Jak połaczyć Play Online z TV Samsung?
Moderator: Moderatorzy
- worekgdy
- Początkujący użytkownik forum
Jak połaczyć Play Online z TV Samsung?
Witam.
Proszę o informację czy da się połączyć TV Samsung LE40B651 z funkcją DLNA z internetem Play Online.
Na chwilę obecna połączenie TV z laptopem mam zrobione w następujący sposób.
Play Online --> Laptop --> Wi-fi <----> Router Asmax AR-804GU połaczony kablem przez gniazda RJ-45 z --> TV
Czy jest możliwość udostępniania połączenia internetowgo za pomocą karty bezprzewodowej z laptopa dla TV za pomocą routera? Jeżeli tak, to jak ustawić router i ? Na chwilę obecną bezproblemowe jest przesyłanie danych (jpg, avi, mp3 itp.) z laptopa do TV. Ustawienia w TV mam na auto, czyli IP, DNS itp. ustawia sam sobie. Niestety nie chodzą widżety, ponieważ TV nie widzi sygnału internetowego.
Istnieje owszem dedykowana karta Samsunga Wi-Fi do TV, ale koszt na dzień dzisiejszy to ok 200-250 zł. Nie chcę ponosić kosztów zanim nie sprawdzę tej wersji połaczenia. Może ma ktoś doświadczenie w ustawianiu tego typu połączenia. Serdecznie dziękuję z góry, a moderatorów proszę o przeniesienie tematu do innego działu jeżeli umieściłem go w niewłaściwym (choć lepszego nie znalazłem).
Pozdrawiam Tomek.
Proszę o informację czy da się połączyć TV Samsung LE40B651 z funkcją DLNA z internetem Play Online.
Na chwilę obecna połączenie TV z laptopem mam zrobione w następujący sposób.
Play Online --> Laptop --> Wi-fi <----> Router Asmax AR-804GU połaczony kablem przez gniazda RJ-45 z --> TV
Czy jest możliwość udostępniania połączenia internetowgo za pomocą karty bezprzewodowej z laptopa dla TV za pomocą routera? Jeżeli tak, to jak ustawić router i ? Na chwilę obecną bezproblemowe jest przesyłanie danych (jpg, avi, mp3 itp.) z laptopa do TV. Ustawienia w TV mam na auto, czyli IP, DNS itp. ustawia sam sobie. Niestety nie chodzą widżety, ponieważ TV nie widzi sygnału internetowego.
Istnieje owszem dedykowana karta Samsunga Wi-Fi do TV, ale koszt na dzień dzisiejszy to ok 200-250 zł. Nie chcę ponosić kosztów zanim nie sprawdzę tej wersji połaczenia. Może ma ktoś doświadczenie w ustawianiu tego typu połączenia. Serdecznie dziękuję z góry, a moderatorów proszę o przeniesienie tematu do innego działu jeżeli umieściłem go w niewłaściwym (choć lepszego nie znalazłem).
Pozdrawiam Tomek.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak połaczyć Play Online z TV Samsung?
Zakupy nie potrzebne. Wystarczy że wyłączysz dhcp w routerze i zrobisz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> na połączeniu dialup, "kierując" neta na kartę bezprzewodową. Najlepiej jeszcze ręcznie ustawić IP i TV, bo dhcp icsowe nie zawsze działa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie wiem czy modem który masz współpracuje z routerem D100 huaweja ale jeśli obsługuje to może warto zastanowić się nad takim wydatkiem - koszt już o wiele mniejszy bo można ten router wyhaczyć za 100-120zł. W routerze jest jedno rj45 którym możesz podłączyć samsunga a laps czy cokolwiek innego po wifi. Sam korzystam z takiego połączenia.
- worekgdy
@krystianb jutro przetestuję Twoja radę, bo obecnie jestem w pracy.
@pasza_sadyka myślę, że na 100% współpracuje, ale skoro już mam niepotrzebny (na chwilę obecną) router, to warto go odpalić i niech zarabia na siebie
.
Jak się uda to dam znać, a jak nie to też napiszę.
Pozdrawiam Tomek
Jak obiecałem tak piszę. Niestety
nie udało mi się ustanowić połączenia. Walczyłem z routerem jak lew, ale niestety poddaję się - za dużo tam parametrów jak dla mnie. Choć myślę, że wina tu leży gdzieś na linii komputer - Wi-Fi, bo włączyłem drugiego laptopa i niestety on dla połączenia z siecią bezprzewodową komputera, który spięty jest z Play'em Online, też nie widzi netu. Trudno, jak może ktoś kiedyś łopatologicznie wyłoży całość to powalczę jeszcze. Na razie biorę sie za lekturę na forum, bo braki ogromne.
Pozdrawiam Tomek
@pasza_sadyka myślę, że na 100% współpracuje, ale skoro już mam niepotrzebny (na chwilę obecną) router, to warto go odpalić i niech zarabia na siebie

Jak się uda to dam znać, a jak nie to też napiszę.
Pozdrawiam Tomek
Jak obiecałem tak piszę. Niestety

Pozdrawiam Tomek
- worekgdy
Hmm no więc dalej. Udało się przekazać sygnał Play'a na drugi laptop - pomógł post ICS
Jednak jak się domyślam Asmax'em AR 804gu chyba nic nie zdziałam. Z wiadomości, które przeczytałem wychodzi na to, że będę potrzebował AP z trybem client mode. Jeżeli to jedyna słuszna prawda, to chyba prędzej się skuszę na router WI-FI Huawei'a, o którym pisał @pasza_sadyka kilka postów wyżej.
Tylko z drugiej strony patrząc - przesyłam bezprzewodowo do routera, a dalej kablem do TV różne media (filmy, muzyka) i wszystko chodzi. To czy podając sygnał internetowy na router za pomocą Wi-Fi, będzie można go odebrać portem LAN? Czy mus jest sygnał podawać portem WAN?
Pozdrawiam Tomek
Jednak jak się domyślam Asmax'em AR 804gu chyba nic nie zdziałam. Z wiadomości, które przeczytałem wychodzi na to, że będę potrzebował AP z trybem client mode. Jeżeli to jedyna słuszna prawda, to chyba prędzej się skuszę na router WI-FI Huawei'a, o którym pisał @pasza_sadyka kilka postów wyżej.
Tylko z drugiej strony patrząc - przesyłam bezprzewodowo do routera, a dalej kablem do TV różne media (filmy, muzyka) i wszystko chodzi. To czy podając sygnał internetowy na router za pomocą Wi-Fi, będzie można go odebrać portem LAN? Czy mus jest sygnał podawać portem WAN?
Pozdrawiam Tomek
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przy prawidłowo skonfigurowanym routerze (czyli wyłączone w nim dhcp) I dobrze skonfigurowanych adresach IP powinno się udać uzyskać połączenie z netem w Twojej konfiguracji. Najprawdopodobniej TV nie dostaje dobrego IP.worekgdy pisze:Tylko z drugiej strony patrząc - przesyłam bezprzewodowo do routera, a dalej kablem do TV różne media (filmy, muzyka) i wszystko chodzi. To czy podając sygnał internetowy na router za pomocą Wi-Fi, będzie można go odebrać portem LAN? Czy mus jest sygnał podawać portem WAN?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z pierwszego postaw wynika, że laptop jest podłączony z laptopem za pomocą wi-fi (tu należy wyłączyć DHCP), natomiast TV z routerem po kabelku (tu niech DHCP będzie włączone wtedy TV na pewno dostanie dobre IP, jeśli się wyłączy DHCP to trzeba w TV wpisać odpowiedni adres IP, DNS, bramę).krystianb pisze:Przy prawidłowo skonfigurowanym routerze (czyli wyłączone w nim dhcp)
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wtedy router musiał by mieć funkcję WISP (ap client) i drugi raz routować pakiety. Jeśli na TV dobrze skonfiguruje się IP i bramę to wtedy pakiety będą szły bezpośrednio z kompa, bez potrzeby korzystania z funkcji WISP.YaHooo pisze:natomiast TV z routerem po kabelku (tu niech DHCP będzie włączone wtedy TV na pewno dostanie dobre IP, jeśli się wyłączy DHCP to trzeba w TV wpisać odpowiedni adres IP, DNS, bramę).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale mi się wydało, że kolega chce założyć sieć wi-fi. Bo tak jak piszesz rzeczywiście jest lepiej.
Pozdrawiam YaHooo