Orange moze Umts ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Orange moze Umts ?

Post autor: Cari »

A jaki modem byl by w miare dobry za rozsadne pieniadze oraz do tego odpowiednia antena ? ;) Hehe dzieki Wielkie Wam ze nawet w taki dzien jak dzis udzielacie pomocy :ok:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Antenkę TAKĄ byś musiał kupić, a modem to coś od Sierra Wireless, Option, albo Huawei. Coś dobrego znajdę to napiszę ;) No i modem na PCMCIA, szukać tak ? Czy też w komputerze stacjonarnym, chciałbyś z internetu korzystać ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

sp6huk pisze:Antenkę TAKĄ byś musiał kupić
Taka na 3 km? Ja na 3 kupiłem 8dBi i jest OK.
sp6huk pisze:Stacji bazowych ;) Chyba się wypiło Jaco
Nazywaj sobie to jak chcesz ale jeśli coś nadaje sygnał to chyba jest nadajnik :hyhy:
Awatar użytkownika
Cari

Czyli jeżeli dobrze rozumiem to po kupieniu załóżmy ze tej anteny i odpowiedniego modemu zasięg UMTS wzrośnie i będę z nim sie mógł połączyć tak :D ?? :]
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Cari, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze: Ja na 3 kupiłem 8dBi
A tłumienie kabla, i strata na konektorze ? Biorąc to pod uwagę, uważam, że byłaby w sam raz :] No i z tego co wiem to antena nigdy nie ma dokładnie tych 15dBi.

[ Dodano: 2009-12-25, 00:05 ]
Jaco pisze: Nazywaj sobie to jak chcesz ale jeśli coś nadaje sygnał to chyba jest nadajnik :hyhy:
A, ile razy była mowa na forum, o tym, że jeżeli mówi się nadajnik, to jest to niepoprawnie, bo jest to ruch obukierunkowy, wysyłanie + pobieranie ?

[ Dodano: 2009-12-25, 00:06 ]
Cari pisze:Czyli jezeli dobrze rozumiem to po kupieniu załóżmy ze tej anteny i odpowiedniego modemu zasieg UMTS wzrosnie i bede z nim sie mogl polonczyc tak :D ?? :]
Tak, dobrze mówisz. Jeżeli sygnał będzie wystarczająco mocny, to połączysz się z UMTS ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

sp6huk pisze:A tłumienie kabla, i strata na konektorze ?
Kabla było 7m tylko. Konektor ma 30cm.
sp6huk pisze:A, ile razy była mowa na forum, o tym, że jeżeli mówi się nadajnik, to jest to niepoprawnie, bo jest to ruch obukierunkowy, wysyłanie + pobieranie ?
Łomatko jak w szczegółach :hyhy:

Nadajnik,odbiornik,stacja bazowa,nodeB,ważne aby był zadowolony user gdy mu zacznie net śmigać. ;)
Awatar użytkownika
Cari

Okejas Dziekuje Wam Bardzo ;] :ok: sp6huk jak znajdziesz jakis ciekawy modem to daj znac ;) :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Kabla było 7m tylko. Konektor ma 30cm.
O której antenie mówisz w tej chwili ? Bo nie wiem która ma 7 metrów kabla ? Ale myślisz, że 15 dBi by mogła być za mocna, i wystąpiłoby przesterowanie sygnału, bo ja to wątpię, biorąc pod uwagę stratę na kablu, i konektorze.
Jaco pisze:Nadajnik,odbiornik,stacja bazowa,nodeB,ważne aby był zadowolony user gdy mu zacznie net śmigać. ;)
OK, Jaco :ok: Nie przejmuj się Moim gadaniem ;)

[ Dodano: 2009-12-25, 00:18 ]
Cari pisze: :ok: sp6huk jak znajdziesz jakis ciekawy modem to daj znac ;) :)
Jeszcze nie odpowiedziałeś Mi na moje pytanie, bo nie wiem czy będziesz internetu używał również w komputerze stacjonarnym, czy tylko na laptopie ?
Awatar użytkownika
Jaco

sp6huk pisze:O której antenie mówisz w tej chwili ? Bo nie wiem która ma 7 metrów kabla ?
Mówię o tej 8 dBi http://allegro.pl/item854736175_antena_ ... _inne.html gdyż tę kupiłem . W aukcji jest napisane:
khayn pisze:Możliwość zamówienia kabla antenowego o innej długości oraz konektora do dowolnego modemu
. Więc ja zamówiłem 7m.
sp6huk pisze:Ale myślisz, że 15 dBi by mogła być za mocna, i wystąpiłoby przesterowanie sygnału, bo ja to wątpię, biorąc pod uwagę stratę na kablu, i konektorze.
Zależy w którym miejscu mieszka zainteresowany. Jeśli w takim że prawie w jednej linii ma dwie stacje bazowe to będzie się przełączać między jedną a drugą. U mnie właśnie tak jest i dlatego wybrałem mniejszy panel .
Awatar użytkownika
Cari

A wlasnie no to chyba bede uzywal na stacjonarnym i laptopie wiec chyba tylko modemy USB wchodza w gre jezeli dobrze mysle tak ? ;)
Awatar użytkownika
Jaco

Cari pisze:wiec chyba tylko modemy USB wchodza w gre jezeli dobrze mysle tak ?
Nie koniecznie. Wystarczy do PCta dokupić odpowiednią przejściówkę i też będzie działać.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Mówię o tej 8 dBi http://allegro.pl/item854736175_antena_ ... _inne.html gdyż tę kupiłem . W aukcji jest napisane:
khayn pisze:Możliwość zamówienia kabla antenowego o innej długości oraz konektora do dowolnego modemu
. Więc ja zamówiłem 7m.
Teraz już wszystko rozumiem, skąd te 7 metrów ;) :ok:
Jaco pisze:Zależy w którym miejscu mieszka zainteresowany. Jeśli w takim że prawie w jednej linii ma dwie stacje bazowe to będzie się przełączać między jedną a drugą. U mnie właśnie tak jest i dlatego wybrałem mniejszy panel .
A więc niech Cari poda nam nazwę ulicy przy której mieszka,
Cari pisze:A wlasnie no to chyba bede uzywal na stacjonarnym i laptopie wiec chyba tylko modemy USB wchodza w gre jezeli dobrze mysle tak ?
Dobrze myślisz. W tej sytuacji potrzeba Ci modemu pod USB. Polecam Ci Sierra Wireless 888, lub Huawei E176.

[ Dodano: 2009-12-25, 00:29 ]
Jaco pisze:Nie koniecznie. Wystarczy do PCta dokupić odpowiednią przejściówkę i też będzie działać.
Też prawda, ale podłączanie modemu z tą przejściówką jest nie ergonomiczne. No chyba, że krótkim przedłużaczem USB :D
Ostatnio zmieniony 2009-12-25, 00:35 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

sp6huk pisze:ale podłączanie modemu z tą przejściówką jest nie ergonomiczne.
Coś za coś ;)
sp6huk pisze:W tej sytuacji potrzeba Ci modemu pod USB
Z możliwością podłączenia anteny oczywiście. :)

[ Dodano: 2009-12-25, 00:32 ]
sp6huk pisze:Jaco napisał/a:
A wlasnie no to chyba bede uzywal na stacjonarnym i laptopie wiec chyba tylko modemy USB wchodza w gre jezeli dobrze mysle tak ?
Dobrze myślisz. W tej sytuacji potrzeba Ci modemu pod USB. Polecam Ci Sierra Wireless 888, lub Huawei E176.
Ja tego nie napisałem :P
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:
sp6huk pisze:ale podłączanie modemu z tą przejściówką jest nie ergonomiczne.
Coś za coś ;)
sp6huk pisze:W tej sytuacji potrzeba Ci modemu pod USB
Z możliwością podłączenia anteny oczywiście. :)
No te modemy co zaproponowałem to mają wejście na antenę zewnętrzną. A może ty coś zaproponujesz też ;)
Uważam, że Huawei E176 i Sierra Wireless to dobre modemy.
Jaco pisze:Ja tego nie napisałem :P
Sory, :zawstydzony: już poprawiłem.
Awatar użytkownika
Jaco

sp6huk pisze:No te modemy co zaproponowałem to mają wejście na antenę zewnętrzną. A może ty coś zaproponujesz też
Myślę że to co zaproponowałeś wystarczy. Po co robić znów jakąś bezsensowną rywalizację w wyborze modemu. Pełno takich tematów na forum i wystarczy sobie poszukać i poczytać.
sp6huk pisze:Sory :zawstydzony: , już poprawiłem.
Spoko. Zwyczajne psikusy Przemo :hyhy:
Irek.
### BAN ###

Post autor: Irek. »

Jaco pisze:Mówię o tej 8 dBi http://allegro.pl/item854...156_i_inne.html gdyż tę kupiłem . W aukcji jest napisane:
khayn napisał/a:
Możliwość zamówienia kabla antenowego o innej długości oraz konektora do dowolnego modemu
. Więc ja zamówiłem 7m
biedaku ,według wyliczeń pewnego Moderatora przy 7m Kabla konektorze
,złączkach zostaje Ci około 0dBi wzmocnienia albo nawet jest gorzej niż bez Anteny. :rotfl:
Awatar użytkownika
Jaco

Irek. pisze:biedaku ,
:]

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Może to coś ci rozjaśni .
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Kolega Cari powiedział, że mieszka przy ulicy Wschodniej, i liczył on odległość do stacji bazowej przy ulicy Poznańskiej, bo tam jest właśnie ~3 km, bo do tej na Komunalnych jest ~800 metrów. Tylko Ciekawe czy jest czynna, ale wydaje Mi się, że tak bo zasięgiem 3G jest pokryty duży obszar w koło Pleszewa, wg. mapy Orange. W takiej sytuacji to by antenka 8 dBi wystarczyła, tylko dziwne dlaczego modem sam z Siebie nie łapałby UMTS z tak małej odległości :roll:
Ostatnio zmieniony 2009-12-25, 00:55 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cari

No wlasnie i dlatego wydaje mi sie ze ta stacja to nie UMTS ;/ ;) Ale nigdy niewiadomo jutro (znaczy dzis :rotfl: ) podjade z laptopem pod ta stacje i zobacze czy to UMTS czy tez nie :) :cfaniak:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cari pisze:No wlasnie i dlatego wydaje mi sie ze ta stacja to nie UMTS ;/ ;) Ale nigdy niewiadomo jutro (znaczy dzis :rotfl: ) podjade z laptopem pod ta stacje i zobacze czy to UMTS czy tez nie :) :cfaniak:
To będzie najlepsze rozwiązanie, bo inaczej to nigdy się tego nie dowiemy :ok: Nie wierzę, w to, że iCON 225, ma tak słabą antenkę, że nie łapie sygnału z takiej odległości, no ale wszystko jest możliwe "prawa fizyki" :hyhy:
Irek.
### BAN ###

Post autor: Irek. »

Może to coś ci rozjaśni .
mnie nie trzeba nic rozjaśniać raczej Moderatorom.
Wczoraj wyliczyli ,ze 5m kabla strata 2,5dBi+2-3dBit na złączach =5dBi +tolerancje +30cm konektor a Antena na pewno ma mniej niż 8dBi i masz 0 a Ty masz przecież 7m.
Wiec czego nie rozumiesz?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21406
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Irek. pisze:mnie nie trzeba nic rozjaśniać raczej Moderatorom.
Wczoraj wyliczyli ,ze 5m kabla strata 2,5dBi+2-3dBit na złączach =5dBi +tolerancje +30cm konektor a Antena na pewno ma mniej niż 8dBi i masz 0 a Ty masz przecież 7m.
I niby co tu rozjaśniać? Dobrze wyliczyli, antena praktycznie nie daje zysku, ale pomimo wszystko działa lepiej od wewnętrznej, bo jest kierunkowa, więc ma lepszą komunikację ze stacją bazową (nie zbiera odbić etc) i do tego jest na zewnątrz, a więc ściany domu nie tłumią sygnału. Nie jest to dla Ciebie oczywiste? :szok:
Awatar użytkownika
Jaco

Irek. pisze:mnie nie trzeba nic rozjaśniać raczej Moderatorom.
Zakup anteny miał na celu nie poprawienie zasięgu tylko po to aby można było korzystać z HSDPA w domu a nie tylko na zewnątrz. Jej zakup był strzałem w 10. Na zewnątrz takie osiągi miałem i bez anteny. Mówimy tu też o bliskiej odległości stacji bazowej od użytkownika. W historii twoich postów nie chwalisz się niczym więcej niż tym co uzyskałeś na tej czy innej antenie. Nie piszesz w jakiej odległości mieszkasz od stacji bazowej.

Wtrącasz się niepotrzebnie robiąc zamieszanie. Zapewne znów
Irek. pisze:trochę sobie drinkuje to może trochę komplikować odpowiedzi
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=235212#235212 . :dobani:

[ Dodano: 2009-12-25, 10:47 ]
Ponadto temat jest o antenach i zasięgu zatem przenoszę go do odpowiedniego działu.
Awatar użytkownika
Cari

Tak wiec bylem i sprawdzielm obydwie stacje nadawcze i co sie okazalo to ktora widze czyli na ul. Komunalnych ma technoleogie EDGE :szok: mialem 100% zasiegu. A na ul. Poznanskiej to UMTS jest ona odalona odemnie okolo 3-4km wiec jest szansa zlapanie z tego UMTS zasiegu ;) ? Ponadto zastanawiam sie czemu na mapkach podane jest ze to UMTS :niepewny:
Awatar użytkownika
Jaco

Cari pisze:Poznanskiej to UMTS jest ona odalona odemnie okolo 3-4km wiec jest szansa zlapanie z tego UMTS zasiegu
Jest. Z 3-4 km powinien być zasięg na zewnątrz budynków.
Cari pisze:Ponadto zastanawiam sie czemu na mapkach podane jest ze to UMTS :niepewny:
Z mapami różnie jest. Najlepiej się samemu przekonać i ty już to zrobiłeś. :ok:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cari pisze:Tak wiec bylem i sprawdzielm obydwie stacje nadawcze i co sie okazalo to ktora widze czyli na ul. Komunalnych ma technoleogie EDGE :szok: mialem 100% zasiegu.
Bardzo dobrze, że to sprawdziłeś :ok:
Cari pisze:ul. Poznanskiej to UMTS jest ona odalona odemnie okolo 3-4km wiec jest szansa zlapanie z tego UMTS zasiegu ;) ?
Szansa jest zawsze. Powiedz jak jest z zabudowaniem w kierunku stacji bazowej przy ul. Poznańskiej. Jest ono chyba dość gęste co ? Ale wydaje, Mi się, że widocznie nie jest to problem, gdyż jak mówiłeś wcześniej złapałeś już sygnał 3G, a więc przy pomocy anteny zewnętrznej "Panel 15 dBi" powinno dać radę złapać sygnał 3G choćby dlatego, że orange na swojej mapie określa zasięg jako dużo większy, a oni od "tak" sobie tego nie zaznaczają ;)
Awatar użytkownika
Cari

Nom niestety jest dosc gesto ;/ pewno to zmienia cale okolicznosci ;)? . Myslicie ze moziliwe bylo by ze wtedy byly testy na tym z EDGE ? :) ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cari pisze:Nom niestety jest dosc gesto ;/ pewno to zmienia cale okolicznosci ;)? .
Ja powiem Ci tak, wszystko wychodzi w praniu :D Ale wydaje Mi się, że jednak powinieneś łapać u Siebie sygnał 3G,
Cari pisze:Myslicie ze moziliwe bylo by ze wtedy byly testy na tym z EDGE ?
Całkowicie możliwe, gdyż Orange ma wydane pozwolenie na uruchomienie stacji bazowej UMTS przy ul. Komunalnych w Pleszewie ;)
Awatar użytkownika
Jaco

Ten swój modem możesz sprawdzić na zewnątrz? Chodzi mi o próbę połączenia na zewnątrz i sprawdzenie transferu. Ważne aby nie było po przekroczeniu limitu.

Ja tak testowałem na lakpku z Huawei e870
Awatar użytkownika
Cari

Pewnie zaraz to zrobie ale interesuje Cie ping ? ;)
ODPOWIEDZ