damian.
problem z zasiegiem 3g
Moderator: Moderatorzy
-
mietek3264
- Początkujący użytkownik forum
problem z zasiegiem 3g
mam problem z moim modemem iplus (hauwei e156g). za kazdym razem kiedy lapie zasięg 3G internet nie chce dzialac
, po prostu tak jakby w ogóle nie mial zasiegu. Bawilem sie ustawieniach ale nic z tego. na innych (EDGE GPRS) zasiegach internet smiga bez zadnych problemów. czy trzeba jakis program pobrac??? czy cos ustawic???? prosze o pomoc i z góry dziekuje.
damian.
damian.
Ostatnio zmieniony 2010-01-30, 08:41 przez mietek3264, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z zasiegiem 3g
Może sygnał 3G, który łapiesz jest bardzo słaby. Powiedz czy możesz w ogóle zalogować się do sieci ? Podaj miejscowość, w której korzystasz z iPlusa 
-
mietek3264
- Początkujący użytkownik forum
zasieg jest dobry 3 lub 4 kreski a na mapce moja miejscowosc (Kutyski) jest niby w zasiegu 3G mieszkam jakies 10 km od nadajnika.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Aż trudno mi uwierzyć, że z odległości ~10 km, łapiesz 3-4 kreski sygnałumietek3264 pisze:zasieg jest dobry 3 lub 4 kreski a na mapce moja miejscowosc (Kutyski) jest niby w zasiegu 3G mieszkam jakies 10 km od nadajnika.
- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Coś wydaje mi się ,że jesteś na granicy zasięgu. Sprawdź ten Node B tak jak sp6huk radził. Jak sprawdzisz to jak masz taką możliwość ty wyjdz na podwórko z laptopem i wymuś mu UMTS w TNI jak się uda zalogować to wystarczy kupić taką antenę 
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli o wymuszaniu UMTS już mowa, to ja bym inaczej próbował wymusić. W taki oto sposób:Cari pisze: i wymuś mu UMTS w TNI
Start --> uruchom --> cmd --> wpisujesz ping wp.pl -t -l 1400 i klikasz ENTER oczywiście
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To nic nie da, to jest tylko sposób na przytrzymanie hsxpa jeśli są problemy z siecią i po przejściu na sam umts transmisja zamiera.sp6huk pisze:W taki oto sposób:
Start --> uruchom --> cmd --> wpisujesz ping wp.pl -t -l 1400 i klikasz ENTER oczywiście , niech cały czas lecą pingi, wyjdź na dwór tak jak radził kolega Cari i sprawdź w ten sposób czy masz wtedy UMTS.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A u mnie jest odwrotnie, w TNI jak chcę wymusić to nic to nie daje, a ten sposób zawsze działa 
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja 3g zawsze wymuszam komendą AT, nawet kilkoma, bo tak mi się coś poprzestawiało w modemie że muszę go zresetować przed zmianą technologii. TNI raczej średnio sobie radzi z tym wymuszaniem 3g, przynajmniej u mnie, z resztą z tego co pamiętam aby to ustawienie zadziałało trzeba się rozłączyć i połączyć.sp6huk pisze:w TNI jak chcę wymusić to nic to nie daje, a ten sposób zawsze działa
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To coś jest nie tak. U mnie na modemach Huawei oraz Sierry nie muszę się rozłączać, a modem nie zrywa połączenia, sesja trwa dalej (z tym samym adresem IP). Oczywiście nieco to trwa, bo max 5 sekund, ale działa bez rozłączania.krystianb pisze:z tego co pamiętam aby to ustawienie zadziałało trzeba się rozłączyć i połączyć.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)