Wybór nodeB

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nsmarcin
Stały użytkownik forum

Wybór nodeB

Post autor: nsmarcin »

Mam do najbliższego nodeB Orange w linii prostej jakiś 1km a do następnego za nim jakieś 2km. Możecie mi powiedzieć co może być przyczyną tego, że modem loguje mi się zawsze do tego, który jest dalej? Z EDGE nie ma problemu bo mam bardzo dobry sygnał ale HSDPA to już tylko przy oknie albo ew. na balkonie. Mieszkam w Nowym Sączu okolice ulicy Witosa. Aha zaznaczam, że nie posiadam anteny zewnętrznej, a modem to Option GE0301.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór nodeB

Post autor: krystianb »

A czasem ten bliżej nie jest czymś zasłonięty? Ewentualnie może mieć obniżoną moc.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Może ten bliżej położony node B, nie został jeszcze uruchomiony. Albo zabudowania nie pozwalają Ci na "odbiór" sygnału z tamtego punktu.
nsmarcin
Stały użytkownik forum

Ale problem w tym, że ten dalszy jest jakby w linii prostej za tym bliższym więc gdyby ten bliższy był zasłonięty to ten dalszy tym bardziej poza tym z tym bliższym mam bezproblemowy kontakt optyczny bo właśnie nic takiego go nie zasłania ;) Zresztą jak łącze się przez EDGE to sytuacja jest identyczna...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Powiedz może, po czym wnioskujesz, że łączysz się akurat z tym dalej położonym node B ?
Najlepiej to pobierz Top NetInfo i podaj nam LAC i CID stacji bazowej, z którą się łączysz.
nsmarcin
Stały użytkownik forum

No właśnie po tym co podaje top netinfo w pozycji LAC i CID z porównaniu tego z danymi na btsearch.pl. Jak wróce do domu to podam wam te dane.

[ Dodano: 2010-02-22, 17:31 ]
Jeśli chodzi o EDGE to rzeczywiście łączy się z tym bliższym nadajnikiem CID 54624, 4 - N NE (pn - ws), LAC 26502

Jeśli chodzi o HSDPA to jest następująco: CID 54627, 7 - N NE (pn - ws), CID 26509

Na BTSearch nie wiem dlaczego jest napisane, że na tym bliższym jest tylko GSM, na stronie UKE jest wyraźnie napisane, że jest tam UMTS
Ostatnio zmieniony 2010-02-22, 16:30 przez nsmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
xyz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: xyz »

Mam podobny problem, jak zmusić modem do korzystania z konkretnego nadajnika bez zew. anteny kierunkowej?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

xyz pisze:jak zmusić modem do korzystania z konkretnego nadajnika bez zew. anteny kierunkowej?
Niestety takie coś nie jest możliwe. Taka możliwość istnieje tylko w telefonach komórkowych wyposażonych w rozbudowany netmonitor. A tego modemy nie posiadają.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ