Jak połaczyć Play Online z TV Samsung?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
worekgdy
Początkujący użytkownik forum

Jak połaczyć Play Online z TV Samsung?

Post autor: worekgdy »

Witam.
Proszę o informację czy da się połączyć TV Samsung LE40B651 z funkcją DLNA z internetem Play Online.
Na chwilę obecna połączenie TV z laptopem mam zrobione w następujący sposób.
Play Online --> Laptop --> Wi-fi <----> Router Asmax AR-804GU połaczony kablem przez gniazda RJ-45 z --> TV

Czy jest możliwość udostępniania połączenia internetowgo za pomocą karty bezprzewodowej z laptopa dla TV za pomocą routera? Jeżeli tak, to jak ustawić router i ? Na chwilę obecną bezproblemowe jest przesyłanie danych (jpg, avi, mp3 itp.) z laptopa do TV. Ustawienia w TV mam na auto, czyli IP, DNS itp. ustawia sam sobie. Niestety nie chodzą widżety, ponieważ TV nie widzi sygnału internetowego.

Istnieje owszem dedykowana karta Samsunga Wi-Fi do TV, ale koszt na dzień dzisiejszy to ok 200-250 zł. Nie chcę ponosić kosztów zanim nie sprawdzę tej wersji połaczenia. Może ma ktoś doświadczenie w ustawianiu tego typu połączenia. Serdecznie dziękuję z góry, a moderatorów proszę o przeniesienie tematu do innego działu jeżeli umieściłem go w niewłaściwym (choć lepszego nie znalazłem).
Pozdrawiam Tomek.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Jak połaczyć Play Online z TV Samsung?

Post autor: krystianb »

Zakupy nie potrzebne. Wystarczy że wyłączysz dhcp w routerze i zrobisz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> na połączeniu dialup, "kierując" neta na kartę bezprzewodową. Najlepiej jeszcze ręcznie ustawić IP i TV, bo dhcp icsowe nie zawsze działa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
pasza_sadyka
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pasza_sadyka »

Nie wiem czy modem który masz współpracuje z routerem D100 huaweja ale jeśli obsługuje to może warto zastanowić się nad takim wydatkiem - koszt już o wiele mniejszy bo można ten router wyhaczyć za 100-120zł. W routerze jest jedno rj45 którym możesz podłączyć samsunga a laps czy cokolwiek innego po wifi. Sam korzystam z takiego połączenia.
Awatar użytkownika
worekgdy

@krystianb jutro przetestuję Twoja radę, bo obecnie jestem w pracy.

@pasza_sadyka myślę, że na 100% współpracuje, ale skoro już mam niepotrzebny (na chwilę obecną) router, to warto go odpalić i niech zarabia na siebie :D .

Jak się uda to dam znać, a jak nie to też napiszę.
Pozdrawiam Tomek

Jak obiecałem tak piszę. Niestety :cry: nie udało mi się ustanowić połączenia. Walczyłem z routerem jak lew, ale niestety poddaję się - za dużo tam parametrów jak dla mnie. Choć myślę, że wina tu leży gdzieś na linii komputer - Wi-Fi, bo włączyłem drugiego laptopa i niestety on dla połączenia z siecią bezprzewodową komputera, który spięty jest z Play'em Online, też nie widzi netu. Trudno, jak może ktoś kiedyś łopatologicznie wyłoży całość to powalczę jeszcze. Na razie biorę sie za lekturę na forum, bo braki ogromne.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
worekgdy

Hmm no więc dalej. Udało się przekazać sygnał Play'a na drugi laptop - pomógł post ICS
Jednak jak się domyślam Asmax'em AR 804gu chyba nic nie zdziałam. Z wiadomości, które przeczytałem wychodzi na to, że będę potrzebował AP z trybem client mode. Jeżeli to jedyna słuszna prawda, to chyba prędzej się skuszę na router WI-FI Huawei'a, o którym pisał @pasza_sadyka kilka postów wyżej.

Tylko z drugiej strony patrząc - przesyłam bezprzewodowo do routera, a dalej kablem do TV różne media (filmy, muzyka) i wszystko chodzi. To czy podając sygnał internetowy na router za pomocą Wi-Fi, będzie można go odebrać portem LAN? Czy mus jest sygnał podawać portem WAN?

Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

worekgdy pisze:Tylko z drugiej strony patrząc - przesyłam bezprzewodowo do routera, a dalej kablem do TV różne media (filmy, muzyka) i wszystko chodzi. To czy podając sygnał internetowy na router za pomocą Wi-Fi, będzie można go odebrać portem LAN? Czy mus jest sygnał podawać portem WAN?
Przy prawidłowo skonfigurowanym routerze (czyli wyłączone w nim dhcp) I dobrze skonfigurowanych adresach IP powinno się udać uzyskać połączenie z netem w Twojej konfiguracji. Najprawdopodobniej TV nie dostaje dobrego IP.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:Przy prawidłowo skonfigurowanym routerze (czyli wyłączone w nim dhcp)
Z pierwszego postaw wynika, że laptop jest podłączony z laptopem za pomocą wi-fi (tu należy wyłączyć DHCP), natomiast TV z routerem po kabelku (tu niech DHCP będzie włączone wtedy TV na pewno dostanie dobre IP, jeśli się wyłączy DHCP to trzeba w TV wpisać odpowiedni adres IP, DNS, bramę).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:natomiast TV z routerem po kabelku (tu niech DHCP będzie włączone wtedy TV na pewno dostanie dobre IP, jeśli się wyłączy DHCP to trzeba w TV wpisać odpowiedni adres IP, DNS, bramę).
Wtedy router musiał by mieć funkcję WISP (ap client) i drugi raz routować pakiety. Jeśli na TV dobrze skonfiguruje się IP i bramę to wtedy pakiety będą szły bezpośrednio z kompa, bez potrzeby korzystania z funkcji WISP.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ale mi się wydało, że kolega chce założyć sieć wi-fi. Bo tak jak piszesz rzeczywiście jest lepiej.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ