HUAWEI E160G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kreshi
Początkujący użytkownik forum

HUAWEI E160G

Post autor: kreshi »

Otóż mam taki problem. Włączam blueconnect, daję połącz i dochodzi do podłączanie urządzenia i stoi do końca i wyskakuje, że port nie jest otwarty, natomiast założyłem 2 konto(użytkownik) i tam wszystko cacy bez żadnych problemów. O co chodzi??? Jak to naprawić???

[ Dodano: 2009-12-31, 19:45 ]
Słyszałem ze jest coś takiego jak się wyloguje z sieci w czasie połączenia. Zapomniałem dodać, że gdy używałem blueconnecta to padła bateria na laptopie a nie wyłączyłem go i od tego czasu już nie działa
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: HUAWEI E160G

Post autor: Chris-Kr »

kreshi pisze:Otóż mam taki problem. Włączam blueconnect, daję połącz i dochodzi do podłączanie urządzenia i stoi do końca i wyskakuje, że port nie jest otwarty, natomiast założyłem 2 konto(użytkownik) i tam wszystko cacy bez żadnych problemów. O co chodzi??? Jak to naprawić???
Na stronie ze spisem wiadomości było coś o błędzie 619, a tutaj, w samej wiadomości nic na ten temat nie widzę.
Ale jeśli masz błąd 619 i dostajesz komunikat, że port używany do tego połączenia został zamknięty, to może oznaczać, że masz ustawiony niewłaściwy APN, lub że w ogóle żaden nie jest ustawiony.
Otwórz "Menadżera urządzeń", znajdź swój modem Huawei, kliknij w niego prawym klawiszem myszy i wybierz "Właściwości".
W oknie, które się otworzy wybierz zakładkę "Zaawansowane" i tam w okienku "Dodatkowe polecenia inicjujące" powinien być taki string:
AT+CGDCONT=1,"IP","APN"
gdzie zamiast liter APN powinien być wpisany APN właściwy dla Ery (chyba "erainternet", nie jestem pewien).
Jeśli będzie inny lub nic tam nie będzie wpisane, to znaczy, że znalazłeś przyczynę.
Z tego co widzę, to Mobile Partner (i zapewne Blueconnect również) wcale nie ustawia APN-u, i to nawet pomimo tego, że w ustawieniach programu jest on podany i ręcznie się go wybierze.

[ Dodano: 2010-01-02, 00:53 ]
Doszedłem, że Mobile Connect dlatego nie ustawia APN-u, gdyż następuje konflikt z programem Top_NetInfo.
O ile Mobile Connect oraz inne menadżery połączeń wysyłają APN bezpośrednio do modemu, to TNI zapisuje string AT+CGDCONT=1,"IP","APN" w systemie, jako "dodatkowe polecenie inicjujące".
W związku z tym, jeśli w danym systemie TNI był chociaż raz użyty, to polecenie ustawienia APN-u wysłane przez Mobile Partnera bezpośrednio do modemu będzie nieskuteczne.
Krzysztof
bambusik

Post autor: bambusik »

No i co teraz mam zrobi??Posłuchałem forumowicza który tak zachwalal ten Top_NetInfo i zainstalowalem go, ile sie przy nim naglowilem i tez nie dziala. Co teraz mam zrobic?? Teraz juz nie wystepuje u mnie ten ''ERROR 619'' tylko wyswietla sie komunikat ''ERROR 651''
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bambusik pisze:Teraz juz nie wystepuje u mnie ten ''ERROR 619'' tylko wyswietla sie komunikat ''ERROR 651''
A modem przechodzi Kwerendę http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=55678#55678 ?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bambusik

Ja mam VISTE a nie XP!! Jak mam uzyska klikając prawym klawiszem myszki na ''Moj komputer'' potem ''Wlasciwosci'' skoro mam Viste zrobilem wlasnie te kwerende i bez zmian.
Ostatnio zmieniony 2010-01-02, 12:56 przez bambusik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

bambusik pisze:Jak mam uzyska klikając prawym klawiszem myszki na ''Moj komputer'' potem ''Wlasciwosci'' skoro mam Viste
Tak samo jak w XP. Wejdź w menadżer urządzeń i dalej rób tak samo jak w podanym linku.

[
Awatar użytkownika
Jaco

bambusik pisze:zrobilem wlasnie te kwerende
Ale czy nie ma błędów? Modem przechodzi kwerendę. Nie ma żadnych komunikatów o zajętych portach?
bambusik

Zrobilem te kwarende, ale nic z tego, nadal ten sam ''ERROR 651''

[ Dodano: 2010-01-02, 13:11 ]
Co prawda komunikaty sa po angielsku, ale nie wywnioskowalem z nich by byly zajete jakies porty...:(:(:(
Awatar użytkownika
Jaco

Czy możesz zrobić przywracanie systemu do dnia przed awarią? Jeśli to nie pomoże chyba będzie trzeba usunąć wszystko co z modemem i aplikacją związane i zainstalować ponownie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bambusik pisze:Co prawda komunikaty sa po angielsku, ale nie wywnioskowalem z nich by byly zajete jakies porty...:(:(:(
Jeśli nie pomoże to co zaproponował Jaco to możesz dać nam tekstowo wynik kwernedy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

bambusik pisze:No i co teraz mam zrobi??Posłuchałem forumowicza który tak zachwalal ten Top_NetInfo i zainstalowalem go, ile sie przy nim naglowilem i tez nie dziala.
Bo TNI jest jak czołg - działa nawet tam, gdzie sobie inne programy połamały zęby.
I jest programem, który przy posiadaniu pewnej wiedzy umożliwia samodzielne zdiagnozowanie przyczyny problemów.
Jednak warunkiem koniecznym jest, aby modem był zainstalowany prawidłowo.
Co teraz mam zrobic??
Przede wszystkim, proponuję, żebyś z dalszą dyskusja wrócił do swojego własnego wątku, bo problem, którego dotyczył ten wątek już został rozwiązany, a Twój problem jest już całkiem inny.
Teraz juz nie występuje u mnie ten ''ERROR 619'' tylko wyświetla się komunikat ''ERROR 651''
Oto co mówi na ten temat pierwszy link z Googla:
1. Go into My computer > control panel > modems.
2. Check correct modem is installed. If not then remove modem > restart computer > re-install modem.
3. If still getting the same problem > go into control panel > networks > remove dial up adapter and TCP/IP > restart computer
4. Go back into control panel > re-install dial up adapter and TCP/IP.
5. Advise customer to get latest modem drivers.
I na koniec pytanie:
Czy ten Web'n'walk USB manager zainstalował Ci sie samoczynnie z wirtualnego CD-ROM-u na Twoim modemie, czy też instalowałeś go odrębnie?
Krzysztof
bambusik

Chris-Kr pisze:I na koniec pytanie:
Czy ten Web'n'walk USB manager zainstalował Ci sie samoczynnie z wirtualnego CD-ROM-u na Twoim modemie, czy też instalowałeś go odrębnie?
Początkowo było coś takiego, miałem problem z instalacją ''Web'n'walk USB manager'' instalacja jakoś nie mogła dojśc do końca , wiec zaczalem sie zaglebiac w rozne watki na forum i znalazlem pewien w ktorym bylo napisane, bym sciagnal ze stronki : Obrazekhttp://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/list.do?type=-1&id=6900 po czym zainstalowalem i wtedy sie zmienilo na ''Mobile ....'' nazwy juz nawet nie pamietam,bo pozbylem sie juz tego modemu bo stracilem juz nerwy, czlowiek placi za to takie pieniadze, gdzie powinna byc latwosc, prostota w instalacji takie urzadzenia, a nie wiele dziwnych kombinacji.... nie rozumiem...
ODPOWIEDZ