kilka pytań poczatkującego

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bastek1
Początkujący użytkownik forum

kilka pytań poczatkującego

Post autor: bastek1 »

Witam
Raz - bardzo porządny dział FAQ, wreszcie się dużo nauczyłem i odważyłem coś samemu porobić,od lutego będę miał internet via plus(iplus)
mam już modem, pierwsze problemy były z podłączeniem (nie widział), ale po poczytaniu FAQ już jest ok
Żeby sprawdzić, kupiłęm kartę (simdata), założyłęm
i teraz moje wątpliwości/zapytania, głównie o szybkość łącza
raz - czy zależy od komputera (pamięci, procesora, obciążenia systemu, czyli ilości programów pracujących w tle)
Komputer przenośny, razcej wiekowy (ma 9 lat) pentium(R) 4 1,6 GHz 1,2 GB RAM

dwa czy szybkość zależy od USB - mam 3 gniazda USB 1.0 (chyba takie gniazdo ma mniejszą przepustowość niż USB 2.0?)

Trzy - nie znalzałem nigdzie... co oznaczają kreseczki w programie iplus manager? mam najczęściej 3 kreseczki, czasem 4, bardzo sporadycznie 2. przy włączaniu czasem mignie napis 3G, ale potem zmiania się na HSDPA. lub od razu HSDPA.. czy komplet (5 kreseczek) będzie oznaczał 3G, czyli teoret.szybkość 7,2 Mb/s?

Cztery - problemu z modemem. pracuje OK, ale jak go odłączę, czy poprzez bezpieczne odłączanie sprzętu,, czy np. odłączę w stanie hibernacji - jest potem przoblem. Muszę znów instalować sterowniki, wująć kartę, włożyć kartę.... gdzie robię błąd?

Szybkość mierzona w speedtest.pl ale bez wyłączania akyualizaji, skypa i innych programów - 0,8 w jedną stronę, 0,3 w drugą (dla porónania mam w tej chwili po kablu przez UPC, teoret. 0,5 Mb/s w speedtest - 0,4 w jedną, 0,15 w drugą. Subiektywnie pocztę (np. załączniki) ściąga szybciej via simplu, ale strony typu wp.pl, onet.pl - wczytuje wolniej. sporo wolniej też pracuje komp; przy włączonym iplus managerze - tak jakby obiciążał sysytem..
co zrobić, żeby było szybiej?
z góry dziękuję za odpowiedzi, przepraszam, jeśli gfdzieś są odpowiedzi a nie znalazłem
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 20:49 przez bastek1, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdr.,
bastek
Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: kilka pytań poczatkującego

Post autor: KlonAdam »

Ad 1. Nie jestem pewien, raczej nie ;)
Ad 2. USB 1.0 (low speed) to około 1,5 Mbit/s starczy, nie bój.
Ad 3. Kreski to symbol zasięgu (jak w telefonie)
  • jedna kreska - >20% zasięgu
  • dwie kreski - 20-40% zasięgu
  • trzy kreski - 40-60% zasięgu
  • cztery kreski - 60-80% zasięgu
  • pięć kresek 80-100%
Gdy jesteś w stanie bezczynności modem przełącza się na 3G tak ma ;) [Prędkość przesyłu 3G: 384 kb/s] [Prędkość przesyłu HSDPA: Maksymalna prędkość: 7,2 Mb/s]
Ad 4. Spróbuj usunąć sterowniki, usunąć program iPlus Manager i zainstalować ponownie aplikacje.
Ad 5. Skorzystaj z usługi iPlusa Optymizer.

Przydatne linki:
- http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557 Program do łączenia się z internetem mobilnym.
- http:// http://sterowniki.bez-kabli.pl// sterowniki do modemu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bastek1 pisze:raz - czy zależy od komputera (pamięci, procesora, obciążenia systemu, czyli ilości programów pracujących w tle)
komputer przenośny, razcej wiekowy (ma 9 lat) pentium(R) 4 1,6 GHz 1,2 GB RAM
Do internetu nada się praktycznie każdy komputer :) No chyba że masz łącze 1GB/s i jakiś archaiczny Pentium 100MHz ;) Ale generalnie do internetu to jest spokojnie wystarczający komputer :)
bastek1 pisze:dwa czy szybkość zależy od USB - mam 3 gniazda USB 1.0 (chyba takie gniazdo ma mniejszą przepustowość niż USB 2.0?)
USB 1.0 ma maksymalną prędkość przesyłu danych 1.5Mbit/s, zatem pełnego HSDPA 7.2 Mbit/s nie przepchniesz przez nie. Jednak do 1Mbit/s spokojnie starczy :)
bastek1 pisze:co oznaczają kreseczki w programie iplus manager? mam najczęściej 3 kreseczki, czasem 4, bardzo sporadycznie 2.
To jest siła sygnału jaką odbiera modem. Podobnie jak pokazują zasięg komórki.
bastek1 pisze:przy włączaniu czasem mignie napis 3G, ale potem zmiania się na HSDPA. lub od razu HSDPA..
Modem podczas przesyłu danych działa w HSDPA, zaś podczas bezczynności przechodzi na UMTS.
bastek1 pisze:czy komplet (5 kreseczek) będzie oznaczał 3G, czyli teoret.szybkość 7,2 Mb/s?
Niekoniecznie. Jednak jeśli chce się uzyskać duże prędkości należy dążyć do jak najsilniejszego zasięgu.
bastek1 pisze:cztery - problemu z modemem. pracuje OK, ale jak go odłączę, czy poprzez bezpieczne odłączanie sprzętu,, czy np. odłączę w stanie hibernacji - jest potem przoblem. muszę znów instalować sterowniki, wująć kartę, włożyć kartę.... gdzie robię błąd?
Akurat podczas hibernacji nie wolno odłączać nic z USB/PCMCIA/ExpressCard (potem system po przebudzeniu może zgłupieć). A wkładasz modem za każdym razem do tego samego portu?
bastek1 pisze:co zrobić, żeby było szybiej?
Sprawdź najpierw jak jest późno w nocy (tak 2-3) kiedy jest małe obciążenie sieci. Aha i download testuj pobierając plik z http://noc.gts.pl/

[ Dodano: 2010-01-19, 22:17 ]
Ups zanim przejrzałem inne wątki (otworzyłem wiele wątków na raz) już zostało odpisane ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

bastek1 pisze:czy szybkość zależy od USB - mam 3 gniazda USB 1.0 (chyba takie gniazdo ma mniejszą przepustowość niż USB 2.0?)
Jeśli Twój komp ma 9 lat to z pewnością jest to USB 1.1 a nie 1.0. Na 1.0 nie uruchomiłbyś modemu ze względu na zbyt małą wydajność prądową. USB 1.1 ma dużo mniejszą przepustowość od USB 2.0 (11Mb/s zamiast 480Mb/s). W przypadku modemu Huawei E220 to jednak nie robi różnicy bo jego maksymalna przepustowość to 7,2Mb/s (której i tak zapewne nigdy nie osiągniesz)
bastek1 pisze:co oznaczają kreseczki w programie iplus manager?
Te kreseczki oznaczają, choć bardzo niedokładnie, siłę sygnału.
bastek1 pisze:przy włączaniu czasem mignie napis 3G, ale potem zmiania się na HSDPA. lub od razu HSDPA.. czy komplet (5 kreseczek) będzie oznaczał 3G
3G jest najczęściej używany jako określenie zastępcze dla UMTS, którego przepustowość wynosi 384kb/s. HSDPA to rozwinięcie UMTS i właśnie w tej technologii możesz uzyskać to mityczne 7,2Mb/s.
bastek1 pisze:problemu z modemem. pracuje OK, ale jak go odłączę, czy poprzez bezpieczne odłączanie sprzętu,, czy np. odłączę w stanie hibernacji - jest potem przoblem. muszę znów instalować sterowniki, wująć kartę, włożyć kartę.... gdzie robię błąd?
Winę ponoszą jakieś wadliwe ustawienia systemu bądź iPlus Manager, który jest aplikacją bardzo niedopracowaną i ogólnie badziewną. Zobacz czy problem będzie nadal występował przy użyciu programu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> bądź skonfigurowaniu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
bastek1 pisze:szybkość mierzona w speedtest.pl
To bardzo niemiarodajny test. Prędkość łącza znacznie lepiej testować pobierając plik testowy z noc.gts.pl za pomocą programu Flashget, który po pobraniu pokaże średnią prędkość pobierania.
bastek1 pisze:0,8 w jedną stronę, 0,3 w drugą
0,8Mb/s downlinku to w iPlusowym HSDPA w środku dnia raczej normalna prędkość. Stacja bazowa jest obciążona. A 0,3Mb/s uplinku to wynik całkiem dobry z uwagi na to że w E220 maksymalna prędkość uplinku wynosi 384kb/s (nie ma on HSUPA).
bastek1 pisze:subiektywnie pocztę (np. załączniki) ściąga szybciej via simplu, ale strony typu wp.pl, onet.pl - wczytuje wolniej
To z powodu pingu - na kablu jest on dużo niższy, a więc strony internetow zawierające dużo elementów wczytują się szybciej pomimo wolniejszego transferu.
bastek1 pisze:sporo wolniej też pracuje komp. przy włączonym iplus managerze - tak jakby obiciążał sysytem..
co zrobić, żeby było szybiej?
Bo obciąża. Tak jak napisałem powyżej - <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> lub <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
bastek1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bastek1 »

Dziękiuję za odpowiedzi, i za linki (nawet bardziej niż za odpowiedzi)
YaHooo pisze:Do internetu nada się praktycznie każdy komputer
A to szkoda... maiłbym pretekst, żeby zmianić :) bo ten działa i wcale nie chce się psuć :)
YaHooo pisze:Akurat podczas hibernacji nie wolno odłączać nic z USB/PCMCIA/ExpressCard (potem system po przebudzeniu może zgłupieć). A wkładasz modem za każdym razem do tego samego portu?
a o tym nie wiedziałęm. myślałem, że USB można zawsze wkładać, wyjmować.
Wkładam do różnych portów
Blido pisze:Jeśli Twój komp ma 9 lat to z pewnością jest to USB 1.1 a nie 1.0.
Pewnie tak, bo np. 50 Mb z pendrajwa kopiuje się kilkanaście sek, a nie kilkadziesiąt, jak przy transferze 1,5 Mb/sek
Blido pisze:Winę ponoszą jakieś wadliwe ustawienia systemu bądź iPlus Manager, który jest aplikacją bardzo niedopracowaną i ogólnie badziewną. Zobacz czy problem będzie nadal występował przy użyciu programu »Top NetInfo« bądź skonfigurowaniu »Dial-up«
Poczytam i o tym. dziękuję za linki
Test na speedtest.pl - może i niedokładny, ale 3 łącza badane na tym samym komp. - moje UPC w umowie 0,5 Mb/s pokazuje 0,4, Taty multimedia 2,0 w umowie pokazuje 1,8 Mb/s, i iplus - 0,8 Mb/s... jak się reklamują z 7,2 Mb/sek, i wg mapy powineinem tyle mieć, to miałem nadzieję choć na 2-3 Mb/sek :)

Sporo jeszcze nauki przede mną. Do końca stycznia mam kabelek z UPC, potem już tylko iplus będzie :)
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 20:51 przez bastek1, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdr.,
bastek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bastek1 pisze:a to szkoda... maiłbym pretekst, żeby zmianić :) bo ten działa i wcale nie chce się psuć :)
Mój stacjonarny jest podobny do Twojego (ma tylko 256MB RAM'u) i też się nie chce psuć, pomimo najtańszego zasilacza no name :]
bastek1 pisze:a o tym nie wiedziałęm. myślałem, że USB można zawsze wkładać, wyjmować.
Szczerze powiedziawszy ja też o tym nie wiedziałem, ale przeczytałem w instrukcji do swojego komputera :)
bastek1 pisze:wkładam do różnych portów
A to błąd, bo modem powinien być używany ciągle w tym samym porcie. Wkładanie go do różnych portów powoduje zainstalowanie się modemu na każdym porcie. Co więcej poszczególne instalacje mogą się mieszać ze sobą i temu modem może być nie rozpoznawalny za każdym włożeniem. Najlepiej by było przeczyścić system ze wszystkiego co związane z modemem i zainstalować go na 1 porcie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ