Wybór modemu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Co wybrać

Huawei E620
2
20%
Merlin u740
2
20%
Option GT Max 7,2
6
60%

Liczba głosów: 10

nimmod
Początkujący użytkownik forum

Wybór modemu

Post autor: nimmod »

Witam
Szukam niedrogiego modemu hsdpa z allegro (do 100 zł). Najlepiej pcmcia, nie chcę bujającego się klocka w usb ;) Dotychczas używałem option globetrotter edgde z iPlusa, który w "godzinach szczytu" rozłączał się co kilka minut. Teraz chciałbym coś stabilnego. Mam po dwadzieścia parę km do Gdańska i Gdyni, i 1-3 kreski 3G na telefonie. Gdy podłączałem go do komputera zdarzał się 1 mbit/s. Rozumiem, że w takim wypadku nie ma znaczenia czy karta będzie miała prędkość 1,8 czy np 7,2? Jaki dają efekt doczepiane antenki? Pod uwagę biorę np.
Huawei E620
Merlin u740
Option GT Max Hsdpa 7,2
Który byście wybrali? Są jakieś inne pomysły? Albo chociaż z jakim producentem macie najlepsze doświadczenia?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór modemu

Post autor: YaHooo »

nimmod pisze:Jaki dają efekt doczepiane antenki?
Chodzi Ci o takie antenki jakie są np w zestawie z Huawei E630? Jeśli o takie, to niestety za dużo nie dają. W zamyśle mają na celu przeniesienie miejsca odbioru sygnału radiowego w inne miejsce (tam gdzie jest większy zasięg), dlatego mają zysk koło 0-1dBi. Jednak mają krótkie kable, więc poprawa jest znikoma.
nimmod pisze:Rozumiem, że w takim wypadku nie ma znaczenia czy karta będzie miała prędkość 1,8 czy np 7,2?
Generalnie będzie to miało znaczenie. Chyba, że korzystasz z Playa (tam jest ograniczenie 1Mb/s). Bo lepszy modem może wyciągnąć więcej nawet przy słabym zasięgu. Tak samo można by kupić antenkę (porządną kierunkową) i wtedy osiągać więcej.

Osobiście bym polecał Huawei E630, albo jeszcze lepiej Sierra AirCard 881 ;) Tylko, że tego drugiego lepiej kupować na ebay'u.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze: albo jeszcze lepiej Sierra AirCard 881 Tylko, że tego drugiego lepiej kupować na ebay'u.
No u nas czasem na allegro w dobrych cenach trafiają się 880 czyli teoretycznie z jeszcze lepszą anteną, bo diversity specjalnie na europe.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
nimmod

A co sądzicie o np. AirCard 850/875? Antena kierunkowa raczej odpada, to ma być mobilne;) Zależy mi też przede wszystkim na stabilności połączenia. Jak te modemy Sierra współpracują z Linuxem? Mojej obecnej karty nie mogłem za Chiny uruchomić pod Ubuntu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

nimmod pisze:Mojej obecnej karty nie mogłem za Chiny uruchomić pod Ubuntu.
To dziwne, no jest trochę stara. Ja mam gt+ 1.8 i Ubuntu 9.04 sam go wykrywa, podobno właśnie optiony najlepiej sobie pod pingwinem radzą.
nimmod pisze:A co sądzicie o np. AirCard 850/875?
Mi się kojarzy, że któraś z tych kart nie ma polskiego umtsu, ale to chyba bardziej 860 będzie. Trzeba sprawdzić przed zakupem.
nimmod

podobno właśnie optiony najlepiej sobie pod pingwinem radzą.
A to ciekawe. Ja po do świadczeniach ze swoim raczej bym ich unikał, bo zależy mi na działaniu pod linuxem. Teraz skłaniam się chyba ku AirCard albo Huawei. O Merlinie u740 nie słyszałem zbyt dobrych opinii.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

nimmod pisze:A co sądzicie o np. AirCard 850/875? [...]
Nie wiem jak to "chodzi" na Linuksie ale XP bez problemów. Oczywiście 875-tka. Miałem też 870-tkę (tylko EDGE) i też nie było problemów. Połączenie jest bardzo stabilne, nie przerywa, pracuje bez problemu nawet na minimalnym zasięgu (brak problemu przełączania z HSDPA na UMTS przy słabym zasięgu). Zaletą jest możliwość wykorzystania modemu jako telefonu poprzez zestaw słuchawkowy mini jack.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:u nas czasem na allegro w dobrych cenach trafiają się 880 czyli teoretycznie z jeszcze lepszą anteną
Tak jest :) Lecz mi się osobiście wydaje, że różnice mogą być rzędu max 1dBm ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

krystianb pisze:podobno właśnie optiony najlepiej sobie pod pingwinem radzą.
I tak jest. Podłączałem kilka modeli i Ubutntu sobie z nimi radził bez najmniejszego problemu. Nawet były wbudowane sterowniki :)
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: 3G_ »

nimmod pisze:A co sądzicie o np. AirCard 850/875? Antena kierunkowa raczej odpada, to ma być mobilne;) Zależy mi też przede wszystkim na stabilności połączenia. Jak te modemy Sierra współpracują z Linuxem? Mojej obecnej karty nie mogłem za Chiny uruchomić pod Ubuntu.
Ciężko będzie przy odległości ponad 20km połączyć te dwie cechy: mobilność (czyli brak anteny) i stabilność...
Co do pracy pod Linuxem, u mnie Sierra 880 działa bardzo dobrze pod Ubuntu 8.04, system sam wykrywa modem. Tak samo np. Merlina U740.
nimmod

Wystarczy mi nawet EDGE, byle stabilny. Nie chcę żeby wieczorem rozłączał się co kilka minut. 3G pewnie też czasem od święta złapie ;) Anteny nie chcę, bo wychodzę z założenia, że jak już mam plątać się z kablami to po co mi modem?

Doszedłem do wniosku, że te wszystkie rozprowadzane w Polsce Huaweie, Optiony (nie wspominając już o ZTE) to straszne dziadostwo i nie warto sobie tym zawracać głowy. Sępie teraz za Aircard 875 albo 880. Ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaka jest między nimi różnica?

Na działaniu pod Pingwinem zależy mi bardzo, ale to chyba z lapcem może być coś nie tak (acer). Są osoby którym moja obecna karta działała bez problemu w Ubuntu. A ja zrobiłem naprawdę dużo żeby ją uruchomić - bezskutecznie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

nimmod pisze:Optiony (nie wspominając już o ZTE) to straszne dziadostwo
Ciekawe,na jakiej podstawie doszedłeś do wniosku,że Optiony to dziadostwo :rotfl: :rotfl: :roll:

[ Dodano: 2010-01-15, 20:27 ]
nimmod pisze:Sępie teraz za Aircard 875 albo 880. Ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaka jest między nimi różnica?
875 nie ma HSUPA i GPS.

[ Dodano: 2010-01-15, 20:29 ]
canidy pisze:I tak jest. Podłączałem kilka modeli i Ubutntu sobie z nimi radził bez najmniejszego problemu.
Ubuntu,nie ubuntu,każdy system sobie poradzi z optionami,i to śpiewająco,co najwyżej trzeba doinstalować za pomocą dosłownie trzech poleceń drivery HSO,jeśli sie z jakiejś starszej dystrybucji (ze starszym jądrem) korzysta.
nimmod

Ciekawe,na jakiej podstawie doszedłeś do wniosku,że Optiony to dziadostwo
Na bazie własnych doświadczeń. Mój obecny modem Option Globetrotter Edge ma dziwną właściwość zrywania połączenia co pewien czas choćby to była trzecia w nocy. W godzinach wieczornych muszę co kilka minut zamykać proces iplusa, wyjąć modem i włożyć go z powrotem, a następnie połączyć się od nowa. To akurat skrajny przypadek, wyjątkowo chyba nieudana karta tej firmy. Ale i o innych można usłyszeć negatywne opinie. Swoją drogą jestem nieobiektywny, bo naużerałem się z tym globetrotterem, i chyba rzeczywiście przesadziłem wrzucając Optiona doj ednego worka z Huawei i Zte ;)
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

nimmod pisze:Swoją drogą jestem nieobiektywny, bo naużerałem się z tym globetrotterem, i chyba rzeczywiście przesadziłem wrzucając Optiona doj ednego worka z Huawei i Zte ;)
To jakie modemy wg Ciebie są dobre? Jesteś bardzo subiektywny. Są proste sposoby, żeby zobaczyć która marka lepsza, która gorsza:
- poczytać forum i sprawdzić z jakimi urządzeniami ludzie mają największe problemy i jakiego typu te problemy są
- porównać ceny różnych marek w sklepach, na allegro itp. biorąc pod uwagę czy modem jest nowy, czy jest z opakowaniem i porównując modemy o tych samych parametrach technicznych, bo ceny najczęściej są kształtowane przez klientów.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

nimmod pisze:Mój obecny modem Option Globetrotter Edge ma dziwną właściwość zrywania połączenia co pewien czas choćby to była trzecia w nocy. W godzinach wieczornych muszę co kilka minut zamykać proces iplusa, wyjąć modem i włożyć go z powrotem, a następnie połączyć się od nowa.
Co ciekawe przypomniałeś mi o tym, jak jeszcze w plusie na egde korzystałem to też taką przypadłość miałem, ale winowajcy bym szukał gdzie indziej niż w modemie. Bo modem mam dalej, play to ostatnia uryna, a połączenie nawet w samym środku szczytu się nie wiesza (przy prędkościach nie przekraczających 10KB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

nimmod pisze:naużerałem się z tym globetrotterem
Też się z Optiona użerałem. ;) Z Sierrą już nie. :)

Ale i tak uważam, że to wszystko zależy od wielu czynników jak i własnych, jakichś preferencji. Ja preferuję Sierrę bo nie mam z nimi problemów. Do tego support jest :ok: , zero problemów ze sterownikami (nawet do W7), w pingwinach od chyba 2006 są już stery do Sierry.
nimmod

To jakie modemy wg Ciebie są dobre? Jesteś bardzo subiektywny. Są proste sposoby, żeby zobaczyć która marka lepsza, która gorsza:
- poczytać forum i sprawdzić z jakimi urządzeniami ludzie mają największe problemy i jakiego typu te problemy są
Moim zdaniem Sierra. Poczytałem sporo komentarzy, i niemal nigdy nikt na Aircardy nie narzeka. A na optiony jak najbardziej. Mam znajomych którzy mają o nich podobne zdanie do mnie, więc nie tylko ja jestem subiektywny. Wspomnę jeszcze o koszmarnej stronie Optiona, gdzie ciężko się doszukać jakiegoś wsparcia.
przypomniałeś mi o tym, jak jeszcze w plusie na egde korzystałem to też taką przypadłość miałem, ale winowajcy bym szukał gdzie indziej niż w modemie. Bo modem mam dalej, play to ostatnia uryna, a połączenie nawet w samym środku szczytu się nie wiesza (przy prędkościach nie przekraczających 10KB/s)
Może to wynika z przeciążenia sieci. Mój modem o nietypowych porach potrafi trzymać połączenie kilka 2-3 h, a w czasie szczytu jak już mówiłem co parę minut je traci. W Play chyba nie za wiele ludzi ma internet i dlatego nie masz problemów.
Natomiast gdy podłącze mój telefon, net nie zrywa się NIGDY i jest wyraźnie szybszy. Nie znam się na tym, ale wygląda to tak jakby w przeciwieństwie do globtrottera potrafił się dopchać w tym tłoku do sygnału :hyhy:
ODPOWIEDZ