Moderator: Moderatorzy
Taka na 3 km? Ja na 3 kupiłem 8dBi i jest OK.sp6huk pisze:Antenkę TAKĄ byś musiał kupić
Nazywaj sobie to jak chcesz ale jeśli coś nadaje sygnał to chyba jest nadajniksp6huk pisze:Stacji bazowychChyba się wypiło Jaco
A tłumienie kabla, i strata na konektorze ? Biorąc to pod uwagę, uważam, że byłaby w sam razJaco pisze: Ja na 3 kupiłem 8dBi
A, ile razy była mowa na forum, o tym, że jeżeli mówi się nadajnik, to jest to niepoprawnie, bo jest to ruch obukierunkowy, wysyłanie + pobieranie ?Jaco pisze: Nazywaj sobie to jak chcesz ale jeśli coś nadaje sygnał to chyba jest nadajnik
Tak, dobrze mówisz. Jeżeli sygnał będzie wystarczająco mocny, to połączysz się z UMTSCari pisze:Czyli jezeli dobrze rozumiem to po kupieniu załóżmy ze tej anteny i odpowiedniego modemu zasieg UMTS wzrosnie i bede z nim sie mogl polonczyc tak??
Kabla było 7m tylko. Konektor ma 30cm.sp6huk pisze:A tłumienie kabla, i strata na konektorze ?
Łomatko jak w szczegółachsp6huk pisze:A, ile razy była mowa na forum, o tym, że jeżeli mówi się nadajnik, to jest to niepoprawnie, bo jest to ruch obukierunkowy, wysyłanie + pobieranie ?
O której antenie mówisz w tej chwili ? Bo nie wiem która ma 7 metrów kabla ? Ale myślisz, że 15 dBi by mogła być za mocna, i wystąpiłoby przesterowanie sygnału, bo ja to wątpię, biorąc pod uwagę stratę na kablu, i konektorze.Jaco pisze:Kabla było 7m tylko. Konektor ma 30cm.
OK, JacoJaco pisze:Nadajnik,odbiornik,stacja bazowa,nodeB,ważne aby był zadowolony user gdy mu zacznie net śmigać.
Jeszcze nie odpowiedziałeś Mi na moje pytanie, bo nie wiem czy będziesz internetu używał również w komputerze stacjonarnym, czy tylko na laptopie ?Cari pisze:sp6huk jak znajdziesz jakis ciekawy modem to daj znac
![]()
Mówię o tej 8 dBi http://allegro.pl/item854736175_antena_ ... _inne.html gdyż tę kupiłem . W aukcji jest napisane:sp6huk pisze:O której antenie mówisz w tej chwili ? Bo nie wiem która ma 7 metrów kabla ?
. Więc ja zamówiłem 7m.khayn pisze:Możliwość zamówienia kabla antenowego o innej długości oraz konektora do dowolnego modemu
Zależy w którym miejscu mieszka zainteresowany. Jeśli w takim że prawie w jednej linii ma dwie stacje bazowe to będzie się przełączać między jedną a drugą. U mnie właśnie tak jest i dlatego wybrałem mniejszy panel .sp6huk pisze:Ale myślisz, że 15 dBi by mogła być za mocna, i wystąpiłoby przesterowanie sygnału, bo ja to wątpię, biorąc pod uwagę stratę na kablu, i konektorze.
Nie koniecznie. Wystarczy do PCta dokupić odpowiednią przejściówkę i też będzie działać.Cari pisze:wiec chyba tylko modemy USB wchodza w gre jezeli dobrze mysle tak ?
Teraz już wszystko rozumiem, skąd te 7 metrówJaco pisze:Mówię o tej 8 dBi http://allegro.pl/item854736175_antena_ ... _inne.html gdyż tę kupiłem . W aukcji jest napisane:. Więc ja zamówiłem 7m.khayn pisze:Możliwość zamówienia kabla antenowego o innej długości oraz konektora do dowolnego modemu
A więc niech Cari poda nam nazwę ulicy przy której mieszka,Jaco pisze:Zależy w którym miejscu mieszka zainteresowany. Jeśli w takim że prawie w jednej linii ma dwie stacje bazowe to będzie się przełączać między jedną a drugą. U mnie właśnie tak jest i dlatego wybrałem mniejszy panel .
Dobrze myślisz. W tej sytuacji potrzeba Ci modemu pod USB. Polecam Ci Sierra Wireless 888, lub Huawei E176.Cari pisze:A wlasnie no to chyba bede uzywal na stacjonarnym i laptopie wiec chyba tylko modemy USB wchodza w gre jezeli dobrze mysle tak ?
Też prawda, ale podłączanie modemu z tą przejściówką jest nie ergonomiczne. No chyba, że krótkim przedłużaczem USBJaco pisze:Nie koniecznie. Wystarczy do PCta dokupić odpowiednią przejściówkę i też będzie działać.
Coś za cośsp6huk pisze:ale podłączanie modemu z tą przejściówką jest nie ergonomiczne.
Z możliwością podłączenia anteny oczywiście.sp6huk pisze:W tej sytuacji potrzeba Ci modemu pod USB
Ja tego nie napisałemsp6huk pisze:Jaco napisał/a:
A wlasnie no to chyba bede uzywal na stacjonarnym i laptopie wiec chyba tylko modemy USB wchodza w gre jezeli dobrze mysle tak ?
Dobrze myślisz. W tej sytuacji potrzeba Ci modemu pod USB. Polecam Ci Sierra Wireless 888, lub Huawei E176.
No te modemy co zaproponowałem to mają wejście na antenę zewnętrzną. A może ty coś zaproponujesz teżJaco pisze:Coś za cośsp6huk pisze:ale podłączanie modemu z tą przejściówką jest nie ergonomiczne.
Z możliwością podłączenia anteny oczywiście.sp6huk pisze:W tej sytuacji potrzeba Ci modemu pod USB![]()
Sory,Jaco pisze:Ja tego nie napisałem
Myślę że to co zaproponowałeś wystarczy. Po co robić znów jakąś bezsensowną rywalizację w wyborze modemu. Pełno takich tematów na forum i wystarczy sobie poszukać i poczytać.sp6huk pisze:No te modemy co zaproponowałem to mają wejście na antenę zewnętrzną. A może ty coś zaproponujesz też
Spoko. Zwyczajne psikusy Przemosp6huk pisze:Sory, już poprawiłem.
biedaku ,według wyliczeń pewnego Moderatora przy 7m Kabla konektorzeJaco pisze:Mówię o tej 8 dBi http://allegro.pl/item854...156_i_inne.html gdyż tę kupiłem . W aukcji jest napisane:
khayn napisał/a:
Możliwość zamówienia kabla antenowego o innej długości oraz konektora do dowolnego modemu
. Więc ja zamówiłem 7m
To będzie najlepsze rozwiązanie, bo inaczej to nigdy się tego nie dowiemyCari pisze:No wlasnie i dlatego wydaje mi sie ze ta stacja to nie UMTS ;/Ale nigdy niewiadomo jutro (znaczy dzis
) podjade z laptopem pod ta stacje i zobacze czy to UMTS czy tez nie
![]()
mnie nie trzeba nic rozjaśniać raczej Moderatorom.Może to coś ci rozjaśni .
I niby co tu rozjaśniać? Dobrze wyliczyli, antena praktycznie nie daje zysku, ale pomimo wszystko działa lepiej od wewnętrznej, bo jest kierunkowa, więc ma lepszą komunikację ze stacją bazową (nie zbiera odbić etc) i do tego jest na zewnątrz, a więc ściany domu nie tłumią sygnału. Nie jest to dla Ciebie oczywiste?Irek. pisze:mnie nie trzeba nic rozjaśniać raczej Moderatorom.
Wczoraj wyliczyli ,ze 5m kabla strata 2,5dBi+2-3dBit na złączach =5dBi +tolerancje +30cm konektor a Antena na pewno ma mniej niż 8dBi i masz 0 a Ty masz przecież 7m.
Zakup anteny miał na celu nie poprawienie zasięgu tylko po to aby można było korzystać z HSDPA w domu a nie tylko na zewnątrz. Jej zakup był strzałem w 10. Na zewnątrz takie osiągi miałem i bez anteny. Mówimy tu też o bliskiej odległości stacji bazowej od użytkownika. W historii twoich postów nie chwalisz się niczym więcej niż tym co uzyskałeś na tej czy innej antenie. Nie piszesz w jakiej odległości mieszkasz od stacji bazowej.Irek. pisze:mnie nie trzeba nic rozjaśniać raczej Moderatorom.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=235212#235212 .Irek. pisze:trochę sobie drinkuje to może trochę komplikować odpowiedzi
Jest. Z 3-4 km powinien być zasięg na zewnątrz budynków.Cari pisze:Poznanskiej to UMTS jest ona odalona odemnie okolo 3-4km wiec jest szansa zlapanie z tego UMTS zasiegu
Z mapami różnie jest. Najlepiej się samemu przekonać i ty już to zrobiłeś.Cari pisze:Ponadto zastanawiam sie czemu na mapkach podane jest ze to UMTS![]()
Bardzo dobrze, że to sprawdziłeśCari pisze:Tak wiec bylem i sprawdzielm obydwie stacje nadawcze i co sie okazalo to ktora widze czyli na ul. Komunalnych ma technoleogie EDGEmialem 100% zasiegu.
Szansa jest zawsze. Powiedz jak jest z zabudowaniem w kierunku stacji bazowej przy ul. Poznańskiej. Jest ono chyba dość gęste co ? Ale wydaje, Mi się, że widocznie nie jest to problem, gdyż jak mówiłeś wcześniej złapałeś już sygnał 3G, a więc przy pomocy anteny zewnętrznej "Panel 15 dBi" powinno dać radę złapać sygnał 3G choćby dlatego, że orange na swojej mapie określa zasięg jako dużo większy, a oni od "tak" sobie tego nie zaznaczająCari pisze:ul. Poznanskiej to UMTS jest ona odalona odemnie okolo 3-4km wiec jest szansa zlapanie z tego UMTS zasiegu?
Ja powiem Ci tak, wszystko wychodzi w praniuCari pisze:Nom niestety jest dosc gesto ;/ pewno to zmienia cale okolicznosci? .
Całkowicie możliwe, gdyż Orange ma wydane pozwolenie na uruchomienie stacji bazowej UMTS przy ul. Komunalnych w PleszewieCari pisze:Myslicie ze moziliwe bylo by ze wtedy byly testy na tym z EDGE ?