Jaką antene?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

messiash19
Stały użytkownik forum

Re: Jaką antene?

Post autor: messiash19 »

Dobra juz ok. Dzieki temu linkowi okazalo sie ze predkosc sciagania wynosi ok 130 kb/s.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

messiash19 pisze: okazalo sie ze predkosc sciagania wynosi ok 130 kb/s.
No i znowu błąd, 130 KB/s :] Jest OK, może wcześniej pobierałeś plik z jakiegoś zapchanego serwera, i stąd tak słaby transfer.
kehator
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kehator »

Witam

Dołączę się do tematu. Mam modem Huawei E156G. Wierząc mapom zasięgu PLUSa udalem się do slonu i kupilem iPlusa <ściana> niestety mój laptop akurat w moim mieszkaniu nie ma zasięgu :cry: ... widocznie stare budownictwo, parter i pewnie cos do tego (obok sklep) zakłóca.

Czy teoretycznie - jeśli zakupię antenę taką jak pierwsza podana w pierwszym poscie, zamontuje na zewnatrz (za oknem na parterze) i nakieruje na nadajnik (sa calkiem blisko - do 1km,ale pelno budynkow) to istnieje nadzieja na znośny odbiór internetu?

jeśli mam sobie utworzyć nowy temat to uczynię to jak najszybciej.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Podaj dokładne dane, miasto, oraz ulica, to sprawdzę jak wygląda u Ciebie sytuacja.
MWPoland

Post autor: MWPoland »

Witam, nie chce zakładać nowego tematu więc pytam tutaj:
Kupiłem antenę Cybertech'a, w jakiej polaryzacji mam ją ustawić do odbioru sygnału UMTS?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

MWPoland pisze:w jakiej polaryzacji mam ją ustawić do odbioru sygnału UMTS?
W pionowej.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Dzięki za dane kehator. Z tego co zauważyłem to mieszkasz w dość wysokim budynku. Nie mógłbyś anteny zamontować na dachu ? Jeżeli tak, to jak długi kabel by Ci był potrzebny ? Dodam, że najbliższa stacja bazowa znajduje się zaledwie 160 metrów dalej, w Legnicy, przy ul. Piastowskiej. Gdybyś zamontował antenę na dachu, miałbyś prawdopodobnie pełną widoczność, ze stacją bazową. Pobierz sobie Top NetInfo i podaj jaką masz moc sygnału w jednostce dBm. A może masz okna w kierunku tej stacji bazowej ?
kehator

Post autor: kehator »

kwestie dachu raczej sobie odpuszcze. sprawdzalem zasieg w calym mieszkaniu. najlepszy i praktycznie jedyny zasięg jest tylko w jednym pokoju, od strony ulicy i wlasnie tak myslalem,ze gdybym tam ustawil antene i skierowal nieco na prawo na ulicę piastowską to powinienem trafic w jakiś nadajnik.

Przy tym oknie (ale bezposrednio przy oknie) mam 1 kreske 3G. jak otworze okno to 2 kreski. Czasem przeskakuje na hdspa. W środku pokoju juz EDGE. im dalej od okna tym gorzej dziala. Przy drzwiach pokoju juz nie dziala.

Pozostałe pokoje są odgrodzone murami od ulicy piastowskiej,a jak popatrze za okno, to widze kolejny budynek, wiec nie ma szans. Pozatym nie mogę złapać tam żadnego zasięgu. Więc albo ten jeden pokoik i antenka w nim, albo na dachu. wiec tak sie wlasnie zastanawialem czy antena z pierwszego posta wystarczy dla mnie. czy moze inna, dookolna,albo nie wiem co :niepewny:
Top NetInfo sciagne i sprawdze moc,ale najpredzej w poniedzialek.
dzieki za zainteresowanie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

W takim razie wydaje mi się, że egzamin by zdała TAKA antena dookólna, bo branie anteny kierunkowej nie byłoby zbyt rozsądne, nawet biorąc pod uwagę odbicia sygnału od zabudowań.
messiash19
Stały użytkownik forum

Witam. Sukces. Udało mi sie w koncu odpalic top netinfo. Prosze teraz o rozszyfrowanie danych: skad sygnal i jaka jest moc sygnalu, wystarczajaca czy jeszcze probowac dalej.

Moc sygnału: -81dBm, 51%, CSQ 16
CID: 13879, 9-W (zachód), LAC: 301
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Ten wynik uzyskałeś w Orange, tak ? Ten temat jest tak zagmatwany, że ciężko już się połapać :gwiazdki:

Moc sygnału masz wystarczającą, powiedz może jakie masz pingi. Oczywiście takie osiągi, uzyskałeś z pomocą anteny zewnętrznej ? :roll:

A tego CID'a nie ma w bazie, więc nie powiem Ci, z którego node B masz sygnał.
messiash19
Stały użytkownik forum

Tak jestem teraz w orange. Mam podpieta antene zewnetrzna.
Ping z wp.pl.
minimum 100, maximum 116, srednio 104
0 % straty
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Więc jest OK :ok:
ODPOWIEDZ