Jaką antenę zastosować jeżeli BTS nie nadaje w moim kierunku

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dzinuch
Początkujący użytkownik forum

Jaką antenę zastosować jeżeli BTS nie nadaje w moim kierunku

Post autor: Dzinuch »

Szanowni Forumowicze.
Zmagam się z problemem słabego sygnału z nadajnika (Play, UMTS, Pniewy Wlkp.) Otóż jest on umieszczony tak, że go nie widzę z mojego dachu, w odległości ok 3,5 km, i ma nadajniki w sektorze 2 i 3. Ja jestem umiejscowiony na północ od nadajnika więc brak mi sektora 1. Teraz proszę o radę jaką antenę zewnętrzną mam zastosować by zwiększyć moc odbieranego sygnału? Mam tubę YAGI Bestpartnera 15 dbc, ale nie zdaje egzaminu RSSI na poziomie -109 do - 100. Odbiór słabiutki zdarza się , że niemożliwy. Tak sobie kombinuję ,że muszę mieć antenę z dużym kątem promieniowania i możliwie dużym zyskiem , jak to pogodzić? Proszę o wskazówki jak rozwiązać ten problem, czy jest szansa na poprawienie jakości odbieranego sygnału? Mój modem to Option Icon 3G.
Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaką antenę zastosować jeżeli BTS nie nadaje w moim kierunku

Post autor: Patryk »

Dzinuch pisze:Ja jestem umiejscowiony na północ od nadajnika więc brak mi sektora 1
Jeżeli nie jesteś we wiązce istniejących dwóch sektorów,to nie licz na lepszy poziom sygnału - cud,że w ogóle coś łapiesz...

Ale play i stacja dwusektorowa ? Trochę dziwne...

[ Dodano: 2010-02-24, 13:17 ]
Dzinuch pisze:muszę mieć antenę z dużym kątem promieniowania i możliwie dużym zyskiem , jak to pogodzić?
Fizycznie nie ma możliwosci pogodzenia tego.
Większy zysk = mniejsze kąty,i vice versa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk pisze:Ale play i stacja dwusektorowa ? Trochę dziwne...
Jeśli by tak rzeczywiście było, to można by było spróbować łapać odbicie fali radiowej z pozostałych sektorów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:to można by było spróbować łapać odbicie fali radiowej z pozostałych sektorów.
Pytanie,czy jest od czego łapać te odbicia - to działa tylko w bardzo gęstej zabudowie i na niewielkie odległości.
Dzinuch

Drodzy Panowie, wiem że jest kiepsko z tym sygnałem ale czy mogę prosić o sugestie co do typu anteny? Panelowa czy coś np. w stylu ATK-10 (tylko kłopot z pasmem) nie mogę znaleźć dla UMTS. Czy w moim przypadku większy kąt promieniowania anteny zwiększy szansę polepszenia odbioru sygnału? Informację o sektorach mam z wykazu BTS (http://btsearch.pl), jest to nadajnik umieszczony w wieży kościoła.(chyba jakaś prowizorka nie widać nic na zewnątrz)Łapanie sygnału z odbicia nie wchodzi w rachubę, mieszkam na wsi i sygnał nie ma od czego się odbić. Wyrażę się niefachowo ( bo jestem laikiem) ale w moim przypadku mogę łapać sygnał tylko z boku pod dużym kątem. (nie mam szans wcelować się w nadajnik) Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i mam nadzieję , że znajdzie się sposób by polepszyć odbiór.
Ostatnio zmieniony 2010-02-26, 12:52 przez Dzinuch, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Dzinuch pisze:Informację o sektorach mam z wykazu BTS (http://btsearch.pl)
W bazie btsearch.pl widnieje stacja trójsektorowa...

[ Dodano: 2010-02-24, 20:22 ]
Dzinuch pisze:chyba jakaś prowizorka nie widać nic na zewnątrz)
To,że nic nie widać to absolutnie nie znaczy,że to prowizorka,wprost przeciwnie :)

[ Dodano: 2010-02-24, 20:24 ]
Dzinuch, po prostu potrzebujesz anteny o jak największym zysku energetycznym.
Kąty promieniowania będą wąskie.
Np. panel 17 dBi firmy Cybertech (dostępne na Allegro) albo Bestpartner 15 dBi (są też "mocniejsze",ale dużo droższe).
Dzinuch

Tak to jest jeżeli człowiek jest niedouczony. Z Twojej odpowiedzi Patryku wnioskuję, że "0" jako oznaczenie sektora to strona płn., a to jest ratunek dla mnie. Nie zauważyłem tego, zasugerowałem się brakiem jedynki w wykazie sektorów. Proszę tylko napisz którą stronę oznacza "0". (dlaczego 0 a nie 1) Jak sprawię sobie antenę to napiszę o efektach. Jeszcze raz dzięki , jest nadzieja!!!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk pisze:Pytanie,czy jest od czego łapać te odbicia - to działa tylko w bardzo gęstej zabudowie i na niewielkie odległości.
To prawda, lecz czasem warto spróbować obrócić antenę w zupełnie innym kierunku niż BTS :) Ale z tego co pisze Dzinuch to nie ma sensu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Dzinuch pisze:Proszę tylko napisz którą stronę oznacza "0". (dlaczego 0 a nie 1)
Nie wiadomo - tak sobie operator "wymyślił" ;)
Nie ma się co sugerować oznaczeniami sektorów co do kierunków geograficznych,szczególnie w przypadku Ery i właśnie Play.
Jedno jest pewne - jest to stacja trójsektorowa,pokrywająca cały obszar wokół niej (trzy sektory po 120*).
Oczywiście między sektorami poziom sygnału może ( i zwykle jest ) niższy,nawet o 2 dB.
Najlepiej by było na wizji lokalnej ustalić,czy któraś z anten sektorowych "świeci" bezpośrednio w Twoim kierunku.
Jesli nie widać nic na wieży koscioła,to przyjrzyj się dokładnie takim kratkom,w które zazwyczaj jest wyposażona wieża (dzwonnica) - za nimi można dostrzec schowane anteny.
Dzinuch

Zrobiłem tak jak sugerował Patryk, zamontowałem antenę panelową i sygnał poprawił się do -90;-85 RSSI. Internet z Play odbieram teraz bezproblemowo. Postanowiłem sprawdzić u źródła tj. w Play'u jak oni emitują sygnał i otrzymałem taką odpowiedź "Uprzejmie informujemy, iż niestety nie ma możliwości odebrania sygnału 3G
Play w miejscowości Lubocześnica z pobliskiego nadajnika. Sygnał nadajnika
jest zwrócony w stronę południową. Mamy nadzieje, że w jak najkrótszym
czasie uda nam się uruchomić zasięg 3G w Pana miejscowości, zachęcamy do
kontrolowania zasięgu na naszej mapie zasięgu, link do strony podajemy
poniżej:
http://internet.playmobile.pl/maps/?&sh ... howShops=0
"
Przyznam, że jestem trochę zdumiony, czy to znaczy ,że oni przyznają sietylko do jednego nadajnika? <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jest tak jak pisze Patryk ,że sygnał jest nadawany w trzech kierunkach bo inaczej ja będąc po stronie północnej nigdy nie odebrałbym sygnału. Wyczytałem w internecie , że oznaczenie sektora "0" to oznacza , że sygnał emitowany jest w wybranym przez operatora kierunku lub dookólnie. Teraz biorę lornetę i jadę przekonać się naocznie jak usytuowane są nadajniki PLAY'a na wieży kościoła w Pniewach. :gwiazdki:
ODPOWIEDZ