iPlus i jego IP

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DOJO
Początkujący użytkownik forum

iPlus i jego IP

Post autor: DOJO »

Już od dłuższego czasu mam kłopoty z iPlusem, jakakolwiek browserówka, gra Mmorpg, która wymaga coś od IP, wywala mnie, przykład z Time Edge (Interia.pl - Czas Wojny). Zaloguje się, i wystarczy że kliknę gdziekolwiek, to już mnie wyloguje.. Tak samo było z Ogame, ale tam sobie poradziłem, ponieważ w opcjach udało mi się odznaczyć opcje IP-Check.
Za każdym razem gdy to się stanie, pisze mi że ta sesja już jest nieważna.. Zasugerowałem że to wina iPlusa, dlaczego? Bo tylko on robi taki psikus, a koleegi - nie. W Szkole - nie..

Czy jest coś, żebym mógł korzystać z browserówek? :niepewny: Choćby jakiś program..
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus i jego IP

Post autor: YaHooo »

DOJO podstawowe pytanie. Próbowałeś korzystać z gry na innej przeglądarce? Bo widzę, że korzystasz z FF, można spróbować IE, Opery, Chrome.
DOJO pisze:Zasugerowałem że to wina iPlusa, dlaczego? Bo tylko on robi taki psikus, a koleegi - nie
A próbowałeś odwrotnie? To znaczy swoją kartę do jego modemu wkładać?

Kolejną sprawą może być to, że podczas działania gry zmienia Ci się IP. Też bym to sprawdził czy tak się nie dzieje.

[ Dodano: 2009-12-12, 16:34 ]
PS. pozwoliłem sobie przenieść Twój wątek do działu Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Coś mi się wydaje, że to może być problem z NATem. Dużo osób na to samo IP i zwyczajnie są problemy.
Można dokupićzewnętrzny dynamiczny (6,10zł/miesięcznie) lub zewnętrzny stały (18,39zł/miesięcznie) adres IP i będziesz tylko Ty miał to IP i żadnych NAT. Można też włączyć go np. na 1-2 miesiące, żeby zobaczyć czy będzie to działać jak trzeba.
Należy zadzwonić do BOKu i poprosić o włączenie zewnętrznego dynamicznego lub statycznego IP. Opłata będzie pomniejszona proporcjonalnie do ilości dni w miesiącu bez włączonej usługi.
Należy oczywiście zmienić po aktywacji APN na odpowiedni, aby IP był zewnętrzny. Na standardowym IP też będzie działać, ale adres będzie wspólny i za NAT.
Awatar użytkownika
DOJO
Początkujący użytkownik forum

Post autor: DOJO »

YaHoo, próbowałem z IE. To samo. A kolega ma radiówkę i nie ma problemów z IP, ale za to gubi pakiety.. Lecz mniejsza z tym. :zdziwko:

=> Cały iPlus to jedno wielkie :cenzura: , wyzyskuje pieniądze w każdy sposób... Odradzam komukolwiek choćby dotknięcia iPlusa. Poszpanują prędkością, i zobaczysz że tą szybkość masz na góra 2 - 4 dni... Wykończy ci się wtedy transfer i wyślą sms'a o możliwości dokupienia MB. Z 160 kb/s spadnie do 4 kb/s... Teraz ten IP... Dodajmy że transfer odnawiają co nowy miesiąc.. Żartuje, Zamiast pierwszego dnia cieszyć się prędkością, musisz poczekać do 14, bo coś jest źle... Albo wyślą ci sms'a że już wyładowany.. XD
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Ja tez odradzam bo to wielkie <<cenzura>>. Play i GG air idą bo nadajnikach plusa i dzieje się jak się dzieje że jakość spada .

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-12-13, 08:53 ]
Na forum nie piszemy z żadnej postaci słów powszechnie uznawanych za obraźliwe/niecenzuralne!.
Ostatnio zmieniony 2009-12-13, 08:52 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

szmitz pisze: Play i GG air idą bo nadajnikach plusa i dzieje się jak się dzieje że jakość spada .
Jeszcze mBankMobile i Carrefour Mova :D
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

szmitz pisze:Ja tez odradzam bo to wielkie G. Play i GG air idą bo nadajnikach plusa
Play tylko rozmowy i transmisja GPRS/EDGE dla pre-paid, HSDPA/abonament ma na wlasnych stacjach.

[ Dodano: 2009-12-12, 23:37 ]
Oczywiście określenie abonament uzywam trochę na wyrost, wiemy o co chodzi>
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

BliSki pisze: Play tylko rozmowy i transmisja GPRS/EDGE
A to transmisja UMTS we fresh'u płacąc normalnie za internet 0,12zł/100 kB nie działa :niepewny: na infrastrukturze Polkomtela ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sp6huk pisze:A to transmisja UMTS we fresh'u płacąc normalnie za internet 0,12zł/100 kB nie działa :niepewny: na infrastrukturze Polkomtela ?
Działa na Polkomtelu. :)

[ Dodano: 2009-12-13, 00:11 ]
No chyba, że jesteś w sieci macierzystej więc jest 0,12zł/100kB po sieci macierzystej. ;)
zDaleKi

Chodzilo mi o to, ze Play ma juz duze pokrycie UMTS w miastach. Dlatego nie korzysta sie z Plusa.
Nie robilem statystyk w ilu miejscach gdzie nie ma Play, to Plus ma UMTS, bo nie uzywam Play.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

BliSki pisze:Nie robilem statystyk w ilu miejscach gdzie nie ma Play, to Plus ma UMTS, bo nie uzywam Play.
Jeszcze takiej sytuacji nie spotkałem, odwrotną tak. (Nie liczę warunków lokalnych takich jak zasłonięty NodeB play przez wysoki blok a NodeB plusa z drugiej strony) Ale, żeby był tylko 3g plusa w danym mieście to nie spotkałem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
zDaleKi

krystianb pisze: Ale, żeby był tylko 3g plusa w danym mieście to nie spotkałem.
O to chodzi w moim pierwszym poście. Zatem Play raczej mimimalnie obciąża transmisją danych stacje Plusa - tak mi się wydaje.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W miastach raczej minimalnie już. Poza to co najwyżej MMSy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Nie robilem statystyk w ilu miejscach gdzie nie ma Play, to Plus ma UMTS, bo nie uzywam Play.
Bardzo dużo takich miejsc jest,lub do niedawna było.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jakieś miesiąc czy dwa temu zrobiłem sobie wycieczkę mała po stolicy z włączonym CellTrackiem i P4 nie miał zasięgu tylko w takich miejscach jak tunele, podziemia.
Nie robiłem oczywiście wycieczki po całej stolicy i w każdych zakamarkach.
Coraz mniej dziur Play ma.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Coraz mniej dziur Play ma.
Że każdy operator ma dziury w dużych miastach to wiadomo ;)
Bardziej chodzi o zasięg,tudzież jego brak w mniejszych miasteczkach/wsiach,czy całych regionach.
Taka Żywiecczyzna na południe od Żywca od dawna świetnie pokryta 3G Plusa doczekała się w ostatnim tygodniu dwóch :rotfl: stacji Playa,po roku od ich wybudowania.
No cóż,budowa radiolinii w górach to za trudne zadanie dla P4,trzeba było rok dumać nad tym,czy kupić łącze od Emitela,czy dalej dumać... :rotfl:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DOJO pisze:YaHoo, próbowałem z IE. To samo.
W takim razie masz problemy z NAT'em jak sugerował ja.michal...

Co do działania iPlusa, powiem, że nie można generalizować. Ja np teraz mam transfer koło 280kB/s ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:masz problemy z NAT'em
W Plusie nie ma natu...przynajmniej nie było do niedawna :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk, jest. :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:W Plusie nie ma natu
Hmm nie ma? Myślałem, że blokowanie połączeń inicjowanych z internetu jest powodowane właśnie istnieniem NAT'u :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal, pokaż mi ten NAT :]

Aż specjalnie sprawdziłem.
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie mam karty iPlusa. Jakiś czas temu miałem zewnętrzne IP wykupione. Potem z tego zrezygnowałem. Byłem za NATem. P2P nie szło w ogóle. Wszystko wypisywało, że jestem za NATem. Do tego jak YaHooo napisał z zewnątrz nie dało rady wejść.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Myślałem, że blokowanie połączeń inicjowanych z internetu jest powodowane właśnie istnieniem NAT'u
Nie ma natu - dostajesz zewnętrzny adres IP,tylko ruch input jest zablokowany,coby "wirusy i inne boty limitu nie zjadały",a także żeby zarobić na klientach potrzebujących dostępu z zewnątrz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:P2P nie szło w ogóle.
No u mnie idzie całkiem dobrze. Jak się trafi na dobrego seeda, to pociągnie się i 250kB/s ;) Ale też wszystko pisze, ze są problemy z konfiguracją sieci (NAT).

[ Dodano: 2009-12-13, 22:23 ]
Patryk pisze:Nie ma natu - dostajesz zewnętrzny adres IP,tylko ruch input jest zablokowany
Rozumiem :)

Jednak dla autora wątku chyba trzeba kupić routowalny adres IP.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Ale też wszystko pisze, ze są problemy z konfiguracją sieci (NAT).
Bo dla wielu programów brak dostępu z zewnątrz jest równoznaczny z obecnością natu,i tak zazwyczaj jest - vide domowe routery.

Tylko Era sadza wielu klientów na jednym zewnętrznym adresie IP - u reszty nie ma żadnego natu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Bo dla wielu programów brak dostępu z zewnątrz jest równoznaczny z obecnością natu,i tak zazwyczaj jest - vide domowe routery.
Myślałem, że jakoś to inaczej jest wykrywane ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Myślałem, że jakoś to inaczej jest wykrywane
NAT jest wykryć bardzo łatwo - wystarczy porównać,czy IP lokalnego komputera jest taki sam,jak IP widoczny w Internecie.
To metoda dająca 100% pewności.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:To metoda dająca 100% pewności.
Ja używam tej metody do sprawdzenia, czy mam zewnętrzny IP. Ale jakoś nie skojarzyłem tego z NAT'em....
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Ale jakoś nie skojarzyłem tego z NAT'em....
NAT w 99% przypadków jest używany do współdzielenia jednego zewnętrznego adresu IP przez wiele końcówek z adresami prywatnymi.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk, sądzę, że jednak NAT. :]
KLIK
ODPOWIEDZ