Era jutro uruchamia komercyjnie HSDPA

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pigmej
Stały użytkownik forum

Era jutro uruchamia komercyjnie HSDPA

Post autor: pigmej »

Tak dokladnie.

W calej polsce będzie HSDPA a dokladniej tam gdzie obecnie siega zasieg UMTS... :)
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
michal_99
Stały użytkownik forum

Re: Era jutro uruchamia komercyjnie HSDPA

Post autor: michal_99 »

a dokladniej tam gdzie obecnie siega zasieg UMTS...
no wiec faktycznie w calej polsce :D
lidmar
Stały użytkownik forum

Post autor: lidmar »

nie rozumiem tych <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> ktorzy uruchamiaja nowe technologie w miejscach gdzie jest juz duza ilosc innych dostawcow internetu a miejsca gdzie praktycznie internet to tylko gprs to kazdy ma w d***. mysle ze to wlasnie tu sa pieniadze.

Bez nerwów Panowie -> bob
pigmej
Stały użytkownik forum

Mylisz sie...

Pieniadze sa tam gdzie sa ludzie... a tam gdzie sa ludzie sa duze miasta... a tam gdzie sa duze miasta sa wlasnie najnowsze technologie... Np na 10 km2 Poznania,Warszawy przypada duzo wiecej potencjalnych uzytkownikow chocby Blueconnect niz ze tak powiem na Wsi... Niestety taka jest prawda... tam gdzie sa pieniadze tam sa klienci... Tak bylo, jest i jeszcze dlugo bedzie...

Wez tez pod uwage ze Blueconnect jest kierowany do biznesmenow itd... A nie dla 'kazdego' zwyklego usera....

A w calej polsce napisalem dlatego ze do tej pory byly tylko miejsca gdzie bylo to uruchomione... testowo na kilka dni w Pn w Warszawie itd:) a teraz to juz calosc;)
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Na oficjalne otwarcie jeszcze trzeba poczekać.
http://media2.pl/telekomunikacja/13653, ... i,era.html
lidmar
Stały użytkownik forum

Post autor: lidmar »

transfer hsdpa 1,8 mb/s = 1800kb/s= 225kB/s czyli limit 2gB wykorzystamy w 2000000kB przez 225 kB/s= 8888s czyli mniej wiecej 2,5 godz.
jak dla mnie to jest bez sensu ,chyba ze sie gdzies pomyliłem ????
Awatar użytkownika
Dudu?
Użytkownik forum

ERA

Post autor: Dudu? »

to przy 2gB, a ktoś kto ma 0,5gB limitu :D Ostatnio dość często przycinają prędkość , mi w ciągu 3 miesięcy 2 razy przycięli. Miesiąc temu po skończeniu okresu rozliczeniowego, dopiero po trzecim telefonie mi odblokowali. Cały czas twierdzili że nie mam już blokady. Tydzień temu też dostałem wiadomość, że przekroczyłem limit i mi przycinają, ale mają tam jakieś problemy techniczne bo cały czas mam prędkość optymalną :) Siedzę cicho i oby tak częściej :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

A jak myślicie limit 0,5 czy 2 to już taki zostanie dla HSDPA ?
kamyk1000
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kamyk1000 »

Właśnie, od kiedy do kiedy trwa okres rozliczeniowy? Od 1 do 1, czy jakoś inaczej. Bo na przyciętym blueconnect to juz nawet ze stron internetowych nie chce sie korzystac.
Awatar użytkownika
Dudu?
Użytkownik forum

ERA

Post autor: Dudu? »

Różnie, zależy kiedy się podpisze umowę. Ja mam limit 0,5gB i wykorzystuje to w ciągu kilku, kilkunastu dni-powinni coś z tym zrobić! Mają w najbliższych dniach udostępnić Kompresor blue connect, który będzie można pobrać za darmo, ale to nie rozwiązuje sprawy z limitami :)
Pozdrawiam
pigmej
Stały użytkownik forum

A ja sie z wami nie zgodze.

Limity to bardzo dobra rzecz. Bo tylko dzieki temu blueconnect dziala jak powinien. A NIE jest on do zastosowan typu pobieranie plikow p2p itd... Chyba kazdy wie do czego sluzy blueconnect. Jak ktos chce internet GSM bez limitow to iPlus Booster i juz... Ludzie zanim napiszecie ze limity sa be itd. Bo jesli ktos ma zasieg HSDPA i UMTS to na 100% moze <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z lacz kablowki aby pobierac duze ilosci danych... A jak nie ma zasiegu UMTS i HSDPA to ma gprs... a wtedy te 2 GB danych to juz wcale nie tak duzo...

Pozdrawiam
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: piotr2802 »

no to najwyższy czas żeby ORANGE wziął się do roboty i szybko swoją sieć UMTS przystosował do HSDPA, bo inaczej to stracą kilentów, kiedy wszyscy zainteresowani internetem przejdą do ERY. :wink:
MooNTER
Stały użytkownik forum

Post autor: MooNTER »

pigmej pisze:A ja sie z wami nie zgodze.

Limity to bardzo dobra rzecz. Bo tylko dzieki temu blueconnect dziala jak powinien. A NIE jest on do zastosowan typu pobieranie plikow p2p itd...
W takim razie do czego sluzy BC?
pigmej pisze: Jak ktos chce internet GSM bez limitow to iPlus Booster i juz...
ja mam LicencjeGPRS bez limitow i nie narzekam ;)
pigmej pisze: Ludzie zanim napiszecie ze limity sa be itd. Bo jesli ktos ma zasieg HSDPA i UMTS to na 100% moze <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z lacz kablowki aby pobierac duze ilosci danych...
nie kazdy jest tak bogaty jak ty, zeby oprocz BC za 99zl wydawac drugie tyle na internet z kablowki, sadze ze _kazdy_wie_, ze zakladajac internet za 99zl niewiele osob zdecyduje sie placic drugie tyle.
Ja w tej chwili tak bardzo nie potrzebuje mobilnego internetu, ale byl czas ze w domu przebywalem na tyle malo ze zadne inne lacze mi sie nie oplacalo, inna sprawa ze jutro moge potrzebowac mobilnosci

rownie dobrze mozesz napisac ze kablowka jest do ogladania TV, a jak ktos chce pobierac dane niech sobie zalozy DSLa...
nikt nie informuje ze to ma byc lacze dodatkowe, ja to uzywam jako podstawowego lacza i potrafie dojsc do 2GB z pobierania poczty/www i sciagania potrzebnych mi pdf'ow i naprawde nieduzych plikow (kilka-kilkanascie MB) itp. (bez p2p)...
Serio uwazasz, ze lacze 1,8Mbps to lacze tylko do ogladania www?
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit :)
MooNTER
Stały użytkownik forum

Post autor: MooNTER »

piotr2802 pisze:no to najwyższy czas żeby ORANGE wziął się do roboty i szybko swoją sieć UMTS przystosował do HSDPA, bo inaczej to stracą kilentów, kiedy wszyscy zainteresowani internetem przejdą do ERY. :wink:
eee tam, mnie maja, nie uciekne, chyba ze inne sieci drastycznie zwieksza limity pobierania ;)
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

pigmej pisze:Bo jesli ktos ma zasieg HSDPA i UMTS to na 100% moze <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z lacz kablowki aby pobierac duze ilosci danych...
No ale jak ktoś ma hsdpa bez limitów to do czego ta kablówka ?
Jedynie może dla lepszych ping`ów.
pigmej
Stały użytkownik forum

Nie tylko do przegladania WWW ale <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie do pobierania danych. Np jakies seriale telewizyjne itd... a juz p2p to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font>... i wlasnie po to wymyslono limit...

Prawda jest brutalna...

Niestety koszty internetu GSM sa duzo wieksze niz 'kablowego' a zreszta...
w opcji 99 wystarczy odwiedzic dowolny hotspot ERA i juz limit sie nam nie nalicza...

A bogaty moze jestem moze nie. Niewazne. Jednak prawda jest taka ze oferty typu blueconnect w obecnej postaci i przy obecnym rozwoju naszego rynku nie przebija sie szybko do 'masowki' ale to dobrze;D dzieki temu unikniemy przeciazen sieci itd...

Swoja droga... 1.8 Mbit w teorii... nigdy tyle nie osiagniesz:D 1.4 to max co wyszlo z testow. (najnowszy numer Chip, a srednia wyszla ~700 kbit) wiec jak widac do 1.8 daleko. ale chyba nie liczyliscie ze bedzie to 1.8 Mbit...

A ze wzgledu na pingi dla normalnego kozystania tez ciezko bedzie dosc technologii hsdpa do ogolu ze wzgledu na to ze, w gry internetowe sobie nie pograsz (ET, CS, WoW) wlasnie ze wzgledu na te pingi, co dla wielu uzytkownikow skresla z punktu takie rozwiazanie.

Sama technologia jest jaknajbardziej trafiona itd. ale trzeba zrozumiec do czego ona sluzy...

A ciagle marudzenie o limitach i limitach jest bezcelowe... Sa i tyle... Napiszcie pismo ze chcieli byscie bez limitu wziac, przysla wam wyliczenie cenowe, i kupujecie jak wam tak na limitach zalezy:)

Ps. <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> wg mnie paranoja jest to ze na POLSKIM rynku nie ma dostepnych modemow na Express Card... Z tego powodu zakupilem Option Icon i...

Ps2. Czy ktos jest z Poznania? Ja na modemie Option Icom od 25.10.2006 nie moge zlapac <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> UMTS (zlapie na chwile i zgubi), przedtem w tych meijscach zasieg byl od dobrego do znakomitego... a teraz <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie lapie go... Poszedlem do Ery zademonstrowalem na swoim modemie, szybko stwierdzili ze modem sie popsul dali NOWY i tez to samo u nich w salonie... stwierdzili ze moze laptop mam popsuty, no to ja wyciagam specjalnie wziety 2 i pokazuje ze na tym rowniez nie dziala (a tak pozatym to co ma piernik do wiatraka)... Dzisiaj zlozylem reklamacje i zazalenie na obsluge techniczna... Od 3 dni znaja problem i nic, mimo moich WIELOKROTNYCH polaczen i prob przyspieszenia sprawy. PO prostu mi internet jest NIEZBEDNY do pracy, co za tym idzie nie moge sobie pozwolic na przerwe... Zobaczymy co Era na to...

Jesli ktos jest z poznania prosilbym o sprawdzenie czy UMTS jest do 'zlapania' na marcinkowskiego... i swietym marcinie... (Wazne jednak zeby byl to modem HSDPA ready, lub HSPDA)
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

pigmej pisze:Nie tylko do przegladania WWW ale <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie do pobierania danych. Np jakies seriale telewizyjne itd... a juz p2p to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font>... i wlasnie po to wymyslono limit...
I tu się mylisz ... 8)
pigmej
Stały użytkownik forum

bob: z calym szacunkiem, ale naprawde internet GSM nie zostal <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> w polsce przygotowany pod uslugi p2p itd... Nie na naszych oeratorow takie mozliwosci, niech najpierw zapewnia stabilne dzialanie uslugi na terenie calego kraju. Dopiero potem niech udostepniaja coraz wiecej i wiecej. Poniekad urucomienie HSDPA moze przyniesc im w obecnej sytuacji wiecej problemow niz kozysci...
Nie twierdze ze mi tak 'przyniesie' ale wzrosnie liczba narzekajacych osob. (Limit i tak poszedl w gore z 2 GB na 3 GB w pakiecie za 99 zl netto) Ale oczywiscie jak ktos juz zauwazyl ze na 1.8 Mbit laczu limit 2(czy 3 GB) to 'paranoja'...

Do czego ty wykozystujesz swoje lacze nie wiem. Ale standardowo Blueconnect I business everywhere nie sa przeznaczone do generowania duzego ruchu. Limity przy obecnej infrastrukturze itd sie nie zmienia moim zdaniem jakos znaczaco... I mysle ze wszyscy wiedza dlaczego.

Pomyslcie... skoro w najdrozszej oficjalnie dostepnej wersji jest LIMIT znaczy ze on musi byc. rozumiem jakby byla opcja np za 139 netto BEZ limitu to wtedy swiadczylo by to o celach marketingowych... Nie wiem na ile prawdy jest w tym ze i w ERZE mozna 'zalatwic' sobie no-limt przesyl.

Wiem np ze w stanach nie ma limitow... ale USA to nie POLSKA i z tego powodu musimy cierpiec i ponosic konsekwencje tego ze co u innych jest norma u nas jest nowoscia badz raytasem (chocby przyklad Express Card)

A co jakby nie bylo limitow? Nie wiem bo sa... wiec nie ma <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> sensu mysle co by bylo gdyby... :) jak zdejma to bdzie wiadomo...

Tym ktorzy tego potrzebuja rzycze aby jednak operatorzy zdjeli takie limity, ale nie kosztem pogorszenia jakosci uslug, bo chyba lepiej cos na poziomie ale zlimitem niz totalne g**** ale bez limitu.

Ps OT sie zrobil:D
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Tomekłódź »

Ja chcę zauważyć że w Plusie ponad pół roku nie było limitu i o dziwo sieć chodziła dobrze :shock: Nawet powiedziałbym że lepiej mi chodził internet niż po wprowadzeniu limitów.
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s :)
pigmej
Stały użytkownik forum

Ilośc klientow...

:)

1 Powod do wprowadzenia limitow...

Dlaczego neostrada MA limity? Bo nic nie jest z gumy...

Tak jak hosting... COs takiego jak transfer bez limitow nie instnieje... LAcza nie sa z gumy i tak samo jak u operatorow GSM ZAWSZE istenieje jakis limit, pisany badz niepisany ale istnieje ;)
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
pogar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pogar »

moze inaczej: mozna miec swietne drogi, ale jesli aut bedzie po nich jezdzic za duzo to komfort jazdy spada.
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
middling
Początkujący użytkownik forum

Post autor: middling »

Ok, mały wstęp dla laika - co to jest to HSDPA, kto może z niego korzystać i w jaki sposób?
pigmej
Stały użytkownik forum

No i stalo sie HSDPA zostalo uruchomione...

www.blueconnect.pl

Pojawil sie tez Compressor...
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
ODPOWIEDZ