Router WiFi z gniazdem USB

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
phr34k
Początkujący użytkownik forum

Router WiFi z gniazdem USB

Post autor: phr34k »

Witam
Obecnie korzystam z internetu podłączając się bezpośrednio do sieci z karty bezprzewodowej w laptopie. Nie jestem właścicielem tej sieci a jedynie abonentem. Chciałbym mieć internet również w komputerze stacjonarnym (dokupując kartę bezprzewodową) oraz czasem w telefonie komórkowym w którym jest karta WiFi . Czy jeśli dokupię ten router z gniazdem USB oraz kartę WiFi na USB i ją podłączę do takiego routera a ona będzie się łączyć z siecią to będzie to działać czy to jest niemożliwe bo wyżej wymieniony router jest przeznaczony tylko dla modemów GSM?

EDIT:
Zaciekawił mnie jescze ten temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9495
Rozwiązywało by to część moich problemów bo z tego co rozumiem ten AP może być zarówno klientem sieci jak również przesyłać sygnał dalej np. po mieszkaniu. Zapomniałem dodać że ja łączę się wykorzystując kartę w laptopie ale podłączając do niej zewnętrzną antenę. O ile sygnał odbiorę to nie będę w stanie przekazać go dalej na mieszkanie. Czy istnieje więc podobny AP tylko mający dwie anteny?
Wtedy jedną podłączę do zewnętrznej anteny a druga roześle sygnał dlaej.
Ostatnio zmieniony 2010-02-21, 11:57 przez phr34k, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router WiFi z gniazdem USB

Post autor: wojteks »

Lepiej użyć Ovislink WL5460APv2 w trybie Uniwersal Repeater albo WISP+Uniwersal Repeater.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

A dokładnie jaki to operator ?
phr34k

Widzę że wpadłem na ten sam pomysł co wojteks niestety sygnał na samej karcie jest za słaby i muszę wykorzystać zewnętrzną antenę. Jak rozumiem ten Ovislink nie przekaże mi sygnału do mieszkania bezprzewodowo.
krzywyzzz pisze:A dokładnie jaki to operator ?
To nie jest żaden znany operator. Gość porostu ma na dachu swojego domu anteny i rozsyła sygnał po okolicy. Sądzę że korzysta z czegoś od Telekomunikacji bo sprawdzałem zewnętrzny adres IP który jest zawsze taki sam czyli stały.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

phr34k pisze:Jak rozumiem ten Ovislink nie przekaże mi sygnału do mieszkania bezprzewodowo.
Ovislink G.DUO?
Nie pomagam na PW!
phr34k

wojteks Dzięki właśnie o takie coś mi chodziło
Rozwiązanie troszkę droższe ale za to tylko jedno urządzenie :)
Jeszcze raz dzięki za bardzo szybką odpowiedź
ODPOWIEDZ