-95dBm - czyli, czy jest nadzieja-rzuci ktoś okiem?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
colombo
Stały użytkownik forum

-95dBm - czyli, czy jest nadzieja-rzuci ktoś okiem?

Post autor: colombo »

Witam

Oczywiście chodzi o Play, ale nie będę narzekał, bo nie spodziwałem się fajerwerków.
Otóż potrzebuję na jakiś czas(nie wiem jak długo)netu bez cyrografów, więc zakupiłem promo-zestaw z e156g - skusiłem się na cenę i zestawu i samego netu. Ryzyk-fizyk, ale na mapce zasięgu jestem w polu...

Teraz mam kilka pytań do fachowców.
Moja lokalizacja: Jarosław, Jarosław, Jarosław, Podkarpackie - jest jeden nadajnik Playa oddalony ode mnie ok. 3-4 km.(BTS ID 1566, LAC 1501-oczywiście nic mi to nie mówi :)
Gdyby ktoś mógł rzucić okiem na dane tego nadajnika, bo ja sam nic z nich nie potrafię wywnioskować - może tylko to, że to raczej źle, że jest on E-GSM, a nie jak inne 3G, he he)
Wg mapy zasięgu mieszkam ze 100-200m od końca pola zasięgu-mamy tam taki klin obniżonego terenu.
TNI pokazuje mi w najlepszym wypadku -93dBm, 32%, CSQ10. Dziś kupiłem 3 metrową przedłużkę usb, bo wcześniej przestawiałem jak głupi komputer z miejsca na miejsce :), żeby poszukać trochę sygnału po pokoju. Jedyne co zauważyłem, to że kabel (za 7PLN-innego nie było)) zmniejsza(pogarsza) moc ok 2-3 dBm. Modem na Usb 1.1, bo dwa dni temu spaliłem kontroler USB 2.0, ale przy tej prędkości raczej nie ma znaczenia.

Czy jakiś lepszy(jakościowo) albo aktywny kabel zadziałałby odwrotnie?

Komputer stoi metr od okna wychodzące m.w. na północ(blok, parter), podczas gdy nadajnik znajduje się na południe ode mnie (akurat za południowymi oknami mam następny blok)

Czy jakaś antena, antenka coś pomoże?
Chciałbym chociaż módz jakoś normalniej przeglądać strony, obejrzeć jakieś krótkie video itp. I tak używam Opery Turbo, nie wczytuję obrazków jak nie muszę, ale to trochę ascetyczne surfowanie, he he.
Będę jeszcze próbował optymalizować łącze wg wskazówek z tego forum, ale czy przy takim sygnale wiele to pomoże.
Chociaż z drugiej strony wczoraj o 2 w nocy ściągałem plik 70KB/s(modem bez kabla-nie pamiętam ile było dBm), ale co z tego skoro w dzień wygląda to na GPRS.
Tak jak napisałem, nie oczekiwałem 1mbit/s i wystarczyłoby mi pewnie jakieś stałe 300kbps.
Czy zostało mi tylko poprowadzić kabel przez pół miasta prosto do nadajnika :/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: -95dBm - czyli, czy jest nadzieja-rzuci ktoś okiem?

Post autor: wojteks »

Sygnał masz słaby. W tym samym miejscu (komin zakładów mięsnych) jest e-gsm i UMTS/3G Play
colombo pisze:Czy jakiś lepszy(jakościowo) albo aktywny kabel zadziałałby odwrotnie?
Najlepiej by było kupić aktywny HUB USB (z zasilaczem 5V 2000mA) i wtedy modem wystawić za okno (za szybę na parapet) albo antenę dokupić kierunkową i zamocować za oknem jak najwyżej (z tym może być problem w bloku).
colombo pisze:wczoraj o 2 w nocy ściągałem plik 70KB/s(modem bez kabla-nie pamiętam ile było dBm), ale co z tego skoro w dzień wygląda to na GPRS.
To świadczy o dużym obciążeniu stacji bazowej i niewiele na to poradzisz, antena trochę powinna pomóc ale nie za dużo.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze:To świadczy o dużym obciążeniu stacji bazowej i niewiele na to poradzisz, antena trochę powinna pomóc ale nie za dużo.
Ja bym próbował za pomocą anteny kierunkowej szukać innego (nawet dalszego) nodeB. Może inny będzie mniej obciążony.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cari »

Więc najbliższy BTs z Play jest około 15km od nadajnika z którego odbierasz sygnał znajduję się on w miejscowości Przeworsk. Musiał byś spróbować z anteną kierunkową np taką klik. Jeżeli nie uda Ci się zalogować do tego nadajnika jeśli nie to będziesz miał lepszy zasięg z tego co już odbierasz.
colombo
Stały użytkownik forum

Witam Panów
[center]
wojteks pisze:Najlepiej by było kupić aktywny HUB USB (z zasilaczem 5V 2000mA) i wtedy modem wystawić za okno (za szybę na parapet) albo antenę dokupić kierunkową i zamocować za oknem jak najwyżej (z tym może być problem w bloku).
[/center]
No, wystawianie modemu za okno na parapet jakoś mi nie przyszło jeszcze do głowy - zimno by mu było ;)
Z mocowaniem anteny na dachu byłby problem(właściwie odpada), więc dostępna dla mnie wysokość to 3m-czy to dla anteny wystarczy?
Ile procentowo "na oko" polepszy się, przy zastosowaniu samego HUBa(z zasilaczem), praca modemu na kablu?

I jeszcze teoretycznie- aktywny kabel tym różni się od zwykłego, że przy okazji sam działa jak powiedzmy paraantena :) ?
Wybaczcie głupie pytania, ale czepiam się już szczegółów w mojej beznadziejnej sytuacji :)

A teraz to o czym wspomnieli YaHooo i Cari:
[center]
Cari pisze:Więc najbliższy BTs z Play jest około 15km od nadajnika z którego odbierasz sygnał znajduję się on w miejscowości Przeworsk
[/center]
Zanim przeczytałem Wasze odpowiedzi szukałem na btsearch nadajników w moim rejonie, bo zauważyłem kilkakrotnie, że zdarzały mi się "strzały" sygnału z innego nadajnika. Sygnał nagle wzrasta do -71dBm, 69%, i zauważyłem zmianę kierunków z N NE na S SE - dlatego pomyślałem, że to Przeworsk(choć trudno mi uwierzyć - 16km stąd )
Były to krótkie impulsy plus jeden dłuższy, ale modem nie chciał się łączyć.
Oczywiście sprawdzałem różne (1000kombinacji he he) ustawienia modemu w przestrzeni, żeby coś złapać - bez powodzenia.

I najważniejsze:
Pokój z kompem ma okna m.w. na północ(przód bloku) - nie dam rady stąd wycelować w żaden z nadajników. Czy jest jakaś tolerancja celności?
Najlepsze miejsce dla anteny byłoby z tyłu bloku na balkonie, ale biorąc pod uwagę wysokość na jakiej mogę ją umieścić (3m) oraz to że 20m za moim blokiem jest następny, czy ma ona szanse spełnić swoje zadanie?
Oczywiście jestem ogromnie wdzięczny, jak ktoś odopowiadając na takie pytania dzieli się przy tym swoją wiedzą, ale wiem, że nie zawsze się to zdarza :) , więc jak się Wam nie chce rozwijać wypowiedzi to mi wystarczą nawet procentowe oceny - ale zawsze to od fachowców.
A ja sobie czytam FAQ powoli...
Jaki sygnał można uznać za dobry?-50dBm?-20?
Mam rozumieć, że to prosta arytmetyka? Mój sygnał + zysk energetyczny anteny=tyle będę mieć? Mi wychodzi -90+15=-75 :)

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

colombo pisze:aktywny kabel tym różni się od zwykłego, że przy okazji sam działa jak powiedzmy paraantena
Nie, aktywny kabel USB nie nadaje się do podłączania modemów ponieważ te potrzebują dużo prądu a aktywny kabel USB pobiera prąd żeby przedłużyć transmisję, można za jego pomocą zrobić dłuższy przedłużacz dla np. pendrive albo podłaczyć aktywny HUB USB na 10m przedłużacza.
colombo pisze:że to prosta arytmetyka? Mój sygnał + zysk energetyczny anteny=tyle będę mieć?
Teoretycznie ale jeszcze musisz straty na kablu odjąć, jakieś 0.5dBi na każdy metr. Oczywiście takie liczenie ma sens jak porównasz to z modemem wystawionym w to samo miejsce co antena. Ściany czy okna mocno tłumią sygnał.
Testowo wystaw jednak modem za okno.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

colombo pisze:wystawianie modemu za okno na parapet jakoś mi nie przyszło jeszcze do głowy - zimno by mu było ;)
To nawet lepiej. Oby tylko para wodna się nie kondensowała na nim.
colombo pisze:Ile procentowo "na oko" polepszy się, przy zastosowaniu samego HUBa(z zasilaczem), praca modemu na kablu?
Znaczy to nie zwiększy Ci siły sygnału. Lecz taki HUB dostarczy bardziej stabilne zasilanie i praca modemu będzie stabilniejsza. Zrywanie/zamieranie połączeń może ustąpić.
colombo pisze:Sygnał nagle wzrasta do -71dBm, 69%, i zauważyłem zmianę kierunków z N NE na S SE
Ale sam LAC oraz CID się nie zmienił? Jeśli pozostał taki sam, to modem przełączał się tylko pomiędzy różnymi sektorami tego samego BTS'a.
colombo pisze:Czy jest jakaś tolerancja celności?
Generalnie antenę należy ustawiać na wprost stacji, lecz można by się pokusić o zebranie jakiegoś odbicia. Dlatego ustawić trzeba antenkę na max sygnału jaki wskazuje modem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Modem za okno i ustaw go w kierunku nadajnika . Kup 5 metrów kabla USB i wystawiasz go za okno ja miałem na rynnie położonego a potem zrobiłem za oknem kawał 3 metrowego kija i było git zyskałem 10 CSQ .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
colombo
Stały użytkownik forum

Witam
Jak na coulombo przystało, wciąż prowadzę dochodzenie :)
[center]
wojteks pisze:Testowo wystaw jednak modem za okno
[/center]
Pierwszy szybki test - wzrost o 6 dBm, ale jeszcze porządnie posprawdzam.

[center]
YaHooo pisze:colombo napisał/a:
Sygnał nagle wzrasta do -71dBm, 69%, i zauważyłem zmianę kierunków z N NE na S SE

Ale sam LAC oraz CID się nie zmienił? Jeśli pozostał taki sam, to modem przełączał się tylko pomiędzy różnymi sektorami tego samego BTS'a.
[/center]
Niestety nie zwróciłem uwagi czy zmienił się LAC i CID. A ostanio nie było "strzałów". Jeśli to ten sam BTS, czy można z tej zmiany sektora wyciągnąć jakiś mądry wniosek?

[center]
szmitz pisze:modem[...]za okno ja miałem na rynnie położonego a potem zrobiłem za oknem kawał 3 metrowego kija i było git zyskałem 10 CSQ
[/center]

:szok: A długo tak działał - wyszedł z tego bez szwanku? Miał Pan jakiś patent ochronny?
Szczerze mówiąc wydaje mi się, że załatwiłbym modem w bardzo krótkim czasie w ten sposób.
Dzięki, Panowie, za cenne informacje
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

colombo pisze:Pierwszy szybki test - wzrost o 6 dBm, ale jeszcze porządnie posprawdzam.
O to masz już moc sygnału większą 4 krotnie :)
colombo pisze:Jeśli to ten sam BTS, czy można z tej zmiany sektora wyciągnąć jakiś mądry wniosek?
Najprawdopodobniej znajdujesz się pomiędzy dwoma sektorami i temu tak się dzieje. Ewentualnie jeden z nich jest bardziej obciążony i sieć przełącza Cię na ten mniej obciążony.
colombo
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:
colombo pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
O to masz już moc sygnału większą 4 krotnie :)
Sprawdziłem, że to funkcja logarytmiczna, więc rzeczywiście każdy dBm się liczy, he he
Teraz mam "nawet" -89dBm wewnątrz, ale mam hipotezę, że to przez tez śnieg naokoło-może coś (mi :D )odbija?

Jednego nie rozumiem - nawet za dnia mogę ściągać plik ze dwa-dzieś-cia! kB/s, a strony i tak b. wolno się ładują - czy to wina, najogólniej rzecz biorąc, słabych pingów?
W nocy jest lepiej, a pliki dochodzą do 100 kB/s, ho ho ;)
To powinno się nazywać PLAY Online - nocny internet :D

A tak z innej beczki. Już przekonałem się o "zamrażaniu" pobierania plików w PLAY, znalazłem b. długie dyskusje na ten temat tu na forum, ale czy pojawiła się gdzieś wypowiedź o wykryciu przyczyny lub naprawie usterki - bo jeszcze nie znalazłem?

Szkoda, że to forum nie ma odpowiednika w usenecie
Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-02-14, 19:57 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-14, 19:56 przez colombo, łącznie zmieniany 1 raz.
jerk1
Użytkownik forum

Post autor: jerk1 »

Witam wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy post. Czytam forum już 3 dni i szukam interesujących mnie informacji ale jednak muszę spytać jednak fachowców, co pewnie zaoszczędzi mi parę dni czytania. A więc: testuję teraz internet z Plusa MODEM E 156G ( taki mi wcisneli twierdząc, że innego nie ma) , mieszkam w Istebnej w odleglości ok. 1km od nadajnika CID 33475, 5-S SE, LAC 21401 HSDPA ,dzieli mnie las iglasty. TNI pokazuje mi -93dBm, 32%, CSQ10 ( trzy kreski) lub -87 , 41%, CSQ13 ( cztery kreski). mam też antenę- ale nie ma żadnej reakcji czy ją podpinam czy nie ( podejrzewam, że może modem uszkodzony). I przyznam się, że nie bardzo wiem jak czytać te dane, czy -93 jest gorszy od -87 tzn. jeśli niższe liczby to lepiej, te procenty ( chyba lepiej jak wyższa liczba) a już wcale nie wiem co znaczy CSQ - czy lepsza wyższa czy nie. Dodam, że osiągi mam dobre w dzień downland ok. 1,8 Mb/s i up. ok. 0,3Mb/s w nocy jeszcze lepsze i stronki ładnie się otwierają. Proszę o wyjaśnienie tych braków w wiedzy i udzielenie odpowiedzi.
Pewnie wezmę ten internet, choć mam już z Orange ale lepiej nie mówić jak on tu działa. Pozdrawiam Jerk1.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

colombo pisze:Jednego nie rozumiem - nawet za dnia mogę ściągać plik ze dwa-dzieś-cia! kB/s, a strony i tak b. wolno się ładują - czy to wina, najogólniej rzecz biorąc, słabych pingów?
Dokładnie tak jest. Bo przecież zanim strona się załaduje, to przeglądarka wysyła żądanie rozwiązania nazwy do serwera DNS (upływa czas 2x ping). Potem przeglądarka wysyła żądanie pobrania strony z właściwego serwera i dlatego przy dużym pingu tak to trwa.
colombo pisze:czy pojawiła się gdzieś wypowiedź o wykryciu przyczyny lub naprawie usterki - bo jeszcze nie znalazłem?
Wedle informacji udzielonej przez pracownika Playa, wina leżała po stronie wadliwego firmware do modemów.
jerk1 pisze:mam też antenę- ale nie ma żadnej reakcji czy ją podpinam czy nie ( podejrzewam, że może modem uszkodzony).
A jaka to antena? Zmieniałeś jej położenie?
jerk1 pisze:I przyznam się, że nie bardzo wiem jak czytać te dane, czy -93 jest gorszy od -87 tzn.
-87dBm to jest lepiej niż -93dBm :)
jerk1 pisze:już wcale nie wiem co znaczy CSQ - czy lepsza wyższa czy nie.
CSQ to jest to co podaje modem, Zawiera się w przedziale 0-32. Im więcej tym lepiej. Czyli 28 to lepiej niż 20.
jerk1
Użytkownik forum

Antena to: 10 dBi GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA ( 65cm dipol i duża magnetyczna podstawa) z kablem 3,5m. Dzięki za odp. i zainteresowanie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jerk1 pisze:Antena to: 10 dBi GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA ( 65cm dipol i duża magnetyczna podstawa) z kablem 3,5m
To jest przyczyna dla której nie masz lepszego sygnału z anteną.
Nie pomagam na PW!
jerk1
Użytkownik forum

Czyli co- za słaba? nawet na jedną kreskę?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jerk1 pisze:Czyli co- za słaba? nawet na jedną kreskę?
Takie anteny mają najczęściej zysk=0 albo i na niektórych pasmach tłumią sygnał. Jak chcesz polepszyć 3G to kup antenę panelową 15dBi Bestpartnera albo Cybertecha a nie jakieś wynalazki.
Nie pomagam na PW!
jerk1
Użytkownik forum

No to wszystko wyjaśnia. Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ