Witam Wszystkich
Postanowiłem poprosic was o pomoc poniewaz skończyły mi sie pomysły odnośnie tego jak zainstalowac modem ZTE MF636DB oczywiście z pominięciem aplikacji BE którą to orange na siłe uszczęśliwia swoich klientów. Na dzień dobry sciągnołem sterowniki do tego modemu, można je bez problemu znaleźć na stronie producenta oraz na stronach sieci PLAY.
Przed zainstalowaniem sterowników włożyłem modem do portu USB i oczywiście modem koniecznie chciał instalować Orange-ową aplikacje. wyłaczenie autostartu rozwiązuje ten problem. System znajduje wówczas tylko dysk wymienny na której jest załadowana aplikacja BE. wtedy uruchomiłem instalke ze sterownikami, po dłuższej chwili modem został zrestartowany co objawiło sie zgaszeniem lampek na kilka sekund. Po tym zabiegu w menedżerze urządzeń pojawiło sie urządzenie pamięci masowej z wykrzyknikiem (w opisie nie można uruchomić urządzenia) po ręcznym usunięciu i kliknieciu przycisku skanuj w poszukiwaniu zmian sprzetu system odnalazł kilka urządzeń których nazw niestety nie spamiętałem. Finalnie po uruchomieniu programu TopNetInfo skonfigurowaniu połaczenia, wybrania odpowiedniego modemu itd. itp. mozna było uzyskać połaczenie. Wszystko działało pięknie do czasu gdy zamknąłem aplikacje TNI i odłączyłem modem od portu USB, po jego ponownym włożeniu, modem nie jest juz wykrywany jedynym urządzeniem które pojawia sie w systemie jest ZTE Diagnostic Interface. może modem musi byc zainicjowany jakąś komenda AT? Dodam jeszcze ze po wszystkim dysk wymienny z aplikacją BE nie jest juz widoczny w systemie. a modem po podłączeniu do innego komputera zachowuje sie tak jak przy pierwszym uruchomieniu sprzętu co raczej potwierdza ze jest sprawny.
ZTE MF636DB z Orange instalacja w windows 7
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: ZTE MF636DB z Orange instalacja w windows 7
Na początek zaleciłbym wyłączyć wirtualny cd-rom jak tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=233696#233696 Wtedy nie będzie Ci się modem samoczynnie instalował i będziesz mógł sam ręcznie zainstalować na stałe sterowniki.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem juz nie chce instalowac nic automatycznie, nie jest <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> wykrywany dysk z aplikacją Orange. Jedynym urządzeniem które pojawia sie w systemie jest ZTE Diagnostic Interface w zakładce Porty COM&LPT
[ Dodano: 2009-12-29, 22:41 ]
Udało mi sie rozwiązać problem, odinstalowałem wszystko łącznie ze sterownikami całą procedure wykonałem tak jak opisałem na początku postu, jednak w chwili kiedy modem był wykryty ponownie uruchomiłem program ze sterownikami, instalacja trwała teraz nieco dłużej dodatkowo skorzystałem z rady YaHooo i wyłączyłem autostart. Teraz modem jest poprawnie wykrywany po każdym włożeniu do komputera z programem TopNetInfo działa rewelacyjnie.
[ Dodano: 2009-12-29, 22:41 ]
Udało mi sie rozwiązać problem, odinstalowałem wszystko łącznie ze sterownikami całą procedure wykonałem tak jak opisałem na początku postu, jednak w chwili kiedy modem był wykryty ponownie uruchomiłem program ze sterownikami, instalacja trwała teraz nieco dłużej dodatkowo skorzystałem z rady YaHooo i wyłączyłem autostart. Teraz modem jest poprawnie wykrywany po każdym włożeniu do komputera z programem TopNetInfo działa rewelacyjnie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zatem bardzo fajnie, że już działascarylukas pisze:Teraz modem jest poprawnie wykrywany po każdym włożeniu do komputera z programem TopNetInfo działa rewelacyjnie.

Pozdrawiam YaHooo