Pewnego dnia w miejscu gdzie przebywam zaledwie kilka razy w miesiącu znalazłem niezabezpieczoną sieć i przez pewien czas miałem tam neta. Po kilku tygodniach przyjechałem tam znowu i znowu była ta sama NIEZABEZPIECZONA sieć, o tej samej sile sygnału, z tym tylko ze już nie chciało mnie połączyć.
Wykonywana była próba łączenia, po czym w prawym dolnym rogu ekranu pojawiał się komunikat: " NIE MOŻNA SIĘ POŁĄCZYĆ Z PREFEROWANĄ SIECIĄ BEZPRZEWODOWĄ......." i nie podana jest zadna konkretna przyczyna. Dodam ze inne sieci w innych miejscach czyta bez problemu.
Czy przyczyną takiego stanu rzeczy może być fakt ze w miedzy czasie zrobilem formata, i brakuje mi jakiegos sterownika (mam karte Broadcom 802.11n i Win XP pro..) ? albo uzytkownik nagle włączył jakies filtrowanie MAC adresów ? jesli tak to jak to sprawdzić, czy da się to jakos przeskoczyć ?
Jezeli nic nie będę mógł zrobić będę zmuszony kupic tam internet tylko szkoda mi kasy jezeli jestem tam zaledwie 3 - 4 dni w miesiącu. A wydaje mi się ze jezeli ktos nie zabezpiecza sieci to nijako godzi się na jej udostępnianie
połączenie - problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: połączenie - problem
Mylisz się, korzystanie z cudzej sieci, bez zgody właściciela to przestępstwo. To jest tak samo, jak byś nie zamknął drzwi wejściowych do mieszkania, i ktoś by Ci wszedł, bo były otwarte. Co Ty na to ?hero86 pisze: A wydaje mi się ze jezeli ktos nie zabezpiecza sieci to nijako godzi się na jej udostępnianie
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
hero86 na początek polecam lekturę naszego oficjalnego stanowiska w sprawie kradzieży pasma <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
A co do Twojego pytania, to powiem tyle, że właściciel zorientował się, że ktoś mu kradnie internet i lepiej zabezpieczył swoją sieć.
A co do Twojego pytania, to powiem tyle, że właściciel zorientował się, że ktoś mu kradnie internet i lepiej zabezpieczył swoją sieć.
Nie każdy ma odpowiednią wiedzę aby to zrobić. Tak samo nie każdy zdaje sobie sprawę że sieć należy zabezpieczać. Ty przecież też nie jesteś Omnibusem i nie wiesz wszystkiego dotyczącego np komputera.hero86 pisze:A wydaje mi się ze jezeli ktos nie zabezpiecza sieci to nijako godzi się na jej udostępnianie
Ostatnio zmieniony 2010-02-22, 22:56 przez YaHooo, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
hero86, Piratom <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a> mówimy
Temat zamykam.

Temat zamykam.