz jest jeszcze probelm ze kaspersky blokuje polacznia z netem i gdy wylacze kasperskiego to wtedy sie laczy..wie ktos o co chodzi ???
enjoy the silence...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

merian pisze:Lecz jest jeszcze probelm ze kaspersky blokuje polacznia z netem i gdy wylacze kasperskiego to wtedy sie laczy
Musisz dodać iPlusManagera do jego reguł.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Musisz dać w Kasperskim wyjątek dla iPlus Managera, inaczej program będzie traktowany jako niedozwolone połączenie sieciowe.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

A w ogóle e180 obsługuje CSD, że tak to nazwę?
marksway

Post autor: marksway »

Witam, miałem taki sam problem z tym rozłączaniem iPlusa przez Kaspersky. Nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi jak to konkretnie zrobić, dodawanie iPlusa do reguł nie dawało rezultatu. Zacząłem grzebać aż w końcu znalazłem rozwiązanie :D :
1. wyświetl okno antywirusa
2. w zakładce ochrona klikasz na ochrona online
3. otwiera się nowe okno, nas interesuje tylko anti-dialer, pod nim na niebiesko powinno być obecnie : Wszystkich (0)
4. Klikasz na Dostępnych (0) i dodaj numer: *99***1# i ok lub dodaj nie pamiętam dokładnie
5. na koniec wciskasz ok i to tyle

Robiłem to już kilku osobom, Działa !!!
Mam nadzieje, że pomoc przyda się kilku osobom :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

marksway pisze:Robiłem to już kilku osobom, Działa !!!
Mam nadzieje, że pomoc przyda się kilku osobom :)
Z pewnością, dziękujemy za podzielenie się rozwiązaniem :ok:
ODPOWIEDZ