Jaką antenę zastosować jeżeli BTS nie nadaje w moim kierunku
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaką antenę zastosować jeżeli BTS nie nadaje w moim kierunku
Szanowni Forumowicze.
Zmagam się z problemem słabego sygnału z nadajnika (Play, UMTS, Pniewy Wlkp.) Otóż jest on umieszczony tak, że go nie widzę z mojego dachu, w odległości ok 3,5 km, i ma nadajniki w sektorze 2 i 3. Ja jestem umiejscowiony na północ od nadajnika więc brak mi sektora 1. Teraz proszę o radę jaką antenę zewnętrzną mam zastosować by zwiększyć moc odbieranego sygnału? Mam tubę YAGI Bestpartnera 15 dbc, ale nie zdaje egzaminu RSSI na poziomie -109 do - 100. Odbiór słabiutki zdarza się , że niemożliwy. Tak sobie kombinuję ,że muszę mieć antenę z dużym kątem promieniowania i możliwie dużym zyskiem , jak to pogodzić? Proszę o wskazówki jak rozwiązać ten problem, czy jest szansa na poprawienie jakości odbieranego sygnału? Mój modem to Option Icon 3G.
Pozdrowienia.
Zmagam się z problemem słabego sygnału z nadajnika (Play, UMTS, Pniewy Wlkp.) Otóż jest on umieszczony tak, że go nie widzę z mojego dachu, w odległości ok 3,5 km, i ma nadajniki w sektorze 2 i 3. Ja jestem umiejscowiony na północ od nadajnika więc brak mi sektora 1. Teraz proszę o radę jaką antenę zewnętrzną mam zastosować by zwiększyć moc odbieranego sygnału? Mam tubę YAGI Bestpartnera 15 dbc, ale nie zdaje egzaminu RSSI na poziomie -109 do - 100. Odbiór słabiutki zdarza się , że niemożliwy. Tak sobie kombinuję ,że muszę mieć antenę z dużym kątem promieniowania i możliwie dużym zyskiem , jak to pogodzić? Proszę o wskazówki jak rozwiązać ten problem, czy jest szansa na poprawienie jakości odbieranego sygnału? Mój modem to Option Icon 3G.
Pozdrowienia.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaką antenę zastosować jeżeli BTS nie nadaje w moim kierunku
Jeżeli nie jesteś we wiązce istniejących dwóch sektorów,to nie licz na lepszy poziom sygnału - cud,że w ogóle coś łapiesz...Dzinuch pisze:Ja jestem umiejscowiony na północ od nadajnika więc brak mi sektora 1
Ale play i stacja dwusektorowa ? Trochę dziwne...
[ Dodano: 2010-02-24, 13:17 ]
Fizycznie nie ma możliwosci pogodzenia tego.Dzinuch pisze:muszę mieć antenę z dużym kątem promieniowania i możliwie dużym zyskiem , jak to pogodzić?
Większy zysk = mniejsze kąty,i vice versa.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jeśli by tak rzeczywiście było, to można by było spróbować łapać odbicie fali radiowej z pozostałych sektorów.Patryk pisze:Ale play i stacja dwusektorowa ? Trochę dziwne...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pytanie,czy jest od czego łapać te odbicia - to działa tylko w bardzo gęstej zabudowie i na niewielkie odległości.YaHooo pisze:to można by było spróbować łapać odbicie fali radiowej z pozostałych sektorów.
-
Drodzy Panowie, wiem że jest kiepsko z tym sygnałem ale czy mogę prosić o sugestie co do typu anteny? Panelowa czy coś np. w stylu ATK-10 (tylko kłopot z pasmem) nie mogę znaleźć dla UMTS. Czy w moim przypadku większy kąt promieniowania anteny zwiększy szansę polepszenia odbioru sygnału? Informację o sektorach mam z wykazu BTS (http://btsearch.pl), jest to nadajnik umieszczony w wieży kościoła.(chyba jakaś prowizorka nie widać nic na zewnątrz)Łapanie sygnału z odbicia nie wchodzi w rachubę, mieszkam na wsi i sygnał nie ma od czego się odbić. Wyrażę się niefachowo ( bo jestem laikiem) ale w moim przypadku mogę łapać sygnał tylko z boku pod dużym kątem. (nie mam szans wcelować się w nadajnik) Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i mam nadzieję , że znajdzie się sposób by polepszyć odbiór.
Ostatnio zmieniony 2010-02-26, 12:52 przez Dzinuch, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W bazie btsearch.pl widnieje stacja trójsektorowa...Dzinuch pisze:Informację o sektorach mam z wykazu BTS (http://btsearch.pl)
[ Dodano: 2010-02-24, 20:22 ]
To,że nic nie widać to absolutnie nie znaczy,że to prowizorka,wprost przeciwnieDzinuch pisze:chyba jakaś prowizorka nie widać nic na zewnątrz)

[ Dodano: 2010-02-24, 20:24 ]
Dzinuch, po prostu potrzebujesz anteny o jak największym zysku energetycznym.
Kąty promieniowania będą wąskie.
Np. panel 17 dBi firmy Cybertech (dostępne na Allegro) albo Bestpartner 15 dBi (są też "mocniejsze",ale dużo droższe).
-
Tak to jest jeżeli człowiek jest niedouczony. Z Twojej odpowiedzi Patryku wnioskuję, że "0" jako oznaczenie sektora to strona płn., a to jest ratunek dla mnie. Nie zauważyłem tego, zasugerowałem się brakiem jedynki w wykazie sektorów. Proszę tylko napisz którą stronę oznacza "0". (dlaczego 0 a nie 1) Jak sprawię sobie antenę to napiszę o efektach. Jeszcze raz dzięki , jest nadzieja!!!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To prawda, lecz czasem warto spróbować obrócić antenę w zupełnie innym kierunku niż BTSPatryk pisze:Pytanie,czy jest od czego łapać te odbicia - to działa tylko w bardzo gęstej zabudowie i na niewielkie odległości.

Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie wiadomo - tak sobie operator "wymyślił"Dzinuch pisze:Proszę tylko napisz którą stronę oznacza "0". (dlaczego 0 a nie 1)

Nie ma się co sugerować oznaczeniami sektorów co do kierunków geograficznych,szczególnie w przypadku Ery i właśnie Play.
Jedno jest pewne - jest to stacja trójsektorowa,pokrywająca cały obszar wokół niej (trzy sektory po 120*).
Oczywiście między sektorami poziom sygnału może ( i zwykle jest ) niższy,nawet o 2 dB.
Najlepiej by było na wizji lokalnej ustalić,czy któraś z anten sektorowych "świeci" bezpośrednio w Twoim kierunku.
Jesli nie widać nic na wieży koscioła,to przyjrzyj się dokładnie takim kratkom,w które zazwyczaj jest wyposażona wieża (dzwonnica) - za nimi można dostrzec schowane anteny.
-
Zrobiłem tak jak sugerował Patryk, zamontowałem antenę panelową i sygnał poprawił się do -90;-85 RSSI. Internet z Play odbieram teraz bezproblemowo. Postanowiłem sprawdzić u źródła tj. w Play'u jak oni emitują sygnał i otrzymałem taką odpowiedź "Uprzejmie informujemy, iż niestety nie ma możliwości odebrania sygnału 3G
Play w miejscowości Lubocześnica z pobliskiego nadajnika. Sygnał nadajnika
jest zwrócony w stronę południową. Mamy nadzieje, że w jak najkrótszym
czasie uda nam się uruchomić zasięg 3G w Pana miejscowości, zachęcamy do
kontrolowania zasięgu na naszej mapie zasięgu, link do strony podajemy
poniżej:
http://internet.playmobile.pl/maps/?&sh ... howShops=0"
Przyznam, że jestem trochę zdumiony, czy to znaczy ,że oni przyznają sietylko do jednego nadajnika? <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jest tak jak pisze Patryk ,że sygnał jest nadawany w trzech kierunkach bo inaczej ja będąc po stronie północnej nigdy nie odebrałbym sygnału. Wyczytałem w internecie , że oznaczenie sektora "0" to oznacza , że sygnał emitowany jest w wybranym przez operatora kierunku lub dookólnie. Teraz biorę lornetę i jadę przekonać się naocznie jak usytuowane są nadajniki PLAY'a na wieży kościoła w Pniewach.
Play w miejscowości Lubocześnica z pobliskiego nadajnika. Sygnał nadajnika
jest zwrócony w stronę południową. Mamy nadzieje, że w jak najkrótszym
czasie uda nam się uruchomić zasięg 3G w Pana miejscowości, zachęcamy do
kontrolowania zasięgu na naszej mapie zasięgu, link do strony podajemy
poniżej:
http://internet.playmobile.pl/maps/?&sh ... howShops=0"
Przyznam, że jestem trochę zdumiony, czy to znaczy ,że oni przyznają sietylko do jednego nadajnika? <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jest tak jak pisze Patryk ,że sygnał jest nadawany w trzech kierunkach bo inaczej ja będąc po stronie północnej nigdy nie odebrałbym sygnału. Wyczytałem w internecie , że oznaczenie sektora "0" to oznacza , że sygnał emitowany jest w wybranym przez operatora kierunku lub dookólnie. Teraz biorę lornetę i jadę przekonać się naocznie jak usytuowane są nadajniki PLAY'a na wieży kościoła w Pniewach.